Zobacz pełną wersję : Warto zaczekać na następcę 20D?
bartekkaszub
21-09-2005, 08:29
Witam wszystkich :grin: Pierwszy post! :)
Jak myślicie? Warto? Nowy eos 20D (body) kosztował by mnie teraz 4 tys zł, następca pewnie jakieś 6 tyś. Jeśli w nową puszkę wsadzą matryce 12Mpix crop 1x6 (a może crop 1X3)to czy warte to będzie tych dodatkowych 2 tyś? Jaka możliwa zmiana w następcy, warta dołożenia tych 2 tyś, skłoniła by Was osoby pstrykające eosem 20D do przesiadki na nowszy model?
Moim zdaniem 10D jest sporo z tyłu za 20D, czy bedzie podobnie między 20D a jego następcą?
Już prawie koniec września, Canon wypuscił dwa nowe korpusy i tak się zastanawiam jak realna jest dla Was już wcześniej wspominana prawdopodobna lutowa premiera następcy 20D? Dopiszę jeszcze że będzie to moja pierwsza cyfrowa lustrzanka.
Chętnych ''pogdybania'' zapraszam chętnie do udzielania odpowiedzi :grin:
Pozdrawiam
Witam wszystkich :grin: Pierwszy post! :)
Jak myślicie? Warto?
Nie.
Jaka możliwa zmiana w następcy, warta dołożenia tych 2 tyś, skłoniła by Was osoby pstrykające eosem 20D do przesiadki na nowszy model?
1. Brak bandingu przy niedoświetlonym wyższym ISO. ISO 1600 a szczególnie 3200 musi być idealnie naświetlone. Inaczej masz takie poziome pasy, całkowicie niszczące zazwyczaj niebieski kanał.
2. Dokładniejszy AF. Nie piszę 45 polowy ale dokładniejszy, również na innych niż środkowy punktach AF
3. Mniej głośna migawka.
ps. witaj na forum. jeśli pierwsza lustrzanka to zdecydowanie 20D. Stosunek ceny do możliwości dzisiaj poprostu powala.
C41photocrew
21-09-2005, 08:42
no i w koncu to iso w wizjerze, brak lampy wbudowanej i jasnieszy wizjer
bartekkaszub a możesz zdradzć gdzie można 20d kupić za 4tysie?
no i w koncu to iso w wizjerze,
niemożliwe
brak lampy wbudowanej
niemożliwe
i jasnieszy wizjer
Załóż szkła f/1.4 -f/2 to się rozjaśni. Ciemny to on jest na kicie @55mm - masakra! Brrr
Po co w ogóle to gdybanie ? Jaki następca 20d ? Chyba się coś komuś pomyliło..
C41photocrew
21-09-2005, 09:14
gietrzy wiem:D
ale to tylko by mnie sklonilo do kupna nastepcy...i dlatego (no oprocz ISO in VF)
teraz bede zolwim tepem zbieral na 1neczke ehhh...
A może by tak poczekać na następce następcy ?
Albo nie. Na następce następcy, następcy.Ten ISO to chyba już bedzie miał w wizjerze :D
Albo nie. Na następce następcy, następcy.Ten ISO to chyba już bedzie miał w wizjerze :D
Ja majac taki dylemat nie czekalbym. 20D jest na tyle dobrym i bezkonkurencyjnym w swojej klasie aparatem, ze kupiony teraz z pewnoscia wystarczy na dlugo.
bartekkaszub
21-09-2005, 14:43
Canon EOS 20D Body 1151€ - 150€ Cash Back = 1001 €
body
http://www.digitalpear.de/cms;digitalkameracamcorderscannerdvd;kernel.html?g roup=2;427
Cash Back
http://canoneos20dpromotion.onlinerebates.com/
bartekkaszub
21-09-2005, 15:08
Po co w ogóle to gdybanie ? Jaki następca 20d ? Chyba się coś komuś pomyliło..
Po co to gdybanie? Rok temu pewne sprawy pokrzyżowały mi zakup 10D, niespełna po miesiącu pojawił się 20D. Po kolejnych dwóch wystarczyło dołożyć 600zł do ceny 10D i miało sie 20D, i co nie warto było zaczekać i kupić 20 dokłądając tylko 600zł? Dlatego właśnie to gdybanie...
KuchateK
21-09-2005, 15:34
To poczekaj jeszcze troche... Niedlugo dolozysz nastepne 600pln i kupisz jedynke :mrgreen:
A my w tym czasie idziemy robic zdjecia :twisted:
Istnieje ryzyko ze zmiany w nastepcy 20'stki nie beda polegaly na wiekszej ilosci mpix a kosmetyce jaka zapoczatkowal nikon... Wiekszy wyswietlacz, jakies tam iso do wizjera czy zmiany w sofcie... Canon tez juz machnal taki bonus w postaci 1DmkIIn. D60 vs 10D tez od strony matrycy nie roznia sie wiele.
snowboarder
21-09-2005, 17:39
Jaki następca 20d ?
