Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : G7 na G11?

maxpawel
21-11-2009, 13:07
Czy jest sens zamieniać G7 na G11? Nie interesują mnie funkcje filmowe. Z pewnością przydatny w G11 jest obracany ekran, ale czy tylko dla niego warto jest zmieniać ten aparat? Rozdzielczość niemal taka sama, obiektyw porównywalny (może IS nieco nowszej generacji) ale jak porównywałem foty to szumy b. zbliżone i jakość takoż... Tak to biję się z myślami i już mam siniaki na korze mózgowej...

serhij
21-11-2009, 18:48
Warto. Powodow jest kilka.
1. RAW
2. obracany ekranik
3. nie ma opoznienia (a w kazdym razie nic co by przeszkadzalo) przy pracy z zewnetrzna lampa blyskowa (G7 i Pro1 mialy prawie 0.5s)
4. AutoISO
5. naprawde uzywalne ISO do 800 wlacznie (G7 daje gorsze efekty na ISO400, Pro1 na ISO200), nawet 1600 jakos obleci, wszystko wyzej jest niefajne

Poza lustrzankami mialem G7, Pro1, teraz sprawilem sobie G11 i chce wierzyc, ze jakos strasznie od rzeczy nie gadam :-)

lajf_entusiast
25-11-2009, 14:38
A G10IS?
Czy warto dopłacać do nowego G11?
Tak przeglądam specyfikację G10 IS w Winmarze i dochodzę do wniosku, że jednak nie warto...

serhij
02-12-2009, 22:05
Mysle, ze na to pytanie calkiem fajnie odpowie ten test na Optyczne.pl (http://www.optyczne.pl/115.1-Test_aparatu-Canon_PowerShot_G11_Wst%C4%99p.html)...

pozdrowienia, andrzej

christof
03-12-2009, 10:11
Czy jest sens zamieniać G7 na G11? ...
Też dokładnie nad tym się zastanawiam i powiem Ci co w G11 jest dla mnie lepsze (ale mimo to nie wiem czy już decydujące o zmianie):
- Przede wszystkim szerszy kąt zaczynający się od 28 a nie 35mm
- Odchylany ekran (naprawdę przydaje się do makro a mam Raynoxa) o lepszej rozdzielczości, no i minimalnie większy
- Mniejsze szumy
- Dedykowane pokrętło korekcji ekspozycji
- Wygodniejszy uchwyt (w G7 dorabiałem coś sam...)
- RAW - chociaż w kompakcie nie wiem czy to ma takie duże znaczenie...
- złącze HDMI

Czego mi brakuje (może G12 będzie miał :P):
- Lepszego obiektywu (ten to downgrade w porówaniu z G7), albo jaśniejszy na krótkim, albo większy zoom z dużym wskazaniem na to pierwsze
- Większej matrycy :P wiem, że to marzenie ściętej głowy...
- Lepszej opcji video - przecież oni tu zostali w tyle.. chociaż 1280x720 i ciągle braku zoomowania optycznego!

Myślałeś nad S90, polecam Ci też lekturę:
G11 na kenrockwell.com (http://kenrockwell.com/canon/compacts/g11.htm)
S90 też u Kena (http://www.kenrockwell.com/canon/s90.htm)

gietrzy
03-12-2009, 10:31
Czy jest sens zamieniać G7 na G11?
ale jak porównywałem foty to szumy b. zbliżone i jakość takoż... Tak to biję się z myślami i już mam siniaki na korze mózgowej...

Nie, imho nie warto.
Ja bym poczekał na te "innowacje w kompaktach", zapowiedziane w canon-wywiadzie na dpreview.
Innymi słowy: możemy dostać canonowską wersję micro43 i na to warto zmienić G7.

REX
03-12-2009, 11:27
Nie, imho nie warto.
Ja bym poczekał na te "innowacje w kompaktach", zapowiedziane w canon-wywiadzie na dpreview.

Mógł byś mi podać link do tego wywiadu. Gdyby G11 nagrywał filmy FullHD (choć byłby wtedy konkurencja dla SX1) nie zastanawiał bym się a tak gdybam.

gietrzy
03-12-2009, 11:40
Mógł byś mi podać link do tego wywiadu.
ostatnie pytanie
http://www.dpreview.com/news/0810/08100302_canoninterview.asp

maxpawel
04-12-2009, 10:59
Nie, imho nie warto.

No i to chyba rozwiązało problem. Faktycznie naturalną drogą rozwoju serii G powinien być aparat z matrycą rzędy 4/3 (bo o APS-C nie marzę). I jeżeli faktycznie rzecz idzie w tym kierunku to warto poczekać. Tym bardziej, że to nie jedyny mój aparat.

cezarycezary
04-12-2009, 15:11
Jest pytanie czy sie chce robic zdjecia czy czekac, ja akurat serie G kupowalem dwa miesiace temu - pierwszy moj aparat do nauki - G10, zebym poczekal kilka tygodni to juz zapewne bylby to G11, mi nie warto zmieniac G10 na G11, jak bedzie z G12 to jeszcze nie wiadomo, ale G7 do G11 to juz moze byc warto.

RedWine
04-12-2009, 18:19
Jak miałbym się przesiąść z G7 na G11 w tym momencie to jestem na "nie" , bo
- nie ma CMOS a
- mały wizjer
- szumy przy 400 - i tak z duże dla tej klasy (kasy ) aparatu
- aberacja przy krawedziach znaczaca
- a jeśli nie miałbym lustrzanki i jej dobrodziejstw to zaryzykował bym jakieś lustro w pobliżu
- dla mnie mimo wszystko trochę wolny "start "
- układ pokręteł trochę dziwny (chodzi o ISO do konca nie jestem przekonany czy to sie sprawdza komuś )
- kwestia kasy , drogi ale G zwsze były drogie

Jeśli brałbym dodatkowo pod uwagę inne bibeloty - G11 brak formatu HD dla filmów (dookoła niedługo już komórki zaczna krecic HD a tu ??

Sam używam Canony i (Lustro i zapasowo kompakty) ale w tym momencie
przeskok technologiczny ,

mały

Czekaj na PRO -2 lub G12 , myślę że dopr