Zobacz pełną wersję : Webinarium test.
Janusz Body
18-11-2009, 15:11
Poszukuję czterech chętnych do przetestowania webinarium. Darmowego, bezpłatnego i bez ograniczeń o nagrywaniu. Wręcz zachęcam do nagrania i rozpowszechniania w sieci.
Dlaczego 4? - rozmowa w dużej grupie nie ma sensu a na skype da się ustawić "konferencje" na max 5 userów.
Jest całkowicie bezpłatny program do podglądania mojego ekranu. http://www.teamviewer.com/pl/index.aspx - nic nie trzeba instalować na własnym kompie. Oglądacie mój "screenshot" w swojej przeglądarce.
Jedyny warunek to skype i możliwość rozmowy (mikrofon).
Temat do ustalenia. ACR, Bridge - cobądź. Termin do ustalenia - czas trwania 15-20 min przy czym czas "wykładu" raczej nie powinien przekroczyć 10 min bo później plik z "filmem" robi się duży.
Próbowałem to kiedyś robić z jednym userem i chodziło to całkiem przyzwoicie.
Potrzebny jeden chętny do zrobienia nagrania po stronie "usera".
Chętni do poeksperymentowania proszę pisać na PW z podaniem adresu mailowego.
Jak ktoś ma jakieś sposoby do "rozpowszechniania" dzwięku to jestem otwarty na propozycje. Zrzut ekranu może być wysłany do max. 100 osób ale to "dużo za dużo".
I co - sa chetni? Post wisi od jakiegos czasu, ale brak odzewu widze. Ja jestem chetny, tylko jakis programik do przechwytywania video na maca musze znalezc :)
Janusz Body
23-11-2009, 14:53
I co - sa chetni? Post wisi od jakiegos czasu, ale brak odzewu widze. Ja jestem chetny, tylko jakis programik do przechwytywania video na maca musze znalezc :)
Tak, chętni zgłosili się na PW - mamy komplet.
To ja zapisuje sie od razu na nastepna liste ;)
A jesli mozna - to ja z checia zobacze filmik z poprzedniego webinarium :)
Janusz Body
23-11-2009, 15:11
To ja zapisuje sie od razu na nastepna liste ;)
A jesli mozna - to ja z checia zobacze filmik z poprzedniego webinarium :)
Filmy będą udostępnione. szukam tylko hostingu. Film wysłany jako "zagajenie" ;-) do "beta testerów" to niestety 170 Mb na 12 min filmu :-)
O.K.
W takim razie czekam na udostepnienie oraz informacje na ew. kolejne czesci webinarium.
Janusz Body
23-11-2009, 15:21
O.K.
W takim razie czekam na udostepnienie...
Poszło na PW.
myslidar
23-11-2009, 16:48
Posiadam serwer dedykowany w OVH bez limitu transferu. W razie czego mogę przechować kilka takich filmików. Jeżeli jest zainteresowanie to proszę o PW.
yanovitz
23-11-2009, 17:10
Ja bym chetnie pobral taki filmik. Wzialbym udzial w Webinarium ale ze lacze w domu mam ostatnio wyjatkowo niestabilne to niedosc ze bym sie denerwowal to jeszcze moglbym przeszkadzac innym uczestnikom.
Janusz Body
23-11-2009, 22:22
Dzięki ogromnej uprzejmości myslidara pierwszy film będzie ogólno dostepny już dziś wieczorem - link do downloadu filmu będzie w T&T - jak moderatorzy zaakcpetują.
Pierwszy film nie jest doskonały technicznie - fonia jest za cicho. Ewentualną dyskusję merytoryczną proszę prowadzić w T&T. Ewentualne uwagi i "wish list" tutaj.
Edit: jeśli pomysł się przyjmie będą następne.
...
Edit: jeśli pomysł się przyjmie będą następne.