No jak to? 30D
30d ? skąd niby takie info ?"
snowboarder
21-09-2005, 17:56
30d ? skąd niby takie info ?"
Got you! A na serio moje info o zakonczeniu produkcji 20D
okazalo sie nic nie warte, wiec nie warto mnie pytac ;-)
Got you! A na serio moje info o zakonczeniu produkcji 20D
okazalo sie nic nie warte, wiec nie warto mnie pytac ;-)
Tak samo jak zmiana bagnetu u Canona co (dzieki Bogu) tez sie okazalo ze "falszywka" byla :D
Tak samo jak zmiana bagnetu u Canona co (dzieki Bogu) tez sie okazalo ze "falszywka" byla :D
A z tym to bym poczekał dopóki nie ujrzymy zunifikowanej 1 (D+Ds). Jeśli ta maszynka będzie miała EF to dopiero wtedy będziemy mogli odetchnąć.
A moim zdaniem nie będzie takiej zunifikowanej wersji 1.
Fotoreporterom sportowym wystarcza crop 1.3, a to właśnie głównie do nich jest adresowana seria 1D. Co najwyżej upakują jeszcze więcej pikseli.
A z tym to bym poczekał dopóki nie ujrzymy zunifikowanej 1 (D+Ds).
E, ale dlaczego? Przecież chyba jedyne powody, dla których 1Ds jeszcze nie kłapie lustrem 8fps to szybkość elektroniki i dopracowanie mechanizmu lustra...
A moim zdaniem nie będzie takiej zunifikowanej wersji 1. Fotoreporterom sportowym wystarcza crop 1.3, a to właśnie głównie do nich jest adresowana seria 1D. Co najwyżej upakują jeszcze więcej pikseli.
Będzie i Chuck Westfall (Canon USA) to mówi od dawna. Fotoreporterom to może i wystarcza, ale Canonowi nie :-D bo w ten sposób sprzeda więcej 600-ek i 1200-ek :mrgreen:
djtermoz
21-09-2005, 19:56
E, ale dlaczego? Przecież chyba jedyne powody, dla których 1Ds jeszcze nie kłapie lustrem 8fps to szybkość elektroniki i dopracowanie mechanizmu lustra...
Tak naprawde to elektronika potrafi juz byc tak szybka. To tylko kwestia ceny. Sam zobacz:
http://www.dalsa.com/pi/products/products.asp
Sensor 22mpx i framerate 3.6fps (http://www.dalsa.com/pi/products/productdetails.asp?ProductID=FTF4052C) albo 11mpx i framerate 7.5fps (http://www.dalsa.com/pi/products/productdetails.asp?ProductID=FTF4027C). Z 6mpx to nawet 20fps (http://www.dalsa.com/pi/products/productdetails.asp?ProductID=FTF3020C) moznaby wycisnac.
A swoja droga na tej stronie maja ciekawe zestawienie CMOS vs. CCD (http://www.dalsa.com/markets/ccd_vs_cmos.asp).
EDIT: A ten 11mpx sensor by Dalsa to ma nawet wymiary jak klatka FF 35mm. Nic tylko wpakowac go do jakiegos 1D+Ds Mk III :grin:
A ten 11mpx sensor by Dalsa to ma nawet wymiary jak klatka FF 35mm. Nic tylko wpakowac go do jakiegos 1D+Ds Mk III :grin:
.. i zmusić lustro dwa razy większe niż w 1D, żeby kłapało 8fps :-)
E, ale dlaczego?
Co chwilę czytam jakieś dziwne posty na dpreview.
Dziś cholera wyczytałem, że facet (zostawia rocznie u CPS $30k) podszedł pod kasę z 1DsMkII w ręku. Zobaczył go facet z CPS i "strongly suggested to hold off". Facio rzucił Markiem o ziemię i wybiegł jak poparzony ze sklepu.
W tym samym topiku czytam, że kombinują coś z sensorem/bagnetem, żeby wyeliminować oczywiste wady cyfrowych puszek (winietka, CA, i inne znane koszmary L-ek za $1000-1500 na sensorach FF)
KuchateK
21-09-2005, 21:13
Przypomne ze nie tylko Ci z Canona USA mowia o unifikacji jedynek. W zasadzie sprawa jest oficjalna i kwestia czasu. A jak matryca bedzie wolnawa to moga zrobic jak nikon... szybszy tryb z cropem.
A co do klapania lustrem... 1N z boosterem klapie 6fps, eos 3 7fps a 1V 10fps. Nie widze problemow.
