Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Osłona wizjera - czy warto zainwestować?

radradish
03-12-2009, 03:01
Witam

Wiadomo, że wizjer się brudzi :idea:

Rzadko w sklepach spotyka się coś takiego jak osłona na wizjer w postaci np. szklanej szybki jak tutaj:

http://www.allegro.pl/item824975818_oslona_wizjera_do_canon_eos_50d_40d_ 30d_5d_mark_2.html

W związku z powyższym pojawia się szereg pytań:

Czy warto skorzystać z takiego wynalazku (zakładając, że nie utrudnia on robienia zdjęć np. z powodu braku powłok antyrefleksyjnych czy przy korzystaniu z okularów)?

Jak duże jest ryzyko, że czyszczenie lub paprochy (kurz, złuszczony naskórek etc.) spowodują uszkodzenie soczewki wizjera? Wiadomo bowiem, że tłuszcz z ludzkiej skóry szkodzi powłokom antyrefleksyjnym.

W jaki sposób najlepiej czyścić wizjer po jego przedmuchaniu, kiedy nadal zostaje na nim dużo paprochów? Czy istnieją specjalne zestawy do tego?

Ile orientacyjnie kosztuje wymiana soczewki wizjera w serwisie?

Pozdrawiam
Perfekcjonista

Jago
03-12-2009, 08:59
O tym masz tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=50752

tombas
03-12-2009, 10:26
albo coś źle doczytałem:-P, albo kolega pytał o zupełnie coś innego, odpowiadasz nie zadając sobie trudu sprawdzenia linka jaki podał.

Kronos
03-12-2009, 10:41
Nie wiem czy jest sens korzystania z takich wynalazków. Wizjer (jak już się mocno zabrudzi) czyszczę pędzelkiem z kosmetyczki dziewczyny (taki mały chyba do rzęs) i na mokro patyczkiem kosmetycznym (takim do uszu). A jeżeli przenoszę sprzęt w trudnych warunkach to zakładam ten kawałek gumki co jest na pasku od aparatu. W analogu mam tak drastycznie porysowany wizjer (od czyszczenia paluchem i skrawkiem koszulki), że pod światło to nie przypomina kawałku plastiku, ale nie widzę żadnych różnic w użytkowaniu (oko nie ogniskuje na wizjerze, efekt taki sam jak z przednią soczewką obiektywu).

akustyk
03-12-2009, 10:49
mam wrazenie, ze niektorzy producenci chwyca sie kazdego sposobu, zeby wcisnac ludziom zupelnie niepotrzebne gadzety. i jeszcze cena 40 PLN. za to mozna 5 bezdomnym obiad kupic w barze mlecznym - jesli jzu szukasz pomyslu na wydanie pieniedzy

zasyfiony wizjer - wziac patyczek do uszu i w minute jest jak nowonarodzony.

a jesli chodzi o oslonki... czekam na oslonki na przyciski (zeby sie nie scieraly), nakladki na gwint statywu, kondomiki na grip, na lampe blyskowa i specjalne zelowe wkladki (tylko 20 PLN za sztuke) do gniazda USB, bo a nuz sie cos z nim stanie...

ja wiem, ze w szkolach ucza, ze zawsze przez prezerwatywe... ale jesli dobrze znasz partnerke, ufasz jej i sam jestes odpowiedzialny... no kurcze... nie robmy sobie jaj z pogrzebu ;)

jesli chodzi o tor optyczny w korpusie, to kategorycznie nie wolno tykac (juz naewt nie mowie o czyszczeniu) matowki. bo latwo ja zarysowac. ale ta szybka od strony okularu... nie przesadzajmy...

Jago
03-12-2009, 10:51
albo coś źle doczytałem:-P, albo kolega pytał o zupełnie coś innego, odpowiadasz nie zadając sobie trudu sprawdzenia linka jaki podał.

Ty odczytałeś dobrze ...... Przepraszam ...... Ja sprawdziłem - ale źle :!: ....... :oops: Tak to jest, jak się z forum korzysta w pracy.

Diabel03
03-12-2009, 10:58
Czy warto skorzystać z takiego wynalazku (zakładając, że nie utrudnia on robienia zdjęć np. z powodu braku powłok antyrefleksyjnych czy przy korzystaniu z okularów)?

