Zobacz pełną wersję : C 18-200 - zdjecia w pionie - problem
Witam,
proszę o informacje czy to jest normalne czy może powód do reklamacji szkła:
- gdy robi zdjęcie z obiektywem skierowanym do dołu, to przy ok 50mm zoom samoczynnie mi się skręca do ok 80mm
- podobnie gdy robię zdjęcie z obiektywem skierowanym do góry, to przy ok 80mm skręca mi się do około 35mm
Proszę o info...
Dawno temu miałem podobnie w starym 75-300, po upadku żył własnym życiem.
Co prawda nie mam C18-200, ale mam S18-200 i mi też się tak dzieje. Przekręcanie się jest spowodowane ciężarem przedniej części obiektywu (a grawitacja robi swoje) i wg mnie raczej tu się nic nie poradzi. Po prostu trzeba trzymać pierścień i się do tego przyzwyczaić.
poczytaj na forum > juz bylo o tym kilka razy
zjawisko jak najbardziej naturalne, bez najmniejszych powodow do niepokoju, tym bardziej reklamowania szkla
Szukałem po forum i widocznie źle szukałem.
Ale skoro tak musi być to trudno...
Pytałem kolegi, który też ma szkło z zewnętrznym wysuwem zumu i tego problemu u niego nie ma ( szkło Nikona ). Moje inne szkła Canona z wewnętrznym zumem nie wykazują takiego objawu - stąd moje zdziwienie.
Podobne zjawisko występuje w Canon EF 28-105 mm f/3.5-4.5 II USM, więc to nic nadzwyczajnego. Tak jak pisze WarT i vit, trzeba z tym się pogodzić, niestety.
czarny1999
23-11-2009, 15:45
mialem kiedys S 28-300 i suwak blokady zooma czesto sie przydawal ....