PDA

Zobacz pełną wersję : automatyzacja windowsa i photoshopa.



Il fuoco
22-09-2005, 23:15
Czy ktoś kiedyś probował napisać programik pod Win'a który po uruchomieniu siedziałby w autostarcie i w razie zaznaczenia jednego lub kliku, kilkunastu bądź ile kto woli zdjęć nasłuchwiałby kombinacji na klawiaturze powiedzmy z photoshopa ctr+alt+i i po jej uzyciu w oknie windowsa uruchamial photoshopa i uruchamiał akcję polegającą na automatycznym dodaniu ramki i zmianie wymiarów zdjęcia na wcześniej w tym programkiu ustawionych??
wg. mnie nie byłby to zły pomysł dla ludzi którzy nie obrabiają każdego zdjęcia z osobna, no a jeśli ktoś miałby trochę RAM-u to byłoby to znaczne przyspieszenie pracy. może ktoś powiedzieć - ale wystarczy kilka "kliknięć" (nielubię tego słowa) i mamy to samo w photoshopie...
ale jednak spod poziomu systemu podobałoby mi się takie rozwiązanie.

tak więc: myślał ktoś nad tym? może plugin do photoshopa czy coś takiego?

DoMiNiQuE
22-09-2005, 23:19
zrob sobie Actions'a w PhotoShopie, ktory bedzie Ci dodawal ramke, wyostrzal, zmniejszal, obracal, itp i po problemie :-)

Il fuoco
22-09-2005, 23:20
']zrob sobie Actions'a w PhotoShopie, ktora bedzie Ci dodawala ramke, wyostrzala, zmniejszala, obracala, itp i po problemie :-)
to już mam zrobione i cały czas korzystam.
ale chyba się do końca nie zrozumieliśmy.
Otwieram sobie katalog z fotkami, zaznaczam kilka miniatur, wciskam ctrl al i
i kilkadziesiat sekund pozniej mam nowy katalog ze zmniejszonymi zdjeciami.
chodzi o to zebym sam nie musial wchodzic do PS'a...

DoMiNiQuE
22-09-2005, 23:24
chodzi o to zebym sam nie musial wchodzic do PS'a...
A myslalem, ze to ja jestem leniwy :mrgreen: Moze rezejrzyj sie za jakas mniejsza, mniej skomplikowana aplikacja?

Il fuoco
22-09-2005, 23:25
nie nie:)
Ja photoshopa kocham...
godzinami się w tym bawię ale czasem bardzo zależy mi na czasie i wtedy przyadłoby się to o czym mówię. a z mniej rozbudowanych to mam picture publishera ale na niego niemogę już patrzeć...

Tomasz Golinski
22-09-2005, 23:42
jeśli dobrze pamiętam krótką i przeszłą zabawę z fotoszopem, to chyba można tam akcje zrobić executablem. Wtedy walniesz skrót do niej na pulpit i zaznaczone zdjęcia będziesz wrzucał w tą ikonę.

rysiaczek
22-09-2005, 23:59
jeśli dobrze pamiętam krótką i przeszłą zabawę z fotoszopem, to chyba można tam akcje zrobić executablem. Wtedy walniesz skrót do niej na pulpit i zaznaczone zdjęcia będziesz wrzucał w tą ikonę.

A jak już to zrobisz, tudzież będziesz wiedział co i jak, to pochwal się wynikami:)

Il fuoco
23-09-2005, 07:49
dzisiaj z tym powalczę...