Zobacz pełną wersję : inkscape + wacom bamboo + vista = problem
Poohutch
02-11-2009, 22:05
Ponieważ nie znalazłem wątku o inkscape, pozwalam sobie zacząć nowy temat. Co prawda program służy do grafiki wektorowej, a nie stricte obróbki zdjęć, ale dziedziny te się przenikają, więc pozwolę sobie zapytać tutaj.
Problem polega na tym, że w aplikacji inscape tablet traci płynność, innymi słowy kursor porusza się skokowo. Dotyczy to nawet pustego dokumentu. Po przełączeniu na inną aplikację tablet działa poprawnie, a w inkscape touchpad działa również poprawnie, problem więc pojawia się wyłącznie w kombinacji tablet+inkscape.
Szukałem odpowiedzi w googlach, ale wszystkie, które znalazłem dotyczyły linuxa, a ja mam Vistę. Ktoś miał podobny problem i znalazł rozwiązanie?
Z góry dziękuję, jeżeli pytanie powinno się znaleźć w innym miejscu, proszę o przeniesienie posta.
Tomasz Golinski
03-11-2009, 23:45
Nie pracowałem nigdy z tabletem, więc nie mogę pomóc - ale mam pewną sugestię - może problemem jest nie sam inkscape ale port GTK pod windows? Próbowałeś np. pod Gimpem?
Poohutch
04-11-2009, 16:51
Dzięki za trop. Zainstaluję gimpa i sprawdzę wieczorkiem. Gimpa używam w pracy, ale tu nie mam tabletu, a w domu mam elementsy, więc nie instalowałem gimpa.
Jeśli inkscape korzysta z gtk to jest to znany problem, występujący również w GIMP, który to problem rozwiązuje ściągnięcie i zainstalowanie nowych sterowników ze strony wacoma.
Poohutch
04-11-2009, 22:08
Sprawdziłem, gimp działa jak marzenie. Gimp i inkscape w najnowszych wersjach oczywiście. Sterowniki tabletu też najnowsze. Różnica między nowymi a starymi sterownikami jest taka, że na starych wyżej opisane objawy pojawiały się od razu, a na nowych dzieje się tak po kilku minutach użytkowania.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie mogę już edytować poprzedniego postu, więc kontynuuję tutaj. Nie bardzo wiem co to port GTK, inscape wiki nie wyjaśnia tego dość łopatologicznie jak dla mnie, a google zwracają głównie wyniki dla Mak'a.
Chętnie spróbuję tego, co Łukaszu proponowałeś, jeżeli to ma sens, w sytuacji, kiedy Gimp nie stwarza problemów. W każdym razie, jeżeli ktoś ma pomysł, chętnie go wypróbuję i dam znać co i jak. Myślę, że odpowiedź przyda się nie tylko mnie, bo widzę, że wiele osób pyta o to w sieci, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedzi.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
oczywiście miało być "Tomaszu", a nie "Łukaszu"
Poohutch
05-11-2009, 13:26
żadnych pomysłów?
Tomasz Golinski
07-11-2009, 19:37
Nie bardzo wiem co to port GTK, inscape wiki nie wyjaśnia tego dość łopatologicznie jak dla mnie, a google zwracają głównie wyniki dla Mak'a.
Port to wersja programu/biblioteki przepisana na inny system operacyjny/sprzęt.
Pomysłu, co robić raczej nie mam, na tabletach nie znam się w ogóle. Próbowałeś wersji 0.47pre inkscape'a? Zawsze można też zgłosić bug, najwyżej zwalą na sterowniki i zamkną ;-) ale przynajmniej będzie wiadomo, gdzie szukać.