Dla mnie nie warto, do tej pory mi nie przeszakdzał wizjer i nawet nie myślałem o żadnej szybce :D Aparatem robie zdjęcia a nie go pieszcze i pielęgnuje :p

andrewjohn
04-12-2009, 20:17
Mnie też sie wydaje, że nie warto. Na ekranie LCD mam osłonkę ze szkła GSS, ale tam jest większa możliwości zarysowania czy uszkodzenia, jeżeli chodzi o wizjer to leży głebiej i chyba trudno go uszkodzić mechanicznie.

Pinio
07-12-2009, 02:16
A ja pilota od telewizora trzymam w reklamówce...

radradish
07-12-2009, 02:45
A ja pilota od telewizora trzymam w reklamówce...
A kto nie trzyma? Ostatnio zrezygnowałem z plastikowej osłony Nokii, to zaczęła mi farba schodzić z obudowy :/

radradish
11-12-2009, 19:31
Mam jeden dobry powód, o ktorym nikt nie wspomniał, dla zainwestowania w taką osłonę - fotografowanie w deszczu, kiedy wszystko poza wizjerem jest osłonięte ;) (no może też poza obiektywem, jeśli ktoś nie używa filtru)

I co Wy na to?

Pinio
11-12-2009, 19:44
Tak to dobry powód.

APP
11-12-2009, 20:22
Zwłaszcza jak zaparuje od środka...

No, chyba że przykleić "to" wprost na wizjer zamiast na muszlę, która uszczelniana nie jest (ciekawe czy rozmiar by pasował, tzn czy brzegi by nie sterczały) -wtedy faktycznie może być lepiej, bo ew. parę (na zewnątrz) można jednym łatwym uchem zetrzeć zamiast tracić czas i nerwy, ale czy ja wiem... Przy "normalnym" użytkowaniu IMHO to przesada :roll: żeby nie powiedzieć wygłup 8), ale jak się ktoś lubuje w sztormowej pogodzie lub wybiera się "na stopa" przez Kenię, to pewnie mu się przyda... razem z wlepką zakrywająca komorę lustra, o której jest osobny wątek ;-)

Jacek23
12-11-2010, 19:32
Stare, ale odpowiem pytajacemu, warto.
Mam to i nie mam klopotow z czymkolwiek co moze sie osadzic miedzy okiem a szybka wizjera, a jak sie cala muszla zabrudzi jakos od zewn. to zdejmuje , w wode , wysycha i jak nowa.
Problem w tym ze obecnie nigdzie nie wiedze tego do kupienia do muszli Eb:(

miszak
19-10-2011, 19:20
Stary wątek odkopię na nowo. Zbliża się zima i mi po prostu wizjer często zaparowuje od chuchania w jego stronę ( np. fotografowanie na leżąco). Czy ta nakładka zabezpiecza przed parowaniem?

Jago
19-10-2011, 21:26
mi po prostu wizjer często zaparowuje od chuchania w jego stronę

Na wdechu panowie na wdechu .... dobry strzelec (nie tylko ten wyborowy) wstrzymuje oddech podczas strzału ;)

wiktor2323
23-10-2011, 13:02
Na wdechu panowie na wdechu .... dobry strzelec (nie tylko ten wyborowy) wstrzymuje oddech podczas strzału ;)

A tu się nie zgodzę:P Strzał się oddaje na samym końcu wydechu przeponowego :lol:

Jago
23-10-2011, 13:16
A tu się nie zgodzę:P Strzał się oddaje na samym końcu wydechu przeponowego :lol:

Ja preferuję to moją metodę i nie na narzekam :D

wiktor2323
23-10-2011, 17:50
Mnie tam trener nauczył tak jak pisze i efekty były. Dobra koniec offa bo nas zlinczują...;)

miszak
25-10-2011, 09:41

To zależy ile czasu się strzela - leżąc po kilka godzin musiałbym miec niezłe płuca ;-)

A chucha się nie w trakcie naciskania migawki tylko w czasie oczekiwania z twarzą w pobliżu aparatu.