A w cyfrze jest jeszcze prosciej bo nie trzeba ciagnac za soba wstazki :mrgreen:
bartolomic
16-11-2005, 16:33
Niemcy
Niemcy
http://www.net2com.de/product_info.php?products_id=1853
bartekkaszub
17-11-2005, 00:42
Niemcy
przecież juz odpisałem diablowi :lol:
ps. nie zaczekałem na następcę, od ponad miesiąca pstrykam dwudziestką:)
moja wizja 30D to:
- matryca ta sama co 20D - bo jest świetna ! nic jej nie brakuje jeśli chodzi o aparat z tej półki, nowa matryca byłaby jedynie obliczona na marketing i nieporzebnie podnosiła koszty
- większy wizjer - ale to chyba na szczęście staje się standardem w najnowszych konstrukcjach
- bardziej czuły AF, najlepiej z szerzej rozmieszczonymi pkt. AF
- spot, ale nie umieszczony na stałe w centrum lecz powiązny z aktywnym punktem AF, ale na to raczej nie ma co liczyć...
- stała (nie 5 sec.) blokada ekspozycji i AF z możliwością osobistego programowania przycisku
- usunąć programy tematyczne i ten debilny A-DEP, zamiast tego na kółko wrzucić np. 3 programy użytkownika
- LCD 2,5 cala
- dołączany grip o solidności tego od 10D, ten z 20-tki to juz nie to...
- no i 12-24 L do kompletu - ale to marzenie ściętej głowy ;) , do tego mamy 24-105 L i nic mi więcej nie potrzeba.
Pozdrawiam
Maniek
wydaje się, że mało które z powyższej listy życzeń się spełnią :roll:
Po pierwsze na pewno będzie większa matryca - bo to jest marketing i Nikon ma 12Mpx. Nic więcej się nie liczy.
Spot, a do tego zintegrowany z punktem pomiaru AF, ciągła blokada ekspozycji czy programy usera w kółku - możn aIMHO zapomnieć (BTW, ja nie mam w 20D żadnego A-DEP, znam to tylko z alanoga EOS 50). O szkłach już nie wspomnę :) A nawet wizjer pewnie nie będize jaśniejszy (nikon ma w wizjerach jakiś ciekły kryształ i po podłączeniu zasilania jakoś to rozjaśnia, Canon tego nie stosuje - więc powiększanie wizjera spowoduje, że będze ciemny - a wtedy już sam nie wiem co lepsze)
Liczę raczej na ISO co 1/3, ISO w wizjerze, może MLU pod osobnym przyciskiem i mniejsze szumy, żeby powalczyć z D200. Być może podepną AF z 5D lub coś w tym stylu, z tymi ukrytymi punktami do Servo.
Tomasz Golinski
20-11-2005, 23:30
Z tego co Czacha pisał to ten LCD w nikonach nie rozjaśnia, tylko czyni ten LCD przezroczystym. światła od tego nie przybywa, bo i jak? najwyżej wrażenie może być lepsze :>
ja tez sie dolacze do gdybania ...
wg. mnie najmadrzej canon zrobilby redukujac o 1000$ cene 5D :D hihi
a tak na serio to moze:
- crop 1.3 i 10 mln. jakies 5 kl/s znany juz duzy lcd, a speszal dla mnie zamiana tych trzech postrzelonych guziczkow nad gornym wyswietlaczem na jedno multipokretlo od wyboru trybu af, pomiaru swiatla, iso i WB - czyli uklon w strone ergonomi ...
no ale cos takiego jest - zwie sie 1d mkII n ;)
[QUOTE=Kubaman] (BTW, ja nie mam w 20D żadnego A-DEP, znam to tylko z alanoga EOS 50).
hmmm http://www.dpreview.com/reviews/canoneos20d/page7.asp
w pewnym momencie można zwątpić w pewnych ludzi i w to co piszą...
co Ty na to Mr.Kubaman ? długo masz tego 20D...? ehhh
:lol:
aż się musiałem przejść sprawdzić, bo nie mogłem uwierzyć. Jest, faktycznie. Ale skoro go nie użyłem, ani nawet nie wiedziałem, zę tam jest, to najwyraźniej jest niepotrzebny.
BTW: wierzy to się ludziom dlatego, że potrafią sensownie rozmawiać, mają szerszą wiedzę itp, a nie dlatego, że przeczytali dokładnie jakąś starą recenzję..
