PDA

Zobacz pełną wersję : Webinaria z obróbki zdjęć w Photoshopie po Polsku

Cyberek
05-11-2009, 10:54
Mam zaszczyt zaprosić Was drodzy forumowicze na webinarium, poświęcone obróbce zdjęć w Photoshopie, które odbędzie się 10.11.2009 (wtorek) o godzinie 20.00 (potrwa około 60 minut).

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img59.imageshack.us/i/webinar1.jpg/)

Podczas webinarium zostaną zaprezentowane metody uzyskania ciekawego wyglądu przygotowywanej fotografii. Zostaną omówione takie elementy jak:
- podwójne wywoływanie zdjęć w ACR i zastosowanie
- maskowanie warstw
- użycie narzędzia dodge and burn (D&B) w celu uwypuklenia i podkreślenia zastosowanego oświetlenia
- użycie warstw kolorujących w celu nadania klimatu.

Na przebieg webinarium będą mieli wpływ jego uczestnicy poprzez system pytań, na które w miarę dostępności czasu i możliwości, osoba prowadząca będzie odpowiadała.

Do uczestnictwa w webinarium wymagane jest łącze minimum 512 mbps. Dla osób posiadających wolniejsze połączenie nie gwarantujemy najwyższej jakości przekazu.

Sygnał będzie nadawany w rozdzielczości HD z jakością, która pozwala na zobaczenie różnic przy korekcji kolorystycznej rzędu 2%/kanał. Posiadacze monitorów o mniejszej rozdzielczości będą mieli możliwość pomniejszenia obrazu w celu dopasowania go do własnego ekranu.

Aby zapisać się na webinarium należy kliknąć poniższy link:
https://www1.gotomeeting.com/register/476806689
i wypełnić formularz. Przypomnienie o webinarium oraz link, pozwalający wziąć w nim udział zostanie wysłane na adres email podany w formularzu.

Jeśli zarejestruje się powyżej 50 osób, zostanie przeprowadzone kolejne webinarium, którego tematem będzie obróbka zdjęć typu Beauty (Beauty Retouch), którego głównym tematem będzie zastosowanie tehchniki D&B do uzyskania idealnej skóry modelki.
Linki do rejestracji zostaną podane w tym wątku po zakończeniu pierwszego webinarium.

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do rejestracji.

qb4hkm
05-11-2009, 11:17
A będzie możliwość pobrania później zapisu wideo z webinarium?

crater
05-11-2009, 11:30
cyberek - to pomysl z piekla rodem wziety chyba z retoutchpro - ciesze sie ze pomyslales o tym. juz sie zapisuje :)

mamiyka
05-11-2009, 18:25
Pomysł świetny,biorąc pod uwagę pustynię na rodzimym podwórku.
Również przyłączam się do zapytania o dostępność nagrania video z kursu.
Naturalnie,następne sesje mile widziane.:!:

Tezet-gdynia
05-11-2009, 18:52
Pomysl swietny ale "lacze 512 mbps" w polsce dla typowego uzytkownika chyba nigdy nie bedzie dostepne ;) Pewnie chodzi o 512 kbps ??

Cyberek
05-11-2009, 19:05
Oczywiście chodzi o 512kbps. Z przyczyn niezależnych video nie będzie dostępne, natomiast myślę, że prowadzenie notatek na papierze powinno spokojnie wystarczyć, gdyż*większość prezentowanych technik będzie na tyle prosta, że wystarczy krótka notatka. Wszyskie "większe" rzeczy wymagają praktyki, ale również zanotowanie nie powinno stanowić problemu. Na chwilę obecną mam ponad 50 osób zapisanych, więc kolejne webinarium na pewno się odbędzie. Myślę również o założeniu szybkiej strony z blogiem dotyczącym planowanych spotkań, dyskusją tematów itp. Zobaczymy jak pomysł się sprawdzi. Pod koniec spotkania będzie też czas na pytania i odpowiedzi z ewentualną możliwością powtórzenia rzeczy niezrozumiałych, czy wyjaśnienia niedomówień.

dinderi
05-11-2009, 19:19
Z przyczyn niezależnych video nie będzie dostępne,.

Można łatwo nagrac audycję uzywając np. tego oprogramowania: http://www.how-to-capture-streaming-media.com/record_webinars/record_webinars.htm

Albo Windows Media Encoder 9 - www.microsoft.com/windows/windowsmedia/forpros/encoder/default.mspx

Sielan
05-11-2009, 19:43
Jakiego strumienia danych mogę się zpodziewać? Jestem aktualnie u znajomych, którzy mają limity transferu i nie chciałbym ich narażać na jego ograniczenie pod koniec miesiąca. maksymalnie wyszło mi 225 MB (przy wykorzystaniu pełnych 512 kbs przez godzinę), ale chciałbym wiedzieć jak będzie w praktyce.

Cyberek
05-11-2009, 22:46
dinderi - jest malutki problem w proponowanych przez Ciebie narzędziach - one są na PC, a seminarium będzie przeprowadzone na Mac'u.
Cały czas rozważam jednak możliwość nagrania, natomiast używając legalnego oprogramowania, co jest jak by wymogiem przy pracy którą wykonuję i na sprzęcie którego używam. Samo oprogramowanie do prowadzenia webinarium pozwala na nagranie całości, jakość jest tylko trochę gorsza. Obawiam się jednak faktu, iż dostęp do wersji nagranej (link na jakims megaupload) sprawi, ze więcej będzie chętnych do jego pobrania niz uczestnictwa w prezentacji na żywo.
Tak czy inaczej, jeśli pojawią się jakieś*niejasności, przewidziany jest czas na pytania i ich wyjaśnienie.

Sielan - nie mam pojęcia ile może wynieść całkowity transfer, gdyż nigdy nie mierzyłem tego w taki sposób. Mogę tylko powiedzieć, iż godzina nagrania full HD to około 400mb, zastosowane tutaj kodeki (zoptymalizowane do transmisji obrazów, które nie są tak dynamiczne jak film) powinny znacznie zmniejszyć transfer, ale co do końcowej wartości - nie mogę nic obiecać.

Jutro prawdopodobnie uruchomię stronę poświęconą temu projektowi, z aktualnościami i możliwością komentowania czy zadawania pytań (informacja o webinarium umieściłem na kilku forach, w efekcie ciężko mi śledzić i odpowiadać na pytania na każdym z nich z osobna).

Od soboty do poniedziałku jestem poza zasięgiem internetu, wobec czego dopiero w poniedziałek wieczorem będę mógł odpowiedzieć na pojawiające się pytania.

Kolejne darmowe webinarium planowane jest na sobotę, 14 listopada 2009r. na godzinę 20.00. Tematem będzie "Beauty Retouch" (głównie techniki wygładzania skóry i uzyskania efektu z okładki magazynu).

