PDA

Zobacz pełną wersję : kabel synchro ettlII for Canon - problem

RAdoCanon
18-11-2009, 11:38
Ostatnio zakupiłem kabel synchro do mojego canonka http://www.jabbafoto.pl/opis/327384/kabel-synchronizacyjny-ttl-5m-canon.html
Na początku nie było problemu z wyzwalaniem błysku na ettl jak i na manualu. Na dzień dzisiejszy problem jest w tym, że po podpięciu kabla aparat widzi lampę lecz lampa nie chce błyskać na ettl ani na manualu. Gdy podepnę lampę bezpośrednio do korpusu wszystko jest ok. Ma ktoś może taki kabelek i taki problem ????:confused:

obywatelgc
18-11-2009, 11:59
Witam tak bywa z zamiennikami :(
miałem podobny problem ale z zamiennikiem innej firmy ,
sprawę załatwiła wymiana u sprzedawcy na sprawny i do dziś mi działa ale używam go sporadycznie więc może dlatego jeszcze działa ,
jeżeli jest jeszcze na gwarancji to proszę zażądać u sprzedawcy wymiany na nowy , z resztą nikt takich kabli nie naprawia bo to mija się z celem, gdyż jest to nie opłacalne ,
życzę pozytywnego załatwienia sprawy
Pozdrawiam

RAdoCanon
18-11-2009, 14:50
dzięki za odp

adamowski1
19-11-2009, 18:57
A może styki są zabrudzone,lub któryś nie dociska,kiedyś tak miałem,pomogło przeczyszczenie styków.

szwayko
20-11-2009, 10:07
sprobuj zalozyc ferryt, moze pomoze.

dzik
20-11-2009, 16:23
Mam cos podobnego, dziala.

RAdoCanon
20-11-2009, 17:51
Mam cos podobnego, dziala.

masz na myśli kabel czy ferryt?

RAdoCanon
21-11-2009, 14:25
próbowałem z tym ferrytem i dalej nie działa

donald7000
29-11-2009, 22:46
Zapomnij o ferrycie. Nie masz kontaktu między lampa a puszką.
Jeśli to to badziewie które jest na zdjęcia z podpiętego linka to najprawdopodobniej, jeden ze styków kostki do lampy nie łączy.
Jeśli masz 580 II z gumową osłoną zwykle tak będzie się działo. Miałem to samo i oddałem ten kabel. Oczywiście może się zdarzyć że jeden z przewodów gdzieś dostał zimnego lutu i koniec komunikacji między puszką a lampą.

Canion
29-11-2009, 22:58
swego czasu kupiłem dokładnie taki przewód jak w linku i owszem, błysk wyzwalał i na tym koniec. ettl nie przenosił. sprzedawcy wiedzą ze te przewody są felerne a mimo to wciskają kolejnym klientom. dodam że po reklamacji przysłano mi drugi i ten też nie działał. wieć to ewidentna wina produktu a nie konkretnego egz. oddaj i zapomnij . szkoda nerwów

sebcio80
29-11-2009, 23:40
ja kupilem podobny przewod, tzn widac ze produkowane sa w jednej fabryce w Chinach, tylko ze kabel jest podwojny, perypetie zwiazane z nim opisywalem w innym watku,
cytuje:

pytanie po częsci związane z przedłużaniem przewodu...

zakupiłem podwójny przewód: http://www.allegro.pl/item785133272_kabel_synchro_x2_oc_e3_do_canon_430e x_580ex_ii_50d.html

i niestety nie działa ETTL z 580EX II, niewazne czy podlacze jedna czy dwie lampy, wyzwala tylko pelnym blyskiem, jeszcze dziwniejsze jest to ze wczoraj dzialo wspomaganie AF a dzis nie dziala...

za to po podlaczeniu Sigmy 500 DG Super ETTL działa...

ktoś wie o co chodzi?

kabel jest ok, sprawdzilem miernikiem

zreszta skoro lampa Sigmy dziala to musial byc ok, wydaje mi sie ze winna jest stopka, ktora jest metalowa, i gdzies musi albo robic zwarcie na stykach albo zle przywierac

PW przychodza do mnie jutro, ale na pewno nie beda dzialac, dopoki nie rozwiaze problemu z tymi 580EX II

wszystko wyglada ok, rozwiazalem problem, chociaz nie jego istote... ale wszystko dziala,

podpielem do body najpierw oryginalny przewod Canona, rzecz jasna pojedynczy, a do niego ten podwojny... wszystko dziala jak trzeba,

jak podepne najpierw podwojny do body a potem do jednego konca pojedynczy Canona to tez ta jedna lampa dziala ok, wiec problem nie tkwi w stopkach, bo w obudwu konfiguracjach dziala wszystko ok, problem musi byc gdzie indziej, tylko gdzie?

tak czy siak ta informacja moze komus sie przyda kto zamierza kupic owy przewod i uzywac go z 580EX II

przy dwoch lampach, blyska jakies +2/3 eV wiecej niz przy jednej lampie, biorac pod uwage ze lampy Canona najczesciej o tyle niedoswietlaja to jest idealnie :-)

RAdoCanon
30-11-2009, 01:22
dałem sobie spokój z tym kablem i kupiłem wyzwalacz radiowy...oczywiście tania chińszczyzna, ale jak na razie wszystko działa.

nightartist
30-11-2009, 03:20
miałem 4 takie kable, 3 musiałem wymienić - gdyby nie to że wymiana kosztowała mnie 15zł/za kabel *koszt wysyłki - kupiłbym pewnie oryginalny.