PDA

Zobacz pełną wersję : obiektyw do portretow ???

kwiatas
22-09-2005, 14:05
Witam,

POjawil sie ostanio u mnie maly problem a mianowic na swoje szczescie albo nie mam dostep do pomieszczenia w ktrym powisatlo male studio. Do portetow zawsze uzywalem 50mm1/4 i wszystko bylo do dobrze kiedy okazalo sie ze w malym pomieszczeniu nie mam miesca zeby 50 mm obiac cala postac :( pomyslalem sobie podepne kita ale to nie to :( Poszukuje dobrego rowiazania zastanawialem sie nad sigma 30 mm 1,4 ale to troche drogie rozwiqazanie jak na moj budzet. I tu mam pytanie czy moze jednak jakies bardziej uniwersalne szkolo moze sigma 18-50 2.8 ale moze cos zupelnie innego ? poradzicie?-dzieki

McKane
22-09-2005, 15:04
Ja nie bede oryginalny i polece Tamrona 28-75/2.8. Bedziesz mial napewno ostrzejsze szklo niz ta Sigma 18-50 szersze niz 50tka i do tego calkiem niezly obiektyw spacerowy.

mirhon
22-09-2005, 15:07
Bedziesz mial napewno ostrzejsze szklo niz ta Sigma 18-50 ...

Skąd ta pewność? Ja bym stawiał odwrotnie.

Moris
22-09-2005, 15:23
Napisał mirhon

I to właśnie nazywa się polemika ;)

Skoro twoja 50 x 1,6 = ~80mm a to mało, więc Tamron ze swoim 28 x 1,6 da Ci niespełna ~45mm ... pytanie czy to starczy !? Obektyw szczerze polecam, mam i jak dla mnie rewelka ... ach.. ta ostrość :shock: !!

Zaś Sigma 18 x 1,6 = ~ 28mm !! więc różnica spooora, ale na jej temat w kontekście portretów się nie wypowiem bo nie miałem przyjemności :( Choć z lektury testów IMHO wypada nieco bladziej od Tamronka.

Ja zakupiłem w pierwszej kolejności Tamrona a teraz zbieram na Sigmę :mrgreen:

McKane
22-09-2005, 15:30

Nie mam tej Sigmy ale widzialem wystarczajaca ilosc testow i opinii uzytkownikow zeby miec pewnosc ze Tamron jest ostrzejszy.

Zaś Sigma 18 x 1,6 = ~ 28mm !! więc różnica spooora, ale na jej temat w kontekście portretów się nie wypowiem bo nie miałem przyjemności Choć z lektóry testów IMHO wypada nieco bladziej od Tamronka.

Roznica kolosalna ale szeroki kat ze wzgledu na duze znieksztalcenia nie nadaje sie do "tradycyjnego" portretowania (poza tym autor pisal o 30/1.8 z czego wywnioskowalem ze 28mm Tamrona wystarczy). Sylwetki czesto sa przerysowane, pogrubia modela wiec nie sadze zeby to byla akurat najbardziej udana ogniskowa do studia. W przypadku jednak gdy fotografie maja byc mniej standardowe ... bardziej "artystyczne" (w znaczeniu: znieksztalcenia dopuszczalne a czasami uzywane specjalnie zeby podkreslic pewne cechy fotografowanych obiektow) Sigma powinna byc dobra.

mirhon
22-09-2005, 17:24
Nie mam tej Sigmy ale widzialem wystarczajaca ilosc testow i opinii uzytkownikow zeby miec pewnosc ze Tamron jest ostrzejszy.

Ja mogę powedzieć dokładnie na odwrót. Widocznie oglądaliśmy inne test :-)
Co do obydwu szkieł to ważne jest aby trafić na dobry egzemplarz. Z sigmą ponoć jest gorzej ale gdzieś czytałem że to ostatnio produkowane tamrony do canona są do bani..

kwiatas
22-09-2005, 18:34
Wolabym Sigme bo mam cos "lepszego" od kita co do Tamrona to roznica jest w cenia to fakt ale te 28mm spowoduje ze to bedzie jedna kolejne szklo a do widokow dalje bedzie kit, dzisaj uslyszalem ze sigma ma problemy z ostroscia jak to wyglada w zyciu ?

McKane
22-09-2005, 20:04
Wolabym Sigme bo mam cos "lepszego" od kita co do Tamrona to roznica jest w cenia to fakt ale te 28mm spowoduje ze to bedzie jedna kolejne szklo a do widokow dalje bedzie kit, dzisaj uslyszalem ze sigma ma problemy z ostroscia jak to wyglada w zyciu ?

No to stary zdecyduj sie do widokow czy do portretow ... przeciez to zupelnie inne bajki. Tutaj bezposrednie porownanie kita, tamrona i sigmy:

http://rain.prohosting.com/jwexler/lens_comparisons.htm

gawryl
22-09-2005, 20:11
... kiedy okazalo sie ze w malym pomieszczeniu nie mam miesca zeby 50 mm obiac cala postac :( pomyslalem sobie podepne kita ale to nie to :( Poszukuje dobrego rowiazania zastanawialem sie nad sigma 30 mm
jak nie ma miejsca, to znieksztalcisz twarz portretowanej osoby tym szerokim katem - warto tak? masz problem nie ze szklem, a z .... pomieszczeniem :)
ja mam podobny problem, choc w zupelnie innym kontekscie: moja 4-ro letnia corka mowi - tato, kiedy kupimy wieksze pokoje do naszego domu, bo mi zabawki sie nie mieszca :D

McKane
22-09-2005, 20:12
Ja mogę powedzieć dokładnie na odwrót. Widocznie oglądaliśmy inne test :-)
Co do obydwu szkieł to ważne jest aby trafić na dobry egzemplarz. Z sigmą ponoć jest gorzej ale gdzieś czytałem że to ostatnio produkowane tamrony do canona są do bani..

