Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wytlumienie odglosow z aparatu

tomaszt81
05-11-2009, 19:03
Są pewne sytuacje, w których odgłosy dochodzące z aparatu są w pewnym sensie zabronione. W moim przypadku mowa o koncertach muzyki klasycznej. Czy istnieje jakiś sposób by wytlumic odglos migawki itd? W wywiadzie z p. Bebelem czytałem, ze owija On aparat szmatami niestety nie podał instrukcji. Czy któryś z kolegów ma jakaś wiedzę w tym temacie? Pozdrawiam serdecznie, T. T.

Sergiusz
05-11-2009, 19:40
A jak chodzisz w czasie koncertu to podłoga nie skrzypi? Leica X1 ma wyciszony spust migawki. Wciskasz go robi się zdjęcie trzymasz palec dalej na spuście oddalając się w bezpieczne miejsce i zwalniasz spust. Wtedy aparat naciąga migawkę. Jest naprawdę bardzo cicho.

tomaszt81
05-11-2009, 19:58
Nie ma co ironizowac.

Sergiusz
05-11-2009, 20:18
Ja nie ironizuję. Jak nie masz odpowiedniego sprzętu to rób zdjęcia wtedy kiedy jest głośno lub jak są oklaski a nie jak cicho. Zdecydowanie aparaty bez lustra są bardzo ciche.

tomaszt81
05-11-2009, 20:33
Wiec się pytam czy jest jakaś obudowa wytlumiajaca. Widziałem kiedyś opis czegoś takiego na blogu, niestety nie pamietam jak to się nazywalo. Jestem muzykiem wiec problem znam tez od drugiej strony. Ostatnio robiłem zdjęcia na koncercie fort. Mozarta. Uwierz mi, nie było miejsc na tyle głodnych żebym nie przeszkadzał wykonawcy.

Sergiusz
05-11-2009, 20:38
Podobno jest taka obudowa ale dość kosztowna. Ale skąd ją wziąć na dzień dzisiejszy nie mam pojęcia. Myślę, że taniej znaleźć cichy aparat.

MarcinG
05-11-2009, 21:07
Ciekawy temat.
Tak znalezione na szybko: Camera Muzzle (http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-3408-3436), Jacobson Photographic Instruments (http://www.soundblimp.com/canon.htm), i niby jakiś home made (http://www.whistlerweddingphotos.com/blimp.html)
Mam nadzieję ze to pomoże.

rolaj
06-11-2009, 01:37
Są pewne sytuacje, w których odgłosy dochodzące z aparatu są w pewnym sensie zabronione. W moim przypadku mowa o koncertach muzyki klasycznej. Czy istnieje jakiś sposób by wytlumic odglos migawki itd? W wywiadzie z p. Bebelem czytałem, ze owija On aparat szmatami niestety nie podał instrukcji. Czy któryś z kolegów ma jakaś wiedzę w tym temacie? Pozdrawiam serdecznie, T. T.
Bez urazy, owiń swój aparat szmatami i posłuchaj. Jak się uda i Ci się będzie chciało, napisz instrukcję. Dokładnie opisz, jakie szmaty.

Podobno jest taka obudowa ale dość kosztowna. Ale skąd ją wziąć na dzień dzisiejszy nie mam pojęcia. Myślę, że taniej znaleźć cichy aparat.
Tak. Leica jest tańsza.

Dzygit-Dublin
06-11-2009, 02:01
witam

niektore body maja opcje "silent" i powiem jest jest dosc cicho.
Jak nie masz trza kombinowac nie tylko ze szmatami.

Powodzenia bo temat nie latwy.

Darek

Kolekcjoner
06-11-2009, 02:51
witam

niektore body maja opcje "silent" i powiem jest jest dosc cicho.

Dokładnie tak robię - silent i po problemie. Z tym że to oczywiście zależy od puszki - tomaszt81 - nie podał jakiej używa. Szmaty to IMHO bardzo mało profesjonalne rozwiązanie :lol: ale można próbować :). Póki nie miałem 40D radziłem sobie z tym w 30D używając MLU tyle, że to jednak wielka proteza.
Jest jeszcze tryb cichy (chyba "s" na wyświetlaczu) w 1D mkIII ale w porównaniu z "silent" z 40D to zawracanie głowy. Jeszcze lepiej to działa w body w których jest AF kontrast.

Oczywiście najlepsze rozwiązanie to M9 + kilka szkiełek 8-).

sebcio80
06-11-2009, 02:58
1D3 ma opcje "silent" ale czy to jest cicho? dla mnie jest po prostu inaczej,
najlepsza opcja pewnie beda jakies pudelka z wygluszeniem w srodku, prezentowane w linkach powyzej

a na 100% najlepiej sprawdza sie kompaty, micro 4/3 tez powinny dac rade jak i inne aparaty bez lustra

airhead
06-11-2009, 11:51
Oczywiście najlepsze rozwiązanie to M9 + kilka szkiełek 8-).
nie do końca, bo ten aparat ma prawie tak głośną migawkę, jak amatorskie puszki

sebcio80
06-11-2009, 11:55

nie wiem jak kiedys, bo malo sprzetu analogowego mialem w lapach ale obecne lustrzanki to migawke maja bardzo cicha, to raczej lustro halasuje

airhead
06-11-2009, 12:01
nie wiem jak kiedys, bo malo sprzetu analogowego mialem w lapach ale obecne lustrzanki to migawke maja bardzo cicha, to raczej lustro halasuje
tak, chodziło mi oczywiście o cały hałas, jaki wydaje aparat
to mit, że Leica M9 jest bezgłośna, jest tylko trochę cichsza

tomaszt81
06-11-2009, 12:14
Ja posiadam 5tke, nie posiada chyba trybu cichego? Temat moim zdaniem jest godny uwagi. Szkoda, ze nie zaineresowalem się nim jak dolar był taki tani. Muszę pokazać majsterkowiczom te zdjęcia, myśle ze Adam Slodowy szybko by coś wymyślił :) ciężko mi zrozumieć dlaczego tego typu rozwiązania nie są na porządku dziennym ale z drugiej strony jak widzę reporterów wchodzących i wychodzacych w trakcie trwania utworu...