EDIT:
co Ty na to Mr.Kubaman ? długo masz tego 20D...? ehhh ehhh, jeśliś już taki ciekawy Mr. maniek, to dokładnie od 30 września 2004 i był to chyba drugi egzemplaż na forum
KuchateK
21-11-2005, 06:41
crop 1.3
Co was wszystkich z tym cropem? Jeden gupol niedouczony na dpreview sypnal glopote i pol netu powtarza jak katarynki ze oni by chcieli i to takie super bedzie... Chciec sobie mozecie i FF. Tyle ze to juz macie w piatce. Bedzie co Canon chce. A Canon chce zgodnosc z ef-s co znaczy brak znacznej zmiany cropa. 1.3 to byl skok w bok wymuszony technologia ze wzgledu na wydajnosc 1d a nie kolejna linia ktora bedzie kontynuowana.
za niektore skoki w bok niestety nalezy placic ...
zalozmy ze canon dalej zostanie przy 1.6 wiec aby nie pieklo niektorych w uszy bedzie musial tam wpakowac z 10 mln pixow zeby nie bylo "ale" odnosnie d200. A wtedy moga byc problemy z szumami ( moga ale nie musza )
jesli bedzie chcial pojsc dalej to co ? FF ? wtedy strzeli gola wlasnemu 5D
zalozmy ze canon dalej zostanie przy 1.6 wiec aby nie pieklo niektorych w uszy bedzie musial tam wpakowac z 10 mln pixow zeby nie bylo "ale" odnosnie d200. A wtedy moga byc problemy z szumami ( moga ale nie musza )
Ja myślę, że wpakują nie 10 tylko 12 :) żeby lepiej wyglądało w rankingach ;-) I chyba mogą sobie na to pozwolić - mają na tyle dobre matryce i algorytmy odszumiania, które rzeczywiście usuwają szum a nie szczegóły z obrazka jak co poniektóra (Ni)konkurencja ;-) Pamiętacie jak wchodziło 20D? Te obawy: "ta sama wielkość matrycy, a więcej pixeli co w 10D.. mogą być szumy", a w rzeczywistości ludziom opadły szczęki.
a tu znowu koncert zyczen
jak sie bedzie nazywac 20dMKII albo 25D to niewiele sie zmieni
ale jak go nazwa naprzyklad 30D mkII to tez sie niewiele zmieni :mrgreen: \
crop 1.6 bedzie prawie na bank bo po cholere by robili te szkla efs
wieksze miliony na matrycy napewno wpakuja co by nikonowi poszlo w piety
ale na spota to bym nie liczyl
ja tam kurcze czekam na szkla jakies nowe z literką ly i niekoniecznie zoomy
ja tam kurcze czekam na szkla jakies nowe z literką ly i niekoniecznie zoomy
No to jest nas dwóch :)
Il fuoco
23-11-2005, 21:40
moje zdanie jest takie. jak się niema kasy na 5D a ma się na 20D to nie ma na co czekać. 20D jest na tyle spoko za tą cenę że bezsensu czekać aż "nie wiadomo co" wyjdzie "ze stajni Canona".
Warto czekać na następcę 20d, a najlepiej to poczekaj na następcę następcy 20d. Wtedy go kupisz i będziesz robić niebo lepsze zdjęcia niż tym syfem 20-tką..
PS. Skrót od "tysiąc" piszemy "tys." a nie "tyś" .
Broncobilly
25-11-2005, 02:50
mam nadzieję że crop 1.6 pozostanie (bo inaczej tele mi sie skróci a tego bym nie przebolał) z gadgetów najbardziej mi brakuje nagrywania notatek głosowych do poszczególnych klatek. No i przydałby się gadget z 2000 w postaci mozliwości podłaczenia GPS-a (oby to był typowy a nie jakiś canonowski wynalazek za miliony) - a moze mu sinego zęba zaimplantują ;-) abo i jakie inne wifi - no i jakiegoś minipilota mogliby do zestawu dorzucić
KuchateK
27-11-2005, 08:50
nie ma na co czekać
a najlepiej to poczekaj na następcę następcy 20d
Nie popadajmy w skrajnosci. Teoria rzeczywiscie mowi ze faktycznie majac aparat dzisiaj a nie za tydzien mozesz jutro zrobic zdjecie zycia.
Tyle ze praktyka jest taka ze czasami tydzien czy dwa cierpliwosci odwdzieczy sie sumka w reku za ktora sobie mozna kupic dla przykladu lampke (tak tak, 20'stka stanieje ze 100 dolcow i za to mozna kupic ladne 380ex)... Rynek rzadzi sie wlasnymi prawami. Bedac blisko takiego momentu jak wyjscie nastepcy na rynek i wiedzac na 100% ze model starszy stanieje dosyc znacznie (to nie kompakt za 5 stowek) chyba nie jest to taki szalony pomysl poczekac...
