Zobacz pełną wersję : 30D, lampa pod PC
fotoartur
01-12-2009, 20:51
Mam takie oto pytanie:
mam Canona 30D, do którego chciałem przez kabelek PC podłączyć lampę Hanimex X418 (jeszcze od starej Praktiki LTL). Nie wiem tylko, czy czasem nie spali mi aparatu ;) bo podobno przez gorącą stopkę może spalić (za wysokie napięcie). Nie wiem, jak sprawa się ma z okrągłym gniazdkiem PC.
Wystarczy woltomierz i po naładowaniu lampy zmierzyć napięcie na stykach, w Canonie
30D na gnieźcie PC napięcie lampy musi być niższe niż 250V, instrukcja strona 108 czy jakoś tak....
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img412.imageshack.us/img412/1701/20091201201020.jpg)
sie cholera instrukcji nie chce czytać.... :P
fotoartur
01-12-2009, 21:12
Tylko jak to zmierzyć......................................... ......
woltomierz i po naładowaniu lampy, na stopce lampy zmierzyć.... przecież napisane jest wyżej..... :)
fotoartur
01-12-2009, 21:36
Aha, no niby jakiś tam woltomierz z Allegro za parę zł można wytrzasnąć :)
Już ktoś pomierzył tu (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1423229.html)
fotoartur
03-12-2009, 18:19
OK, to mnie trochę "uspokoiło".
Jednak i tak przejadę się do "serwisu" (nie Canona ;) ), i dam zmierzyć napięcie - chcę być na 100% pewien, że nie zepsuję aparatu.
chcę być na 100% pewien, że nie zepsuję aparatu.
tylko przed pomiarem zapakuj nowe i pełne baterie - mierzyłem kiedyś swojego nissina i na stopce wyszło mi 237V.
ale potem kiedyś zmierzyłem znowu i wyszło 197V... wtf? :shock:
kilka razy błysnęło i znów było niżej.
każdy błysk zabierał ~2..3V
nie miałem okazji zmierzyć na 4 nowych bateriach (byłoby najwyższe napięcie), ale i tak lampa skończyła na stałe podłączona tylko do fotoceli - nigdy jej do aparatu nie podłączyłem (350D też ma do 250V).
fotoartur
05-12-2009, 12:41
nadszedł czas na rezultaty:
podłączyłem lampę pod gniazdo PC - błyska
podłączyłem lampę na gorącą stopkę - nie błyska
więc... lampa na stopkę, kabel pod PC i działa!
nadszedł czas na rezultaty:
podłączyłem lampę pod gniazdo PC - błyska
podłączyłem lampę na gorącą stopkę - nie błyska
więc... lampa na stopkę, kabel pod PC i działa!
Chyba nie ryzykowałbym aż tak, żeby lampę - pomimo niewielkiego (relatywnie) napięcia - zakładać na stopkę. Bo jak nie błyska na stopce, to może już żadna na tej stopce nie błyśnie :) Napięcie w EX i innych dedykowanych to około 5V.
Ewentualnie odłączyć pin środkowy w stopce lampki lub go zaizolować jakoś, chyba, że lampka nie ma w ogóle wyprowadzonego tegoż, ale z postu nie wynika, żeby nie miała...
fotoartur
07-12-2009, 14:45
Hmmm... słyszałem, że dwucyfrowe Canony mają wyższą tolerancję :)
Hmmm... słyszałem, że dwucyfrowe Canony mają wyższą tolerancję :)
ech, było tyle razy: decyduje nie ilość cyferek, a data wypuszczenia modelu: 20D i 350D były pierwszymi EOSami, które tolerowały 250V na stopce. wszystkie nowsze też tyle powinny mieć (choć oficjalnego info nie widziałem).
wcześniej (300D, 10D, jedynki chyba też) było max. 6V lub ryzyko zespawania migawki albo wypalenia automatyki wbudowanego flasha.