Zobacz pełną wersję : Pytanie o lampę
aloevera
06-11-2009, 11:36
Witam, od niedawna jestem posiadaczką Canona 450d oraz obiektywu kitowego i 50mm 1/8. Mam pytanie odnośnie lampy błyskowej ponieważ fotografią zajmuję się amatorsko od niedawna a ostatnio robiłam zdjęcia na rocznicy ślubu znajomych i niestety brak zewnętrznej lampy dał się we znaki:(
Chciałabym sobie sprawić jakąś prostą, niedrogą lampę, która nadawałaby się do słabo oświetlonych pomieszczeń typu dyskoteka czy restauracja ale również do portretów plenerowych. Mógłby mi ktoś polecić coś niedrogiego i w miare prostego w obsłudze? będę bardzo wdzięczna.
Jako, że jestem laikiem i mam ograniczone fundusze w tej chwili zasatanawiałam się nad czymś takim:
http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe1/nissin-speedlite-di466-typ-c.bhtml
lub takim nawet:
http://www.euro.com.pl/lampy-blyskowe1/metz-36-c-2.bhtml
Bardzo proszę o poradę, z góry dziękuję.
Zastanow sie nad ta. http://www.fotorimex.pl/product.php/4951,pl,nissin_speedlite_di622.htm. Do celow amataorski niema chyba nic lepszego w tym przedziale cenowym.
Dość ważna jest obracana głowica.
Te które zaproponowałaś ruchome są tylko w pionie.
Lampa jaką podlinkował sasiad ma już odpowiedni zakres ruchów.
Dlaczego to jest ważne? Najlepsze zdjęcia z lampą to takie na których jej użycia nie widać ;) błyskanie na wprost w większości przypadków nie jest dobrym pomysłem.
Flash z obracaną głowica pozwoli Ci odbić błysk od ścian z boków
od ściany za Tobą itd = kreatywna i bardziej naturalna dystrybucja światła.
Patryk_mirek
06-11-2009, 12:23
Popieram. Ja co prawda nie miałem nigdy w okazji używać lamp Nissin, ale znajomi mają i sobie chwalą. Nissin'y ponoć świecą ładnie, odchylany palnik ma, jest proste w obsłudze (czyt nie ma zbyt dużo zaawansowanych funkcji) i co najważniejsze mają przyjazną cenę do wad można zaliczyć plastikowy wygląd :P
Co do Metz'ów to miałem styczność tylko z tymi pod Nikona i wiem tyle co się pobawiłem chwilę nikonem z podpiętą taką lampą i obejrzałem na małym lcd...
Z opinii użytkowników jest to niezły sprzęt niczym nie ustępujący lampom "firmowym" i plasujący się zaraz za nimi. Tutaj złośliwi twierdzą że lampy Metza są tańsze bo oszczędzano na projektowaniu obudowy (fakt, obudowa wygląda solidnie ale i mało profesjonalnie czy zachęcająco)
Jeśli bardzo chcesz mieć lampę Canona to mogę zaproponować np Speedlite 270 ex http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/525689 która jest prosta aż do bólu...
Dobrym rozwiązaniem dla ambitnego amatora jest również zakup używanej, starszej, a w niczym nie ustępującej nowym modelom, lampy np Canon Speedlite 550ex/380ex/540ez. w tym przypadku jednak zdecydowanie odradzam samodzielny wypad na zakupy bo możesz trafić lampę zupełnie zużytą -lepiej się wybrać z kimś znajomym który ma pojęcie w tym temacie...
aloevera
06-11-2009, 12:30
Dziękuję wszystkim za opinie, przemyślę jeszcze wszystkie wskazówki i być może zdecyduję się na tę Nissin tylko w linku, który podał sąsiad, pasuje ona dok onkretnego modelu Canon 450d a ja mam po prostu 450D bez żadnych dodatkowych liter więc nie wiem czy będzie pasowała :(
pasuje ona dok onkretnego modelu Canon 450d a ja mam po prostu 450D bez żadnych dodatkowych liter więc nie wiem czy będzie pasowała :(
450D to zawsze 450D a oznaczenie "(Rebel XSi)" to jego nazwa na rynek amerykański :)
W stanach nie powiedzą Canon 450D tylko Canon Rebel XSi ;) i tyle.
