Zobacz pełną wersję : problem z 17-55 f2.8IS ??
czarny1999
11-11-2009, 14:46
siostra kupila w/w obiektyw na Ebayu w UK i przyszedl na moj adres. milem go sprawdzic i przeslac do niej - i tu zaczyna sie problem, mam 5D wiec nie podepne a macanie wzbudza pewne zastrzezenia, tak ze prosba do osob posiadajacych to szklo o komentarz (mam mozliwosc odeslania sprzedawcy w ciagu tygodnia - i wtedy siostra bedzie w plecy tylko o pare £ za przesylke)
otoz:
* obiektyw mial byc 2x uzyty a pod przednia soczewka jest paproch (pewnie nie bedzie mial wplywu na zdjecia....ale skoro prawie nie uzywany....)
* pierscien zooma daje nierownomierny opor w (przedziale ok17mm-24mm idzie gladko, potem zauwazalnie wzrasta opor w zakresie ok24mm-40/45mm, po czym odpuszcza juz do konca)
* taki szumiacy (tani plastyk o tani plastyk) dzwiek piersceinia przyslony
czy ten typ tak ma ?
bede wdzieczny za informacje
poszukiwacz2006
11-11-2009, 19:56
Co do paprocha w środku to rzekomo ten obiektyw dość łatwo "ssie" je do wnętrza. Takie są opinie niektórych użytkowników, których to spotkało, natomiast mój egzemplarz, nic do tej pory nie zassał ( 6-mcy amatorskiego używania ). Z tym różnym oporem przy kręceniu pierścieniem ogniskowej to potwierdzam to co napisałeś. To samo zaobserwowałem u siebie. W całym zakresie ten opór jest według mnie jest taki jak w innych obiektywach, natomiast w okolicy 24-35 faktycznie ciutkę większy. Ale według mnie to nie wada. Co do dzwięków, u mnie cichutko, więc nic nie mogę doradzić. Pozdrawiam.
zbyszekjan
11-11-2009, 20:16
Paprochy w tym obiektywie zdarzają się, choć w moim przypadku pomimo intensywnego użytkowania jest do tej pory czysty(użytkuję około 1,5 roku). Natomiast pierścień ogniskowej obraca się z nierównomiernym oporem. Co do dzwięków u mnie pracuje cicho.
marekk_ok
11-11-2009, 20:21
Posiadam ten obiektyw od ok. m-ca.
A. paprochow na razie nie zauwazylem
B. pierscien ogniskowej rzeczywiscie ma opor podobny do tego jak opisales u siebie - dotychczas na to nie zwracalem uwagi - wychodzi na to iz jest to taka konstrukcja i tak tutaj jest (przy kreceniu od 17 do 55 - w odwrotna strone pierscien ma mniejsze i raczej rownomierne opory).
C. Dzwiekow szczegolnie glosnych/dziwnych nie slysze.
* taki szumiacy (tani plastyk o tani plastyk) dzwiek piersceinia przyslony
czy ten typ tak ma ?
Mój egzemplarz nie ma takiego pierścienia.
patricko
11-11-2009, 21:10
paprochy pod soczewka i 2x uzyty? chyba ze uzywal go w fabryce azbestu
czarny1999
12-11-2009, 03:04
Mój egzemplarz nie ma takiego pierścienia.
mea culpa ...
bawilem sie tego ranka heliosem 44-2 i tak jakos wyszlo :D
dziekuje za pomoc
ps swoja droga nie spodziewalem sie takiej 'jakosci' po obektywie za niemale przeciez pieniadze....
ps swoja droga nie spodziewalem sie takiej 'jakosci' po obektywie za niemale przeciez pieniadze....
Obiektyw nie jest pancerny ale solidnością mieści się wg mnie w kategorii C10-22, C85/1,8, C100/2,8Macro (to mam do porównań). Miałem kontakt na co dzień z dwoma egzemplarzami i nic nie było drażniącego w stylu tego co opisujesz. Zero paprochów, lekko zmienny opór przy zoomowaniu, rzeczywiście lekki szumek przy manualnym ustawianiu ostrości (o to chyba chodziło :-)) porównywalny z moim 70-200/4L i wymienionymi już obiektywami. A obraz super.