zamina eos-a 350d na 50d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bogusogr

zamina eos-a 350d na 50d

Witam,

Zastanawiam się nad zamianą puszki 350d na 50d czy to jest uzasadnione.
    Jestem nowy na forum jeżeli był już taki temat to prosze o podanie linku .
  • mzdunek
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 17

Jeżeli pytasz się czy zamienić trzy cyfrowe body na dwu cyfrowe to stanowczo polecam ( mam możliwość używania 350 i dlatego kupiłem sobie 40D). Jedna uwaga, przed zakupem weź ten aparat do ręki, jest różnica w wielkości i masie.
    Natomiast jeśli myślisz o kupnie nowego body bo stare ma już n-lat to się zastanów, według mnie jedyną istną nowinką której nie ma 350 jest czyszczenie matrycy.

Komentarz

• bogusogr

Rozumiem, że lepiej zaiwestowaj w nowe szkło niż kupowaj nową puszkę?

Komentarz

• fahrenheit
        Początki nałogu
        • 2008
        • 360

bogusogr , napisz co Ci się podoba w 350d a co Ci doskwiera to może łatwiej powiedzieć czy potrzebujesz bezsprzecznych zalet 50d (szybkość, większe LCD, czyszczenie matrcy, filmy, pomiar pkt, więcej krzyżowych pkt, lepsza ergonomia)

Komentarz

• Klusek
          Coś już napisał
          • 2009
          • 50

Zamieszczone przez fahrenheit
          bogusogr , napisz co Ci się podoba w 350d a co Ci doskwiera to może łatwiej powiedzieć czy potrzebujesz bezsprzecznych zalet 50d (szybkość, większe LCD, czyszczenie matrcy, filmy, pomiar pkt, więcej krzyżowych pkt, lepsza ergonomia)
          Chciałbym, żeby mój 50D nagrywał filmy...

Komentarz

• bogusogr

W 350d gubi mi często ostrość pomimo ręcznego ustawienia (obiektyw C 28-105), czytałem, że 50d można to ustawić pod konkretny obiektyw. Zaczyna to być wkurzające pstrykanie w plenerze na wyświetlaczu wyglada wszystko OK, po wczytaniu na kompa połowa zdjęć do wyrzucenia.

Komentarz

• Klusek
              Coś już napisał
              • 2009
              • 50

Zamieszczone przez bogusogr
              W 350d gubi mi często ostrość pomimo ręcznego ustawienia (obiektyw C 28-105), czytałem, że 50d można to ustawić pod konkretny obiektyw. Zaczyna to być wkurzające pstrykanie w plenerze na wyświetlaczu wyglada wszystko OK, po wczytaniu na kompa połowa zdjęć do wyrzucenia.
              Jeśli mówimy o FF/BF, to jest mikroregulacja, która działa...średnio. Poza tym w zasadzie najlepiej używać jej ze stałkami, bo przy zoom'ach lepiej wysłać do serwisu, bo jak np. na krótkim końcu jest dobrze, a długi koniec nie trafia, to po mikrokorekcie może być przypadek, że krótki koniec przestanie trafiać. No ale to już taka natura...

Komentarz

• bogusogr

Serwis nic nie pomaga przy kilku używanych obiktywach jeden ustawią reszta nie trzyma.

Reasumując zamian 350d na 50d nie ma sensu.

Komentarz

• cobra MC
                  Dopiero zaczyna
                  • 2009
                  • 15

w 350d ciężko ustawić ręcznie ostrość z powodu malutkiego wizjera. w 50d jest większy i można jeszcze się wspomagać live view. poza tym af w 50 jest dużo pewniejszy, ma więcej punktów i do tego krzyżowych. lcd większe i lepszej jakości, więc łatwiej ocenić ostrość. moim zdaniem te puszki baaaardzo się od siebie różnią. jednak przez te kilka lat wiele rzeczy poprawiono i usprawniono.

