PDA

Zobacz pełną wersję : Prośba o pomoc wyboru aparatu

kucza21
20-11-2009, 20:31
Kolega mnie bardzo prosił, a ja nie potrafię mu udzielić odpowiedzi, bo się nie znam na sprzęcie.

Witam

Na wstępie dodam że jestem laikiem w fotografii ale chciałbym mieć jakieś opcję, a nie tylko menu tematyczne, bo na moim aktualnym aparacie jest tylko menu tematyczne a różnica między zdjęciami z jednej opcji czy drugiej jest minimalna. Potrzebuję aparatu który nie będzie kolosem, bo łatwo go w górach uderzyć o skałę (więc lustrzanka chyba odpada, ze względu na duży obiektyw). Ale żeby to nie było też jakieś maleństwo. Najlepiej jakiś kompakt, żeby robił dobre zdjęcia krajobrazom i ludziom znajdującym się w kadrze. Chodzi mi o to żeby te zdjęcia nie były takie płaskie jak te które robię w tej chwili za pomocą jakiegoś tam nikona L1. Zrobiłem sobie dla przykładu zdjęcie w tle Kościelca, i na zdjęciu wygląda to tak jakbym stał obok jakiegoś kamienia a nie w tle góry. Jeszcze jedna rzecz którą uważam za dosyć istotną to kręcenie filmów. Będąc w górach często kręcę filmiki więc zależy mi też na tym żeby aparat potrafił nagrać coś w dobrej jakości, fajnie jakby w czasie nagrywania filmu dało się nacisnąć guzik i zrobić zdjęcie - widziałem taką opcje w jakimś aparacie ale nie pamiętam modelu. Chciałbym zmieścić się w kwocie do 2000 zł. Jeden aparat jaki przykuł moją uwagę ze względu na szerokokątny obiektyw, nie wielki rozmiar i możliwość kręcenia filmów HD to Panasonic TZ7. Tylko nie wiem jak u niego z jakością zdjęć. Drugi aparat jaki polecił mi kolega to Canon G10 ew. G11 (g11 chyba dla mnie lepszy ze względu na obracany wyświetlacz - łatwiej kręcić filmy sobie, widząc się na ekranie). Podobne te aparaty (g10, g11) robią bardzo dobre zdjęcia i nawet osoba taka jak ja czyli nie znająca się na fotografii potrafi nimi zrobić bardzo dobre zdjęcia (tylko tu znów nie wiem jakiej jakości są filmy, i nie posiada szerokokątnego obiektywu, którym chyba lepiej robi się zdjęcia krajobrazów).
Bardzo bym prosił o jakieś rady, co by było dla mnie najlepsze, który model z pośród wymienionych lub ewentualnie jakiś inny polecacie?
Pozdrawiam serdecznie i czekam na odpowiedź.

pro_fill
20-11-2009, 21:24
nie potrafię mu udzielić odpowiedzi, bo się nie znam na sprzęcie.
może nie jestem forumowym mądralą, ale gdzie nabiłeś w tym przypadku tyle postów? :razz:

jeśli to nie jest jakaś prowokacja (a na taką wygląda), to nie pytaj na forum canona o opinię na temat panasonica - to tak jakbyś w salonie fiata poprosił o doradzenie który model forda masz kupić.

nie jestem - jak widać - starym wyjadaczem, ale obrotowe wyświetlacze mają zarówno ostatnie modele G oraz SX.

obie serie posiadają ten sam procesor, lecz G mają mniejszą matryce [nie myl z pixelami].
oba mają ten sam szeroki kąt, a seria SX przyzwoite tele.
jeśli zależy ci na RAW ( i chcesz wydać więcej kasy) to zainteresuj się serią G.

kucza21
20-11-2009, 21:49
może nie jestem forumowym mądralą, ale gdzie nabiłeś w tym przypadku tyle postów? :razz:

jeśli to nie jest jakaś prowokacja (a na taką wygląda), to nie pytaj na forum canona o opinię na temat panasonica - to tak jakbyś w salonie fiata poprosił o doradzenie który model forda masz kupić.

nie jestem - jak widać - starym wyjadaczem, ale obrotowe wyświetlacze mają zarówno ostatnie modele G oraz SX.

obie serie posiadają ten sam procesor, lecz G mają mniejszą matryce [nie myl z pixelami].
oba mają ten sam szeroki kąt, a seria SX przyzwoite tele.
jeśli zależy ci na RAW ( i chcesz wydać więcej kasy) to zainteresuj się serią G.

Posty nabiłem w wątkach galeryjnych, więc nie rozumiem w czym problem? Możesz być dobrym sportowcem nie znając najnowszych innowacji i specyfikacji adidasa.

Po za tym to nie jest salon i tu nikt na tym nie czerpie profitów tylko forum gdzie oczekujemy odpowiedzi. Co najlepiej wybrać, więc swoje porównania sobie daruj.

Naprawdę nie rozumiem skąd Twoje zdziwienie. I twierdzenie, że to prowokacja

pro_fill
20-11-2009, 21:57
ok - wybacz moje podejrzenia, wyjaśniłeś to - mea culpa

mimo wcześniejszych wątpliwości podzieliłem się moją skromną wiedzą na temat serii G. mógłbym jeszcze coś napisać, ale nie zamierzam czytać zarzutów - nie jestem fachowcem - że oczerniam tą serię.

jeszcze raz wybacz.

bucefal14
20-11-2009, 22:11
znajomy ma tz3 i zdjęcia wychodzą naprawdę bardzo dobre, w siódemce powinno być lepiej...

marfot
21-11-2009, 10:32
Odległe górskie krajobrazy to trudny temat dla kompakta. Polecam test w górach G11:
http://www.swiatobrazu.pl/canon_powershot_g11_w_tatrach__pierwsze_zdjecia_te stowe.html
Przynajmniej można zobaczyć jak pracuje ten obiektyw i matryca w takich warunkach. Mam wrażenie, że zmniejszenie gęstości matrycy uczyniło ISO400 jeszcze użytecznym. Canona serii G trzeba "poczuć w ręku". Miałem G3 przez wiele lat i służył super - solidny, kanciasty; ostry, kontrastowy obiektyw.
PS
Nie wyobrażam sobie żeby nie móc zrobić RAWa.