Wracajac do teorii wyjsciowej mozesz zrobic fote z lampa albo nie zrobic wcale :mrgreen:
bartolomic
29-11-2005, 18:02
to skoro już takie rozważanie prowadzicie, to napiszcie, jaką przewidujecie cene 20D w najniższym pkt. i cenę wejścia następcy...
DarekSzu
29-11-2005, 18:21
JA stawiam, że 5D stanie na 9,5 kółek a następca 20D zacznie od 7 kółek. Co więcej nie sądzę, by rzeczywiście wsadzili crop 1,3 - raczej pozostanie 1.6 z większym wyświetlaczem. Do tego dojdzie magnezowo - aluminiowy grip. Lampka nad pryzmatem też zostanie i wizjerek ciemny jak sądzę też.
JA stawiam, że 5D stanie na 9,5 kółek a następca 20D zacznie od 7 kółek. Co więcej nie sądzę, by rzeczywiście wsadzili crop 1,3 - raczej pozostanie 1.6 z większym wyświetlaczem. Do tego dojdzie magnezowo - aluminiowy grip. Lampka nad pryzmatem też zostanie i wizjerek ciemny jak sądzę też.
Prorok? :)
DarekSzu
29-11-2005, 23:01
Jo :)
bartolomic
30-11-2005, 12:20
całkiem dobra cena może być w USA, jak by zaczeli tak jak 20D, to biorac pod uwage import na szyi mozna by go miec za jakies 5k, tylko kiedy i co to bedzie... nie nawidze czekania!
to skoro już takie rozważanie prowadzicie, to napiszcie, jaką przewidujecie cene 20D w najniższym pkt. i cenę wejścia następcy...
350D - 2500pln
20D - 4000pln
nastepca 20D - 6000pln
5D - 9000pln
Taka tam moja optymistyczna wersja wydarzen :rolleyes:
beachcomber
03-12-2005, 14:54
a jak myslicie kiedy pojawi sie nastepca 20D? ktos kiedys na forum obliczal "cykl" canona.....
witamy na forum wrozek :mrgreen:
bartolomic
03-12-2005, 16:12
a jak myslicie kiedy pojawi sie nastepca 20D? ktos kiedys na forum obliczal "cykl" canona.....
nic nie trzeba obliczać bo wynosi on 18 miesięcy, więc luty 2006 (są wtedy jakieś targi).
a do tego jest opisany w kilku miejscach na sieci http://www.juzaphoto.com/eng/articles/history_of_dslrs_future.htm
a do tego jest opisany w kilku miejscach na sieci http://www.juzaphoto.com/eng/articles/history_of_dslrs_future.htm
jasne a to
Canon EOS 1000D 2005 (second half)... zostalo 28 dni
kto wie, gwiazdka już niedługo ;)
Jak troche dluzej sie pociagnie ten watek to na bank do premiery nastepcy 20d dociagniemy ;)
Ja się tak zastanawiam dlaczego ma być 300D , patrząc na 300D i jego następcę 350D to raczej chyba 25D :?:
Bo 300D przeszło w 350D, a 10ka w 20kę? Ale dopóki nie będzie, to nie będziemy wiedzieć. Ja prorokuję 10MP ;)
Ja to poczekam na następcę następcy 5D.
Warto?
Skasujcie ten wątek.
bartekkaszub
06-12-2005, 12:08
Ja to poczekam na następcę następcy 5D.
Warto?
Skasujcie ten wątek.
a przeczytałeś cały wątek? dla twojej informacji napisze że ja nie zaczekałem na następcę i teraz już wiem że napewno nie będę tego żałował. A to czy tak naprawdę warto było zaczekać to sie okaże dopiero jak się pojawi następca, więc dlaczego chcesz go kasować jeśli w sumie nie padła ostateczna odpowiedź :) a ona będzie mnie bardzo interesowała :)
Nie czytałem.
Bo szkoda czasu.
Dywagacje, czy warto czekać są - przepraszam jeśli ktoś ma inne zdanie - śmieszne.
Bo niby na co.
Wiadomo że każdy kolejny model będzie :
1. droższy
2. Zmieni się kilka parametrów, z czego jeden może dwa znacząco - żeby wyło warto wymienić
3. reszta pozostanie bez zmian, bądź zmieni się nielicznie.
4. I kiedy tak każdy czeka na nowy model - lepszy - może warto pomyśleć o dawno niezmienianej serii 1!
a) jest droga - ale za to ma parametry - wszystkie - tak dobrane, że ze sobą współgrają.
b) serie 10,20, 5 i inne nigdy nawet nie będą próbowały zbliżyć się do tego rozwiązania.
c) gdyby było inaczej to byłby strzał w głowę CANONA.
Czemu?
Bo pospolici zjadacze chleba czyli my jesteśmy dawcami kasy na technologię dla Profesjonalistów.