Lampa będzie pasować.
aloevera
06-11-2009, 12:54
450D to zawsze 450D a oznaczenie "(Rebel XSi)" to jego nazwa na rynek amerykański :)
W stanach nie powiedzą Canon 450D tylko Canon Rebel XSi ;) i tyle.
Lampa będzie pasować.
/Dziękuję bardzo :)))
Dziękuję wszystkim za opinie, przemyślę jeszcze wszystkie wskazówki i być może zdecyduję się na tę Nissin tylko w linku, który podał sąsiad, pasuje ona dok onkretnego modelu Canon 450d a ja mam po prostu 450D bez żadnych dodatkowych liter więc nie wiem czy będzie pasowała :(
Będzie pasowała tak samo, jak i do innych modeli Canona - czegokolwiek, co obsłuży E-TTL (czyli wszystko cyfrowe od początku EOS Digital do teraz)
zdRAWki.
Janusz Body
06-11-2009, 13:06
......
Co do Metz'ów to miałem styczność tylko z tymi pod Nikona i wiem tyle co się pobawiłem chwilę nikonem z podpiętą taką lampą i obejrzałem na małym lcd...
Z opinii użytkowników jest to niezły sprzęt niczym nie ustępujący lampom "firmowym" i plasujący się zaraz za nimi. .......
Że co? Metz robił lampy błyskowe jak Canona nie było na świecie. W świecie lamp błyskowych Metz jest naprawdę numerem 1 i to z dużym odstępem przed innymi.
talarczyk
06-11-2009, 13:12
Tak tylko dodam przy okazji i dla formalności coś o czym nikt wcześniej w tym wątku nie wspomniał :)
Metz, metzem, firma solidna jednak wymieniany tutaj 36 c2 to prosta tyrystorowa lampka, w której o ttlu można tylko pomarzyć. Oczywiście zdjęcia też da się robić :mrgreen:
aloevera
06-11-2009, 13:24
Że co? Metz robił lampy błyskowe jak Canona nie było na świecie. W świecie lamp błyskowych Metz jest naprawdę numerem 1 i to z dużym odstępem przed innymi.
Czy mógłbyś polecić jakiegoś Metz`a w podobnym przedziale cenowym i o podobnych parametrach? Chciałabym, żeby to był przemyślany zakup :) Nawiasem mówiąc to już sama nie wiem czy kupić jakąś tanią lampę, żeby po prostu była na początek i z czystym sumieniem później zakupić jakąś lepszą a tą odstawić na półkę czy dozbierać i od razu kupić lepszą? Zaznaczam, że nie zajmuję się fotografią zawodowo lecz traktuję ją raczej jako hobby a na początku przygody z lustrzanką chcę się po prostu czegoś nauczyć :)
Jeśi mozna podepne sie. I ja stoję przed wyborem lampy. Zastanawiam się czy Metz 58 AF-1, czy Speedlight 580EX II. Cena w zasadzie ta sama, funkcjonalnośc równiez. Metz jest trochę silniejszy i ma dodatkowy palnik, co przemawia na jego korzyśc. Nie mam doświadczenia w nowoczesnych sprzetach więc opinia na temat "tej pary" byłaby dla mnie bardzo cenna. (Nissin'a nie biore pod uwagę.) Zastosowanie amatorskie, ale szczególnie istotne dla mnie jest kompatybilność i uzytkowośc "na lata".
Uwierz mi, mam 450 i po wielu dniach czytania postow ( miedzy innymi na tym forum ) wybralem tego nissina. Fotografia tez zajmuje sie hobbistycznie. Wiadomo mozesz wziac canona 430II ale jest 2 krotnie drozszy a ma nie duzo wiecej funkcji co ta lampka o ktorej napisalem. Chyba ze nie liczysz sie z kaska. ;)
Patryk_mirek
06-11-2009, 13:53
Wiem, że Metz jest stary jak świat i robi świetne lampy - miałem na myśli współpracę z aparatem. Bo co jak co, ale praktycznie zawsze najlepsza pod tym względem będzie lampa producenta
aloevera
06-11-2009, 14:15
Czy mógłbyś polecić jakiegoś Metz`a w podobnym przedziale cenowym i o podobnych parametrach? Chciałabym, żeby to był przemyślany zakup :) Nawiasem mówiąc to już sama nie wiem czy kupić jakąś tanią lampę, żeby po prostu była na początek i z czystym sumieniem później zakupić jakąś lepszą a tą odstawić na półkę czy dozbierać i od razu kupić lepszą? Zaznaczam, że nie zajmuję się fotografią zawodowo lecz traktuję ją raczej jako hobby a na początku przygody z lustrzanką chcę się po prostu czegoś nauczyć :)
odbiegliśmy trochę od tematu bo szukam nieco tańszej lampy niż dinderi więc ponawiam swoje pytanie. Do wszystkich :-D
Był. Przed E-TTLami, SCA i innymi wynalazkami. Teraz jest "jednym z niezależnych". No, "młotki" nadal mają najlepsze.
