Zobacz pełną wersję : Dotykowy monitor w lustrzance Canon?
Sergiusz
04-12-2009, 18:41
Czy to pierwszy zwiastun, że znikną kółka bądź kółko nastawcze z korpusu?
http://www.digit.pl/news/353448/Patent.na.dotykowy.ekran.w.lustrzance.cyfrowej.htm l
Jeśli już, to coś takiego mogłoby być jako opcja do wyboru. Myślę, że raczej do zastosowania w modelach xxxd, xxxxd, tak jak odchylany ekranik.
Sergiusz
04-12-2009, 19:05
Ja to sobie patrzę na tendencje w elektronice do znikających urządzeń mechanicznych tak jak na przykład lustro w lustrzance:grin:. Przyciski i kółka trzeba uszczelniać a to drogo wychodzi. Łatwiej uszczelnić jeden monitor...
sebcio80
04-12-2009, 19:24
ekrany dotykowe sie pewnie pojawia dosc szybko ale najpierw w kompaktach,
inna sprawa ze nie da sie obslugiwac aparatu przez ekran dotykowy, szczegolnie bez odrywania oka od wizjera, bardziej pomocne to bedzie w przegladaniu zdjec
Przyciski i kółka trzeba uszczelniać a to drogo wychodzi. Łatwiej uszczelnić jeden monitor...
I łatwiej go też zarysować. Oczywiście wychodzimy z założenia, że skoro nie będzie przycisków, to zastąpi je ekran, więc będzie on relatywnie większy. Mi tenże służy co najwyżej do wstępnej oceny kadru i histogramu, panorama mi specjalnie do szczęścia nie jest potrzebna..;-)
inna sprawa ze nie da sie obslugiwac aparatu przez ekran dotykowy, szczegolnie bez odrywania oka od wizjera, bardziej pomocne to bedzie w przegladaniu zdjec
Zdecydowanie tak.. jak tylko czytam, żę czas naświetlania i przysłonę będzie się zmieniać przesuwając palcem po ekranie, to mi się przypomina przesuwanie w ten sposób książki telefonicznej w mojej komórce i w zasadzie obsługiwanie interfejsu (czegokolwiek) dotykowo, to jeden z gorszych wynalazków z którym się ostatnio spotkałem..:neutral: ja tego w każdym razie nie widzę.
Pozdrawiam
sebcio80
04-12-2009, 19:38
juz nie moge sie doczekac jak na sesji plenerowej bede ze spodu aparatu wyciagal rysik aby zmienic parametry ekspozycji ;-)
juz nie moge sie doczekac jak na sesji plenerowej bede ze spodu aparatu wyciagal rysik aby zmienic parametry ekspozycji ;-)
też jakoś tego nie mogę sobie wyobrazić..:lol:
zwlaszcza zima bylaby zabawa :mrgreen::lol:
W kompaktach chyba już coś takiego śmiga ale w lustrzance?? Już widzę jak nosem zmieniam sobie ustawienia. Był jakiś model Minolty, który miał dotykowy spust migawki, kończyło się to masą przypadkowych zdjęć. Teraz będziemy sobie odmrazac palce aby trafić w ciekłokrystaliczny kwadracik.
Sergiusz
04-12-2009, 22:26
Przeczytajcie uważnie tekst z linka. Przesuwając po monitorze palec w poziomie zmieniasz przysłonę a w pionie czasy. Nic nie stoi o rysikach. Aby nie było przypadkowych właczeń też coś tam jest napisane o rozpoznawaniu oka.
mieszko_1vp
04-12-2009, 22:31
ja znów posłużę sie przykładem wykrywaczy metali-od dawna mają dotykowe ekrany-do zmiany parametrów-i uwierzcie-tego sprzetu nie uzywa się w szpitalach ;)
Sergiusz
04-12-2009, 22:48
Fakt jeśli mamy to samo na myśli to wykrywacz pracuje w równie trudnych warunkach co sprzęt fotoreportera.
sebcio80
04-12-2009, 22:55
tylko, ze obslugujacy wykrywacz ma czas spojrzec w ekran i zmienic parametry, metal z ziemi nie ucieknie mu sprzed nosa
Przeczytajcie uważnie tekst z linka. Przesuwając po monitorze palec w poziomie zmieniasz przysłonę a w pionie czasy. Nic nie stoi o rysikach. Aby nie było przypadkowych właczeń też coś tam jest napisane o rozpoznawaniu oka.
Tylko jak to będzie się funkcjonalnie sprawdzać u reportera, który niejednokrotnie zmienia parametry pokrętłami nie zdejmując oka z wizjera ?
mieszko_1vp
04-12-2009, 23:01
to ja Ci powiem jeszcze-że jak pod palec wpadnie Ci ziarenko piasku-mazając góra-dół,lub na boki-fajnie będzie wyglądał ten ekran-przypuszczam że tak jak ekranik w moim PDA-czyli jakoś tak bardzo nieciekawie do oglądania zdjęć
Przeczytajcie uważnie tekst z linka. Przesuwając po monitorze palec w poziomie zmieniasz przysłonę a w pionie czasy. Nic nie stoi o rysikach.