Tam zmiany są żadkie, ale znaczące.
Tak czy inaczej, wątek jest o gdybaniu.
W zasadzie trollujesz, ale niech tam ;-)
Wiadomo że każdy kolejny model będzie :
1. droższy
Nieprawda. Jak do tej pory każdy kolejny model był tańszy. Reszta się zgadza :)
4. I kiedy tak każdy czeka na nowy model - lepszy - może warto pomyśleć o dawno niezmienianej serii 1!
"Niezmienionej" od trochę ponad roku (1DN nie liczę, bo to była rzeczywiście kosmetyka). Reszta się zgadza :)
I teoria w sumie ciekawa :) Tym niemniej to kompletny OT. Jeśli ktoś chce sobie dyskutować o następcy 20D, to jego prawo.
Nieprawda. Jak do tej pory każdy kolejny model był tańszy.
np 5D.
W zasadzie trollujesz...
??? co???
Jeśli ktoś chce sobie dyskutować o następcy 20D, to jego prawo.
TAK JEST, herr MUFLON
Paweł Grabowski
14-01-2006, 09:27
Jakies nowe informacje do kogos dotarly? Sory za odgrzewanke kontrowersyjnego tematu ale oczekuje na pojawienie sie tego sprzetu. Pozdrawiam Paweł
trzeba poczekać do lutego, do PMA.
Jakies nowe informacje do kogos dotarly? Sory za odgrzewanke kontrowersyjnego tematu ale oczekuje na pojawienie sie tego sprzetu.
Ja czytalem, ze w tym roku nic nie bedzie.
---
OT:
W zasadzie trollujesz, ale niech tam.
Mimo najszczerszych checi nie moge doszukac sie trolowania u Kolegi.
Wszystko zależy od "kasy" . Póki co bezkonkurencyjność 5D to matryca 24x36tym sposobem żadnych współczynników przy zmianie obiektywu. Niesamowite możliwości w pracy na ekstremalnych czułościach (1600-3200ISO). Dane te podaję w oparciu o specjalistyczna prasę, bynajmniej nie z własnego doświadczenia. Minus - cena powalająca z nóg. Z mojego doświadczenia nawet przy "dużych pieniądzach" nie poleciłbym 5D jako pierwszej lustrzanki. Lustrzanka jest o wiele bardziej wymagąjaca w końcowym efekcie - mam na myśli wykonanie odbitki, aniżeli klasyczna cyfra. Proponowałbym na wszelki wypadek wystartować z nieco niższego pułapu ( canon 350 lub ewentualnie 20D ). pzdr.
Proponowałbym na wszelki wypadek wystartować z nieco niższego pułapu ( canon 350 lub ewentualnie 20D ). pzdr.
20D jest tak dobrym aparatem, dajacym tak dobra jakosc zdjec, ze dla wiekszosci fotografujacych zakup 5D jest zbednym wydatkiem. 5D przy swojej cenie, to aparat niszowy, potrzebny kilku procentom osob zawodowo zajmujacych sie pewnymi wymagajacymi rodzajami fotografii.
Zgadzam się w 100% z wypowiedzią poprzednika. Dlatego napisałem ewentualnie 20D, który uważam też jest niewłaściwy jako pierwsza lustrzanka.
anwa, sorry, ale chyba pomyliłeś wątki. Kto tu wcześniej pisał o 5D? I komu radzisz go nie kupować (pomijając kwestię, czy to jej sensowna rada) ?
anwa, sorry, ale chyba pomyliłeś wątki. Kto tu wcześniej pisał o 5D? I komu radzisz go nie kupować (pomijając kwestię, czy to jej sensowna rada) ?
Post 68
Post 68
Właśnie o tym napisałem - powinieneś zrozumieć po kontekście mojej wypowiedzi. Dla kogo te rady? IMHO zupełnie nie na temat.
I nie pytam ciebie pn_, więc nie odpowiadaj.
I nie pytam ciebie pn_, więc nie odpowiadaj.
To nie ma znaczenia, ze nie do mnie: jak sie nie chce od nikogo innego odpowiedzi, to nalezy pisac na PW.
Tu chodzi o to, że nie jesteś mi w stanie wyjaśnić motywów kolegi anwa o które pytam. "Bez odbioru".
[OT=ON]
Mała anegdota na rozluźnienie. Pamiętam stary odcinek Monty Python'a, gdzie dla programu telewizyjnego reporter pytał na ulicy trzech uczniów o ich zainteresowania. Facet uparcie pytał dwóch - oni nie powiedzieli ani słowa robiąc miny, a pomijał trzeciego - ten podskakiwał, wpychał się, krzyczał "ja, ja, weźcie mnie". Czy ktoś pamięta ten fragment i co było dalej? Czy ktoś widzi analogię? :mrgreen: [OT=OFF]
To nie ma znaczenia, ze nie do mnie: jak sie nie chce od nikogo innego odpowiedzi, to nalezy pisac na PW.
