PDA

Zobacz pełną wersję : Czy to nie refurbished?

Tajpoon
19-11-2009, 19:11
Witam,
kupiłem ze sklepu internetowego Canona 500d z kitem, ale zastanawiam mnie jedna rzecz, otóż pudełko jest bez grafik a jedynie ma na górze naklejkę.
Z aparatem była polska instrukcja i gwarancja Canon EU na 1 rok.
Spotkał sie ktoś z czymś takim? Mam nadzieje ze nie jest to Refurbished

Foto: http://img4.imageshack.us/img4/7695/puda.jpg

Arthur1975
19-11-2009, 19:16
Witam,
kupiłem ze sklepu internetowego Canona 500d z kitem, ale zastanawiam mnie jedna rzecz, otóż pudełko jest bez grafik a jedynie ma na górze naklejkę.
Z aparatem była polska instrukcja i gwarancja Canon EU na 1 rok.
Spotkał sie ktoś z czymś takim? Mam nadzieje ze nie jest to Refurbished

Sklepy internetowe informuja w ofercie czy produkt jest nowy lub lub nie.
Wyslij zapytanie do sklepu. Brak oryginalnego opakowania jest niepokojacy

XLesio
19-11-2009, 19:59
Brak oryginalnego opakowania jest niepokojacy

...ale zdaje się dosyć często spotykany. Było już parę razy na forum o produktach Canona w takich właśnie opakowaniach. Poszukaj dokładnie, ale o ile mnie pamięć nie myli - tak pakowane były body/szkła z rozkompletowanych większych zestawów. Np. z puszczanego na rynek US body + kit + bodaj 55-200 IS.
Może to właśnie to?

Chris_11
19-11-2009, 20:19
Tak jak XLesio pisze... Zapewne kupiłeś egzemplarz z zeszłorocznej promoji CashBack. Wtedy pojawiło się dużo takich zestawów.
Ja kupiłem obiektyw i był w takim samym kartoniku, nawet bez naklejki. :)

trolluch
20-11-2009, 01:57
Zapewne kupiłeś egzemplarz z zeszłorocznej promoji CashBack.

Raczej nie. 500D miał premierę w tym roku, jakoś pod koniec marca.

suluf
20-11-2009, 02:42
Jak kupowałem 350d, wersje japońską, to miałem podobne pudło.

Tajpoon
20-11-2009, 13:41
Dzwoniłem do canon polska to mówią ze nic nie wiedza o pudełkach ale jak jest gwarancja Canon EU to musi być pełnoprawny aparat.

Żyć z tym czy szturmować ten sklep co w nim kupiłem?

szymekgd
20-11-2009, 13:46
Jak kupowałem 350d, wersje japońską, to miałem podobne pudło.

W wersji japonskiej na pudelku bylaby nazwa: EOS Kiss X3.

seban4
20-11-2009, 14:09
Tez takie samo miałem tylko naklejka 50D,

GTeam
20-11-2009, 14:09
Ja kupiłem body 50D w sklepie PL normalnie, dostałem je w białym kartoniku ze wszystkim - nawet bez tej naklejki... I wszystko nowe, git. Dodatkowo naklejka powinna być na sprzęcie oznajmująca, że sprzęt jest Refurbished.

MacGyver
20-11-2009, 14:11
Dzwoniłem do canon polska to mówią ze nic nie wiedza o pudełkach ale jak jest gwarancja Canon EU to musi być pełnoprawny aparat.
Zdjęcia rób zamiast się głupotami przejmować :-)
A sklepowi guzik zrobisz, jeśli w ofercie na stronie www nie określili konkretnie tego pudełka tylko napisali (bądź nie napisali) że jest.

dexterteam
20-11-2009, 14:37
Ja mam nową 450D i jest białe pudełko bez zadnego napisu :)

allxages
20-11-2009, 14:54

Szturmuj! Nie od dziś wiadomo, że rysunki na kartonie powodują mniejsze szumy na matrycy oraz ostrzejsze fotki! Ja bym już to oddał

suluf
20-11-2009, 15:09
W wersji japonskiej na pudelku bylaby nazwa: EOS Kiss X3.

Kiss n

ostrowin
20-11-2009, 15:24
Szturmuj! Nie od dziś wiadomo, że rysunki na kartonie powodują mniejsze szumy na matrycy oraz ostrzejsze fotki! Ja bym już to oddał

Hyhy dokładnie.:mrgreen:

Tajpoon daj sobie spokój,będziesz kartonem strzelał fotki czy aparatem??
Nie może to być Refubr bo to body weszło do sprzedaży niecałe pół rok temu.
Jeżeli na body nie ma żadnych otarć,jest 0 przebieg migawki to nie ma się czym przejmować.Pewnie jest to sklecony zestaw z osobnego body i obiektywu,wiele sklepów tak robi,zazwyczaj w takim przypadku powinna cena być trochę niższa niż w normalnym opakowaniu.Jak masz gwarancję EWS i nie ma żadnych niepokojących objawów to tak jak napisali poprzednicy idz rób foty i się nie przejmuj.