zdRAWki
Chris_11
06-11-2009, 16:59
odbiegliśmy trochę od tematu bo szukam nieco tańszej lampy niż dinderi więc ponawiam swoje pytanie. Do wszystkich :-D
Jeśli używasz amatorsko i nie masz wielkich wymagań, to tak, jak pisali - kup tego Nissina lub Canona 420EX. Będziesz zadowolona. :)
aloevera
06-11-2009, 19:13
Jeszcze raz ogromnie dziękuję wszystkim, trochę mi się rozjaśniło :)
Dobrym rozwiązaniem dla ambitnego amatora jest również zakup używanej, starszej, a w niczym nie ustępującej nowym modelom, lampy np Canon Speedlite (...) 540ez...
Brak systemu E-TTL to jedna z głównych (ale nie jedyna) różnic pomiędzy 540EZ a jej nowszym odpowiednikiem w postaci 580EX i chociażby dla tego stwierdzenie "w niczym nie ustępującej nowym modelom" jest w tym przypadku dalekie od prawdy.
talarczyk
07-11-2009, 10:37
Brak systemu E-TTL to jedna z głównych (ale nie jedyna) różnic pomiędzy 540EZ a jej nowszym odpowiednikiem w postaci 580EX i chociażby dla tego stwierdzenie "w niczym nie ustępującej nowym modelom" jest w tym przypadku dalekie od prawdy.
A 540ex? Wg. tabelek lepsza od 430-tki, dodatkowo, nawet jeśli padnie palnik można ją wykorzystywać jako sam sterownik master do wyzwalania innych ex-ów.
sebcio80
07-11-2009, 10:45
A 540ex? Wg. tabelek lepsza od 430-tki, dodatkowo, nawet jeśli padnie palnik można ją wykorzystywać jako sam sterownik master do wyzwalania innych ex-ów.
raczej nie mozna, bo to palnikiem emitowany jest sygnal IR
A skąd żeś wziął 540EX ? Może 550EX ?
talarczyk
07-11-2009, 10:58
A skąd żeś wziął 540EX ? Może 550EX ?
Pardon, mój błąd - chodziło mi oczywiście o 550-tke ale jak mawia mój wychowawca "wiadomo o co chodzi :mrgreen:"
raczej nie mozna, bo to palnikiem emitowany jest sygnal IR
trochę odbiegam od tematu ale wydawało mi się, że 5xxEX sterują błyskiem podobnie jak ST-E2, przez "czerwony plastik". Prawdopodobnie jestem jednak w błędzie ;)
Jeśi mozna podepne sie. I ja stoję przed wyborem lampy. Zastanawiam się czy Metz 58 AF-1, czy Speedlight 580EX II. Cena w zasadzie ta sama, funkcjonalnośc równiez. Metz jest trochę silniejszy i ma dodatkowy palnik, co przemawia na jego korzyśc. Nie mam doświadczenia w nowoczesnych sprzetach więc opinia na temat "tej pary" byłaby dla mnie bardzo cenna. (Nissin'a nie biore pod uwagę.) Zastosowanie amatorskie, ale szczególnie istotne dla mnie jest kompatybilność i uzytkowośc "na lata".
