PDA

Zobacz pełną wersję : Ziarniste zdjęcia nocne

headless-horseman
07-12-2009, 14:21
Cześć
Robiłem ostatnio zdjęcia nocne i niebo na nich wyszło mi bardzo brzydkie - ziarniste. Np takie jak to:
http://www.pleneri.com/wp-content/uploads/2009/12/Bastion-sakwowy-51.jpg
Co mam zrobić? Czy jakos można temu zaradzić po zrobieniu zdjęcia i jak tego uniknąć w czasie robienia zdjęć
Z góry dzięki za pomoc

Chris_11
07-12-2009, 14:28
Zdjęcie jest przede wszystkim przeostrzone, zamieść oryginał z exifem.
Generalnie, żeby uniknąć ziarnistości to najlepiej robić na jak najmniejszym ISO i najkrótszym czasie.

Mellan
07-12-2009, 14:28
A czy możesz podlinkować oryginalne zdjęcie? Na załączonym bardziej jest widoczna dewastacja spowodowana algorytmem kompresji do jpg, niż szum o którym piszesz. Dysponując oryginałem z exif, będzie można powiedzieć coś na temat parametrów jakie były użyte przy fotografowaniu.

sebcio80
07-12-2009, 14:29
na jakim ISO robiles?

headless-horseman
07-12-2009, 16:14
postaram się podesłać orginalne zdjęcie przed zapisaniem w formacie JPG
Zdjęcia robione były w ISO 800

sebcio80
07-12-2009, 16:36
zdjecia nocne robi sie przy ISO 100 i na statywie

headless-horseman
07-12-2009, 17:30
To akurat było robione na statywie
Dzięki za informację o czułości, do tej pory nie robiłem zdjęć w nocy i myślałem, że jak jest ciemno to trzeba ustawić stosunkowo wysoką czułość

jack070
07-12-2009, 17:55
Ten statyw po coś jest...
Mianowicie po to, aby móc dowolnie wydłużyć czas naświetlania, czyli zredukować czułość (dla lepszej jakości) oraz domknąć przysłonę (dla ostrości).

jac+
07-12-2009, 18:19
Tak z ciekawości: jakim aparatem popełniłeś tą fotkę?

koraf
07-12-2009, 19:05
Poza uwagami, które koledzy już napisali ( niskie ISO max.100, statyw, odpowiedni czas naświetlania, przysłona) dodałbym jeszcze odpowiednia pora tzw. "złota godzina" :-D. Gdyż zdjęcia nocne wbrew pozorom nie robi się w nocy ale trochę po zachodzie słońca gdy nieboskłon jest jeszcze niebiesko-granatowy co wraz z żółtymi barwami świateł daje ciekawy efekt :shock:.

Maroos
07-12-2009, 19:25
i jeszcze chociaż nie na temat, ale jak korzystasz ze statywu to wyłącz stabilizację

_igi
08-12-2009, 05:18
( niskie ISO max.100, statyw, odpowiedni czas naświetlania, przysłona)

A co jak chcemy się zmieścić w 30 sekundach a jest tak ciemno, że lens nawet na f/2,8 nie wyrabia? :>

headless-horseman
08-12-2009, 10:18
Dzięki za wszsytkie porady, w tym tygodniu zamierzam zrobić kolejne zdjęcia nocne do naszej strony www.pleneri.com
Mam nadzieję, że uda mi się uniknąć błędów, które popełniłem ostatnio. Z pewnością zwrócę uwagę na czułość i na wyłączenie stabilizacji.
Zdjęcia robię Canonem 20 oraz kompaktowym Nikonem. Przy czym Nikon automatycznie ustawia czułość, ale można się za to pobawić różnymi programami tematycznymi

dr.feelgood
10-12-2009, 00:17
Załamanie mnie bierze jak oglądam ziarno z tych syfrówek ;( ostatnio cyknąłem w parku, przy mgle, Prakticą, ISO 400, niestety z ręki więc zamazane, ale ziarno - cudowne! Nie wiem dlaczego teraz tak bardzo wszyscy unikają ziarna... a ja chcę przerzucić się na cyfre :/

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://pirates.interq.pl/rudak/Galeria/zdj/87.jpg)

https://canon-board.info/imgimported/2009/12/86-1.jpg
źródło (http://pirates.interq.pl/rudak/Galeria/zdj/86.jpg)

jak teraz patrze to w sumie na tych zdj to mało co tego ziarna widać..\

Mellan
10-12-2009, 01:38
...
jak teraz patrze to w sumie na tych zdj to mało co tego ziarna widać..\