Chetnie zobacze te testy gdzie Tamron przegrywa z Sigma moze cos przegapilem. Ja ze swojej strony podalem jeden gdzie Tamron jest jednak lepszy.

Co do argumentu o dobrych/zlych egzemplarzach to on do mnie nie przemawia zupelnie. Analizujac sprawe w ten sposob to pewnie da sie trafic kita II ktory bedzie lepszy od wiekszosci szerokich obiektywow lacznie z wspomniana sigma i 17-40/4 L. I jaki z tego wniosek ... moim zdaniem zaden.

esenpe
22-09-2005, 22:19
no ja mam sigme, i jak ludzie pokazuja tu sample z tamrona to sigma wypada lepiej, zauwaz ze sigma jest specjalnie dla cropa wiec jest optymalizowana do 20D,350D...itp.

McKane
22-09-2005, 22:29
no ja mam sigme, i jak ludzie pokazuja tu sample z tamrona to sigma wypada lepiej, zauwaz ze sigma jest specjalnie dla cropa wiec jest optymalizowana do 20D,350D...itp.

Dla mnie to by bylo tylko lepiej bo sam chcialem te Sigme kupic a po testach w necie i niektorych zdjeciach przy 18 mm mi sie odechcialo wydawac taka kupe kasy.

Drugi argument mnie nie przekonuje bo kit, 17-85 tez sa pod cropa.

chyrus
22-09-2005, 23:12
hmmm, a czy przypadkiem twarz/portret przy ogniskowej ponizej 50mm nie zostanie brzydko znieksztalcona - "zaokraglona", "zbeczkowana" ?

Cichy
22-09-2005, 23:17
Zarówno Sigma jak i Tamron rysują identycznie przy 2.8 , 4.0 itd. Robiłęm kiedyś test, którego efekt gdzieś tu był kiedyś. Zakładając oczywiście że Tamron jest z "dobrej" serii :-)

McKane
23-09-2005, 00:01
hmmm, a czy przypadkiem twarz/portret przy ogniskowej ponizej 50mm nie zostanie brzydko znieksztalcona - "zaokraglona", "zbeczkowana" ?

Jasne ze zostanie ale zobacz jak toczy sie ten watek ... chaos totalny. Zaczynamy od obiektywu do portretu wezszego niz 50 mm po cropie a konczymy na Sigmie 18-50/2.8 do widoczkow. Skoro sam autor nie wie czego chce to nie ma szansy na rozsadna odpowiedz.

gawryl
23-09-2005, 00:06
Jasne ze zostanie ale zobacz jak toczy sie ten watek ... chaos totalny. Zaczynamy od obiektywu do portretu wezszego niz 50 mm po cropie a konczymy na Sigmie 18-50/2.8 do widoczkow. Skoro sam autor nie wie czego chce to nie ma szansy na rozsadna odpowiedz.
no i nie zapomnij o moich problemach mieszkaniowych :D

chyrus
23-09-2005, 00:34
sadze, ze do portretow to nadaje sie wsio miedzy 50mm a ok 200mm bez cropa. Poza tym zakresem raczej efekt bedzie juz mizerny - znieksztalcenia typu punch oraz przy dluzszych ogniskowych pinch.
Jaki jest sens robic portrety na szerokim kacie, ktore nie maja byc w zamiarze karykatura?

adamek
23-09-2005, 00:46
chyrus: Bardzo proszę.
Wystarczy, że w kadrze nie ujmujmy tylko twarzy, czy tylko postaci, a także otoczenie modela.

chyrus
23-09-2005, 00:53
adamek, ale to otoczenie musi byc juz raczej dosc duze a postac tylko jakby dopelnieniem kadru. Natomiast w foto studyjnej, bo raczej o tego typu fotografie w tym watku sie rozchodzi, taki szeroki sloik (obiektyw ;) ) ma zadkie zastosowanie

adamek
23-09-2005, 01:12
Hmm
Bywa różnie moim zdaniem...
Znowu będe się upierał, że nawet portert studyjny to może nie byc jedynie pokazanie modela w takiej to a takiej pozie...
No, ale t chyba akademicka dyskusja. ;D

mirhon
23-09-2005, 11:24
Chetnie zobacze te testy gdzie Tamron przegrywa z Sigma moze cos przegapilem.

Nie zapisuję linków ale postaram się coś znaleść. Póki co masz opinie użytkownika obu szkieł (Towers):
http://cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=23193

cyt. "Sigma jest ostrzejsza przy pełnej dziurce i to bez gadania ten tamron staje sie bardzo ostry od F4.0 .Szybkosc AF bardzo podobna ,sigma jest lepiej wykonana niz Tamron"

McKane
23-09-2005, 19:04
Cichy twierdzi ze sa takie same co zreszta potwierdza opinie ze ilu uzytkownikow tyle opinii. Nawet jesli ta Sigma jest naprawde tak ostra jak wszyscy staraja sie to udowodnic to i tak nie zmienie zdania iz to szklo do portretow sie nie nadaje