A ja np. chciałbym żeby na moje posty odpowiadali wszyscy z wyjątkiem kilku trolli. Jaką masz dla mnie radę Wujku Dobra Rada?
A ja np. chciałbym żeby na moje posty odpowiadali wszyscy z wyjątkiem kilku trolli. Jaką masz dla mnie radę Wujku Dobra Rada?
Napisac sobie odpowiedni skrypt i wyslac do Hazana z prosba o instalacje.
[OT=ON]
Mała anegdota na rozluźnienie. Pamiętam stary odcinek Monty Python'a, gdzie dla programu telewizyjnego reporter pytał na ulicy trzech uczniów o ich zainteresowania. Facet uparcie pytał dwóch - oni nie powiedzieli ani słowa robiąc miny, a pomijał trzeciego - ten podskakiwał, wpychał się, krzyczał "ja, ja, weźcie mnie". Czy ktoś pamięta ten fragment i co było dalej? Czy ktoś widzi analogię? :mrgreen: [OT=OFF]
No. Widze. Kolega Kubaman jest bardzo aktywny i odpowiada na wszystko :-D
bartekkaszub
14-01-2006, 12:42
Jakies nowe informacje do kogos dotarly? Sory za odgrzewanke kontrowersyjnego tematu ale oczekuje na pojawienie sie tego sprzetu. Pozdrawiam Paweł
ostatnio na forum http://canon-board.info/showthread.php?t=7793&highlight=2006 ale może już to czytałeś :smile:
warto poczekać na następce 20D... i kupić 20D :lol:
No. Widze. Kolega Kubaman jest bardzo aktywny i odpowiada na wszystko :-D
Na czyje to niby pytanie skierowane do kogoś innego, odpowiedzią jest cytowany przez ciebie fragment? O ile wiem, na forum umieszcza się nie tylko i wyłącznie odpowiedzi na pytania :rolleyes: Odpowiedzi umieszcza się, jeśli ktoś pytał, a jeśli pytał konkretną osobę, to zazwyczaj odpowieda ta osoba.
Stosujesz postawową metodę socjotechniczną, polegającą na ustawicznym odwracaniu uwagi od głównego tematu, wytrącaniu z logicznego rytmu i przerywaniu ciągu wypowiedzi w dyskusji. Tego typu zachowania spotykam każdego dnia w negocjacjach biznesowych i zazwyczaj świadczą o słabym przygotowaniu merytorycznym rozmówcy. Można to nazwać trollowaniem, a można również kiepską próbą manipulacji. W każdym razie chyba wszyscy na forum to od dawna widzą, jakbyś nie wiedział.
Chyba faktycznie w takim razie pomyliłem wątki - przepraszam wszystkich za zamieszanie z tego powodu.
nie no spoko ;) , w sumie pytanie było z ciekawości, a ktoś zrobił z tego taaakie jaja.
[COLOR="Blue"]Stosujesz postawową metodę socjotechniczną, polegającą na ustawicznym odwracaniou uwagi od głównego tematu, wytrącaniu z logicznego rytmu i przerywaniu ciągu wypowiedzi w dyskusji. Tego typu zachowania spotykam każdego dnia w negocjacjach biznesowych i zazwyczaj świadczą o słabym przygotowaniu merytorycznym rozmówcy.
Skad to wiadomo?
Tomasz Golinski
14-01-2006, 15:29
Już chciałem te wszystkie bzdury wyciąć, ale zmarnowałby się taki ładny tekst Kuby.
Rada dla Kuby: już nie odpowiadaj.
Odgrzejemy temacik :-)
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=17088976
http://www.fotografi.no/a2.php?RECORD_KEY%28forside%29=ID&ID(forside)=300
http://www.fotografi.no/a3.php?RECORD_KEY%28oppslag2%29=ID&ID(oppslag2)=301
Odgrzejemy temacik :-)
http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1019&message=17088976
http://www.fotografi.no/a2.php?RECORD_KEY%28forside%29=ID&ID(forside)=300
http://www.fotografi.no/a3.php?RECORD_KEY%28oppslag2%29=ID&ID(oppslag2)=301
[ziew mode on]Staaare ... [ziew mode off]
Według ostatniej plotki z dwóch źródeł (Francja i HK) nowy 20D to:
- nowy, 2,5" LCD,
- picture styles
- 10 MPx
- 1.6 crop
- ten sam CMOS
- cena 1399 Euro ($1300 ? )
oraz EF-S 17-55 f/2.8 IS USM
Także nie ma tanio. Upgrade 20D kosztuje 9800 i nazywa się 5D, natomiast następca 20D to poprostu takie odgrzane 1d2N.