Komentarz

• tomik23
                    Coś już napisał
                    • 2007
                    • 95

Ja tam nie narzekam, przeszedłem właśnie z 350D na 50D myślałem również o 40D ale ostatecznie trafiło do mnie nowiutkie 50D.
                    50D dla mnie to spora zmiana w porównaniu do 350D.
                    Za:
                    1. rozmiary aparatu, wiem teraz co trzymam w dłoni nie muszę dokupywać gripa tak jak to zrobiłem w 350D -wielkie dłonie ,
                    2. jakość wykonania,
                    3. jakość LCD - tego mi brakowało w 350D,
                    4. obiektywy dostały kopa, szybkość AF,
                    5. lepsza celność szczególnie w 50/1.4
                    6. sRAW
                    7. i wiele innych rzeczy które można znaleźć w internecie

Minusy:
                    1. LCD teraz czasami się łapię na tym że w 50D lepiej wygląda na lcd niż na kompie,
                    2. cena

Oczywiście nadal posiadam 350D, jako backup.

Komentarz

• margo7355
                      Coś już napisał
                      • 2005
                      • 73

Ja również dokonałem takiej zamiany -- różnica ogromna począwszy od celności autofocusa a skończwszy na jakości zdjęć

Komentarz

• emczyk
                        • 2009
                        • 9

witam, ja zamieniłem 450d na 50d , bo chciałem lepszy i szybszy autofokus, lepsze punkty boczne, ustawianie balansu bieli co 100 K , wiekszy zakres iso, lepszy wyswietlacz ( zdjecia lepsze niz na monitorze-wada) , mozliwosć sraw , dodatkowy podświetlany ekran ustawien na górze aparatu, lepsze wykonanie i lepiej trzyma sie w dłoni. Myslałem o 40d ale tam nie spodobał mi sie ekran lcd.
                        Wszystko zalezy co kto potrzebuje i do czego. Jedyny minus to do tej pory mam problem z sraw w ACR które zaltuja fioletem , a na DPP jest ok.
                        system canon + chęci

Komentarz

• bigmaras
                          Coś już napisał
                          • 2008
                          • 76

Zamieszczone przez emczyk
                          witam, ja zamieniłem 450d na 50d , bo chciałem lepszy i szybszy autofokus, lepsze punkty boczne, ustawianie balansu bieli co 100 K , wiekszy zakres iso, lepszy wyswietlacz ( zdjecia lepsze niz na monitorze-wada) , mozliwosć sraw , dodatkowy podświetlany ekran ustawien na górze aparatu, lepsze wykonanie i lepiej trzyma sie w dłoni. Myslałem o 40d ale tam nie spodobał mi sie ekran lcd.
                          Wszystko zalezy co kto potrzebuje i do czego. Jedyny minus to do tej pory mam problem z sraw w ACR które zaltuja fioletem , a na DPP jest ok.
                          Dokładnie taki sam scenariusz miałem
                          C 50D + C 50 1.8 + C 17-85 IS USM + LowePro SlingShot 200AW + tanie gadżety

Komentarz

• Fumar
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 206

Mi to samo przeszkadza w 350d, za wyjątkiem wb. Dlaczego? Bo robię w rawach i mogę ustawić sobie na komputerze odpowiednią temperaturę. Co do wyświetlacza i wizjera - j/w, czyli totalne dno. Nie da się na nim nic ocenić. Dlatego zmieniam puszkę w przyszłym roku na wakacje i myślę tu o przeskoczeniu serii "xxD" i wejście od razu w "xD" najlepiej FF, czas jednak pokaże ;-)

Komentarz

• mxw
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2315

W 350d gubi mi często ostrość pomimo ręcznego ustawienia (obiektyw C 28-105)
                              ile lat i ile zdjęć ma twój 350D?

mój mając prawie 5 lat i ponad 70 tys. zdjęć na liczniku wymagał przedmuchania czujników AF (te pod głównym lustrem) - i to nieco poprawiło działanie AF. poza tym to szkło 28-105 jest bardzo dobre, nie ma prawa gubić ostrości, choć wiadomo, eLka to nie jest (ostry od f/8 ).

sam zastanawiam się nad przesiadką, ale tylko dlatego, że moje 350D już lekko się psuje (spust w body powiedział papa, farba zeszła, jest już cały poklejony taśmą, czasami się zawiesza).

ale dopiero 5DII lub 7D wchodzi w grę - bo kręcą filmy i .... obsługują RC-1, z którego bardzo często korzystam. zmian na 30D/40D/50D raczej nie rozważałem...

na wyświetlaczu wyglada wszystko OK, po wczytaniu na kompa połowa zdjęć do wyrzucenia.
                              no fakt, tunelik i wyświetlacz 1.8" są wqrzające
                              ale IMHO nie jest to powód na wywalanie większej kasy.
                              pozdro.,
                              m.

Komentarz

Pracuję...