Nie widziałem jeszcze filmiku:!:...
ale pomysł już się przyjął!:lol:
Kiedy następne ?:mrgreen:
Pierwszy film nie jest doskonały technicznie - fonia jest za cicho.
Głos można podciągnąc :) Jak by co, służe radą :)
Janusz Body
23-11-2009, 22:49
Mellan nad tym pracuje. Ja się na tym nie znam :-)
Link jest już w T&T - czeka na moderatorów :-)
Przyjąłem target na obraz zeskalowany do 1600x960, format *.F4V kompresja H.264. Taki plik doskonale gra się flash playerem, ale można też odtworzyć media player classic.
Plik jest w fazie testów (ma w tej chwili 4MB/min) i wygląda dobrze i czytelnie.
Edycja dźwięku/obrazu cięcie/poziom sygnału itp itd, no problemo :)
Swego czasu bawiłem się tym trochę.
Cały wist polega na tym by zaoferować możliwie jak największą czytelność obrazu przy jak najmniejszej wadze. Krótkie klipy, ok. 5 min (max.20MB) byłyby w sam raz dla ludzi dysponującymi słabymi łączami. Potem gdzieś to podpiąć, by uniknąć wysokich transferów, np vimeo, muszę potestować....
W takim razie - czekamy na linki :D
Głos można podciągnąc :) Jak by co, służe radą :)
Nie tylko podciągnąć.
Zauważ, że kanał lewy zawiera szum, a prawy właściwą fonię. Udało mi się skopiować prawy i wkleić do lewego w miejsce szumów. Oczywiście podniosłem też ich poziom.
Ale dzięki za chęć pomocy ;-)
Tomasz Golinski
24-11-2009, 04:09
Nie tylko podciągnąć.
Zauważ, że kanał lewy zawiera szum, a prawy właściwą fonię. Udało mi się skopiować prawy i wkleić do lewego w miejsce szumów. Oczywiście podniosłem też ich poziom.
Ale dzięki za chęć pomocy ;-)A to nie lepiej w takiej sytuacji zrobić mono? Po co marnować bitrate?
PS. Wątek z filmem już dostępny: http://canon-board.info/showthread.php?goto=newpost&t=55279
Nie tylko podciągnąć.
Ale dzięki za chęć pomocy ;-)
Nie wiedziałem tych szczegółów, bo i skąd :) Popróbuję jeszcze trochę wyciągnąć dzwięk, bo rzeczywiście cichutko.
Wielkie dzięki za pracę i udeostępnienie pliku z filmem. BRAWO!
Mam mała, delikatną uwagę techniczną. Żeby czegoś się nauczyć z Webinarium, wystarczy zwykła rozdzielczość PAL 720x576, a nawet mniejsza. HD ma ogromne zalety, ale jesli walczymy o "wagę pliku" ze względu na potencjalnie słabe łacza, to po co pakowac plik "prawie HD", ;) nawet jeśli kodekiem H.264. Zmieniając rozdzielczosc do PAL dostajemy nadal bardzo dobrej jakości obraz (DVD chyba wciąż nie razi aż tak strasznie rozdzielczością ;) ), a dużo mniejszy plik.
Myślę, że większym problemem wśród początkujących z PS jest brak monitora HD, niz ściągnięcie pliku 200 MB. Przykładowo, na monitorze 1280x1024 nadal da się oglądać, ale jakość, mimo że rozdzielczośc filmu to 1904x1144, po skalowaniu przez odtwarzacz jest i tak mniejsza.
A to nie lepiej w takiej sytuacji zrobić mono? ...
Tak, to najszybsza metoda.
Mono powstaje jako wypadkowa kanałów. W tym wypadku to sygnał źródłowy zapisany jako stereo, z lekkim szumem w lewym. Połączenie ich i podwyższenie poziomu spowoduje, że szum będzie bardziej słyszalny w tle. W niczym to oczywiście tutaj nie przeszkadza. Ja zdecydowałem się jednak na wyciszenie szumu i wklejenie zduplikowanego kanału w jego miejsce. Po podniesieniu poziomu dźwięk jest czystszy, a szum znika.
