Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Efekty smarowania obiektywu - opinie

elektor
23-11-2009, 13:11
Mam pytanko...
Czy po smarowaniu i czyszczeniu obiektywu (w moim przypadku EF 28-105 II USM) w serwisie mogę oczekiwać, że będzie chodził miękko i płynnie jak nowy ?
Chodzi mi o pierścień zmiany ogniskowej, ktory aktualnie przy bardzo powolnej zmianie chodzi lekko skokowo... - Pierścień ostrosci wydaje się ok
Zamierzam to zrobić w Krakowie w serwisie na Czapskich bo tam wg wg forumowych opinii znają się na rzeczy.... :grin:

ptrk
23-11-2009, 14:00
Mam pytanko...
Czy po smarowaniu i czyszczeniu obiektywu (w moim przypadku EF 28-105 II USM) w serwisie mogę oczekiwać, że będzie chodził miękko i płynnie jak nowy ?
Chodzi mi o pierścień zmiany ogniskowej, ktory aktualnie przy bardzo powolnej zmianie chodzi lekko skokowo... - Pierścień ostrosci wydaje się ok
Zamierzam to zrobić w Krakowie w serwisie na Czapskich bo tam wg wg forumowych opinii znają się na rzeczy.... :grin:

Niekoniecznie ... to jest plastik, nie metal ...

elektor
23-11-2009, 14:06
Niekoniecznie ... to jest plastik, nie metal ...

Ta... rozumiem.. choć w tym przypadku pocieszam się, że jest to bardzo subtelne jakdyby się przycierało (wyrobiony smar?).... chcę to zrobić w ramach czyszczenia ale zastanawiam się bo w sumie koszt mały nie jest... ok 150 zł.

ptrk
23-11-2009, 14:16
Ta... rozumiem.. choć w tym przypadku pocieszam się, że jest to bardzo subtelne jakdyby się przycierało (wyrobiony smar?).... chcę to zrobić w ramach czyszczenia ale zastanawiam się bo w sumie koszt mały nie jest... ok 150 zł.

Moze da sie naprawic, a moze nie. Z podobna niedogodnoscia bylem
kiedys w (chyba dobrym) serwisie Wiese w Bydgoszczy z 70-210.
Tez lekko przycinal sie pierscien zooma. Niestety nie naprawili
tego, tlumaczac mechanicznym zuzyciem plastikowych plaszczyzn, ktore
sie przesuwaja wzgledem siebie przy zoomowaniu. Moze porobily sie jakies wytarcia, wzery, itp. Takze musialem sie pogodzic z tym niewielkim dyskomfortem.
Ale moze w Twoim przypadku będzie inaczej i naprawa będzie możliwa.
Nikt oprócz serwisu, który rozkręci szkiełko, nie da ci gwarancji, że będzie
tak albo tak.