Pozdrawiam.

piotrr
05-11-2009, 23:28
Świetny pomysł, już widzę stronkę lub bloga i rzeszę wiernych fanów :)

dinderi
05-11-2009, 23:33
dinderi - jest malutki problem w proponowanych przez Ciebie narzędziach - one są na PC, a seminarium będzie przeprowadzone na Mac'u.
Cały czas rozważam jednak możliwość nagrania, natomiast używając legalnego oprogramowania, co jest jak by wymogiem przy pracy którą wykonuję i na sprzęcie którego używam. Samo oprogramowanie do prowadzenia webinarium pozwala na nagranie całości, jakość jest tylko trochę gorsza. Obawiam się jednak faktu, iż dostęp do wersji nagranej (link na jakims megaupload) sprawi, ze więcej będzie chętnych do jego pobrania niz uczestnictwa w prezentacji na żywo.
Tak czy inaczej, jeśli pojawią się jakieś*niejasności, przewidziany jest czas na pytania i ich wyjaśnienie.
Miałem bardziej na myśli, że można zarejestrować na komputerze będącym po stronie widza, nie nadającego :) Dla mnie to o tyle cenne, że w sposób nieprzewidywalny potrafię wyjechac na kilka dni z domu, co może sie niestety zdarzyć również 10.11 :(

Cyberek
06-11-2009, 14:38
Z uwagi na fakt, iż ogłoszenie pojawiło się na kilku forach, i odpowiadanie na pytania w wielu miejscach na raz jest uciążliwe, dla projektu została przygotowana szybka strona informacyjna.
http://photoshoptricks.pl
Pod informacją o Webinarium można zostawiać komentarze i pytania. Zapraszamy do tej formy komunikacji.

Ps.
dinderi - prosił bym, abyś usunął informację o możliwościach technicznych i programach. Chciałbym uniknąć sytuacji, w której webinarium będzie nagrywane i w przyszłości ewentualnie rozpowszechniane bez zgody autorów czy prezenterów. Mam nadzieję, że rozumiesz i że nie jest to problem.

dinderi
06-11-2009, 14:39
dinderi - prosił bym, abyś usunął informację o możliwościach technicznych i programach. Chciałbym uniknąć sytuacji, w której webinarium będzie nagrywane i w przyszłości ewentualnie rozpowszechniane bez zgody autorów czy prezenterów. Mam nadzieję, że rozumiesz i że nie jest to problem.

Poproszę zatem moderatora o usunięcie moich postów na ten temat.

Cyberek
06-11-2009, 21:28
dinderi - dziękuję za wyrozumiałość i pozdrawiam.

maki1000
10-11-2009, 20:12
jestem niby już zalogowany ale coś nie za bardzo rozumię "lektorkę" która coś mówi po angielsku

Cyberek
10-11-2009, 20:26
Pozostało niecałe 30 minut na rejestrację i dołączenie do seminarium. Zapraszam.

crater
10-11-2009, 20:53
lektorka mowi ze webinarmium wkrotce sie zacznie - prosze pozostac na linii ;P

kjoanna
11-11-2009, 18:19
I jak wrazenia?
Ja mialam problemy z zalogowaniem :(

Kolaj
11-11-2009, 18:42
Ja byłem zapisany, niestety obowiązki nie pozwoliły mi wziąć udziału. Też się chętnie dowiem, co straciłem.

Tezet-gdynia
11-11-2009, 18:55
W sumie takie wprowadzenie do obrobki zdjec, maskowanie, troche o smart objectach, o sposobach zaznaczania elementow na podstawie roznych narzedzi, o trybie mieszania soft light, i co dzieki niemu mozna uzyskac. O inwazyjnosci/nie inwazyjnosci danych narzedzi w stosunku do zdjecia. I jeszcze pare innych rzeczy o ktorych pewnie nie pamietam ;) Ogolnie fajnie posluchac, popatrzec, zadac pytanie, dowiedziec sie czegos nowego, lub dowiedziec sie czegos co sie wie ale w inny sposob :wink:

qb4hkm
11-11-2009, 21:51
ma ktoś nagrane?

Tezet-gdynia
12-11-2009, 01:01
Proszone bylo o nie wrzucanie nagran na rapida, torrenty itp nawet jesli ktos ma. Od tego zalezy przyszlosc nastepnych wykladow. Mozliwe ze ruszy forum, jakies video tutoriale itp.

qb4hkm
12-11-2009, 01:28
ok, ale jeśli przypadkiem ktoś ma, to proszę o kontakt, obiecuję nie rozpowszechniać, też mi zależy na tych wykładach...

Cyberek
12-11-2009, 17:56
Mam zaszczyt zaprosić Was drodzy czytelnicy na webinarium, poświęcone tematowi Beauty Retouch, które odbędzie się 14.11.2009 (sobota) o godzinie 22.00 (potrwa około 60 minut).

źródło (http://img25.imageshack.us/img25/18/webinar2.jpg)

Podczas webinarium zostaną zaprezentowane metody uzyskania końcowego efektu zaprezentowanego powyżej. Zostaną omówione takie elementy jak:

* używanie narzędzi clone stamp, healing brush
* metody półałtomatyczne, oraz ręczna korekcja odbarwień skóry przy użyciu technik D&B
* korekcja kolorystyczna i praca na krzywych
* praca na krzywych z użyciem masek luminescencji.

Na przebieg webinarium będą mieli wpływ jego uczestnicy poprzez system pytań, na które w miarę dostępności czasu i możliwości, osoba prowadząca będzie odpowiadała.

Do uczestnictwa w webinarium wymagane jest łącze minimum 512 kbps. Dla osób posiadających wolniejsze połączenie nie gwarantujemy najwyższej jakości przekazu.

Sygnał będzie nadawany z jakością, która pozwala na zobaczenie różnic przy korekcji kolorystycznej rzędu 2%/kanał.

Aby zapisać się na webinarium należy kliknąć poniższy link:
https://www1.gotomeeting.com/register/554440081
i wypełnić formularz. Przypomnienie o webinarium oraz link, pozwalający wziąć w nim udział zostanie wysłane na adres email podany w formularzu.

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do rejestracji oraz powiadomienia znajomych. Webinarium przewiduje możliwość udziału nawet 1000 osób jednocześnie.

Dla osób mających problem z j. Angielskim szybkie wyjaśnienie pól formularza:

źródło (http://img694.imageshack.us/img694/3408/registerj.jpg)
Należy wypełnić 3 wymagane pola (oznaczone gwiazdką), podając istniejący adres email, gdyż na ten adres zostanie wysłane zaproszenie zawierające link, który na pół godziny przed rozpoczęciem webinarium pozwoli do niego dołączyć

Przed rozpoczęciem webinarium w głośnikach komputera słychać będzie sygnał oczekiwania. Nie da się go wyłączyć, natomiast świadczy to o fakcie, iż użytkownik jest już podłączony i należy zaczekać na rozpoczęcie webinarium/pojawienie się prezentera.

