PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzęt do studia - i tu problem

legwan000
06-11-2009, 23:40
Witam wszystkich
Fotografią zajmuję się od kilku lat, pracuję na eosie 350d z zestawem obiektywów, do tej pory fotografowałem nie zawodowo a od dłuzszego czasu byłem biernym obserwatorem forum, jednak teraz muszę rozwiązać problem zakupu dodatkowego sprzętu, do rzeczy:
Podam rzeczy które muszę kupić i ceny jakie muszę na nie wydać (lepiej żeby ceny były minimalnie wyzsze, będzie mniej papierkowej roboty w urzędzie)
- kpl. tełfoto (4szt.) = 400zł
- lampa błyskowa (do aparatu canon serii eos) = 1100zł [ale będzie to raczej 430 EXII)
noo i to tyle kwestia reszty zakupów raczej już rozwiązana:
- lampy studyjne 4x ogólnie z tego co tu wyczytałem to firma quantuum wydaje się być odpowiednia. Niestety pozostaje narazie poszukać jakichś statywów do tego zestawu bo na nic innego mnie nie stać.. :(

Proszę o pomoc w wyborze osprzętu
Pozdrawiam serdecznie TB

Parteq
06-11-2009, 23:52
Z tresci Twojego posta wynika ze mamy Ci pomoc wybrac.. statywy?

Albo ja juz zmeczony jestem :D

sebcio80
07-11-2009, 00:04
zamiast 4 lamp, kup nawet dwie a do tych kupionych dwoch porzadny osrzet, softboxy itd, kable
bo chyba nie chciales swiecic golymi lampami? pomysl tez jak chcesz te lampy wyzwalac, fotocela? radio?

nie zapominaj tez, że potrzebne beda Ci tła, wiec kupujasz system jakis do nich + statywy

statywy to znajdziesz na allegro

MM-architekci
07-11-2009, 00:35
to w ramach dotacji ma byc ?

tel za 400 zl nie kupisz , sensu brania golych 4 lamp jak wyzej napisano tez nie widze

zaitsev
07-11-2009, 17:10
- kpl. tełfoto (4szt.) = 400zł
Za 400zł to kupisz albo jedno i trochę porządnego papierowego, albo kilkanaście jakichś materiałowych...

legwan000
07-11-2009, 18:10
nie zrozumieliśmy się...
dotacja obejmuje 17 tys. zł i cały sprzęt został tam wypisany, niestety tak to jest że jak w biznes palnie napisane było lampy studyjne 4szt. to muszą to być 4 sztuk itp i cen które tam były podane też się trzymać muszę. Sebcio80, lampy i softboxy i masa innych rzeczy wyceniana była oddzielnie...
Ale nie w tym rzecz .. bo wszystko co potrzebne już mam, oprócz w/w tj:

- lampa błyskowa w cenie 1100zł (przynajmniej jak najbardziej zbliżonej do 1100zł)

- no i te nieszczęsne tła (musiałem doprecyzować stwierdzenie i tak jakoś wyszło że wpisałem kpl. 4 sztuki..) a teraz jakoś sobie z tym trzeba poradzić

Najlepiej jak mi poradzicie czego używacie i co się sprawdza a co nie.
A odnośnie tych statywów do lamp studyjnych na które powinienem przeznaczyć 600zł .. tego właśnie nie przemyślałem do końca i tu zonk bo z tego co udało mi się ostatnio znaleźć to cena jednego dobrego statywu do takiej lampy to 900zł (podobnych uzywaliśmy na studiach)

Liczę że mimo wszystko uda się nam coś wymyślić .. :)

Manaj
07-11-2009, 20:11
boom quantuuma i 3 airy quatnuum. tanio i solidnie.

Vitez
07-11-2009, 20:16
Proszę o pomoc w wyborze osprzętu

http://canon-board.info/announcement.php?f=11&a=20 , wpisz "sprzęt do studio" "studio" itp. Miłej lektury.
A gdybyś chciał napisać "ale tam nie znalazłem" to uważaj na punkt 3. Regulaminu: http://canon-board.info/announcement.php?f=41&a=3
"Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi)."