deeppy
29-11-2009, 23:34
Jak w tytule, interesuje mnie Instytut Fotografii Twórczej w Opavie. Za rok kończę liceum i zaczynam rozglądać się za szkołą, która pomoże mi poszerzyć moje fotograficzne horyzonty. Przejrzałem listę uczelni w naszym kraju, opinie o nich oraz opinie byłych studentów. Moją uwagę przykuł ITF u naszych południowych sąsiadów. Mają tam ciekawy tryb studiów, raz w miesiącu w górskim miasteczku po czeskiej stronie odbywają się 3 dniowe zajęcia. Ciężko jest znaleźć jakieś szersze informacje na temat naboru do tejże uczelni. Szczególnie interesują mnie prace ludzi, który się tam dostali, czyli ich portfolio. Bez tego ciężko będzie rozeznać się w poziomie jaki trzeba osiągnąć, aby dostać się do ITF. Jedyne informacje jakie udało mi się znaleźć obejmują prace wymagane przy składaniu papierów :
autoportret
3 -5 zdjęć interpretujących dzieło art. - wiersz, fim, książkę itp.
cykl fotografii dowolny: 10 zdjęć
Do tego dochodzi :
egz pis.: historia sztuki, historia fotografii +daty zwłaszcza; chemia, ekspozycja, obliczenia, przeliczenia, filtry, zależności, mieszanie barw (wszystko co sie tyczy fotografii) itp.
rozmowa z panami prof.-o fotografii i filmie (historia, fotografowie, ich dzieła, rodzaje fotografii, estetyka, reżyserzy, daty, nagrody, wątki itd.)duży nacisk na czeską filmografię
Jeżeli chodzi o stronę teoretyczną, to myślę, że dałbym radę, w końcu fotografia to jest to co lubię. Jeżeli chodzi o stronę praktyczną, to to co robiłem dotychczas, nijak ma się do tego co miałbym zrobić przez przyszły rok. Seria zdjęć - prawdopodobnie dokumentalnych, powiązanych ze sobą, rok na rozeznanie się w temacie i wykonanie prac.
Czy są na forum osoby, które mają jakąkolwiek wiedzę o uczelni w Opavie, lub są w stanie pomóc ?
autoportret
3 -5 zdjęć interpretujących dzieło art. - wiersz, fim, książkę itp.
cykl fotografii dowolny: 10 zdjęć
Do tego dochodzi :
egz pis.: historia sztuki, historia fotografii +daty zwłaszcza; chemia, ekspozycja, obliczenia, przeliczenia, filtry, zależności, mieszanie barw (wszystko co sie tyczy fotografii) itp.
rozmowa z panami prof.-o fotografii i filmie (historia, fotografowie, ich dzieła, rodzaje fotografii, estetyka, reżyserzy, daty, nagrody, wątki itd.)duży nacisk na czeską filmografię
Jeżeli chodzi o stronę teoretyczną, to myślę, że dałbym radę, w końcu fotografia to jest to co lubię. Jeżeli chodzi o stronę praktyczną, to to co robiłem dotychczas, nijak ma się do tego co miałbym zrobić przez przyszły rok. Seria zdjęć - prawdopodobnie dokumentalnych, powiązanych ze sobą, rok na rozeznanie się w temacie i wykonanie prac.
Czy są na forum osoby, które mają jakąkolwiek wiedzę o uczelni w Opavie, lub są w stanie pomóc ?