Czy będzie nietaktem jeszcze raz poprosić o choć jedną, konkretną wypowiedź na zadane przez mnie pytanie. Z góry bardzo dziękuję.
sebcio80
08-11-2009, 00:33
jezeli cena jest podoba to tylko 580EX II - dodatkowy palnik to zaden plus, o wiele lepsze efekty uzyskasz wyciegajac wbudowana biala karteczke do gory
inne plusy to:
- masz pewnosc idealnej wspolpreacy z przyszlymi puszkami Canona
- jak kiedys bedziesz potrzebowal kupic nowe pocketwizardy z przeniesieniem ETTL to tylko lampy Canona, innych producentow nie dzialaja, podejrzewam ze to jakas umowa miedzy Canonem i pocketwizard
- swietne mocowanie lampy na body, zadnego krecenia koleczkiem
- 580EX II jest wykonana po prostu swietnie
- palnik w lewo i prawo o 180 stopnie (nie wiem jak ma Metz)
Desperado
08-11-2009, 17:31
to się podepnę jeszcze pod temat.
Czy możecie coś polecić na początek do 500 zł na śluby i własnego zagospodarowania? Może ten Nissin już wspominany, czy coś może jeszcze...
np. 430ex II używana? czy 420 ?
z góry dziękuję...
i jeszcze poradę w czym może mi się przydać błysk na drugą kurtynę na ślubie...?
PZDr
andrewjohn
08-11-2009, 17:45
to się podepnę jeszcze pod temat.
Czy możecie coś polecić na początek do 500 zł na śluby i własnego zagospodarowania? Może ten Nissin już wspominany, czy coś może jeszcze...
np. 430ex II używana? czy 420 ?
z góry dziękuję...
i jeszcze poradę w czym może mi się przydać błysk na drugą kurtynę na ślubie...?
PZDr
Ja za 450 zł kupiłem własnie Nissina Di622. Jak na moje (amatorskie) potrzeby jest całkiem w porządku. Myslę,że na śluby teś by wystraczył...
Chris_11
08-11-2009, 18:24
Może być problem ze znalezieniem 430ex za 500zł, ale jeśli uda Ci się wysupłać trochę więcej (ok. 600-700zł) to ja bym celował w 430ex.
Desperado
08-11-2009, 18:32
Może być problem ze znalezieniem 430ex za 500zł, ale jeśli uda Ci się wysupłać trochę więcej (ok. 600-700zł) to ja bym celował w 430ex.
w porównaniu do wspomnianych nissinów i metzów? (tak w sumie szczerze mówiąc to też się w tą stronę skłaniam :))
a co z tą kurtyną?
trzeszcz6
08-11-2009, 18:59
PZDr
błysk na drugą kurtynę jest niezastąpiony jeżeli chcesz aby na zdjęciu zarejestrowało się też inne światło poza światłem lampy. :)
przykład :
ciemny klub ale z możliwością wykorzystania światła zastanego czas 1/15 s 30 mm z ręki bym nie utrzymał raczej :)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img9.imageshack.us/img9/7489/obiektznaleziony1.jpg)
Chris_11
08-11-2009, 19:09
Ale taki sam efekt można uzyskać za pomocą błysku na pierwszą kurtynę. :)
Wydaje mi się (jeśli chodzi o zabawę weselną), że uzyskasz podobne efekty przy błysku na pierwszą i drugą kurtynę.
trzeszcz6
08-11-2009, 19:35
może to nie był najszczęśliwszy przykład. Jeżeli uważasz że można zrobic takie samo zdjęcie przy czasie powiedzmy 1/8 s na pierwszej i drugiej kurtynie to pokaż, najchętniej coś w ruchu :)
Ojej, błysk na drugą kurtynę służy głównie do twego, aby zamrożony przy dłuższych czasach ruch odbywał się na fotce "we właściwym" kierunku. A z tanich lamp, jest jeszcze Metz 48-AF1. Używany mozna kupić za 500-600 zł, jest mocniejszy od "430", ma odchylany w 2 płaszczyznach palnik, błysk na 2-gą kurtynę, HSS, stroboskop... Super wykonanie- a na przyszłość - gniazdko USB do aktualizacji softu...
Witam, od niedawna jestem posiadaczką Canona 450d oraz obiektywu kitowego i 50mm 1/8. Mam pytanie odnośnie lampy błyskowej ponieważ fotografią zajmuję się amatorsko od niedawna a ostatnio robiłam zdjęcia na rocznicy ślubu znajomych i niestety brak zewnętrznej lampy dał się we znaki:(
...
Bardzo proszę o poradę, z góry dziękuję.
Dokonałaś wyboru? Kupiłaś już coś?
Jestem w tym samym momencie i Twoja opinia/zdanie było by dla mnie pomocne.