W przypadku kodowania dzwięku AAC różnica wagowa jest detaliczna i przy długości tego mimo wszystko krótkiego klipu pomijalna.
Mellan, czy mogę Cię prosić o przesłanie samego, oryginalnego dzwięku, na dinderi na gmail kropka com. Postaram się "wywołac" ten dzwięk ;) (usunąc szum, podbić tony i polepszyć barwę)
Nie wiedziałem tych szczegółów, bo i skąd :) Popróbuję jeszcze trochę wyciągnąć dzwięk, bo rzeczywiście cichutko.
Wielkie dzięki za pracę i udeostępnienie pliku z filmem. BRAWO!
Mam mała, delikatną uwagę techniczną. Żeby czegoś się nauczyć z Webinarium, wystarczy zwykła rozdzielczość PAL 720x576, a nawet mniejsza. HD ma ogromne zalety, ale jesli walczymy o "wagę pliku" ze względu na potencjalnie słabe łacza, to po co pakowac plik "prawie HD", ;) nawet jeśli kodekiem H.264. Zmieniając rozdzielczosc do PAL dostajemy nadal bardzo dobrej jakości obraz (DVD chyba wciąż nie razi aż tak strasznie rozdzielczością ;) ), a dużo mniejszy plik.
Myślę, że większym problemem wśród początkujących z PS jest brak monitora HD, niz ściągnięcie pliku 200 MB. Przykładowo, na monitorze 1280x1024 nadal da się oglądać, ale jakość, mimo że rozdzielczośc filmu to 1904x1144, po skalowaniu przez odtwarzacz jest i tak mniejsza.
Plik oryginalny został udostępniony przez Janusza, ten o którym mówię będzie dostępny niebawem.
Nie. Rozdzielczość pal 720x576 jest niewystarczająca. Znikają detale z nazw presetów i robi się nieczytelna kiszka, niestety. Plik zeskalowany i podostrzony do tej akurat wielkości, a nasytępnie kodowany tak jak opisałem nie zajmuje wcale więcej miejsca, a detale są widoczne. Zaletą tego kodowania jest fakt "grania" przez sieciowe flash playery i skalowanie odrazu do wielkości Twojego monitora.
Zresztą, zapraszam do dyskusji po jego udostępnieniu.
Janusz Body
24-11-2009, 11:28
.... Żeby czegoś się nauczyć z Webinarium, wystarczy zwykła rozdzielczość PAL 720x576, a nawet mniejsza....
Problem jest trochę bardziej skomplikowany :-) Nagrywając zrzut ekranu ja też muszę "coś widzieć" ale na pewno w niektórych lekcjach można będzie wydatnie zmniejszyć rozmiar "okna" nagrywanego screenshota.
Oryginalny dzwięk jest w pliku podlinkowanym na T&T - to jest w dalszym ciągu oryginalne nagranie bez obróbki czy montażu.
Dziękuję Panowie.
Poczekam zatem na plik przetworzony przez Mellana, bo podejrzewam, że nie będzie juz co poprawiać :) Myslalem, że to co lezy w T&T to wersja ostateczna :)
Co do rozdzielczości, to była tylko uwaga. Zawsze przecież moge sobie sam przekonwertować obraz, albo zrobić z niego crop'a :)
Ogromne dzięki za Waszą inicjatywę i włożona pracę. Jesteście wspaniali :) (ale wazeliniarstwo ;) )
Super! Kurcze, myślałem, że znałem ACR, a tu w 10 trzech nowych rzeczy się nauczyłem!
Co do obrazu i dźwięku nie mam żadnych zastrzeżeń, po prostu bomba!
