Zobacz pełną wersję : Czułość Matrycy ISO
Proszę o wskazówki dotyczące manualnego ustawiania ISO.
Książki, artykuły, linki do stron.
Wszystko, co może mi się przydać w tym temacie.
Hm. Instrukcja do aparatu?
mate00sh
10-11-2009, 16:30
Ale czego konkretnie nie rozumiesz w tym temacie? Bo to tak jakby podstawy podstaw.
"Ekspozycja bez tajemnic", Brian Peterson
"Ekspozycja bez tajemnic", Brian Peterson
Ja bym jednak na początek polecił instrukcję od aparatu. Nawet kilka razy można przeczytać.
Ja bym jednak na początek polecił instrukcję od aparatu. Nawet kilka razy można przeczytać.
Mam wrażenie, że pytającemu nie chodzi o to jakim pokrętłem ustawić ISO tylko w jakich warunkach jaka wartość jest odpowiednia.
mate00sh
10-11-2009, 19:41
Odpowiednia jest najniższa na jaką pozwalają nam warunki. Amen.
BTW, pytający chyba się przestraszył, bo już się nie interesuje wątkiem.
wojtek_j
10-11-2009, 19:53
Wystraszyliście go.
mate00sh
10-11-2009, 19:59
Z drugiej strony pierwszy post i od razu "proszę o ...", żadnego "cześć", "witam". No i perełka:
Wszystko, co może mi się przydać w tym temacie.
Mam wrażenie, że pytającemu nie chodzi o to jakim pokrętłem ustawić ISO tylko w jakich warunkach jaka wartość jest odpowiednia.
Dokładnie!!!
O takie rady mi chodzi :)
Dokładnie!!!
O takie rady mi chodzi :)
Zawsze starać się używać jak najniższe (wydłużać czas naświetlania [użyć statywu], otwierać bardziej przysłonę). Nie ma gotowych recept jakie kiedy używać. Generalnie w dzień na dworze raczej nie ma sensu przekraczać 400.
A wartość jest odpowiednia dla danej sytuacji wtedy, gdy kombinacja przysłona+czas+iso da poprawnie naświetlone zdjęcie...
fahrenheit
10-11-2009, 21:15
ustaw minimalne ISO jaki masz w aparacie np 100. Ustaw przesłonę jaki Ci odpowiada dal uzyskania wymaganej głębi ostrości. Zobacz jaka wartość czasu wyszła. Krótki czas (pojęcie względne, dla 35mm 1/30 jest okej, ale dla 200mm przy 1/80 moja ręka się trzęsie) to podbij ISO aż uzyskasz czas pozawalający uzyskasz nieporuszone zdjęcie.
Ktoś napisał Peterson. Okej, tam o iso jak mniej więcej tak jak napisałem.