Strona projektu: http://photoshoptricks.pl
Link do informacji o poprzednim webinarium: http://canon-board.info/showthread.php?t=54418

Cyberek
12-11-2009, 17:58
Zapraszam na kolejne webinarium:
link do forum... (http://canon-board.info/showthread.php?p=728325)

Najnowsze informacje o projekcie, oraz odpowiedź na część z waszych pytań znajduje się na stronie projektu:

Umieściłem również informację na temat kierunku rozwoju projektu. Zapraszam do komentowania na stronie projektu (łatwiej śledzić mi te informacje w 1 miejscu).
Będą również skrótowe powtórki z webinariów, szczegóły na stronie projektu.

Proszę Was o nie rozpowszechnianie materiału (jeśli taki macie) z uwagi na dobro projektu. Samo nagrywanie jest już w pewnym sensie niezgodne z prawem i nielegalne... w przyszłości jakiekolwiek przypadki "proszenia" o nagranie itp, może uniemożliwić lub mocno utrudnić przekonanie innych osób do zaprezentowania swoich prac i swoich metod obróbki.

mandarynka
12-11-2009, 19:54
Podczas webinarium zostaną zaprezentowane metody uzyskania końcowego efektu zaprezentowanego powyżej.

Czyli jak w zdjęciu z prawidłowo ustawioną ekspozycją wypalić dziurę wielkości policzka? :)

mamiyka
12-11-2009, 21:46
Trochę kiepawe to szopowanie.
Chyba ,że to chodzi o to,jak ze zdjęcia prawego uzyskać lewe?

Cyberek
13-11-2009, 01:08
mandarynka, mamiyka - rozumiem, iż jesteś na tyle doświadczoną osobą, jeśli chodzi o obróbkę zdjęć, że jeśli zaproszę Cię do prowadzenia webinarium, nie będzie to stanowiło dla Ciebie żadnego problemu? Znajdziesz również temat, oraz zdjęcie które idealnie będzie do niego pasowała i nie będzie zawierało żadnych błędów. Cieszę się, i pewnie inny, którzy liczą na kolejnych prezenterów też się ucieszą.

mamiyka
13-11-2009, 01:52
Cyberek nie bierz tego do siebie emocjonalnie,ani personalnie,ale jeżeli wykład będzie ewoluował w tym kierunku,ażeby doprowadzić zdjęcie do takiego stanu,jaki jest przedstawiony na powyższych zdjęciach to zwyczajnie jest to chyba pomyłka,bo cel i efekt tego szopowania jest moim skromnym zdaniem zwyczajnie nietrafiony.Po prostu jest to zły przykład,jak (nie)/należy używać Photoshopa i jest to klasyczny efekt PSucia.Pomijając ten fakt,mniemam,iż techniki do tego użyte są na tyle interesujące,żeby zastosować je w innym bardziej potrzebnym celu,kiedy zdjęcie jest skopcone,albo bez wyrazu,mdłe; i dlatego webinarium z wielką chęcią ponownie obejrzę.:!:
Zaproszenie już dostałem.Dzięki!:mrgreen:

PS. Cyberek nie wiem,czy jesteś fotografem,ale proszę zrozum,że jak taki typo,jak ja,który tyle czasu spędził w ciemnicy nad oparami wywoływaczy, widzę efekt przepalenia to jest to wciąż tylko przepalenie,tylko,że tym razem software'owe...a "żem" szczery i prosty chłopak, to o tym napisałem...

tmk
13-11-2009, 02:02
Jesli zdjęcie, jako przykład, idealnie nie pasuje a może właśnie dlatego, że nie pasuje to rzeczywiście prosiłbym o zaznaczenie które zdjęcie przedstawia efekt docelowy.
(może to też wina mojego monitora)

manfred1
13-11-2009, 08:19
Byłem na pierwszej części i powiem wprost świetny pomysł na dtugą część ale termin jest nie do przyjęcia jak dla mnie a szkoda.

manfred1
13-11-2009, 08:22
A ja apeluje o zmianę terminu drugiej części. Przecież nie powiem młodej parze że nie mam czasu na zdjęcia bo spieszę na webinarium :-) Już dla mnie lepiej 15.11 o 4 rano. Pozdrawiam

Cyberek
13-11-2009, 10:21
Zdjęcie przygotowałem w ten sposób, gdyż jego prawa część wydała mi się mdłą i bez wyrazu, wobec czego przesunąłem ją w kierunku maksymalnych świateł. Gwarantuje jednak, iż nie jest ono przepalone (może konwersja do srgb spaprała tonalność). Podczas webinarium by może wygląd ulegnie lekkiej zmianie, natomaiast kierunek będzie podobny. Tak czy owak, efekt który widać po prawej, to efekt kilku warstw (można je stosować lub nie, włączać i wyłączać itp), podczas gdy głównym tematem będą techniki wygładzania skóry, usuwania pryszczy itp - stąd też główny nacisk na prawą część zdjęcia i jego większe eksponowanie.
Kocowy efekt to zdjęcie po prawej.

Bombee
13-11-2009, 12:02
faktycnie - godziny nie mowiac juz o tej sobocie - jakies dziwne :(

Vitez
13-11-2009, 12:30
Strona projektu: http://photoshoptricks.pl
Link do informacji o poprzednim webinarium: http://canon-board.info/showthread.php?t=54418

Połączyłem z poprzednim wątkiem by nie robić bałaganu. Wydarzenia spod tego samego szyldu powinny być trzymane w jednym wątku.
Przykłady:
http://canon-board.info/showthread.php?t=44050
http://canon-board.info/showthread.php?t=46769

Janusz Body
13-11-2009, 12:30
1. Do Modów - proponuję połączyć wątki o webinarium w jeden. Zakładanie co rusz nowego to chyba nawet niezgodne z regulaminem.

2. Przykład ze zdjęciem - hmmmmmmm... sorry, z pełnym szacunkiem do kogoś komu chce się coś pokazać ale zdjęcie po prawej jest złe. PoPSute. To oczywiście moje osobiste zdanie. Śmiem twierdzić, że temu zdjęciu potrzeba tylko trochę poprawienia kontrastu, drobnego lokalnego podostrzenia a przepały (pomimo tego, że tam jest coś na poziomie 250,250,250 to to SĄ JUŻ PRZEPAŁY) są nazbyt wyraźne. Wręcz niszczące - choć rozumiemn, że po 5 godzinach obróbki człowiek nie jest w stanie popatrzeć krytycznie na efekty pitolenia zdjęcia.

