Zobacz pełną wersję : Jaskrawe zdjęcia małych dzieci, jak osiągnac podobny efekt
interesuje mnie w szczególności jak posłużyć się światłem aby osiągnąć efekt podobny do zdjęć pod tym linkiem (http://www.martapotoczek.com/portfolio.php?p_id=2&p_num=27)
wszystkie zdjęcia podobne , aczkolwiek mają swój urok
czy ktoś może dać jakieś wskazówki ??
chętnie w lightroom
próbowałem si bawić ale jeste jeszcze daleko od osiągnięcia podobnych rezultatów
z góry dziekuję za pomoc
Boobsoon
24-11-2009, 15:14
Na moje oka z jedną lampa jak widze posiadasz 580 dajesz ją w sufit , wyciagasz karteczke do iskierki w oczach i podkrecasz jej moc na tyle zeby delikatnie przeswietlic twarzyczke , a zaowocuje to wlasnie takimi wyraznymi oczami, ktore jak widac na zdjeciach są bardzo subtelne ; )
przynajmniej ja w taki sposob robiłem - w uproszczeniu sprobuj dac duzo światła ;)
pzdr
Hint: filtr czerwony, np. w DPP. Potem już tylko drobna zabawa suwaczkami contrast, highlight i ew. shadow.
mxdanish
24-11-2009, 15:29
IMHO bardziej jak Merde wspomniał.
Nie sądzę żeby w większości zdjęć brała udział lampa.
Popróbuj z filtrem czerwonym i kontrastem a będzie podobnie
Hint: filtr czerwony, np. w DPP. Potem już tylko drobna zabawa suwaczkami contrast, highlight i ew. shadow.
Działa :-)
Dzięki za wskazówki.
filtr czerwony w lightroomie można zastosować ??
ewentualnie proszę o wytłumaczenie jak w tym DPP to użyć
filtr czerwony w lightroomie można zastosować ??
Nie wiem, szczerze powiedziawszy nie obrabiałem w ten sposób za dużo zdjęć.
Edit: Można jako punktu wyjścia użyć presetu Creative - B&W High Contrast
ewentualnie proszę o wytłumaczenie jak w tym DPP to użyć
Musisz najpierw zmienić picture style na monochrome, wtedy suwak color tone zmienia się na filter effect. Przesuwasz go do pozycji red, et voila.