Pawel_G
06-11-2009, 12:32
Myślę że tutaj najlepszym rozwiązaniem nie wymagającym inwestowania jest cichy tryb w LV. Mam 50D i myślę że spokojnie można by nim robić zdjęcia podczas koncertów czy spektakli. Pozostaje kwestia kadrowania na lcd więc chyba przydałby się jakiś monopod czy cuś.

mate00sh
06-11-2009, 12:35
tak, chodziło mi oczywiście o cały hałas, jaki wydaje aparat
to mit, że Leica M9 jest bezgłośna, jest tylko trochę cichsza

Przypomina mi się anegdota, którą opowiadał jeden z fotografów NG. Gdy zasadził się z kolegą w Afryce przy wodopoju aby sfotografować zwierzęta z ukrycia zdążyli zrobić tylko po jednym filmie zanim silnik zwijający film w Leice kolegi nie wypłoszył wszystkich zwierząt w promieniu kilometra.:)

tomaszt81
06-11-2009, 12:53
Kupiłem teraz case na klawiaturę fortepianowa za 650 zł, wielki. Zwroce się z prośba do firmy robiacej takie case, może bedą w stanie zrobić coś pod 5tke :)

bakulik
06-11-2009, 13:03
Witam.

http://groups.google.com/group/pl.rec.foto.cyfrowa/browse_thread/thread/3d1165c02eb8dcff/31177eae3085bd74

tomaszt81
06-11-2009, 17:23
Dzięki Lukasz! 100 pare bagsow to jeszcze do przelkniecia! Własnie zobaczyłem, ze kolega ma pokrowiec do bebna szyty z takiego materiału a to już stawia problem w innym świetle :>

ArekLodzPl
06-11-2009, 21:15
Włączasz LiveView, podnosi ci wówczas lustro do góry i zdjęcia klepiesz już bezgłośnie. Dźwięk ustawienia ostrości można wyłączyć lub ostrzyć ręcznie. Cała filozofia.
Nie dziw się że ludzie trochę ironizują, bo jak się chce robić zdjęcia to trzeba mieć o tym trochę pojęcia :roll:

Kolekcjoner
06-11-2009, 23:46
Nie wiem co znaczy "tak głośną jak amatorskie puszki" ale słyszałem migawkę M8 i jest to tylko cichutkie pyknięcie. Być może że w M9 coś zchrzanili ale co?

tomaszt81
07-11-2009, 00:52
Arku z Lodzi w Polsce, powiedz mi przyjacielu jak sie wlacza lajfwiu w piatce? :)

ArekLodzPl
07-11-2009, 13:08
Arku z Lodzi w Polsce, powiedz mi przyjacielu jak sie wlacza lajfwiu w piatce? :)

możesz sobie ją zamienić na MkII, która już ma LV i o wiele lepiej sobie radzi przy wyższych czułościach co przełoży ci się na lepsze zdjęcia podczas koncertów

tomaszt81
08-11-2009, 12:28
Arku, litosci.

adam_k
16-11-2009, 03:33
W praktyce bardzo wyciszają (nawet 5D) worki Ewa Marine
np taki (http://www.ewa-marine.de/index.php?id=425)
Aby uzyskać efekt wyciszenia należy obudowę, worek napompować (troszkę)
Taki balon powietrza mocno tłumi dźwięk, obsługa może nie jest łatwa i komfortowa ale wyciszenie aparatu jest bardzo duże. Worki występują w różnych wielkościach (np bez lampy) no i dodatkowo przydają się w trudnych warunkach pogodowych (deszcz,śnieg, piach) można też pracować pod wodą.

jkl8
16-11-2009, 12:25
Poszukaj kontaktu z fotositami pracującymi przy produkcjach filmowych. Niektórzy z nich korzystają z wytłumiaczy kupowanych za oceanem, więc być może podadzą namiary gdzie to znaleźć i czego szukać. Kiedyś słyszałem o firmie w USA, która wykonuje coś takiego.
Gdybyś nie dotarł do osób fotografujących podczas produkcji filmowych, albo nie chcieli by oni podzielić się z Tobą swoją wiedzą lub też cena tego urządzenia okazałaby się zbyt wygórowana to zawsze możesz udać się do tapicera. Myślę, że jak dobrze wytłumaczysz fachowcowi o co chodzi to uszyje on pokrowiec na miarę. Kilka warstw pianki wytłumiającej plus jakiś ładny materiał obiciowy. Tak sobie pomyślałem, że wierzchnią warstwę można zrobić zmienną tak aby dopasowywać wystrój aparatu do okazji lub miejsca ;-)

tomaszt81
19-11-2009, 22:23
Dzięki, jak coś wyjdzie dam znać!