PDA

Zobacz pełną wersję : C 300d padł po próbie naprawy / serwis KRK

scoobinho
04-12-2009, 16:01
czołem,
ponieważ mój stary ulubiony aparat złamał sobie pin podtrzymujący lustro, rozebrałem puszkę i wkleiłem nowy metalowy, jak podano np tutaj:
http://www.lotek.nu/misc/EOS_300D_sub-mirror_repair/

Niestety w trakcie ... stało się, zwarłem kondensator od ładowania lampy (a raczej nóżkami dotknąłem metalowej części obudowy, było solidne bzzzt) (a dlaczego tak się stało - spytajcie mojego kota, dlaczego AKURAT WTEDY jak to robiłem, musiał koniecznie sprawdzić co się dzieje na stole i oczywiście mnie potrącił :evil:, grrrr).

No i kupa, oczywiście zszedł (aparat, nie kot), po skręceniu i założeniu bakterii nie miał ochoty na współpracę :(

Więc rozebrałem go dzisiaj jeszcze raz, próbując wymienić bezpiecznik na "DC-DC unit", niestety bez powodzenia - to nie to.

Stąd pytanie - czy jakiś serwis / spec w Krakowie jest w stanie ocenić, czy jeszcze można coś z nim zrobić, co padło, co wymienić etc.

Puszka jest rozkręcona; wysyłka na Żytnią chyba mija się z celem, sprzęt nie jest wiele wart dzisiaj :-?

Pozdrawiam serdecznie.

czerwiniak
04-12-2009, 16:16
Speca z Krakowa nie znam, ale kota bym " potraktwał " Powodzenia

wiktor2323
04-12-2009, 16:47
Na Czapskich w krakowie jest podobno jakis serwis. Z tego co słyszałem to są sumienni w tym co robią.

Chris_11
04-12-2009, 18:04
Przy tym napięciu kondensatora to zwarcie mogło zrobić solidne spustoszenie na płycie.

scoobinho
04-12-2009, 18:29
ale kota bym " potraktwał "

cóż, jak dowiodły wielokrotne doświadczenia, kot traktowanie ma między 3 a 4 nogą i nie potrafi wyciągać wniosków na przyszłość :)

na pocieszenie, kot we własnej osobie, trafiło mu/mi się (aczkolwiek skan kiepski):
http://plfoto.com/1186695/zdjecie.html

p.s. Czapskich obadam next week, chociaż też dużo złych opinii wyczytałem; ale to pewnie jak o każdym serwisie.

pzdr

RedWine
04-12-2009, 19:33
zasuwaj na Czapskich , w porzadku chłopaki może dadzą radę !

scoobinho
10-12-2009, 17:43
zasuwaj na Czapskich , w porzadku chłopaki może dadzą radę !

nie dadzą, pan powiedział (przynajmniej szczerze), że się nie podejmie

chilli Żytnia :/

Chris_11
10-12-2009, 21:02
Wysyłka tam i z powrotem i ekspertyza mogą się już ocierać o granicę opłacalności.