Zobacz pełną wersję : Sposoby wyostrzania w PHOTOSHOPIE!!!
Przemek Białek
09-07-2004, 22:50
chcialbym zasiegnac opinii osob pracujacych z Photoshopem dotyczacej wyostrzania zdjec,
- z jakich filtrow kozystacie
- co robicie by minimalizowac powstawanie artefaktow
byc moze ktos posiada lepszy sposob wyostrzania niz (ostrzenie w Labie w warstwie Jasnosci-Luminosity) za pomoca filtra Maskowania nieostrosci!
co sadzicie o ostrzeniu w RAW nieobrobionych zdjec, bo moim zdaniem daje gorsze rezultaty niz Lab!
CZEKAM NA OPINIE!!!!!!!
byc moze ktos posiada lepszy sposob wyostrzania niz za pomoca filtra Maskowania nieostrosci!
Moze ostrzejszy obiektyw? ;)
co sadzicie o ostrzeniu w RAW nieobrobionych zdjec, bo moim zdaniem daje gorsze rezultaty niz Lab!
Capture One podobno slicznie sobie radzi z wyostrzaniem.. ja sie nadal nie moge do niego przekonac. Jesli juz wyostrzam to jednak w PS za pomoca USM - ok 70-1.5-1 (amount, radius, treshold).
Przemek Białek
09-07-2004, 23:44
ale te parametry nie zawsze sa odpowiednie, niekiedy niewystarczaja a innym razem za mocna uwidocznaja artefakty.
jednakze chodzilo mi glownie o opinie na temat Labu - stosujesz go czy tylko ostrzesz w RGB?
ale te parametry nie zawsze sa odpowiednie, niekiedy niewystarczaja a innym razem za mocna uwidocznaja artefakty.
Wiecej niz 70 nie pamietam bym dawal, a 70% jeszcze nigdy nie dalo mi wyraznych artefaktow z malym wyjatkiem - wyostrzenie zdjecia z ISO 400 lub wiecej w RAW, wywolanego pozniej z korekta ekspozycji dawalo spore szumy i wlasnie artefakty, na ktore jednak slicznie poradzil NeatImage z opcja usuwania artefaktow kompresji/wyostrzania.
jednakze chodzilo mi glownie o opinie na temat Labu - stosujesz go czy tylko ostrzesz w RGB?
Uzywam PS Elements 2.0. Nie ma on trybu LAB :? , chyba sie niedlugo ponawie PS 5.0 bo tez mam oryginal.
Ja uzywam oprogramowania Freda Mirandy dla MarkII. Rewelacyjny plugin do PS CS.
Zaplacilem wprawdzie 24 USD, ale bylo warto. Jest to zautomatyzowana funkcja , ktora ma kilka stopni ostrzenia w zaleznosci od jakosci zdjecia. Zapuszczam to sobie w Batch i mam zrobione 1000 fotek w 5 godzin :) Plugin nadaje sie oczywiscie do zdjec TIFF i JPG skonwertowanych z RAW MArkII. Zauwazylem, ze program jest rzeczywiscie zoptymalizowany dla Canona, bo TIFF z D2H wychodzily duzo gorzej.
Poza tym - korzystam jeszcze z oprogramowania Canona Photo Professional dolaczony do MArkII. Moim zdaniem rewelacja - musze przyznac, ze obecnie zaden inny program nie wyciaga tylu szczegolow, co to gowienko :)
Zapuszczam to sobie w Batch i mam zrobione 1000 fotek w 5 godzin :)
To przykladowa ilosc czy naprawde potrzebujesz tyle fotek robic i pozniej obrabiac? :shock:
Ja zawsze do obrabiania (wyostrzanie itp) , ba, do konwersji z RAW wybieram tylko najlepsze.
Przemek Białek
09-08-2004, 21:56
Ja uzywam oprogramowania Freda Mirandy dla MarkII. Rewelacyjny plugin do PS CS.
czy tylko dla MKII?
chcialbym zasiegnac opinii osob pracujacych z Photoshopem dotyczacej wyostrzania zdjec,
- z jakich filtrow kozystacie
- co robicie by minimalizowac powstawanie artefaktow
byc moze ktos posiada lepszy sposob wyostrzania niz (ostrzenie w Labie w warstwie Jasnosci-Luminosity) za pomoca filtra Maskowania nieostrosci!
CZEKAM NA OPINIE!!!!!!!
LAB??? do tego jeszcze nie doszedłem...
Przemek Białek
10-08-2004, 13:45
LAB??? do tego jeszcze nie doszedłem...