3. Nagrywanie w sieci. Sorry ale znowu mam odmienne zdanie. Mam prawo sobie nagrać audycje radiową, telewizyjną. Mam prawo sobie nagrać i webinarium. To jest upublicznione i nikomu nic do tego czy ja se to nagram czy nie. Nie mam prawa tego ROZPOWSZECHNIAĆ ale nagrywać jak najbardziej mam pełne prawo (tak samo mogę sobie zapisać czy wydrukować stronę www z interesującą mnie treścią). Mogę sobie, dla własnych potrzeb odtwarzać do woli - książkę czy notatki z wykładów mogę czytać wiele razy. Książkę mogę pożyczyć koledze. Notatki z wykładów też. Tak długo, jak długo nie czerpię z tego korzyści majątkowych nie popełniam przestępstwa. Webinarium jest nieodpłatne więc w czym rzecz? A może powinienem zażądać od Hazana tantiem za moje artykuliki w Tips & Tricks? Przecież to byłoby co najmniej śmieszne jeśli nie wręcz idiotyczne.

Feelip
13-11-2009, 17:52
Bardzo fajnie że coś takiego ma miejsce, szkoda tylko że ta sobota ;/

traphezz
13-11-2009, 18:31
nigdy nie dogodzi wszystkim na raz ...

Cyberek
14-11-2009, 01:24
Janusz Body - w zasadzie odniosę się tylko do 3 punktu, po pozostałe 2 to oczywiście kwestia subiektywna, a tak jak wspomniałem na 1 webinarium, nie uważam się za eksperta, natomiast chciałbym wnieść coś do społeczeństwa internetowego w momencie, gdy już coś pokazać mogę. Co będzie dalej w projekcie - naprawdę namawiam tych, którzy coś potrafią (niezależnie jak bardzo są krytyczni wobec swojej pracy), by skontaktowali się na prv, bardzo chętnie zaproszę takie osoby jako prezenterów, a projekt będzie się rozwijał jeszcze lepiej.
Wracając do 3 - webinarium jest formą wykładów - chodząc na uczelnie również uczestniczysz w wykładach, i mimo że możesz, to wielu profesorów zabrania używania nawet dyktafonu (nie mówię o porównaniu bezpośrednim, czyli kamerze). Oczywiście nie mam wpływu na to czy ktoś nagra czy nie, ale uważam za zachowanie odrobinę nie fer, jeśli ktoś podważa prośbę autora o nienagrywanie i nierozpowszechnianie materiału (zwłaszcza, że jest to jak by jedyny "wymóg" by uczestniczyć w webinarium). Jeżeli ktoś z Was uzna, że jest ponad to, i że zdanie osoby organizującej ewent ma za przeproszeniem w 4 literach - cóż. Mnie osobiście było by poprostu głupio pisać w ten sposób. Jeśli sam piszesz artykuły dla kogoś - robisz tak bo decydujesz o tym - że chcesz w ten sposób publikować. Ja zdecydowałem trochę inaczej i proszę jedynie o uszanowanie mojej decyzji, chyba, że zależy Ci, by pomysł tak szybko jak się pojawił, tak szybko upadł.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A co do samego terminu - wybrałem taki ponieważ sądziłem że będzie ok. Za chwilę ruszy forum, gdzie w jednym z wątków będzie można dyskutować dni i godziny seminariów, w innym proponować osoby do prowadzenia ewentu (lub nawet zgłaszać się samemu) itp. Mam nadzieję, że będę w stanie dostosować projekt bardziej pod Was.

PS PS... w pierwszych mailach po rejestracji była podana błędna godzina. Zaczyna się oczywiście o 22giej. Jeżeli się uda (a jutro sprawdzę czy się uda), to całe seminarium zarejestruję, i będzie możliwość udziału w powtórce, przy czym takowa nie będzie już miała możliwości zadawania pytań*i uczestnictwa w pewnym sensie na żywo.

mamiyka
14-11-2009, 01:39
Jak ktoś coś chce nagrywać,rozpowszechniać to świadczy to jedynie o tym,że projekt ma wzięcie,więc Webinarium jest potrzebne,a na polskim podwórku podwójnie,bo tutaj jest nieurodzaj w tym segmencie...
Cyberek,powodzenia i wytrwałości życzę!:!:

...na 22-ą przygotuję smaczną yerbkę ( Yerba Mate) i możemy lecieć do rana :cool::cool::cool:

dariuszpicasso
14-11-2009, 03:24
super pomysl

Janusz Body
14-11-2009, 20:47
..... Mnie osobiście było by poprostu głupio pisać w ten sposób......

No i tu się właśnie różnimy. Mnie nie jest głupio pisać co myślę o poziomie obróbki na zaprezentowanym przykładzie. Dla mnie jest ona po prostu nieudolna, zła i do bani... Mam prawo tak myśleć i mam prawo do krytyki zwłaszcza, że chcesz uczyć innych. Pierwszy przykład, ten z pierwszego webinarium nie był wiele lepszy - tak "przy okazji".

Zakaz nagrywania? Sorry ale po mojemu jest bez sensu. Chyba, że sam chcesz nagrywać a potem sprzedawać to innym. Był (nie wiem być może jeszcze jest) taki ktoś w Polsce kto sprzedawał swoje "kursy" na płytkach. Niestety poziom był żałosny więc zmilczę nazwę tego czegoś.

Proszenie o nienagrywanie w sieci zwykle odnosi odwrotny skutek. Wszyscy równo nagrywają.

Nie obawiaj się ja nie będę nagrywał jako, że i uczestniczył w tych "kursach" nie będę.

gervee
14-11-2009, 23:07
Zakaz nagrywania? Sorry ale po mojemu jest bez sensu. Chyba, że sam chcesz nagrywać a potem sprzedawać to innym. Był (nie wiem być może jeszcze jest) taki ktoś w Polsce kto sprzedawał swoje "kursy" na płytkach. Niestety poziom był żałosny więc zmilczę nazwę tego czegoś.

Proszenie o nienagrywanie w sieci zwykle odnosi odwrotny skutek. Wszyscy równo nagrywają.

Nie obawiaj się ja nie będę nagrywał jako, że i uczestniczył w tych "kursach" nie będę.

Też uważam to za kuriozum ;) (zakaz nagrywania) ... a jako, że jestem przyłączony do tego webinarium to właśnie usłyszałem to na własne uszy. Do tego delikatna reklama przed wstępem ;). Pojawiła się też zapowiedź, że kolejne webinaria będą płatne.

crater
14-11-2009, 23:38
gervee - na wszelkich forach zagranicznych takie wlasnie webinaria sa jak najbardziej platne. po pierwsze primo - kwestia opalcaenia kosztow aplikacji (to co cyberek mowil i pisal jest niestety ogromny koszt - znam z autopsji ale w firmie) a co do drugiej kwestii to patrzac na zagramaniczne fora - po czesci jest to podziekoowanie finanoswe dla autora - trzeba byc bardoz naiwnym w dzisiejszych czasach by ulegac wrazeniu ze za darmo mozna wszystko :)

oczywiscie to moje osobiste zdanie, ktore moze nie miec pokrycia w rzeczywistosci :)

Husky
14-11-2009, 23:38
Czy kurs skończył się przed czasem czy tylko mnie wywaliło i nie mogę wejść na stronę?

gervee
14-11-2009, 23:41
To skąd mowa o "projekcie", "chęci zrobienia coś dla społeczności internetowej" itp? Tak na bieżąco ... minęło 45 minut webinarium i jak dotąd tylko Healing Brush z Photoshopa został użyty ;) a po drodze padł dźwięk/padło webinarium ... no to jak na chęci zarabiania na tym to trochę za dużo.

crater
14-11-2009, 23:44
gervee mam wrazenie ze jestes zbyt sceptycznie nastawiony do tego pomyslu. Mysle ze kwestia padu systemu nie jest zalezna raczej od autora.

