Zobacz pełną wersję : Czy ktoś używa: ColorChecker Passport
Pytanie jak w tytule.
Szczególnie interesuje mnie fragment opisu:
"ColorChecker Passport zawiera dodatkowo oprogramowanie do kalibracji aparatów cyfrowych. Profilowanie przeprowadza się w oparciu o dołączony Wzorzec klasyczny. Dołączone oprogramowanie występuje w wersji samodzielnej lub ...."
Tutoriale które znalazłem w necie opisują tylko klasyczne użycie wzorników kolorów podczas sesji zdjęciowych z modelkami itp.
Fotografuję krajobrazy więc ideałem byłoby wyprofilowanie matrycy.
Proponuję zapytać się u któregoś ze sprzedawców, np. tutaj (http://colorstore.pl/contact_us.php) - kupowałem u nich kalibrator i służyli mi fachową radą.
Ja nie korzystam z tego wzornika - ale też kupowałem klika dni temu u nich kolorymetr i1d2 w zestawie z innymi wzornikami. Zawsze chętnie pomogą przy wyborze.
colorchecker-passport-samodzielna-kalibracja-aparatow-cyfrowych (http://colorstore.pl/nowosc-colorchecker-passport-samodzielna-kalibracja-aparatow-cyfrowych-p-50.html)
Używam zwykłego CC24, na podstawie którego liczone są profile DNG.
Passport to fantastyczna sprawa, bo wzornik jest w zdecydowanie poręczniejszej i bezpiecznej formie niż tradycyjne karty. Samo oprogramowanie jest proste acz skuteczne, profile można edytować w darmowym DNG Profile Editorze, którego nb. - naturalną rzeczy koleją - również można używać do tworzenie profili przy użyciu Passporta. Ma ono jedną, cholernie wygodną cechę - pozwala automatycznie kręcić profile z poziomu Lightrooma, co przyspiesza pracę w przypadku masowej obróbki z częstą zmianą warunków.
Ogólnie - jest to fantastyczna sprawa dla osób wykonujących reprodukcje, pack-shoty i fotografujące w "trudnym" świetle zastanym. Ja na pewno zastąpię swoją kartę tym pakiecikiem.
Kristoff
25-11-2009, 16:06
W zestawie masz oprogramowanie dzialajace jako samodzielna aplikacja oraz plugin do adobe lightroom. Wrzucasz do aplikacji kalibrujacej fotke ze colorchecker passport (musi ona byc w formacie dng, konwertujesz do dng darmowym konwerterem). Oprogramowanie samo wylapuje wzorzec i tworzy profil dng. Teraz uzywajac camera raw wybierasz w zakladce camera calibration/kalibracja aparatu utworzony przed chwila profil i boom, zrobione. Ustawiasz balans bieli pipeta na drugim polu od lewej w wierszu z szarymi polami.
Obsluga z poziomu lightrooma jest jeszcze latwiejsza.
Dziękuję za informację.
Myślę, że przydatnośc tej metody w fotografii krajobrazowej jest raczej znikoma.
Zastanawia mnie jedna rzecz. Wiadomo, że balans bieli trzeba zmieniać za każdym razem kiedy zmieniają się warunki oświetleniowe. Ale jak wygląda sprawa z profilem kolorów? Czy wytarczy raz stworzyć profil dla danego aparatu a potem już tylko ustawia się odpowiedni balans bieli i kolory też są ok, czy za każdym razem kiedy zmienia się oswietlenie trzeba oprócz balansu bieli tworzyć również profil kolorów za pomocą kolorowej tabliczki?
Czy wytarczy raz stworzyć profil dla danego aparatu a potem już tylko ustawia się odpowiedni balans bieli i kolory też są ok, czy za każdym razem kiedy zmienia się oswietlenie trzeba oprócz balansu bieli tworzyć również profil kolorów za pomocą kolorowej tabliczki?
Tworząc profil w Adobe można użyć dwu zdjęć,
jednego dla światła dziennego, drugie dla żarówki.
Myślę, że przy normalnym użyciu powinno to wystarczyć.
Co robiąc zdjęcia przy jakimś wymyślnym oświetleniu sztucznym bym używał tabliczki.
Pytanie jak w tytule.
Szczególnie interesuje mnie fragment opisu:
"ColorChecker Passport zawiera dodatkowo oprogramowanie do kalibracji aparatów cyfrowych. Profilowanie przeprowadza się w oparciu o dołączony Wzorzec klasyczny. Dołączone oprogramowanie występuje w wersji samodzielnej lub ...."
Tutoriale które znalazłem w necie opisują tylko klasyczne użycie wzorników kolorów podczas sesji zdjęciowych z modelkami itp.
Fotografuję krajobrazy więc ideałem byłoby wyprofilowanie matrycy.
Zajrzyj do "Lekcja 5: Zakładka #7 Camera Calibration" - http://canon-board.info/showthread.php?t=55279
Na stronie x-rite jest opisane co można zrobić z colorchecker.
http://www.xrite.com/custom_page.aspx?pageid=141&utm_source=xrite.com&utm_medium=homepage-banner&utm_campaign=joe-brady
Czy narzędzie jest przydatne? Ja nie manipuluje dużo zdjęciami i najczęściej chce jak najwierniejsze odzwierciedlenie kolorów. Dla mnie Passport działa świetnie. Do krajobrazów również może się przydać. Robisz profil w zastanym swietle i w domu masz lepszy punkt startu do obróbki. Mniej się przyda przy zachodach słońca ;)
Jak załadować utworzony profil przez ColorChecker z rozszerzeniem *.DCP do CameraRaw
Jezeli CameraRaw potrzebuje profilu z rozszerzeniem.XMP ??? Nie mogę sobie z tym poradzić...
software powinien sam to zrobić. Trzeba tylko zrestartować PSa
Czy można utworzyć kilka profili? I podczas edycji zdjęcia w ACR można "przełądowywać" profil na etapie edycji zdjęcia? Chciałbym zobaczyć różnicę czyli sprawdzic jak działa ColorChecker
pozdrawiam
W moim PS3 katalog który się otwiera w momencie wyboru - wczytaj ustawienia.. (\Dane aplikacji\Adobe\CameraRaw\Settings) jest pusty.
w Camera Raw w zakładce "kalibracja aparatu" w profilach aparatu jest tylko dostępny "profil osadzony" nie ma wyboru wybrania żadnego innego profilu. Nie mam pojecia gdzie leży problem..
Dominooo
25-06-2010, 16:36
Wewnątrz tego paszportu jest taka informacja:
"For maximum performance, ColorChecker Passport should be replaced within 2 years from initial use".
Jak się odniesiecie do takiej informacji?
evangelion69
25-06-2010, 19:26
2 lata gwarancji
Wewnątrz tego paszportu jest taka informacja:
"For maximum performance, ColorChecker Passport should be replaced within 2 years from initial use".
Jak się odniesiecie do takiej informacji?
Farba się utlenia i kolory zmeniają. Po 2 latach mogą być nieprawidłowe.
Dominooo
25-06-2010, 23:53
Farba się utlenia i kolory zmeniają. Po 2 latach mogą być nieprawidłowe.
Czyli zalecana jest wymiana na nowy paszport, czy bez obaw można dalej korzystać, przy czym im dłużej tym przekłamania większe?
Jeżeli target będzie używany mało, mało wystawiany na słońce i żadna modelka ci nie złapie paluchem to przetrwa dłużej. Bardziej prawdopodobne jest, że będziesz musiał wymienić nawet wcześniej.