MacGyver
20-11-2009, 15:41
Pewnie jest to sklecony zestaw z osobnego body i obiektywu,wiele sklepów tak robi,zazwyczaj w takim przypadku powinna cena być trochę niższa niż w normalnym opakowaniu.
Były też zestawy z drukarkami Selphy, lampami EX itd, różne w rożnych krajach i różnych sieciach sklepów....

szymekgd
20-11-2009, 19:18
Kiss n

Mialem na mysli pudelko z postu autora.

Tajpoon
20-11-2009, 19:29
Zadzwoniłem do sklepu (pisząc pierwszego posta juz było nieczynne) i powiedzieli ze dostali zestawy canona z lampą i akcesoriami, wszystko było w dużym oznakowanym pudle, a w środku białe pudełka.

Jak by ktoś szukał w przyszłości to już wie ;-)

nowart
21-11-2009, 19:53
ło matko, co drugi to lepsze pomysły :D
Canon sprzedaje sprzęt w różnych konfiguracjach - często są to zestawy zbiorcze/kitowe, zapakowane w jeden duży, oryginalny karton (takie wielkie czerwone pudła ładowane od góry). Korpusy z kitami są w nich zawsze pakowane w zwykłe białe pudełko bez naklejek. Podobnie ze szkłami, choć nie wszystkimi. Jako, że rzadko kto takie zestawy kupuje to sprzedawcy rozdzielają te komplety sprzedając każdą rzecz osobno. Dlatego dla przykładu nie uświadczymy raczej na naszym rynku szkła 24-105L w oryginalnym pudle - większość to białe pudła rozdzielone z 5D. Zakup osobno tego szkła jest kompletnie nieopłacalny.
Różnie też bywa z takimi boxami - czasem Canon pakuje wszystko o oryginalnych pudłach do tego zbiorczego, czasem pakuje je w białe bez napisów, na to nie ma reguły zauważyłem... ale np. lampy nigdy w boxie nie widziałem w białym pudełku - taka ciekawostka w razie "W" ;)
Nie ma się co bać takich opakowań - wszystko w jak najlepszym porządku.

marcin_s18
21-11-2009, 21:37
Nawet gdyby było to sprzęt refurbished, to czy jego wartość jest niższa ? Jest to gorszy sprzęt i w ogóle nie warto zawracać sobie niem głowy ?

XLesio
21-11-2009, 22:36
Nawet gdyby było to sprzęt refurbished, to czy jego wartość jest niższa ? Jest to gorszy sprzęt i w ogóle nie warto zawracać sobie niem głowy ?

A to już zupełnie inna sprawa. Produkt który został oficjalnie "refurbished" i tak wyszedł z zakładów Canona. O ile mi wiadomo w takim sprzęcie wymienia się wszystkie newralgiczne elementy - zaczynając od migawki. Dostaje się więc sprzęt właściwie nowy i z pełną gwarancją (a widziałem już szkło z gwarancja dłuższą niż w sklepowo "nowym" egzemplarzu), a jedyną szkodą dla kupującego jest "rysa". Na psyche...
:twisted:

szymekgd
21-11-2009, 23:08
Pozostaje tylko kwestia poinformowania nas przez sprzedawce, ze kupujemy sprzet "refurbished", no i jego ceny...

jaszczur78
22-11-2009, 19:23
Mam Canona 40D, dostałem go w wielkim kolorowym pudle, na dnie którego był cały biały karton z body 40D. A na kolorowym rysunki że zestaw z lampą, której nie było (puste miejsce w opakowaniu zbiorczym). Moim zdaniem nie masz się czym przejmować :)

siudym
22-11-2009, 19:50
To nie jest refurbished. Canon pakuje takie boxy w wieksze boxy (juz ladne, kolorowe z logami itd) gdy sa zestawy. Np. mamy wielkie ładne pudło z logami EOS 450D, fotka body, fotka szkła i lampki. W srodku sa juz tylko czyste białe boxy z BODY, LAMPA i dodatkowe szkło. Widocznie sklep rozkompletował zestaw, sprzedajac osobno lampke, body i wszystko inne co bylo razem.

Chris_11
23-11-2009, 09:52
Wszyscy będą powielali tekst o promocyjnych pudłach?? Myślę, że Autor już o tym wie, bo czyta od trzech stron to samo.