Według ostatniej plotki z dwóch źródeł (Francja i HK) nowy 20D to: (..)
Co do body, obstawiam dokladnie to samo. Obiektyw hmm... f/2.8? IS? i to wszystko w EF-S? :) IMHO raczej nie...
Il fuoco
09-02-2006, 18:40
mi także się nie widzi to szkło. miałoby bardzo dziwną cenę a jak znam życie to niektórzy kupowaliby go odpiłowywali kawałek odpowiadający za S i podpinali do body z EF... a jeśli będzie to już zaczynam zbierać:P byleby optycznie był ok:)
Obiektyw hmm... f/2.8? IS? i to wszystko w EF-S? :) IMHO raczej nie...
Dlaczego nie? Taniej wyjdzie a to ma byc kitowiec... ot takie zabicie Sigmy 18-50 2.8 (ktora tez jest prawie EF-S czyli DC) a body nowych na EF-S ma sie troche pojawic (3000D, nastepca 350D, nastepca 20D).
mi także się nie widzi to szkło. miałoby bardzo dziwną cenę a jak znam życie to niektórzy kupowaliby go odpiłowywali kawałek odpowiadający za S i podpinali do body z EF
Ale body z EF i cropem 1.6x sa juz przestarzale (10D, D60), a na body z innym cropem (1.3, 1) winietka by skutecznie zniechecala do pilowania.
Il fuoco
09-02-2006, 19:01
może nie powinienem bo narazie jeszcze mam 0% warna ale mam dziwne wrażenie że 1 to nie crop:) - sorry musiałem:)
a przy 1,3 czy FF efekty faktycznie by odstraszały - wiadomo jak wyglądały zdjęcia z 17-40 na 17 mm na 5D...
hmm... może akurat Canon wypuści takie szkiełko... fajnie by było... oj fajnie:)
może nie powinienem bo narazie jeszcze mam 0% warna ale mam dziwne wrażenie że 1 to nie crop:) - sorry musiałem:)
Nie crop ale skrot myslowy - nie ma co czepiac sie detali slownictwa nie majacych wplywu na temat :roll: .
a przy 1,3 czy FF efekty faktycznie by odstraszały - wiadomo jak wyglądały zdjęcia z 17-40 na 17 mm na 5D...
Nie pisze o 17mm na FF a o WINIECIE. EF-S ma obszar rzutowania obrazu mniejszy niz pelna klatka.
Efekt moglby byc podobny do tego:
http://stuff.silverorange.com/images/tiffen/normal_lens_large.jpg
To akurat zdjecie z telekonwertera ale efekt porownywalny.
Sinsemillaa
26-04-2010, 17:15
Prorok.. :)
20d/30d to były świetne puchy!
dziobolek
26-04-2010, 17:18
Prorok.. :)
20d/30d to były świetne puchy!
Archeolog... ;):lol:
20d :rolleyes: moja pierwsza lustrzanka, która aktualnie zakamuflowana na dnie torby jako "Anioł Stróż" ;)
"klapnięcie" ma niepowtarzalne :-D
Taaa:)
Wali tym lustrem az czasami wydaje sie, ze sie rozleci ;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Istnieje ryzyko ze zmiany w nastepcy 20'stki nie beda polegaly na wiekszej ilosci mpix a kosmetyce jaka zapoczatkowal nikon... Wiekszy wyswietlacz, jakies tam iso do wizjera czy zmiany w sofcie...
Nostradamus! :)
Odpowiadając na pytanie zawarte w temacie wątku, wydaje mi się że już wystarczy tego czekania, można brać coś z tego co jest obecnie dostępne ;-) a temat chyba można zamknąć.
bernard78
05-05-2010, 13:37
zamknąć jak zamknąć.....
ja bym usunął ;-)
Ja bym nie usuwał . Za kilka lat znowu go ktoś odgrzebie :)
donCoyote
10-05-2010, 23:05
Nie zamykać i nie usuwać bo wciąż aktualny
w (ch)ameryce jeszcze sprzedaję następcę 30D :-)
pod nazwą "EOS 30D Refurbished" ;-) cena $599
Sinsemillaa
16-05-2010, 00:19
Mój pierwszy to był 30d, grubo się zastanawiałem, czy wziąć jego czy 450d. Dobrze zrobiłem i każdemu kto boryka się z problemem - pierwsza lustrzanka xxxd czy xxd, od razu mówię, że dwucyfrowe biją na głowę mniejszych braci :)
20d/30d tak waliły migawkami, że się wszyscy patrzyli na fotografującego jak na kowala :D Piękny dźwięk.. ;)