PDA

Zobacz pełną wersję : problem z 17-55 f2.8IS ??

czarny1999
11-11-2009, 14:46
siostra kupila w/w obiektyw na Ebayu w UK i przyszedl na moj adres. milem go sprawdzic i przeslac do niej - i tu zaczyna sie problem, mam 5D wiec nie podepne a macanie wzbudza pewne zastrzezenia, tak ze prosba do osob posiadajacych to szklo o komentarz (mam mozliwosc odeslania sprzedawcy w ciagu tygodnia - i wtedy siostra bedzie w plecy tylko o pare £ za przesylke)
otoz:
* obiektyw mial byc 2x uzyty a pod przednia soczewka jest paproch (pewnie nie bedzie mial wplywu na zdjecia....ale skoro prawie nie uzywany....)
* pierscien zooma daje nierownomierny opor w (przedziale ok17mm-24mm idzie gladko, potem zauwazalnie wzrasta opor w zakresie ok24mm-40/45mm, po czym odpuszcza juz do konca)
* taki szumiacy (tani plastyk o tani plastyk) dzwiek piersceinia przyslony
czy ten typ tak ma ?
bede wdzieczny za informacje

poszukiwacz2006
11-11-2009, 19:56
Co do paprocha w środku to rzekomo ten obiektyw dość łatwo "ssie" je do wnętrza. Takie są opinie niektórych użytkowników, których to spotkało, natomiast mój egzemplarz, nic do tej pory nie zassał ( 6-mcy amatorskiego używania ). Z tym różnym oporem przy kręceniu pierścieniem ogniskowej to potwierdzam to co napisałeś. To samo zaobserwowałem u siebie. W całym zakresie ten opór jest według mnie jest taki jak w innych obiektywach, natomiast w okolicy 24-35 faktycznie ciutkę większy. Ale według mnie to nie wada. Co do dzwięków, u mnie cichutko, więc nic nie mogę doradzić. Pozdrawiam.

zbyszekjan
11-11-2009, 20:16
Paprochy w tym obiektywie zdarzają się, choć w moim przypadku pomimo intensywnego użytkowania jest do tej pory czysty(użytkuję około 1,5 roku). Natomiast pierścień ogniskowej obraca się z nierównomiernym oporem. Co do dzwięków u mnie pracuje cicho.

marekk_ok
11-11-2009, 20:21
Posiadam ten obiektyw od ok. m-ca.
A. paprochow na razie nie zauwazylem
B. pierscien ogniskowej rzeczywiscie ma opor podobny do tego jak opisales u siebie - dotychczas na to nie zwracalem uwagi - wychodzi na to iz jest to taka konstrukcja i tak tutaj jest (przy kreceniu od 17 do 55 - w odwrotna strone pierscien ma mniejsze i raczej rownomierne opory).
C. Dzwiekow szczegolnie glosnych/dziwnych nie slysze.

marfot
11-11-2009, 20:24
* taki szumiacy (tani plastyk o tani plastyk) dzwiek piersceinia przyslony
czy ten typ tak ma ?

Mój egzemplarz nie ma takiego pierścienia.

patricko
11-11-2009, 21:10
paprochy pod soczewka i 2x uzyty? chyba ze uzywal go w fabryce azbestu

czarny1999
12-11-2009, 03:04
Mój egzemplarz nie ma takiego pierścienia.

mea culpa ...
bawilem sie tego ranka heliosem 44-2 i tak jakos wyszlo :D
dziekuje za pomoc
ps swoja droga nie spodziewalem sie takiej 'jakosci' po obektywie za niemale przeciez pieniadze....

marfot
12-11-2009, 17:25
ps swoja droga nie spodziewalem sie takiej 'jakosci' po obektywie za niemale przeciez pieniadze....
Obiektyw nie jest pancerny ale solidnością mieści się wg mnie w kategorii C10-22, C85/1,8, C100/2,8Macro (to mam do porównań). Miałem kontakt na co dzień z dwoma egzemplarzami i nic nie było drażniącego w stylu tego co opisujesz. Zero paprochów, lekko zmienny opór przy zoomowaniu, rzeczywiście lekki szumek przy manualnym ustawianiu ostrości (o to chyba chodziło :-)) porównywalny z moim 70-200/4L i wymienionymi już obiektywami. A obraz super.