Zobacz pełną wersję : co kupić 5d czy 7d do reporterki
fotokaczy
31-10-2009, 00:39
witam obecnie jestem w posiadaniu canona 30d i po trzech latach pracy przy ślubach zamierzam kupić nowe body.
moje pytanie jest takie czy kupić nowość 7d czy stare 5d
co będzie lepszym wyborem :confused:
7d łatwiej zrobisz zdjęcie, z 5 będzie ładniejsze
ale w sumie i tak wszystko zależy od fotografa
Hmm, może 1Ds Mk II? Będzie i ładnie i sprawnie.
tylko jeżeli ta reporterka polega bardziej na zawodowym fotografowaniu szybkiego sportu, a nie na krążeniu po mieście w poszukiwaniu tematu :P
sebcio80
31-10-2009, 01:56
jak tylko do ślubów to szukał bym używanego starego 5D w niezlym stanie,
a 30D zostawil bym jako rezerwowe body, bo chodzenie na sluby z jednym aparatem... tak nie powinno sie robic,
trzeba tylko pamiętać, że 30D to nowsza technologia niz 5D ;-)
oczywiscie dosc istotne jest jakie masz szkła
dariuszpicasso
31-10-2009, 02:47
jezeli portrety zdecydowanie ;) ale trzeba miec gotowki w PL uzywka to kolo 8k zl za granicami PL okolo 6k
Witam
Sprecyzuj do czego Ci ta puszka, w temacie jest reporterka, w poście śluby? Jeżeli do ślubów to zdecydowanie 5d jeżeli do reporterki 7d, jeżeli troche do tego i do tego to też chyba 7d będzie bardziej uniwersalne.
Pozdrawiam
witam obecnie jestem w posiadaniu canona 30d i po trzech latach pracy przy ślubach zamierzam kupić nowe body.
Z czystym sumieniem polecam ci zakup 5D MK1 lub MK2 (w zasadzie niema pomiędzy nimi żadnej różnicy poza lepszym wyświetlaczem, kręceniem filmów i lepszym procesorem Digic na korzyść wersji MK2), efekt końcowy i tak jest ten sam. Nooo, może jeszcze tylko to że nowej starej 5D już nie kupisz.
Nie jestem też tak do końca pewien czy 7D będzie lepsze / uważam że nie da ci tak dobrego obrazka jak pełna klatka. A co do szybkości AF, z mojego doświadczenia mogę ci powiedzieć że na ślubach niema to większego znaczenia:) Kwestia dobrego rozeznania w doborze ustawień.
30-ki na twoim miejscu nie pozbywałbym się ponieważ Backup to podstawa w ślubach. Jak nawali ci jedno Body a nie będziesz miał drugiego to z leksza jesteś tak jakby ugotowany;)
Oosbną kwestią jest też szklarnia którą posiadasz. Aby osiągnąć zadowalające efekty na FF musisz tez dobre szkła (najlepiej jakieś stałki).
Jeśli jednak chodzi ci bardziej o sprzęt do reporterki to proponuje ci byś napisał do kolegi Himi z tutejszego forum. Kolega zajmuje się reporterką i w sumie przetestował już chyba wszystkie możliwe Body Canona dostępne na rynku.
fotokaczy
31-10-2009, 14:09
sluby czyli przygotowania, ceremonia, wesele, plener
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
sigma 30 1.4 nie pasuje chyba do ff
beautysite
31-10-2009, 14:13
Jak ktoś pisze, że pomiędzy 5d I i II nie ma różnicy to ja się załamuję .. chętnie podeśle zdjęcia na iso 6400 z 5 D MII. Jeśli ktoś je porównuje to chyba nie wie do czego służy nowy mark II a zdjęcia robi z lampą błyskową :-). Nie odnoszę się tylko do tego wątku ale przestańmy tak klepać od rzeczy heheh nowy 5D jest o niebo lepszy miałem dwa równocześnie i już nie chciałem dotykać starej 5D (oczywiście mając nowa pod ręką - bo ogólnie stara też jest super i według mnie wolabym od 7d) więc teraz mam dwie marki II i szczerze jest różnica.
fotokaczy
31-10-2009, 14:25
mam c 10-22 s30 1.4 c50 1.4 c85 1.8
co do tego brac
sebcio80
31-10-2009, 14:52
Jak ktoś pisze, że pomiędzy 5d I i II nie ma różnicy to ja się załamuję .. chętnie podeśle zdjęcia na iso 6400 z 5 D MII. Jeśli ktoś je porównuje to chyba nie wie do czego służy nowy mark II a zdjęcia robi z lampą błyskową :-). Nie odnoszę się tylko do tego wątku ale przestańmy tak klepać od rzeczy heheh nowy 5D jest o niebo lepszy miałem dwa równocześnie i już nie chciałem dotykać starej 5D (oczywiście mając nowa pod ręką - bo ogólnie stara też jest super i według mnie wolabym od 7d) więc teraz mam dwie marki II i szczerze jest różnica.