@Husky - za chwile powinna sie pojawic informacja na stonie projektu z nowym linkiem do webinarium

edit: dziala pod poprzednim linkiem

gervee
14-11-2009, 23:49
gervee mam wrazenie ze jestes zbyt sceptycznie nastawiony do tego pomyslu. Mysle ze kwestia padu systemu nie jest zalezna raczej od autora.

@Husky - za chwile powinna sie pojawic informacja na stonie projektu z nowym linkiem do webinarium

Z ciekawości przyłączyłem się, żeby zobaczyć coś nowego? dobrego? chciałem się czegoś nauczyć? Jak na razie lanie wody i marnowanie czasu .... 50 minut mało związane z tematem webinarium. Mało rzeczowości ...

crater
14-11-2009, 23:50
gervee - chyba nie oczekiwales ze nagle uslyszysz rzeczy tak jak bys poraz pierwszy usiadl do szopa... tutja liczy sie umiejetnosc wylapania drobnych sztuczek :)

Kolaj
14-11-2009, 23:53
To skąd mowa o "projekcie", "chęci zrobienia coś dla społeczności internetowej" itp?Jedno nie wyklucza drugiego. Można coś zrobić dla społeczności i na tym trochę zarobić. Co w tym złego?

Zakaz nagrywania - no cóż, Autorowi sugeruję to jeszcze przemyśleć, bo taki zakaz i tak jest pusty. Proponuję zmienić na zakaz rozpowszechniania zarejestrowanego materiału. To przynajmniej znajduje jakieś pokrycie w prawie autorskim.

oxydum
15-11-2009, 01:15
na kolana nie powaliło ale dla wielu dobry początek. Forma trochę chaotyczna.

Janusz Body
15-11-2009, 23:23
.... Pojawiła się też zapowiedź, że kolejne webinaria będą płatne.

No i wszystko jasne.

EDIT:
Chyba wątek należało by przenieść do działu "Sprzedam" - czym waniało od początku zresztą.

wojkij
16-11-2009, 01:23
Ja jestem kompletnym łosiem z shopa ale na pierwszym seminarium nie wytrzymałem - raz ze nic odkrywczego a dwa że strasznie to nieskładne podane, spokojnie można było to dwa razy szybciej przemielić, trzy - też mi się efekt kompletnie nie podobał.

No chyba że rozkręca się pod koniec?;)

Tezet-gdynia
16-11-2009, 05:20
Duzo osob patrzy na to troche podejrzliwie, ok, wasze zdanie, macie do tego prawo. Ale ktos wkoncu zrobil cos innego, pokazuje jakis warsztat. Pokazuje w jakim kierunku czego mozna uzyc, nikt nie nakazuje isc z obrobka w tym samym kierunku co jest pokazany na wykladach. Przyznam sie szczerze ze phothoshopa mecze od prawie 4 lat, caly czas cs, a jakis czas temu szczesliwie cs2. I Ani razu nie uzylem kanalow, nie widzialem dla nich zastosowania. Teraz wiem troszke wiecej ze moga sie przyda i np do czego, a to juz jest wiedza nabyta ktora pozostaje.

Kto z Was (krytykujacych) mialby czas i checi pomoc komus innemu, i pokazac cos co sie przydaje, chociazby jakies podstawy ? Moze zrobcie swoje webminaria, prowadzcie je po swojemu, szybciej, taniej, lepiej i z lepszym rezultatem koncowym, a najlepiej na oprogramowaniu freeware ;)

Janusz, umiesz duzo, Twoja wiedza jest naprawde przydatna i pomocna w wielu kwestiach, potrafisz sie nia dzielic - takich ludzi niestety troche brakuje, zwlaszcza w polsce. Kazdy chce kase, kazdy chce ukryc tajemnice swojej zajefajnosci zdjec. Ok rozumiem, szanuje, ale wiele osob poszukuje podstaw ktorych niestety nie dowie sie na podstawie ksiazek, a nawet jak dowie sie teoretycznie to w praktyce moze byc gorzej.

Na koniec, na nikogo nie naskakuje, nikomu nic nie zarzucam. Sam niewiele sie dowiedzialem podczas dwoch wykladow ale zawsze jakas drobna informacja zdobyta jest cenna. Potraficie ? To sie podzielcie, JA chetnie skorzystam, naprawde :)

ps. Mowa byla o platnych, ale mowa tez byla o tym ze moze udalo by sie z tej kasy zaprosic kogos znanego, kogos kto za free nie zrobi wykladu. Moim zdaniem to jest w miare sensowne. Nie wiem jak waszym.

Krzychu
16-11-2009, 07:17
Ja jestem kompletnym łosiem z shopa ale na pierwszym seminarium nie wytrzymałem - raz ze nic odkrywczego a dwa że strasznie to nieskładne podane, spokojnie można było to dwa razy szybciej przemielić, trzy - też mi się efekt kompletnie nie podobał.

No chyba że rozkręca się pod koniec?;)

Ja osobiście zamiast wybrać pierwsze webinarium (byłem zainteresowany) wybrałem kurs CS4 na stronie do której dostałem darmowy miesięczny dostęp rejestrując PS w Adobe. I generalnie jakby miał za coś płacić, to za takie właśnie kursy które są profesjonalnie przygotowane i obejmują pełny materiał od początku do końca... A płatny dostęp jest tani jak barszcz...

Vitez
17-11-2009, 00:01
EDIT:
Chyba wątek należało by przenieść do działu "Sprzedam" - czym waniało od początku zresztą.