Otóż to! To bardzo ciekawa kwestia.
Cyfryzacja fotografii i co za tym idzie, odwrót od oglądania odbitek na rzecz wysoko rozdzielczych obrazów na monitorach spowodowała szumofobię. Wielu klika na powiększenia 200% doszukując się bandingu czy innych artefaktów.
Tymczasem, jeśli z "szumiącego" na monitorze zdjęcia zeskalowanego umiejętnie wydrukujemy odbitkę 10x15, to znika powód zmartwień i fotografia ma szansę wyglądać zupełnie poprawnie :)

dr.feelgood
11-12-2009, 21:33
Tak się też ostatnio zastanawiam, jak oglądam parametry syfrówek, nad ISO w jakie są dostępne. Średnio jest to 100-3200, pytam się, po co? Skoro od 400, powstaje juz brzydki szum, nie taki jaki kocham w analogu. Dlaczego nikt nie idzie w dół? Takie ISO 25 byłoby marzeniem, długi czas w dzień, można by cuda tworzyć! A tym czasem mamy możliwość w lepszym modelu postarać sie o ISO 50! Dlaczego???

tezmarek
11-12-2009, 21:41
Tak się też ostatnio zastanawiam, jak oglądam parametry syfrówek, nad ISO w jakie są dostępne. Średnio jest to 100-3200, pytam się, po co? Skoro od 400, powstaje juz brzydki szum, nie taki jaki kocham w analogu. Dlaczego nikt nie idzie w dół? Takie ISO 25 byłoby marzeniem, długi czas w dzień, można by cuda tworzyć! A tym czasem mamy możliwość w lepszym modelu postarać sie o ISO 50! Dlaczego???

Zrób sobie silne odszumianie chrominancji pozostawiając luminację w spokoju - może taki szum będzie Ci odpowiadał.

Janusz Body
11-12-2009, 21:47
..... Dlaczego nikt nie idzie w dół? Takie ISO 25 byłoby marzeniem, długi czas w dzień, można by cuda tworzyć! A tym czasem mamy możliwość w lepszym modelu postarać sie o ISO 50! Dlaczego???

Hmmmmmmm... przyciemnić zawsze można zakładając jakiś filterek typu ND 3.0 osłabiający światło 1000 razy. Z wysokimi czułościami gorzej - tu filtr nie pomoże. 8-)

A na serio to chyba jest bariera technologiczna. Tak mi się wydaje, że optymalną (powiedzmy natywną - choć nie jest to do końca prawdą) czułością matrycy jest ok. ISO 200 a reszta to oprogramowanie, wzmacniacze i inne softwareowe czary-mary. W sumie to niewiele się to różni od kliszy gdzie w zależności od sposobu wołania można z tej samej błony wyciągnąć dużo, nawet bardzo dużo więcej.

EDIT: http://www.alienskin.com/exposure/index.aspx - najlepszy "grain generator" jaki znam :-)

HuleLam
11-12-2009, 22:54
Tak mi się wydaje, że optymalną (powiedzmy natywną - choć nie jest to do końca prawdą) czułością matrycy jest ok. ISO 200 a reszta to oprogramowanie, wzmacniacze i inne softwareowe czary-mary.
Też chyba gdzieś czytałem, nie pamiętam w kontekście którego aparatu (na pewno nie Nikonów nowych, gdzie ISO 200 to minimum), że ISO 200 dla lustrzanek jest czułością natywną, poniżej i powyżej wzmacniacze są "forsowane".
zdRAWki

senner
11-12-2009, 23:45
Tak się też ostatnio zastanawiam, jak oglądam parametry syfrówek, nad ISO w jakie są dostępne.

Dlaczego nikt nie idzie w dół?

bo 'ludzie' chcą robić nieporuszone 'piękne' zdjęcia z ręki przy świetle 1 tealighta w pomieszczeniu kubatury kościoła..

[kwestia nieporuszenia i szczegołów przy iso rządu 25600 to osobny temat..]

DjWojt
14-12-2009, 21:48
Dorzuce swoje 3 grosze: przy długim czasie naświetlania (przy iso 100 i ze statywem oczywiście), mozna włączyć też opcje redukcji szumu przy długim czasie naświetlania i jeszcze polepszyc obraz.

Poza tym faktycznie, czasami szum dodaje ciekawego klimatu fotografii - oczywiście, ale jeżeli to był świadomy zabieg, a nie "wpadka" przy pracy.

HuleLam
14-12-2009, 22:44
bo 'ludzie' chcą robić nieporuszone 'piękne' zdjęcia z ręki przy świetle 1 tealighta w pomieszczeniu kubatury kościoła..

[kwestia nieporuszenia i szczegołów przy iso rządu 25600 to osobny temat..]

A wystarczy Chucka Norrisa poprosić, by gdziekolwiek w kadrze stanął i ekspozycja wyjdzie "w punkt".
zdRAWki