jedni widza roznice wieksza, inni mniejsza, ja szczerze mowiac prawie nie widze roznicy, detali na zdjeciach nie jest więcej a rownica szumow wlacznie z ISO3200 pomijalna, dla mnie wydawanie kasy na 5D2 to marnowanie pieniedzy
mam c 10-22 s30 1.4 c50 1.4 c85 1.8
co do tego brac
kupujac 5D, musialbys wymienic tez dwa obiektywy, Canona 10-22 i Sigme 30 1.4
beautysite
01-11-2009, 15:04
no to naprawdę sugeruję porobić nim zdjęcia i wyciągnąć RAW w cieniach - i to będzie różnica heheh ... ale w sumie to nie ten wątek.
Tak szczerze to po zapoznaniu się z 7d nie wiem co bym wolał 5d kusi pełną klatką ale to stara konstrukcja .. najlepiej oba przetestować heheh.
fotokaczy
01-11-2009, 21:14
tylko jak przetestować, zabrać ze sklepu i iść do ciemnego kościoła bo w warunkach sklepowych to testować troszkę kiepsko
Ernest_DLRS
01-11-2009, 21:21
Do reporterki, szczególnie wymagającej szybkiej i bezbłędnie CELNEJ puchy - 7D myślę będzie lepszym rozwiązaniem od 5D. Albo zastanowić się nad używanym 1DmkII/mkIII. Jeśli nie będzie to reporterka dynamiczna, można próbować 5D + jakieś dobre szybkie szkła L/USM.
Ja jestem bardzo ciekaw tego 7d, chętnie bym porównał jego AF z jedynkowym.
Do czasu wyjaśnienia ważniejszych wątpliwości dot. 7D na miejscu autora wątku bym się wstrzymał z zakupami i trzaskał fotki tym czym posiadam.
fotokaczy
01-11-2009, 21:48
Do czasu wyjaśnienia ważniejszych wątpliwości dot. 7D na miejscu autora wątku bym się wstrzymał z zakupami i trzaskał fotki tym czym posiadam.
tez się coraz częściej zastanawiam.:cry:
Jesli potrzebujesz w kazdej sytuacji blyskawiczego AF'a to 7D, ale jak juz 5D trafi to rozklada jakoscia na lopatki :)
Dziwne pytanie jak na trzy lata doświadczenia. Po 3 latach powinieneś doskonale wiedzieć czego oczekujesz od aparatu i który z tych modeli Ci bardziej odpowiada. Wady i zalety obu masz wszędzie wypisane (ot chociażby w wątkach porównawczych: http://canon-board.info/showthread.php?t=53029 http://canon-board.info/showthread.php?t=53993 ).
Skoro chcesz by ktoś za Ciebie wybrał jakim sprzętem będziesz zarabiać na życie to wybacz - ale przenoszę Twoje (źle umiesZczone) pytanie do działu dla początkujących. Tu zadajemy pytania "zdecydujcie za mnie co kupić" .
fotokaczy
02-11-2009, 18:54
nie każdy ma czas siedzieć przed monitorem i przeszukiwać forum jest jeszcze praca rodzina a zadanie pytania odnośnie użytkowania aparatu którego sie nie trzymało w rękach nie jest chyba czymś złym.
nie każdy ma czas siedzieć przed monitorem i przeszukiwać forum jest jeszcze praca rodzina
Nie używaj tego argumentu bo jest mocno nielubiany. To że Ty nie masz czasu czytać to inni mają za Ciebie mieć czas takim leniom odpisywać. Poszukać za Ciebie i zdecydować za Ciebie?
Chcesz wydać swoje pieniądze i nie masz czasu by się upewnić że dobrze je wydajesz?
Stwierdzenie "nie mam czasu przeszukiwać forum, oczekuje odpowiedzi podanej na tacy" świadczy że nie szanujesz użytkowników forum i uznajesz forum za jakąś infolinię a nie forum dyskusyjne. Lepiej przemyśl swoje podejście do tego tematu, żeby przypadkiem za jakiś czas znowu nie złamać 3. Punktu Regulaminu :roll: .
fotokaczy
03-11-2009, 16:54
pozdrawiam Vitez.