Różne inne warsztaty, plenery, wyjazdy zorganizowane itp ogłaszane w podforum "Wydarzenia" też bywają płatne ale tu zostają, tak jak i ten wątek.

airhead
17-11-2009, 00:52
za coś takiego można by może i płacić, byle byłoby dobre :/
ps. w kwestii formalnej: pisze się "po polsku" (małą literą)

crater
17-11-2009, 10:19
cyberek wrzucil pliki raw i psd z ostatniego webinarium. Kazdy moze teraz umiescic na forum swoja wlasna wersje obrobki tego zdjecia :)

Cyberek
17-11-2009, 23:16
Witam. Mam chwilkę na kilka odpowiedzi wobec różnych punktów widzenia.
Co do kwestii nagrywania - cały czas proszę o nienagrywanie oraz nierozpowszechnianie (dokładnie takie zdanie pada na początku webinarium). Wyobraźcie sobie, że zapraszam kogoś do prowadzenia webinarium, kto chce zrobić to za darmo, ale tylko ten jeden raz i tylko dla danego grona. Taki jest wymóg, i stąd takie wymagania. Co lepsze - załóżcie chociaż na chwilę, że zapraszam kogoś na płatne webinarium. Kto przyłączy się do niego i zapłaci te śmieszne 10zł, jeśli będzie wiedział, że dzień później będzie mógł je pobrać z jakiś torentów czy od kolego... wówczas jakie kolwiek finansowanie projektu czy prowadzących będzie niemożliwe.
Cały czas mam dziwne wrażenie że w tym kraju sporo osób uważa, że wszystko należy im się za darmo, i to na dodatek na ich warunkach. Gdy ktoś już coś zrobi, to tylko ganią, ale sami jakoś nie kwapią się do zrobienia czegoś nowego.
Krzychu - czy ta strona z materiałami pozwala Ci na zadanie pytania do każdego elementu, który nie rozumiesz albo który chciałbyś zrobić inaczej?
wojkij - cieszę się że "kompletny łoś" potrafi tak szybko łapać... niestety z pytań jakie padały w czasie webinarium wynika, iż jesteś w mniejszości (niestety z uwagi na i tak przeciągnięcie z godziny do dwóch podstawowe pytania o powtórkę skrótów klawiszowych itp musiałem pominąć).
Janusz Body - piłem do Twojego wypowiadania się w kwestii czyiś praw do postawienia warunku - nie nagrywajcie bo nie będzie kolejnych. Czyżby zależało Ci, żeby jednak pomysł*upadł? Po co? Co Ci po tym? Kompletnie nie rozumiem Twojego stanowiska. Natomiast był bym mile zaskoczony, gdybyś wyraził chęć udziału w projekcie i poprowadzenia (na razie darmowego) webinarium.

A na zakończenie - wiele osób pisało, że godzina i dzień jest nieodpowiedni. Zapraszam na forum do wypowiedzenia się w wątkach o dniach i godzinach, jak również w proponowanych tematach. Założyliśmy również propozycje osób, które mogły by poprowadzić webinaria i pokazać coś ciekawego.

Zapraszam do rejestracji na forum.
Ps PS ... dla tych, ktorzy nie znają adresu forum:
http://forum.photoshoptricks.pl

Janusz Body
18-11-2009, 01:31
....Cały czas mam dziwne wrażenie że w tym kraju sporo osób uważa, że wszystko należy im się za darmo, i to na dodatek na ich warunkach....

Absurd. Pisałem o NIEROZPOWSZECHNIANIU. Zakaz nagrywania jest nie dość, że absurdalny to niewykonalny. Dziwaczne jest żądanie "nieprowadzenia notatek" - nagrywanie jest formą "notowania" wykładu internetowego, który z natury rzeczy jest mocno ułomny w stosunku do żywego kontaktu z wykładowcą. Tu już padł przykład Lyndy. Można sobie ten sam wykład odtwarzać do woli w ramach swojego abonamentu.

...
Janusz Body - piłem do Twojego wypowiadania się w kwestii czyiś praw do postawienia warunku - nie nagrywajcie bo nie będzie kolejnych. Czyżby zależało Ci, żeby jednak pomysł*upadł? Po co? Co Ci po tym? Kompletnie nie rozumiem Twojego stanowiska. Natomiast był bym mile zaskoczony, gdybyś wyraził chęć udziału w projekcie i poprowadzenia (na razie darmowego) webinarium.

....

Nie będziesz mile zaskoczony. Było by też dobrze jakbyś przestał pić. :mrgreen: To niezdrowe i raczej nie zjednuje przyjaciół.

Sygnały od uczestników o tym, że następne będzie płatne w zupełności wystarczą. Nie zależy mi na tym czy pomysł upadnie, czy będziesz na tym robił kasę, czy będzie się to ludziom podobać czy nie. Jestem wystarczająco niezależny finansowo, żeby pozwolić sobie na luksus pomagania innym - nieodpłatnie i bez jakichkolwiek korzyści. Samo stwierdzenie "...na razie darmowego..." mnie osobiście osłabia.

Mam natomiast ZASADNICZE obiekcje co do tego co byłeś uprzejmy zaprezentować w przykładach na tutejszym forum. Mnie się to po prostu NIE PODOBA. Może mi się nie podobać? Bo mnie się wydaje, że odpowiedź brzmi TAK. Na dodatek mam też prawo wyrażać swoje wątpliwości m.in dotyczące zakazu nagrywania tudzież poziomu obróbki. Zauważ, że ma to niewiele wspólnego z Twoimi insynuacjami, że zależy mi na tym, żeby Twój pomysł upadł. Jest mi to totalnie obojętne. Nic mi po tym. Nic mi do tego. Ale mój wewnętrzny sprzeciw budzi pokazywanie czegoś co ma mało wspólnego z podstawami poprawnej obróbki czemu niniejszym daję wyraz.

Cyberek
18-11-2009, 13:37
Janusz Body - pewnie że możesz mieć swoje zdanie, w końcu mamy wolność wypowiedzi i takie tam ;). Jeszcze niedawno byłem w podobnej pozycji jak Ty - na forum to coś komuś podpowiem, pomogę itp, ale postanowiłem zrobić coś więcej. Czy przykłady były idealne? Zapytaj tych, którzy uczestniczyli w webinariach. Moim zdaniem same zdjęcia czy końcowe efekty nie miały większego znaczenia w sytuacji, gdy podstawą jest pokazanie pewnych mechanizmów, procesów obróbki, które można zastosować w różnych sytuacjach, by uzyskać rozmaite efekty końcowe. Poza tym istnieje wiele innych metod na "pomoc" o której piszesz - np sugestia, iż można by coś wykonać inaczej, pójśc w innym kierunku (co można zresztą zrobić w trakcie webinarium).
Sam biorąc udział w tego typu webinariach (płatnych) często z 2 czy 4 godzin spotkania wyciągam jedno zdanie, jedną technikę, która jest warta spędzenia tego czasu, popatrzenia jak pracują inni, porównania tego z swoim warsztatem i przede wszystkim wydania jakiś pieniędzy. I mam gdzieś, czy zdjęcie nad którym pracują jest wykonane za pomocą Digital Back'a czy zwykłego 20D. Do tego zadając pytanie mogę uzyskać odpowiedź na interesujące mnie tematy, których webinarium dotyczy, a które nie były poruszone.
I to jest generalnie zamysł, który chcę przenieść na polskie podwórko. Mam nadzieję, że może kiedyś się przekonasz do pomysłu, wpadniesz na forum i popiszesz coś z obróbkowego punktu widzenia.

