PDA

Zobacz pełną wersję : na początek canon 500d + ??

murzynek23
08-12-2009, 23:23
Hej
Na początek chciałem się przywitać bo to mój pierwszy post
Do tej pory użytkowałem kompakt canona, ale juz się trochę zestarzał i znudził
więc czas na lustrzankę
Po czytaniu wielu inf doszedłem do wniosku że kupię C 500d. No i teraz oczywiście obiektyw :(
Obiektyw Kitowy a potem coś lepszego jest opcją, ale czy zakupienie od razu chwalonego ( i nie) Tamrona 17-50 jest dobrym wyjściem? aparatu będę używał w 90% do zdjęć "zwykłych", tzn wakacje, drobne wydarzenia, spotkania (pomieszczenia). Proszę o poradę.

pietro.s
09-12-2009, 11:28
Cześć
podobnie jak Ty kupiłem po kompakcie Canona 500D.
Zaraz po kupnie człowiek ma 1000 pomysłów jakie jeszcze obiektywy i mnóstwo innych gratów by się przydało :)
Ja myślę, że najpierw (jeśli już masz) powinieneś poznać 18-55, zobaczyć jakie ma dobre strony jakie złe, co Ci w nim pasuje a co przeszkadza i później rozejrzeć się za obiektywem odpowiadającym Twoim wymaganiom. Różnica w cenie pomiędzy samym body a opcją z obiektywem 18-55 według mnie nie jest aż tak duża, a podstawowy obiektyw pozwoli Ci poznać czego potrzebujesz.

elrobsono
09-12-2009, 16:54
Jeśli przymierzasz się dopiero do zakupu to lepiej nie pakować się bez sensu w coś słabego (kit), tylko od razu kupić samo body i porządny obiektyw - Tamron.

Kupując kit narażasz się na koszty - sam obiektyw (ok 150 zł) + ewentualnie filtr (10-100zł), a i tak z czasem zmienisz kita na coś innego, więc lepiej zaoszczędzić parę groszy - moim zdaniem.

dariusz_32
09-12-2009, 18:20
Dużo bardziej rozsądne jest zainwestować w możliwie dobry obiektyw, niż w sam aparat. Aparaty pojawiają się co roku nowe, a dobre szkła są ciągle te same.

Ja również polecałbym T17-50 i/lub 50 1.8. Jakość stałki jest nie do przecenienia.

wojtek_j
09-12-2009, 23:09
Stałka jako jedyny obiektyw nie jest dobrym rozwiązaniem.Polecam Tamrona 17-50 lub jak masz kasę to kup Canona 17-55.Póżniej sam zobaczysz czego jeszcze potrzebujesz i co chcesz fotografować.

rbanach
09-12-2009, 23:19
Wg mnie na początek wystarczy w zupełności KIT, sam mam zestaw 500D + KIT, planowałem kupić Tamrona lub Canona 17-50/55, ale jeszcze nie określiłem się do końca z jakich ogniskowych będę korzystał najczęściej i czy nie lepiej zainwestować w stałki, oczywiście jeżeli jest kasa to nie ma lepszego obiektywu pod cropa niż C 17-55...(w zakresie ogniskowych 17-55 oczywiście:)

murzynek23
10-12-2009, 13:11
no właśnie z jednej strony to szkoda tych ok 300zł za KIT bo dokładając to do Tamrona to jak widzę można juz prawie mieć tego ze stabilizacją, a skoro wszyscy są zgodni że i tak i tak ten KIt pójdzie w odstawke...
Jeszcze do końca nie rozumiem tego wszystkiego z ogniskowymi, dlatego pytałem czy do normalnego użytkowania taki zakres 17-50 jest ok czy coś innego. A jeżeli chodzi o obiektyw C to jest chyba 2x droższy?
A może lepiej C ze zmiennym światłem od tego T ze stałym?? jak uważacie??

APP
10-12-2009, 13:34
Bez dwóch zdań -KIT.
Różnica w cenie w stosunku do samej puszki niespełna 200pln, za te pieniądze trudno dostać choćby przyzwoity filtr polaryzacyjny, a 18-55 IS sprawuje się znacznie lepiej, niż sugeruje to jego cena i obiegowa opinia o "KIT'ach" (przy tej kwocie śmiało można też sobie darować jakieś ochronne filtry). Skok jakościowy w stosunku do kompaktów i tak jest ogromny, a Ty dopiero będziesz zapoznawał się ze sprzętem. Nawet jeśli wyjątkowo szybko dojdziesz do wniosku, że zmiana jest nieunikniona, to jakoś te 200pln przebolejesz, a zawsze będzie to zapasowe szkło (niektórzy wręcz zostawiają je sobie jako szeroki kąt kupując szkła dedykowane typowo pod FF). Kto wie co pojawi się w tym czasie na rynku? Niedawno Sigma wypuściła stabilizowaną wersję 17-70 z poprawionym nieco światłem, ceny nowych szkieł (EF-S 15-85 IS, T17-50 VC itp) pewnie trochę spadną. Może akurat trafi się zastrzyk gotówki i/lub okazja zakupu za wielką wodą. Może zechcesz pójsć w zupełnie innym kierunku (nie wolno niedoceniać zaraźliwości stałek). A może okaże się, ze KIT wystarcza w zupełności... wtedy jako zestaw dla poczatkujących/niewymagających 18-55 IS + 55-250 IS + 50/1.8 jest wręcz bliski ideału (przy okazji przyzwyczaja i przypomina o jednej z najważniejszych cech SLR/DSLR). "Typowym" zdjęciom w pomieszczeniach nic z kolei nie daje takiego "kopa" jak zewnąrzna lampa z odchylaną i obracaną głowicą.
Jak widzisz opcji do przemyślenia i ew. realizacji w zbliżonym budżecie masz więcej, niż się początkowo wydaje, ale IMHO wszystkie drogi prowadzą przez KIT'a ;-)

EDIT:
Ogniskowe łatwo sobie wydedukować, skoro KIT "dla wszystkich i do wszystkiego" ma zakres 18-55, to 17-50 zbytnio różnić się nie może ;)

Jago
10-12-2009, 21:00
Poczytaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=12049 Tutaj forumowicz miał podobny problem: http://canon-board.info/showthread.php?t=55727