Zobacz pełną wersję : 580ex Vs 430ex
borkomar
20-09-2005, 00:28
Witam.Wiem, iż jeszcze nie ma 430ex, ale jesli sie pojawi w cenie oscylujacej wokol 1000zl - a na to sie zanosi to czy warto dokladac 600zl do 580ex??
Czy beda sie roznily tylko sila przewodnia??
Moze jakies sugestie??
A moze wtedy cena 580 tki spadnie:)??
Mam teraz akurat kasiorke na lampe ale im wiecej czytam tym bardziej zastanawiam sie czy nie lepiej poczekac i miec w kieszeni te 600zl??
Coz radzicie Panowie:) i Panie oczywiscie tez:)??
Witam.Wiem, iż jeszcze nie ma 430ex, ale jesli sie pojawi w cenie oscylujacej wokol 1000zl - a na to sie zanosi to czy warto dokladac 600zl do 580ex??
Czy beda sie roznily tylko sila przewodnia??
Moze jakies sugestie??
A moze wtedy cena 580 tki spadnie:)??
Mam teraz akurat kasiorke na lampe ale im wiecej czytam tym bardziej zastanawiam sie czy nie lepiej poczekac i miec w kieszeni te 600zl??
Coz radzicie Panowie:) i Panie oczywiscie tez:)??
KLIK (http://www.canon-board.info/showpost.php?p=76796&postcount=25) ;)
borkomar
20-09-2005, 12:39
OKi dzieki:).
Wiem ze juz sie pojawiaja - ale np na allegro nie ma jeszcze i ogolnie sa trudnodostepne w chwili obeznej oczywiscie - napewno sie to zmieni w przeciagu tygodnia czy dwoch.Moze nawet cena spadnie.
Pytanie maje brzmialo troszke inaczej:)Prosilbym aby na nie odpowiedziano.Pozdrawiam
Witam!
Kupiłem ex 580 i wcale nie żałuję tych 600 PLN i czasu straconego na czekanie. Duża moc lampy i całkowita zgodność z E-TTL II
zgodnosc z E-ttl II to ma co najwyzej body a nie lampa panie Hipek :)
btw mysle ze z wypowiadaniem sie o 580ex powinienes nieco poczekac :) skoro dzis kupiles hehe
KuchateK
20-09-2005, 23:25
Liczac wypadek Metz'a to mozna by powiedziec ze lampa tez :mrgreen: Ale w zasadzie to wyjatek potwierdzajacy regule ze jednak nie :)
Cze, podzielę się swoimi spostrzeżeniami
Jeśli myślisz czy kupić 430 a 580 czy może Sigmę 500 podpowiem ci z własnego doświadczenia ( sam głowiłem się 2 miesiące ) .
Najpierw robiłem stara 480..liczba przewodnia 36 jak pamiętam ( w kościele raczej za słaba ..)
Mając obiektyw nawet ze światłem 2.8 będzie ciężko zrobić ci dobre zdjęcie przy ISO 400 w ciemniejszych pomieszczeniach ja np. Tamrona przymykam minimum na 3.5 bo na 2.8 jest za mało ostry, a czas daje 50, 40..+ doświetlam lampą na +1/3 lub więcej czasem z rozpraszaczem lampy żeby zlikwidować cienie ( oczywiście możesz robić na ISO 800 ale to już nie to samo, dla mnie ziarno jest już widoczne i zdjęcia mi się nie podobają )
Mówię tu o sali dość ciemnej a na zdjęciu ma być widoczny 1 plan i coś za nim.
Sigma 500 na pewno jest Ok ze swoja niższą ceną i liczba przewodnią 50 , ale to jednak kopia Caona, nie wiem na ile dobrze koryguje balans bieli palnika itp.... 430 jest sporo słabsza i w takich miejscach możesz później żałować...
Jeżeli robisz zdjęcia tylko dla siebie i znajomych kup Canona 430 lub Sigmę 500, jeżeli chcesz w przyszłości np...robić sobie małe studio...lub robisz zdjęcia na sprzedaż nie oszczędzaj kup 580 lub Sigmę będziesz spokojnie spał.
Pzdr. D.
borkomar
21-09-2005, 12:27
Dzieki - takich odpowiedzi wlasnie sie spodziewalem -rzeczowych i popartych jakims doswiadczeniem:)Wielkie dzieki
ddarc,
czyli co w końcu??
Bo w obu przypadtach (dla siebie i ew. zarabianie) występuje Sigma..to proponujesz do 350d ??
Ja wybrałem 430EX mimo że czasem robie śluby.
KuchateK
21-09-2005, 16:15
Ja jako uzytkownik sigmy ef 500 tez moge powiedziec ze widac wyraznie wyzsza moc jaka oferuje 580'tka. Nie mowiac o tym ze lampa nie marnuje jej na boki przy wykorzystaniu rozpoznawania cropa.
430'stka jest jeszcze slabsza od sigmy, wiec roznica jest juz napewno bardzo wyrazna.