Jedyne co dla mnie było, kurcze brakuje słowa, w każdym bądź razie do poprawy to końcówka, znaczy się od momentu jak zacząłeś używać akcji, było za szybko, ze jednego puntu do drugiego, za duże skróty myślowe jak dla początkującego no i przydałoby się wytłumaczyć, albo przedstawić te akcje (chyba, że to Twoja Photoshopowa tajemnica i nie będziesz się nią dzielić, co w pełni zrozumiem.)
Jeszcze raz wielkie dzięki kawał dobrej roboty!
rediconn
24-11-2009, 14:59
Pomysł i wykonanie - REWELACJA !! Wielkie dzięki za udostępnienie pliku, świetna sprawa.
szymekgd
24-11-2009, 15:05
Super! Kurcze, myślałem, że znałem ACR, a tu w 10 trzech nowych rzeczy się nauczyłem!
Jedyne co dla mnie było, kurcze brakuje słowa, w każdym bądź razie do poprawy to końcówka, znaczy się od momentu jak zacząłeś używać akcji, było za szybko, ze jednego puntu do drugiego, za duże skróty myślowe jak dla początkującego no i przydałoby się wytłumaczyć, albo przedstawić te akcje (chyba, że to Twoja Photoshopowa tajemnica i nie będziesz się nią dzielić, co w pełni zrozumiem.)
Link do akcji Janusza jest np tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=19955
Janusz Body
24-11-2009, 15:08
Pomału, pomału, powoli. :-) Co nagle to po diable. Będzie wszystko po kolei. Nie da się całego ACRa omówić w 5 min a chce za każdym razem pokazać koncowy efekt w PS. :-)
Link do akcji lezy w wątku T&T o ostrzeniu od dwóch lat ;-) w linku są dwa pliki - drugi zawiera te same akcje poszerzone o orwiga.
EDIT: Proszę nie pytajcie na PW - nie jestem w stanie wszystkim odpowiedzieć. No i czekać na następne odcinki. Od pytań jest wątek w T&T będzie z korzyścią dla wszystkich :)
Pliki już gotowe. Podzieliłem film na dwie części: acr (29.5MB) i otwarcie w ps (12.1MB), wyedytowałem troszkę i poprawiłem audio.
Wyślę wieczorem do Janusza.
Zassałem już wersje pierwotną zaraz obejrzę :D
... ale na pewno w niektórych lekcjach można będzie wydatnie zmniejszyć rozmiar "okna" nagrywanego screenshota...
Lynda robi w 800x600 i jest zupełnie oki .. nie mowiąc o jakości
Tomasz Golinski
24-11-2009, 17:01
Tak, to najszybsza metoda.
Mono powstaje jako wypadkowa kanałów. W tym wypadku to sygnał źródłowy zapisany jako stereo, z lekkim szumem w lewym. Połączenie ich i podwyższenie poziomu spowoduje, że szum będzie bardziej słyszalny w tle. Miałem na myśli utworzenie mono przez wyrzucenie zaszumionego kanału :) Zgoda, że to mały wkład do bitrate, ale zawsze.
Janusz Body
24-11-2009, 17:02
Lynda robi w 800x600 i jest zupełnie oki .. nie mowiąc o jakości
Tak. Zgadza się. Ale ja nie Lynda i nie mam tych narzędzi, które mają oni. Zresztą nie zamierzam z nimi konkurować :-)
Tak. Zgadza się. Ale ja nie Lynda i nie mam tych narzędzi, które mają oni. Zresztą nie zamierzam z nimi konkurować :-)
Oki oki ja tylko w kwestii nieczytelnych napisów po zmniejszeniu materiału ... nawet przyjemny lektor Ci wyszedł a to nie takie proste ...
Janusz Body
24-11-2009, 17:17
Oki oki ja tylko w kwestii nieczytelnych napisów po zmniejszeniu materiału ... nawet przyjemny lektor Ci wyszedł a to nie takie proste ...
To jest nagrywane "na żywo" bez montażu czyli robię coś na ekranie i jednocześnie mówię co robię. Na montażu się nie znam zupełnie. Zresztą lekcej "a la naturele" są zwykle ciekawsze od takich uładzonych. :-)
Fajnie to wyszło :) I dowiedziałem się że i w LR/ACR też ALT działa przy pokazywaniu clippingu :) To kiedy następne ?
