Zobacz pełną wersję : Canon EF 50 mm f/1,8 II jakiej produkcji?
Witam.
Wiecie może czy obiektyw wymieniony w temacie sprzedawany jest tylko produkcji :Made in Malaysia" czy może są produkowane w Japonii. Gdzieś (na tut. forum) wyczytałem również, że są egzemplarze wyprodukowane w Turcji. Pytam bo podejrzewam, że jest różnica w jakości w zależności od miejsca produkcji.
Starsze egzemplarze były made in japan. Różnicy w jakości bym się nie doszukiwał. To szkło jest tak tanie, że nawet naprawiać się nie opłaca. Jak padnie to kupujesz kolejne.
Witam
To gdzie jest zrobione raczej nie robi różnicy. Zwłaszcza że nawet jeżeli jest robione w Malezji czy w Chinach to i tak jest to oryginalny produkt canona, który jakieś normy musi spełniać, a nie chińska podróbka sprzedawana "na bazarze".
Pozdrawiam
Witam
To gdzie jest zrobione raczej nie robi różnicy. Zwłaszcza że nawet jeżeli jest robione w Malezji czy w Chinach to i tak jest to oryginalny produkt canona, który jakieś normy musi spełniać, a nie chińska podróbka sprzedawana "na bazarze".
Pozdrawiam
Tutaj mam odrębne zdanie. Każda fabryka ma specyficzną dla siebie kadrę, doświadczenie itp. Normy/standardy określać mogą co i jak ma być wykonane ale jednocześnie nie są w stanie zagwarantować, że tak się stanie.
Rozrzut parametrów jest pewny - stąd bardziej lub mniej ostre egzemplarze obiektywów jednego modelu. W jednej fabryce dążenia do poprawy jakości skutkują zmniejszeniem rozrzutów a w innej są na określonym poziomie (zgodnym z normą ale może niezgodnym z oczekiwaniami potencjalnych klientów). W związku z tym istnieje wpływ miejsca produkcji na jakość produktu końcowego.
Jednak przy tym obiektywie sprzedawanym za 400 zł chyba nie ma co wydziwiać ... sam mam kilkuletni egzemplarz i na niego nie narzekam (no ale nie pamiętam gdzie robiony ale chyba w Japonii ;)).
Tak, jasne, normy. Jakies to one sa... Skoro do testow u optycznych trafila 35L z rysa na soczewce wewnatrz...
Ucholino
02-12-2009, 12:59
Tak, jasne, normy. Jakies to one sa... Skoro do testow u optycznych trafila 35L z rysa na soczewce wewnatrz...
Chciałbym poznać firmę, która ma 100% idealnej produkcji.
ja mam wersje made in malesya i nie widzę różnicy w stosunku do kolegi, który ma wersje z Japonii de facto tam kupioną.