No to niema na co czekac, stworz sobie akcje w PSie zamiana na Lab - wlaczniae kanalu jasnosci Luminosity, nastepnie USM i parametry 65, 1,6 2 - nastepnie znowu zamiana na RGB - i juz masz ladnie wyostrzony obrazek z mniejsza iloscia artefaktow!
- parametry podalem przykladowe, mozna stosowac wedle uznania!
O wiele szybciej będzie USM (65, 1,6 2) i potem edit -> fade -> luminosity z kryciem 100%.
Witam
Piszecie, że dajecie treshold. np 1 czy 2. Przecież treshold usuwa szczegóły w cieniach. Już się przekonałem na wielu fotkach i daję 70-100% wyostrzenia, pixeli - 0,4 do 1 i to wystarcza, a ostrzę najczęściej w c1 pro.
Witam
Piszecie, że dajecie treshold. np 1 czy 2. Przecież treshold usuwa szczegóły w cieniach.
Ale jednoczesnie lagodzi artefakty wyostrzania pozwalajac na silniejsze wyostrzenie bez artefaktow. Cos za cos.
Photozoom firmy SPLINE, wcześniej program ten nazywał się s-spline. Działa rewelacyjnie.
aha. dopiero teraz zobaczyłem w temacie "w photoshopie" :) no nic, może info o programie się komuś tak czy inaczej przyda. A co do metod w PS, to ja robię duplikację oryginalnej warstwy, wyostrzam ją i kombinuję z mieszaniem obu. Gdzieś w necie widziałem ciekawy tutorial, jak osiągnąć bardzo dobre efekty właśnie taką metodą (ja ją mocno uprościłem)- ale nie pamiętam już gdzie.
dvd2divx
11-10-2004, 12:31
Parametr treshold mówi jaka musi być różnica w jasności sąsiednich punktów żeby podlegały wyostrzaniu. Czyli przy wartości 0 każdy punkt obrazu bierze udział w wyostrzaniu. Natomiast jeżeli mamy ustawiony parametr 1 i dwa sąsiadujące punkty wartościach jasności 222 i 223 to nie będą one brały udziału w wyostrzaniu. To faktycznie zapobiega powstawaniu artefaktów.
satriani
14-10-2004, 12:10
czy to poprawna procedura jeśli najpierw stosuje się neat imaga a póżniej wyostrzanie , czy może w pewnych sytuacjach robi się inaczej ? np stosując filtr wzmocnienie
Jak Wy to robicie?
dvd2divx
14-10-2004, 12:34
Ja po usuwaniu szumów nie używam już USM. Wyostrzam wtedy (jeśli jest potrzeba) przez:
1. kopia obrazka -> na Lab
2. filtr High Pass z parametrem Radius max 1,0
3. Desaturate
4. zmiana na RGB
5. kopiowanie na oryginalny obrazek jako nowa warstwa
6. ustawienie sposobu nakładania warstwy na SoftLight i eksperymenty z przezroczystością
satriani
14-10-2004, 16:41
o dzięki, spróbuje sie pobawić według Twoich wskazówek!
Przywracam do życia wątek sprzed prawie 9 lat :)
Chodzi mi o dwie rzeczy:
1). wyostrzanie krawędziowe - jakią stosujecie metodę aby wyostrzyć wszystkie krawędzie obiektu? Rozumiem, że będzie zastosowana warstwa, jeśli tak, podajcie proszę dokładnego tutka jak to zrobić.
2). wyostrzanie do druku - to samo, jaką stosujecie metodę, podajcie też co robicie krok po kroku.
Przywracam do życia wątek sprzed prawie 9 lat :)
Chodzi mi o dwie rzeczy:
1). wyostrzanie krawędziowe - jakią stosujecie metodę aby wyostrzyć wszystkie krawędzie obiektu? Rozumiem, że będzie zastosowana warstwa, jeśli tak, podajcie proszę dokładnego tutka jak to zrobić.
2). wyostrzanie do druku - to samo, jaką stosujecie metodę, podajcie też co robicie krok po kroku.
Nie wiem czy o to chodzi, ale może tu: http://www.canon-board.info/tips-and-tricks-38/37-ostrzenie-czyli-odwieczny-problem-19955/
Nie wiem czy o to chodzi, ale może tu: http://www.canon-board.info/tips-and-tricks-38/37-ostrzenie-czyli-odwieczny-problem-19955/
Znam, ale zdaje mi się, że nie jest to ostrzenie do druku, i chyba także nie typowo krawędziowe.
Znam, ale zdaje mi się, że nie jest to ostrzenie do druku, i chyba także nie typowo krawędziowe.
Czymże w takim razie jest "ostrzenie krawędziowe"?