Aha no i niestety ale link z akcją do wyostrzania nie działa, stronka się po prostu nie otwiera :(
Janusz Body
24-11-2009, 17:54
Fajnie to wyszło :) I dowiedziałem się że i w LR/ACR też ALT działa przy pokazywaniu clippingu :) To kiedy następne ?
Aha no i niestety ale link z akcją do wyostrzania nie działa, stronka się po prostu nie otwiera :(
Masz jakiś pokręcony internet. U mnie działa bez problemu. http://www.potoczek.com/downloads/
Dzięki za bezinteresowne zaangażowanie, Twoją akcję wyostrzania używam bardzo często (jest świetna). Pozdrawiam
Jaro W
Kurcze! Rewelka. Na prawdę, wielki szacunek za pomysł, chęci i dzielenie się czymś co jest mega potrzebne!
Jeszcze tylko jakiś pliczek by sie przydał ze wszystkimi akcjami ;D
bartorux
24-11-2009, 19:35
Wielkie ukłony w stronę Janusza Body, naprawdę proste podstawy wywoływania RAWa a przez te 12 minut człowiek nauczył się kilki fajnych bajerów, a nie bezsensownych zmieniania suwaczków :) Nawet nie wiedziałem, że jest coś takiego jak clipping a to jest zarąbista sprawa. Czekam ze zniecierpliwieniem na kolejny filmik :)
mor_feusz
24-11-2009, 19:41
Ja troche z innej beczki.
1) Swietna robota. Naprawde.
2) nie mtsleliscie moze o iTunes i podcastach?
Np Photoshop Uset TV czy Layers Magazine TV sa tam.
Warunkiem byla by instalacja "nieszczesnego" iTunes - latwa nazwa
Osobiscie nie darze sympatia iTunes ale Podcast'y mi sie podobaja.
Jakakolwiek bedzie prezentacja - bedzie mi to pasilo.
Jeszcze raz gratuluje pomyslu, realizacji, wykonania.
myslidar
24-11-2009, 20:16
Bardzo fajny tutorial, już czekam na dalsze części.
Miałem na myśli utworzenie mono przez wyrzucenie zaszumionego kanału :) Zgoda, że to mały wkład do bitrate, ale zawsze.
Śmiem twierdzić, że całkowicie pomijalny i niezuważalny w tym wypadku.
Wiem,że wygląda to jak herezja dla kogoś wychowanego w świecie DVD czy avików, ale w trybie kompresji AAC mogącej obsłużyć jednocześnie do 48 kanałów równoległych różnica między wagą mono czy stereo jest nieistotna.
Jeśli chodzi o bitrate audio - rasamplowałem go 96kbps.
Zresztą, chętnie porozmawiam o efektach, kiedy pliki o których mówię będą do ogólnego zaciągu (właśnie upload'uję je Januszowi).
Nadmieniam, że grają się adobe flash player'em (jeśli go nie posiadasz - otwórz przeglądarką - Twoja przeglądarka internetowa ściągnie ci go w chwilkę i zreskaluje okno do wymiarów Twojego monitora) lub media player classic (na pewno) czy też allplayer (podobno).
Tak jak mowi Mellan. Wczoraj sprawdzilem WMP działa ładnie i all playerem też na 100%. Ale warto ściągnąć kodeki K Lite Mega Codec Pack - 22 mb waży ale przynajmniej nie ma opcji zeby cos nie "poszło".
Janusz Body
24-11-2009, 22:25
Mellan skonwertował plik do f4v więc pliki mniejsze (podzielone na dwa) i powinny się szybciej sciągać tudzież powinny się odtwarzac w przeglądarce :-)
Janusz Body
25-11-2009, 13:05
Jest następna lekcja - link w T&T w pierwszym poście #68