Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jeżeli pytasz się czy zamienić trzy cyfrowe body na dwu cyfrowe to stanowczo polecam ( mam możliwość używania 350 i dlatego kupiłem sobie 40D). Jedna uwaga, przed zakupem weź ten aparat do ręki, jest różnica w wielkości i masie.
Natomiast jeśli myślisz o kupnie nowego body bo stare ma już n-lat to się zastanów, według mnie jedyną istną nowinką której nie ma 350 jest czyszczenie matrycy.
bogusogr , napisz co Ci się podoba w 350d a co Ci doskwiera to może łatwiej powiedzieć czy potrzebujesz bezsprzecznych zalet 50d (szybkość, większe LCD, czyszczenie matrcy, filmy, pomiar pkt, więcej krzyżowych pkt, lepsza ergonomia)
bogusogr , napisz co Ci się podoba w 350d a co Ci doskwiera to może łatwiej powiedzieć czy potrzebujesz bezsprzecznych zalet 50d (szybkość, większe LCD, czyszczenie matrcy, filmy, pomiar pkt, więcej krzyżowych pkt, lepsza ergonomia)
W 350d gubi mi często ostrość pomimo ręcznego ustawienia (obiektyw C 28-105), czytałem, że 50d można to ustawić pod konkretny obiektyw. Zaczyna to być wkurzające pstrykanie w plenerze na wyświetlaczu wyglada wszystko OK, po wczytaniu na kompa połowa zdjęć do wyrzucenia.
W 350d gubi mi często ostrość pomimo ręcznego ustawienia (obiektyw C 28-105), czytałem, że 50d można to ustawić pod konkretny obiektyw. Zaczyna to być wkurzające pstrykanie w plenerze na wyświetlaczu wyglada wszystko OK, po wczytaniu na kompa połowa zdjęć do wyrzucenia.
Jeśli mówimy o FF/BF, to jest mikroregulacja, która działa...średnio. Poza tym w zasadzie najlepiej używać jej ze stałkami, bo przy zoom'ach lepiej wysłać do serwisu, bo jak np. na krótkim końcu jest dobrze, a długi koniec nie trafia, to po mikrokorekcie może być przypadek, że krótki koniec przestanie trafiać. No ale to już taka natura...
w 350d ciężko ustawić ręcznie ostrość z powodu malutkiego wizjera. w 50d jest większy i można jeszcze się wspomagać live view. poza tym af w 50 jest dużo pewniejszy, ma więcej punktów i do tego krzyżowych. lcd większe i lepszej jakości, więc łatwiej ocenić ostrość. moim zdaniem te puszki baaaardzo się od siebie różnią. jednak przez te kilka lat wiele rzeczy poprawiono i usprawniono.
Ja tam nie narzekam, przeszedłem właśnie z 350D na 50D myślałem również o 40D ale ostatecznie trafiło do mnie nowiutkie 50D.
50D dla mnie to spora zmiana w porównaniu do 350D.
Za:
rozmiary aparatu, wiem teraz co trzymam w dłoni nie muszę dokupywać gripa tak jak to zrobiłem w 350D -wielkie dłonie ,
jakość wykonania,
jakość LCD - tego mi brakowało w 350D,
obiektywy dostały kopa, szybkość AF,
lepsza celność szczególnie w 50/1.4
sRAW
i wiele innych rzeczy które można znaleźć w internecie
Minusy:
LCD teraz czasami się łapię na tym że w 50D lepiej wygląda na lcd niż na kompie,
witam, ja zamieniłem 450d na 50d , bo chciałem lepszy i szybszy autofokus, lepsze punkty boczne, ustawianie balansu bieli co 100 K , wiekszy zakres iso, lepszy wyswietlacz ( zdjecia lepsze niz na monitorze-wada) , mozliwosć sraw , dodatkowy podświetlany ekran ustawien na górze aparatu, lepsze wykonanie i lepiej trzyma sie w dłoni. Myslałem o 40d ale tam nie spodobał mi sie ekran lcd.
Wszystko zalezy co kto potrzebuje i do czego. Jedyny minus to do tej pory mam problem z sraw w ACR które zaltuja fioletem , a na DPP jest ok.
witam, ja zamieniłem 450d na 50d , bo chciałem lepszy i szybszy autofokus, lepsze punkty boczne, ustawianie balansu bieli co 100 K , wiekszy zakres iso, lepszy wyswietlacz ( zdjecia lepsze niz na monitorze-wada) , mozliwosć sraw , dodatkowy podświetlany ekran ustawien na górze aparatu, lepsze wykonanie i lepiej trzyma sie w dłoni. Myslałem o 40d ale tam nie spodobał mi sie ekran lcd.
Wszystko zalezy co kto potrzebuje i do czego. Jedyny minus to do tej pory mam problem z sraw w ACR które zaltuja fioletem , a na DPP jest ok.
Dokładnie taki sam scenariusz miałem
C 50D + C 50 1.8 + C 17-85 IS USM + LowePro SlingShot 200AW + tanie gadżety
Mi to samo przeszkadza w 350d, za wyjątkiem wb. Dlaczego? Bo robię w rawach i mogę ustawić sobie na komputerze odpowiednią temperaturę. Co do wyświetlacza i wizjera - j/w, czyli totalne dno. Nie da się na nim nic ocenić. Dlatego zmieniam puszkę w przyszłym roku na wakacje i myślę tu o przeskoczeniu serii "xxD" i wejście od razu w "xD" najlepiej FF, czas jednak pokaże ;-)
W 350d gubi mi często ostrość pomimo ręcznego ustawienia (obiektyw C 28-105)
ile lat i ile zdjęć ma twój 350D?
mój mając prawie 5 lat i ponad 70 tys. zdjęć na liczniku wymagał przedmuchania czujników AF (te pod głównym lustrem) - i to nieco poprawiło działanie AF. poza tym to szkło 28-105 jest bardzo dobre, nie ma prawa gubić ostrości, choć wiadomo, eLka to nie jest (ostry od f/8 ).
sam zastanawiam się nad przesiadką, ale tylko dlatego, że moje 350D już lekko się psuje (spust w body powiedział papa, farba zeszła, jest już cały poklejony taśmą, czasami się zawiesza).
ale dopiero 5DII lub 7D wchodzi w grę - bo kręcą filmy i .... obsługują RC-1, z którego bardzo często korzystam. zmian na 30D/40D/50D raczej nie rozważałem...
Zamieszczone przez bogusogr
na wyświetlaczu wyglada wszystko OK, po wczytaniu na kompa połowa zdjęć do wyrzucenia.
no fakt, tunelik i wyświetlacz 1.8" są wqrzające
ale IMHO nie jest to powód na wywalanie większej kasy.
Komentarz