PDA

Zobacz pełną wersję : Tani jasny szeroki kąt ? Samyang 14mm/2.8 ?

pachura
01-12-2009, 23:10
Cześć,

Szukam jakiegoś nie-bardzo-drogiego szerokiego kątu pod APS-C: coś między 10 a 16mm, jasność f/2.8 lub lepiej, 1500 PLN max; może być stałka, może być manualna, jakość nie musi być megafantastyczna. Poza Samyangiem 14mm/2.8 nie widzę w sumie żadnych opcji... są w ogóle jakiekolwiek szkła spełniające te kryteria w ofercie Canona/Sigmy/Tamrona/Tokiny ? A może lepiej szukać w starych M42 czy OM ? Zaś co do wspomnianego Samyanga, wiem że został wycofany w celu ulepszenia, ale czy jakiekolwiek egzemplarze tej pierwszej wersji znalazły się na rynku i można je zdobyć ?

Dzięki !

PS. W temacie miało być oczywiście "Tani" a nie rosyjskie imię ;)

Matt_K-K
01-12-2009, 23:57
Ja wlasnie czekam az sie ten ulepszony pojawi na rynku. Poza tym podobno fajna jest Tokina 17/3.5, ale ciezko zdobyc to szklo. Wsrod M42 na pewno nic w takiej cenie szerokiego sie nie znajdzie..

gwozdzt
02-12-2009, 00:31
Szukam jakiegoś nie-bardzo-drogiego szerokiego kątu pod APS-C: coś między 10 a 16mm, jasność f/2.8 lub lepiej, 1500 PLN max; może być stałka, może być manualna, jakość nie musi być megafantastyczna.
Sęk w tym, że stałych, manualnych obiektywów nie robiono aż tak krótkoogniskowych, bo w tamtych czasach panującym formatem było 24x36mm, a dla tego formatu ogniskowe rzędu 16mm to już ultraszeroko, o krótszych nie wspominając...

To czego szukasz po prostu nie istnieje, a najlepszym sposobem na dostęp do szerokich kątów jest przesiadka z APS-C na mały obrazek (dumnie zwany FullFrejmem) :-)

Po takiej przesiadce bez problemu uzyskujesz dostęp do "nie-bardzo-drogich szerokich kątów" w postaci np. EF 28/1.8 USM; EF 24/2.8; EF 20/2.8 USM
Wystarczy raz zainwestować w aparat, a potem każdy z tych obiektywów kupisz do 1500zł bez problemu, a 24mm nawet za połowę tej ceny.

chuba
02-12-2009, 09:10
Jeśli chodzi o cropa to miałem Tokinę 17/3.5 z mocowaniem Minolty. Porównywałem ją bezpośrednio z Tamronem 17-50/2.8 i szkła są optycznie dość zbliżone(ostrość minimalnie lepsza w Tamronie, kontrast i nasycenie kolorów w Tokinie). Tokina jest pod pełną klatkę, niestety nie miałem możliwości podłączenia tego obiektywu pod pełnoklatkową lustrzankę cyfrową - ale z tego co pokazywała pod cropem, śmiem przypuszczać że pod FF jest wyśmienita. Sprzedałem ją dość niedawno za 800 zł i myślę że jest to dość rozsądna cena, szczególnie z mocowaniem C. Jeśli szukasz obiektywu pod cropa to chyba nic lepszego od Tammiego 17-50/2.8 w tej cenie nie znajdziesz (chyba że szukasz czegoś ultra szerokiego np 10-20 lub 12-24 to na forum za 1500 zł można kupić używkę).

gietrzy
02-12-2009, 09:18
Poza Samyangiem 14mm/2.8 nie widzę w sumie żadnych opcji...

Ja tylko formalnie przypomnę, że Roger z Krakowa tak jak chwalił jakiś tam lens Samyanga na 5D tak zbesztal niemiłosiernie za pracę na 50D.
Innymi slowy: przetestuj przed kupnem na docelowej puszce, bo nie wiadomo ile MPx te szkła mogą wytrzymać, chyba, że bierzesz do video.

tezmarek
02-12-2009, 09:25
Cześć,

Szukam jakiegoś nie-bardzo-drogiego szerokiego kątu pod APS-C: coś między 10 a 16mm, jasność f/2.8 lub lepiej, 1500 PLN max; może być stałka, może być manualna, jakość nie musi być megafantastyczna...

Dozbieraj i kup zooma Tokina 11-16/2.8.

Vitez
03-12-2009, 11:13
Cześć,

Szukam jakiegoś nie-bardzo-drogiego szerokiego kątu pod APS-C

To poszukaj: http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20

I nie łam Regulaminu:

http://canon-board.info/announcement.php?f=21&a=3

"3. Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi)."

Pytanie o szeroki kąt pod cropa to jedno z najczęstszych na tym forum :? .