PDA

Zobacz pełną wersję : Wywolywanie RAW i serie zdjec



pazurek
25-09-2005, 22:57
Sprobowalem ostatnio pobawic sie zdjeciami w RAW i musze przyznac ze jestem bardzo pozytywnie zaskoczony roznica w jakosci jaka mozna uzyskac. Nawet zdjecia z kita przy 100% okazuja sie calkiem ostre, widac czasem nie slabe szklo ale kompresja wplywa na ostateczna jakosc.

Boje sie jednak troche przechodzic calkowicie na RAW, dlatego testowe zdjecia robilem w trybie JPEG+RAW. Obrobka w Rawshooter pokazala jak bardzo rozne moze byc to samo zdjecie:

JPEG: http://www.arturo.serv01.net/olympus/pazurek/forum/chmury_jpeg.jpg
RAW: http://www.arturo.serv01.net/olympus/pazurek/forum/chmury_raw.jpg

Mozliwosci "dostrajania" zdjecia podczas jego "wywolywania" z RAW zachwycily mnie ale jednoczesnie zaniepokoily. Czy obrabiajac recznie (czyt: "na oko") zrobie to lepiej niz automatyka aparatu?

Dlaczego RAW wczytany do Rawshooter nie wyglada w domyslnych ustawieniach tak samo jak JPEG z aparatu? Niby w RAW sa zapisane jakies ustawienia "proponowane" przez body, np. balans bieli. Zreszta na jednym z pierwszych obrabianych RAW wyszlo ze balans z aparatu jest prawidlowy a ten obliczony przez Rawshooter-a to tragiczna pomylka (fioletowe niebo). Rozumiem ze aparat i Rawshooter maja te same dane (RAW = zrzutka z matrycy), wiec roznica polegala na innym algorytmie?

Ciekawi mnie tez jak obrabiacie serie zdjec? Dopracowujecie kazde z nich z osobna czy korzystacie z automatow?

Acha i jeszcze jedno pytanie, juz calkowicie amatorskie http://www.canon-board.info/images/smilies/icon_redface.gif - przy robieniu zdjec do JPEG z auto WB, balans bieli jest inny niemalze w kazdym zdjeciu. Czy wywolujac taka serie z RAW i biorac pod uwage ze byla robiona w tych samych warunkach powinno sie ustalic jeden poziom bieli? Niezaleznie od tego czy zdjecie bylo robione pod slonce czy nie i co jest w kadrze (jakie kolory przewazaja, itp)? Jesli tak to jak obliczyc taki wspolny balans bieli dla calej serii?

sail0r
26-09-2005, 07:11
JPEG: http://www.arturo.serv01.net/olympus/pazurek/forum/chmury_jpeg.jpg
RAW: http://www.arturo.serv01.net/olympus/pazurek/forum/chmury_raw.jpg



hmmm jpeg ladniejszy... to chciales napisac?

jezeli chodzi o obrobke raw to ja robie w nastepujacy sposob:

wszystkie zdjecia obrabiam softem dolaczonym co canona (Zoom Browser...) z ustawieniami aparatu, jezeli jakies zdjecie jest za ciemne, za jasne lub cos innego jest nie tak dopiero wtedy bawie sie jakims innym softem....
wydaje mi sie, ze obrabiajac w ten sposob efekty mam takie same jakbym robil zdjecia w jpeg - tylko nie mam kompresji, no i zawsze mam furtke jak cos ze zdjeciem jest nie tak

pazurek
26-09-2005, 13:08
Czy ja wiem czy ladniejszy? Chyba dla milosnikow kompaktow i farb plakatowek... dzieki RAW mozna bylo wydobyc szczegoly z jasnych chmur i jednoczesnie z ciemnej zieleni.

Potestuje ZoomBrowsera, szczerze mowiac nie dotykalem jeszcze plytek od Canona. :|