Zobacz pełną wersję : Czy 20D doświetla sobie AF lampką jak Nikon?
DominoAqq
25-09-2005, 00:43
Witam,
Nie znalazłem w innych wątkach takiego tematu. Ostatnio widzialem jak znajomy robil zdjecia Nikonem D70 bez uzycia flesza, aparat sobie doswietlal lampka, aby lepiej zlapac ostrosc. Wiem, ze 20D doswietla sobie lampka, gdy jest podniesiony wbudowany flesz, ale czy moze to robic jak nie ma podniesionego flesza?
Pozdrawiam,
D.
Pomyślmy inaczej - skoro nie używasz flasha , to znaczy że masz wystarczająco dużo światła, żeby ostrość ustawić - i wtedy doświetlenie AF jest zbędne. A jeśli korzystasz z lampy zewnętrznej, to z pewnością owa lampa doświetli AF...
Na moim etapie zabawy z fotografią doświetlenie AF było przydatne tylko w kompletnych ciemnościach..
Wiem, ze 20D doswietla sobie lampka, gdy jest podniesiony wbudowany flesz, ale czy moze to robic jak nie ma podniesionego flesza?
Nie, nie może. Albo wspomaganie przez wbudowana lampę i strobo, albo czerwona dioda lampy zewnętrznej.
Teoretycznie jest to możliwe. Doświetlasz czerwonką , łapiesz ostrość, wyłączasz lampę i pstrykasz :twisted:
Z wbudowaną ten numer nie przejdzie, bo o ile się nie mylę jak się ją zamknie po nastawieniu ekspozycji to wywali jakiś błąd.
no możesz chyba ustawić w CF - AF assist beam na external flesh oraz drugie : "Does not fire". Tylko do tego trzeba mieć zewnętrzną lampę i cały czas ją nosić podpiętą. Ale efekty wspomagania diodą lamy zewnętrznej są naprawdę niezwykłe.
no możesz chyba ustawić w CF - AF assist beam na external flesh oraz drugie : "Does not fire". Tylko do tego trzeba mieć zewnętrzną lampę i cały czas ją nosić podpiętą. Ale efekty wspomagania diodą lamy zewnętrznej są naprawdę niezwykłe.
No jezeli nie chcemy miec stroboskopu to tak ale jesli mozemy sie na niego zgodzic, to wbudowanej lampie tez mozna wylaczyc blysk nie wylaczajac jednoczesnie wspomagania AF.
swoja droga ciekawe, co by bylo gdyby kupic sobie wskaznik laserowy z wymiennymi koncowkami i nim doswietac :D (no kiedys juz lapalem ostrosc na "wyswietlacz komorki", wiec moze i to by zadzialalo :) )
A na marginesie (to do mmsza): po nastawieniu ostrosci, mozemy przeciez przestawic obietyw na MF i lampe sobie zamykac, podpinac, odpinac itp, dopuki nie bedziemy za bardzo aparatem ruszac. Co by sie mialo zlego stac ?
DominoAqq
25-09-2005, 11:07
Dziękuje za "oświecenie" mnie. Już jest wszystko jasne.
Pozdrawiam,
D.
w przypadku Eos-a 33 CF-7 ustawiony na 3 i działa z lampą wbudowaną i zewnetrzną
a dla 20D też CF 7 ustawiony na 1 i też działa z wbudowaną lampą błyskową