Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaka lampa?

iso
08-12-2009, 20:26
Zdaję sobie sprawę że to pytanie jest tu zadawane częściej niż 10kl/s ale mam trochę bardziej sprecyzowane wymagania niż "jaka lampa do 500d" :) otóż.

Myślę nad jakąś mało pro lampą błyskową.

- dobrze by było gdyby można było obracać głowicę nie tylko góra/dół ale też w jakimś stopniu na boki (dosyć ważne dla mnie)
- nie musi to być canon (kwestia ceny)
- liczba przewodnia - trochę więcej niż wbudowana, co by się dało tym modelkę z kilku m doświetlić
- świetnie by było gdyby dało się ją wyzwolić wbudowaną lampą - jeżeli takie cuda w ogóle istnieją.
- w miarę dobra współpraca z puszką

cena jak najmniejsza :)

MatusP
08-12-2009, 20:45
Dziś odebrałem Nissina di622. To moja pierwsza lampa i jestem więcej, niż zadowolony. Wystarczająco mocna, odpala się po błysku kukułki (moc trzeba ustawić ręcznie), niska cena (440 z przesyłką). Generalnie brakować może jedynie dwóch rzeczy: synchronizacji z krótkimi czasami (mnie to nie boli) i możliwości wyzwalania radiowego (ale jest nadzieja, bo mruczą, że firma zamierza wypuścić nowy firmware, który to naprawi).
Za jakiś czas będę mógł napisać coś więcej. Ale wszystkie twoje wymagania spełnia, więc myślę, że możesz śmiało brać.

iso
08-12-2009, 20:49
Muszę przyznać że w dziedzinie wiedzy o lampach jestem na poziomie lampy wbudowanej. Jak krótkie czasy masz na myśli? 1/200 to dla mnie krótko :)
I co do wyzwalania z kukułki to jej błysk widać na zdjęciu? Bardzo to przeszkadza?
dzięki za odpowiedź :)

jacapa
08-12-2009, 20:55
jest nadzieja, bo mruczą, że firma zamierza wypuścić nowy firmware, który to naprawi

Tylko czy to jest sprawa softu ? odbiornik/nadajnik ma wbudowany ?

MatusP
08-12-2009, 20:57
Muszę przyznać że w dziedzinie wiedzy o lampach jestem na poziomie lampy wbudowanej. Jak krótkie czasy masz na myśli? 1/200 to dla mnie krótko :)
I co do wyzwalania z kukułki to jej błysk widać na zdjęciu? Bardzo to przeszkadza?
dzięki za odpowiedź :)

Wybacz, ale to ty tutaj nie reprezentujesz odpowiedniej wiedzy. Synchro z szybkimi czasami (HSS), to możliwość błyskania przy czasach krótszych niż 1/200 właśnie. Przydatne np. w słoneczne dni, kiedy chcesz mocno otworzyć przysłonę (dla małej GO), a czasy, jakie wychodzą to np. 1/1000. W takiej sytuacji włączony tryb HSS sprawia, że lampa "zdąży" błysnąć (za to kosztem mocy).
Co do błysku z kukułki - jeszcze nie poczyniłem na tyle dokładnych testów, żeby ocenić wpływ "malego" błysku na całość, ale myślę, że jeśli dasz korekcję -2EV, to nie będzie aż tak destrukcyjny.

jacapa - nie, phottixa, czy inny wyzwalacz trzeba sobie kupić, ale ten potencjalny firmware ma umożliwić w ogóle wyzwalanie lampy czymkolwiek, co nie przenosi TTLa. Swoją drogą - nie mam pojęcia, jak by ten soft można zainstalować...

iso - sorry wielkie - napisałeś "jestem", a ja już myślałem, że to na mnie najeżdżasz. Ale informacja, mam nadzieje, przydatna?

iso
08-12-2009, 21:00
Wybacz, ale to ty tutaj nie reprezentujesz odpowiedniej wiedzy.

co też wyraźnie zaakcentowałem w poprzednim poscie porównując moją wiedzę do lampy wbudowanej :D

dzięki za pomoc, pomyśle nad tą lampką :)

MatusP - Spoko, taka specyfika tego forum :D że częściej się na kogoś najeżdża :D
A informacja jasne że przydatna, wcześniej nie wiedziałem nawet od czego mam zacząć szukać. Jak uzbieram trochę kasy to się pokuszę na taką błyskotkę. Dzięki jeszcze raz :)

MatusP
08-12-2009, 21:41
iso - pobawiłem się trochę sobą jako modelem, i mogę powiwdzieć, że mały błysk nie przeszkadza zbytnio, nawet w niewielkim pokoju. Ale zdjęć nie pokażę :) W każdym razie, nie tych.