Janusz Body
18-11-2009, 14:08
..... Jeszcze niedawno byłem w podobnej pozycji jak Ty - na forum to coś komuś podpowiem, pomogę itp, ale postanowiłem zrobić coś więcej....

Piszesz o tym tutaj forum? I o swoim jednym (słownie jednym) poście? Dokładnie tym jednym: ? http://www.canon-board.info/showpost.php?p=724757&postcount=15
Proszę nie żartuj.

Możesz przyjąć za pewnik, że się do pomysłu pobierania kasy za webinaria nie dam przekonać. Tak samo jak się nie dam przekonać do "zakazu" nagrywania. W związku z tym odpadam z Twojego kręgu.

W sprawach ogólnych i biznesowych to:

- wszyscy, którzy chcą zarobić na nauczaniu innych udostępniają nieodpłatne "reklamówki" i wręcz namawiają do ich rozpowszechniania.

- chodzi nie tylko o "czyste techniki" ale o minimalną poprawność tego co się pokazuje. Technika w celu spłodzenia koszmarka jakoś mało do mnie przemawia.

EDIT: Jeszcze dodam

...
Cały czas mam dziwne wrażenie że w tym kraju sporo osób uważa, że wszystko należy im się za darmo, i to na dodatek na ich warunkach.

Mylisz pojęcia. Sam zapowiedziałeś, że to coś będzie płatne a wówczas to już zdecydowanie na warunkach tego, który za to płaci.

gervee
18-11-2009, 14:16
Janusz Body Czy przykłady były idealne? Zapytaj tych, którzy uczestniczyli w webinariach.

Sam biorąc udział w tego typu webinariach (płatnych) często z 2 czy 4 godzin spotkania wyciągam jedno zdanie, jedną technikę, która jest warta spędzenia tego czasu, popatrzenia jak pracują inni, porównania tego z swoim warsztatem i przede wszystkim wydania jakiś pieniędzy.

Co co "idealności" zdjęcia nie będę się wypowiadać ... jakie było to było. Jednak co do spędzenia 2-4 godzin w celu podpatrywania jak ktoś coś robi to jestem raczej sceptycznie nastawiony. W tym ostatnim webinarium przez 50 minut jedynym co "udało" się wykonać było usuwanie niedoskonałości skóry na zdjęciu (a i to tylko na znikomym fragmencie zdjęcia). Całość zajęła 2 godziny a faktycznie powinna nie więcej niż 15 -30 minut ... m.in. przez dygresje na temat wieszania się oprogramowania na komputerach PC. Jeśli ktoś ma szacunek do swojego czasu to zastanowi się przed kolejnym udziałem. Jeśli zaś Ty masz szacunek dla innych to następnym razem przygotujesz się lepiej ... i podzielisz seminarium na dwie części:
1/kataryna z nagranym wcześniej pokazem jak i co robić
2/dyskusja nad tym co było pokazane wraz z objaśnieniem co trudniejszych (ciekawszych) kroków
Teraz robi się z całego seminarium jedna wielka "walka o ogień" ... to nie działa dźwięk, to wysypał się obraz, to znów dźwięk nie działa. W rezultacie ci co wzięli udział stracili dodatkowo godzinę ... w tym przez "poczekajmy bo widzę, że jeszcze się dołączają".

Cyberek
18-11-2009, 19:09
gervee - masz sporo racji, seminarium przedłużyło się z przyczyn technicznych, niezależnych odemnie. Teraz przynajmniej wiem, czego nie robić, aby takie problemy w przyszłości nie powstały (bo kto normalny by pomyślał, że zmiana ustawień brusha zakłóci działanie oprogramowania i w efekcie wyrzuci mnie z seminarium). Co do tego ile to trwało - gwarantuję, iż robiłem co mogłem, by jak najszybciej przywrócić wszystko do działania. Na problemy z dźwiękiem również nie mam wpływu, i jedyną opcją w tym momencie jest odczekanie aż pogłos zniknie. Gdybym miał to gdzieś, pewnie nie przerywał bym obróbki na czas problemów z dźwiękiem, nie zwalniał i po prostu kontynuował. Natomiast szanując osoby, które się przyłączyły, odczekiwałem chwilę by wszystko wracało do normy (podobnie, gdy potrzebny był restart oprogramowani i ponowne dołączenie użytkowników). Co do wieszania się oprogramowania na PC - mam nadzieję że kilka dygresji od tematu nikomu nie zaszkodziło.
Co do puszczania nagranej wersji - katarynki i potem uwagi komentarze... pomysł*w zasadzie nie różni się od nagrania całego procesu obróbki (np 6 godzin pracy), puszczenia w przyspieszeniu i załadowania na Youtube/Vimee... a później komentowania na forum. Tylko wydaje mi się, że to nie do końca to. Całość straci na możliwości pokazania na żywo ile czasu zajmuje praca nad konkretnym fragmentem czy elementem, jak i możliwość ingerencji widzów.
Janusz Body - a czy ja gdzieś napisałem, że na "TYM" forum? Pozostaw słowom odrobinę więcej znaczenia, niż może Ci się na pierwszy rzut oka wydawać. Tak się składa, że na polskich forach mało jest osób, które chcą się dzielić wiedzą, a jak już dochodzi do wymiany zdań, niestety najczęściej polega to na kłótni że jedna albo druga strona się*nie zna. Pewnego rodzaju pyskówki zdarzają się też na zagranicznych forach, jednak mam dziwne wrażenie, że tam jest znacznie przyjemniej i kulturalniej (zwłaszcza, że jeśli wypowiadasz się na zagranicznym forum (angielskim), to robisz sobie swoimi słowami antyreklamę nie tylko na polskim rynku). Ale to już kwestia podejścia do życia i własnej filozofii.

Namówiłem już kilka osób robiących zdjęcia na okładki większych gazet (na razie bez szczegółów), kilka kolejnych osób się*zastanawia. Mam nadzieję, że zainteresowanie projektem będzie na tyle duże, by na webinariach pojawiało się ponad 100 osób.

Janusz Body
18-11-2009, 20:19
...... Tak się składa, że na polskich forach mało jest osób, które chcą się dzielić wiedzą, a jak już dochodzi do wymiany zdań, niestety najczęściej polega to na kłótni że jedna albo druga strona się*nie zna.

A na których to forach tak jest? Bo i tu i na Nikonie jest sporo osób co zupełnie bezinteresownie tą wiedzą sie dzielą. Baza wiedzy tu zgromadzona jest ogromna. Na Nikonie też.