Oczywiście, że nie stoi, bo każde urządzenie dotykowe można obsługiwać rysikiem (zazwyczaj w zestawie), palcem, długopisem, czy czymkolwiek. Chodzi po prostu o precyzję działania, a z tą (tak mi się wydaje) będzie kiepsko, choćby dlatego, że kółka nastaw działają z zauważalnym skokiem, a dzięki temu z niezbędną doładnością. Na tym panelu dotykowym, żeby zmienić czas, lub przysłonę o niewielką wartość, będziesz musiał się nieźle "skupić", wiem co mówię, codziennie przerabiam to na własnym telefonie..:lol:
Poza tym lamerok i Sebcio mają rację, jeśli chodzi o szybkość działania, i kwestię odrywania oka od wizjera, ale tego chyba nawet nie trzeba komentować, bo wszyscy znają zalety kółek..;-) IMHO Patent z wyświeltaczami dotykowymi nie przejdzie.
Pozdrawiam
Moim zdaniem przy dzisiejszej technologii nie jest problemem dokładność regulacji czy specjalne gesty. To już zostało opanowane i jeżeli tylko producentowi zależy może być najwyższej klasy.
Problem dotykowych ekranów jest tylko jeden - uniemożliwia bezwzrokową obsługę. Nawet w głupiej empetrójce nie da się przeskoczyć na następny utwór, przewinąć czy wyregulować głośność bez wyjmowania z kieszeni, jeśli nie ma do tego dedykowanych klawiszy tradycyjnych. Jeśli jest interface w całości wyłącznie dotykowy, to kaplica, nie da się wymacać. Dla mnie to jest problem, bo jadąc w tramwaju czy idąc ulica nie chcę co rusz wyciągać MP3 z kieszeni.
Dotykowy interface zapewne może wspomódz tradycyjne regulacje, ułatwić i przyśpieszyć część bardziej zaawansowanych opcji, takich które i tak regulujemy wciskając klawisze jojsticka i patrzymy na ekran, natomiast tradycyjnych kółek nastawy czy szybkiego dostępu nigdy nie zastąpi, dlatego argument Sergiusza o łatwiejszym uszczelnieniu kiedy nie będzie nic poza ekranem dotykowym jest moim zdaniem chybiony. Tak będzie tylko w kompaktach, nigdy w DSLR.
Co do wykrywaczy, nie wiem o jakich mowa, chyba o przemysłowych, bo żaden ze znanych mi hobbystycznych wykrywaczy metalu nie posiada dotykowego ekranu. Nawet wśród modeli w cenie kilkunastu tysięcy złotych. Być może są jakieś niszowe firmy które takie produkują, ale to jeszcze o niczym nie świadczy.
Sergiusz
05-12-2009, 00:29
Pod artykułem z linka jest też sonda i całkiem ciekawe wyniki. Ja pamiętam ile emocji i hałasu wywołało przeniesienia pierścienia przysłon z obiektywu na korpus. To nie ja zgłosiłem patent tylko Canon. A skoro jest to zgłoszone do patentu to działanie pewnie się różni od dotychczasowych rozwiązań.
Dla mnie to kompletna pomylka. Moze sa ludzie bardziej zwiazani z takowym sprzetem (np komorki z dotykowym lcd)... dla mnie klik pod jednym kolkiem czy drugim to konkretny sygnal ktory widze tez w wizjerze, szybki i precyzyjny. Latac paluchem po ekranie? zbyt wiele czasu sie straci, nie wspominajac juz o oderwaniu oka od sceny. Pozdrówka!
4kwiatek
05-12-2009, 01:46
Hi...
Ten patent do ściema... Wpisując do patentu jakie parametry można zmienić przez ekran dotykowy - Canon zablokował możliwość stosowania takiej funkcjonalności przez innych producentów. Czyli nawet jeśli taki ekran znajdzie się np na górze korpusu - to już nikt nie będzie mógł użyć w lustrzance ekranu do zmiany parametrów. Pitolenie że chodzi o nos uzytkownika to zasłona dymna. To tylko jedno z zastrzeżeń wynikających z tego patentu. Reszta tez jest wazna (znamienny tym że może służyć do zmiany przysłony w lustrzance).
Pozdrawiam...
Tylko jak to będzie się funkcjonalnie sprawdzać u reportera, który niejednokrotnie zmienia parametry pokrętłami nie zdejmując oka z wizjera ?
Oświeciło mnie, NOSEM będziemy wybierać parametry i od razu kciuk wolny ;)
Przetestowałem na moim 50D, kiedy patrzę przez wizjer w kadrowaniu poziomym, mój nos maca LCD :wink:
sebcio80
08-12-2009, 17:25
kolega z forum wrzucil fotki z sredniego formatu i przypomnial mi tym samym ze przeciez w średnim formacie od dawna są ekrany dotykowe
i wlasnie w warunkach studyjnych takowe nawet niezle sie nadaja
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.luminous-landscape.com/images48/Aptus_Product_Shot.jpg)
https://canon-board.info/imgimported/2009/12/2950474818_63613d1c06-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3224/2950474818_63613d1c06.jpg)