Zobacz pełną wersję : Zapisywanie serii zdjeci akcja w PS CS4
Mam takie pytanko. Jako ze nocami pracuje jako fotograf na imprezkach mam stworzone akcje ktore pomniejszaja fotke, wyostrzaja, nastepnie zapisuja i zamykaja okno zdjecia w Psie.
Niestety problem w tym ze akcja ktora wyostrza otwiera nowe okno ktore nazywa sobie sharpened image czy jakos tak i z taka wlasnie nazwa zapisuja sie zdjecia na koncu mojej akcji. Najwiekszy problem w tym ze o ile pierwsza fotka zapisze sie normalnie, druga z dopiskiem copy a kazda nastepna bedzie nadpisywac ta druga :-x
Czy macie pomysl jak to zmodyfikowac zeby zapisywalo fotki pod roznymi nazwami np kolejnymi numerami?
Z gory dzieki.
A nie możesz tej akcji zastosować do wykonania w image processorze? Ps każdą fotę z osobna weźmie na akcję i zapisze z nazwą własną w osobnym folderze. żadnych rename'ów.
Ok poradzilem sobie z problemem inaczej poprzez wymazanie z akcji tworzenia pliku duplikatu z defaultowa nazwa.
Jeszcze jedno pytanko. Gdzie PS zapisuje akcje jako plik? Chcial bym akcje zastosowac do np 100 fotek naraz poprzez przeciagniecie plikow na ikone akcji ale niestety nie wiem gdzie plik akcji jest zapisany.
A moze istnieje inny sposob na zastosowanie akcji do duzej ilosci plikow?
Istnieje - wspomniany post wyżej image processor...
Z bridge'a też - OIDP - się da.
sebcio80
07-12-2009, 09:58
Ok poradzilem sobie z problemem inaczej poprzez wymazanie z akcji tworzenia pliku duplikatu z defaultowa nazwa.
Jeszcze jedno pytanko. Gdzie PS zapisuje akcje jako plik? Chcial bym akcje zastosowac do np 100 fotek naraz poprzez przeciagniecie plikow na ikone akcji ale niestety nie wiem gdzie plik akcji jest zapisany.
A moze istnieje inny sposob na zastosowanie akcji do duzej ilosci plikow?
mozesz zrobic tak:
- otwierasz Photoshopa
- plik -> automatyzuj -> sekwencja wsadowa
- wybierasz akcje
- wybierasz folder zrodlowy
- klikasz ok
- wybrana akcja zastosowana jest do wszystkich plikow w folderze
to podstawa wrecz
Chwala ci Sebcio80
O image procesorze nie slyszalem wiec widze ze czeka mnie lekturka.
Chwala ci Sebcio80
O image procesorze nie slyszalem wiec widze ze czeka mnie lekturka.
Otwórz go sobie w PSie - jest praktycznie self explanatory...