.....
Pewnego rodzaju pyskówki zdarzają się też na zagranicznych forach, jednak mam dziwne wrażenie, że tam jest znacznie przyjemniej i kulturalniej (zwłaszcza, że jeśli wypowiadasz się na zagranicznym forum (angielskim), to robisz sobie swoimi słowami antyreklamę nie tylko na polskim rynku). Ale to już kwestia podejścia do życia i własnej filozofii.

Hmmmmm.... mnie się wydaje, że u nas słowa krytyki są przyjmowane "ad personam" a nie "ad rem" co zresztą Waść właśnie czynisz. Jak coś mi się nie podoba to piszę, że mi się nie podoba i tyle. To co pokazałeś i co robisz mi się po prostu nie podoba i nie zamierzam tego ukrywać.

Cyberek
18-11-2009, 21:47
Jak coś mi się nie podoba to piszę, że mi się nie podoba i tyle. To co pokazałeś i co robisz mi się po prostu nie podoba i nie zamierzam tego ukrywać.

Znam dwa rodzaje krytyki: konstruktywną i tę drugą (ODR - o dupę roztrzaskać;) ). Pierwsza polega na wytknięciu błędów i pokazaniu innych, alternatywnych, lepszych metod na zrobienie czegoś (nie mówiąc już o pomocy w realizacji). Druga metoda... bez komentarza. Janusz... szczerze, do której formy kwalifikujesz swoje wypowiedzi?

<b>gervee</b> - swoją drogą całkiem niedawno zapłaciłem parę $ za webinarium, z którego ponad 45 minut było do kosza z uwagi na awarię*mikrofonu osoby prowadzącej (i potrzebę pobiegnięcia do sklepu po nowy), oraz późniejszych dziwnych problemów z oprogramowaniem. Na forum przy info dotyczącym tego webinarium nikt nie krytykował problemów technicznych, więcej było czepiania się sposobu prowadzenia (i tutaj jak najbardziej przyjąłem Twoje argumenty).

Vitez
18-11-2009, 21:57
Znam dwa rodzaje krytyki: konstruktywną i tę drugą (ODR - o dupę roztrzaskać;) ). Pierwsza polega na wytknięciu błędów i pokazaniu innych, alternatywnych, lepszych metod na zrobienie czegoś (nie mówiąc już o pomocy w realizacji). Druga metoda... bez komentarza. Janusz... szczerze, do której formy kwalifikujesz swoje wypowiedzi?

Jak dla mnie krytyka słowami "chodzi nie tylko o "czyste techniki" ale o minimalną poprawność tego co się pokazuje. Technika w celu spłodzenia koszmarka jakoś mało do mnie przemawia" należy do krytyki konstruktywnej. Bo wskazuje wyraźnie w którym obszarze należy coś popraić. Nie oczekujesz chyba, że krytykujący za rączkę poprowadzi po kolei pokazując co i jak zostało źle pokazane a może jeszcze za Ciebie poprowadzi kolejne webinaria?
Jeśli tego typu krytykę kwalifikujesz jako ODR i reagujesz na nią ad personam to... brak Ci po prostu pokory niestety :? .

bartorux
18-11-2009, 21:59
Po zmianie nazwy tematu śmiem wnioskować, że już webinaria płatne ?? Jaki koszt za jedno ??

Cyberek
18-11-2009, 22:21
Vitez - czy moglbys przywrocic oryginalny temat watku - webinaria na razie nadal maja byc darmowe, wiec nie wiem skad ta zmiana?
bartorux - webinaria na razie będą darmowe. Ktróryś z modów zmienił tytuł w zasadzie bezpodstawnie. Jeżli coś będzie miało się zmienić, to informacje będą podane wcześniej na stronie projektu oraz na innych forach, przy okazji ogłoszeń kolejnych spotkań.

Vitez
18-11-2009, 22:34
Vitez - czy moglbys przywrocic oryginalny temat watku - webinaria na razie nadal maja byc darmowe, wiec nie wiem skad ta zmiana?

http://canon-board.info/showpost.php?p=729411&postcount=43

Do tego delikatna reklama przed wstępem ;). Pojawiła się też zapowiedź, że kolejne webinaria będą płatne.

Co innego piszesz na forum a co innego słyszą uczestnicy webinarium?
Czy mam się do następnych podłączyć i nagrać by mieć odpowiedni dowód?
Nie muszę. Sam piszesz _na razie_ . To wystarczy by nie bawić się w hipokryzję obiecanek darmowych wykładów.
Wykorzystałem to Twoje "na razie" w tytule - lepiej?

Cyberek
18-11-2009, 22:44
Vitez - napisałem, nawet gdzieś tutaj, że do czasu możliwości finansowania projektu z innego źródła, webinaria będą darmowe. Ale zakładając, że nie mogę sobie pozwolić aktualnie na wydawanie ponad 4k zł jednorazowo bądź około 400zł.
/miesiąc na oprogramowanie, jeżeli aktualne źródło fundowania projektu wygaśnie, będę musiał rozważyć inne możliwości. Stąd informacja na webinarium, iż kolejne webinaria (nie podałem że od najbliższego) mogą być płatne, i kilka pytań*do uczestników, czy w ogóle byli by chętni zapłacić, w jakiej formie, jakie kwoty. Jeśli nie wierzysz, zapytaj o szczegóły gervee, być może źle mnie zrozumiał, bądź nieprecyzyjnie się wyraził.

Ps. Jeszcze raz proszę o zmianę tematu na oryginalny. Jeśli/kiedy webinaria będą płatne założę osobny wątek (ten dotyczy darmowych, tych które się odbyły i będą się miały odbyć).

Cyberek
20-11-2009, 14:47
Udało mi się namówić Karola Smoderka na poprowadzenie darmowego webinarium (trochę więcej informacji tutaj: http://www.forum.photoshoptricks.pl/viewtopic.php?f=4&t=17)

Teraz pytanie, czy osoby zainteresowane, mogły by tutaj, bądź w wątku dotyczących dni i godzin webinariów wypowiedzieć się, czy niedziela 29go listopada około godziny 19 była by dobrym dniem i czasem?

Możecie też tutaj pisać ;).

manfred1
20-11-2009, 15:03
Dla mnie idealna godzina jak i dzień

Cyberek
21-01-2010, 11:14
Witajcie. Po pokonaniu ostatnich problemów technicznych wracamy z projektem Photoshop Tricks. Specjalnie dla tych, którzy nie mieli czasu, a chcieli by obejrzeć jak to wszystko wygląda, przygotowaliśmy powtórkę do obejrzenia na stronie projektu:
Zapraszamy do dyskusji na stronie projektu oraz forum projektowym.

Vitez
21-01-2010, 16:28
O i się wychyliłeś że masz dwa wątki na prawie ten sam temat (usunąłem tamten duplikat). Coraz bardziej zaczynam wyczuwać swądek spamu :???: .

Cyberek
21-01-2010, 23:06
Vitez - dzięki za zmianę tematu - teraz faktycznie 2 wątek był zbędny.