PDA

Zobacz pełną wersję : canon 5 mark 1 czy mark 2

mymbla
30-10-2009, 13:47
Witam,
Mam canona 450, ale chcę przejść na pełną klatkę i noszę się z zamiarem zakupu canona 5, mark 1. Słyszałam dużo pozytywnych opini na temat pierwszej edycji 5. Czy posiadacz tego modelu mógłby napisać jakie ew wady ma ta edycja? Nie interesje mnie możliwośc kręcenia filmów, a i wieksza waga canona 5 mark 2 nie jest atutem.

aptur
30-10-2009, 14:05
Witam,
Mam canona 450, ale chcę przejść na pełną klatkę i noszę się z zamiarem zakupu canona 5, mark 1. Słyszałam dużo pozytywnych opini na temat pierwszej edycji 5. Czy posiadacz tego modelu mógłby napisać jakie ew wady ma ta edycja? Nie interesje mnie możliwośc kręcenia filmów, a i wieksza waga canona 5 mark 2 nie jest atutem.

Nie wiem o ile cięższy jest markII i nie zwracałbym na to uwagi. Starą piątkę kupisz tylko używaną natomiast markII możesz zakupić nowego. Weź to pod uwagę. Stara piątka ma średni AF (podobno w nowej piątce jest lepszy) i obudowę na poziomie 20/30D. Z amatorskiego punktu widzenia są to wady pomijalne. Nowa piątka ma też lepsze wyższe ISO o ile ma to dla Ciebie znaczenie.

Mellan
30-10-2009, 14:07
5D1 wady:
-nieduży wyświetlacz, zdjęcia zawsze wyglądają lepiej niż są faktycznie, nie sposób z calą pewnością ocenić ostrości ani szczególowego rozkladu cieni na jego podstawie,
-brak systemu czyszczenia matrycy
-kiepskawe iso-3200

Inne wady są wspólne dla obydwu modeli t.j. 5D i 5DMkII:
-loteryjność bocznych punktów AF
-brak uszczelnień korpusu
-brak systemu sterowania lampami zewnętrzymi.

To z grubsza na tyle. Reszta to zalety.

aligator16
30-10-2009, 14:10
Też się przymierzam do 5, dla mnie wadą starej 5 jest niemożliwość podłączenia WFT jako grip tylko jako jakieś dodatkowe urządzenie - ale to taki mały niuans ;]

kiray
30-10-2009, 14:18
Tu też coś można znaleźć: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=49383&highlight=5d+czy+mkII

mymbla
30-10-2009, 15:24
Faceci nie zwracają uwagi na ciężar:) Mark 2 jest dużo cięższy, ale to nie tak istotne. Tak, mark 1 kupię już tylko używany, ale to profesjonalny sprzęt, sprawdzany w serwisie canona. No cóż, nie stać mnie na na nowego mark 2. Co do AF, to w sieci sa różne oceny.

sebcio80
30-10-2009, 15:32
co Wy o tej wadze? przeciez obie piątki ważą dokładnie tyle samo co do grama, bez baterii 810 gram

aptur
30-10-2009, 15:35
Faceci nie zwracają uwagi na ciężar:) Mark 2 jest dużo cięższy, ale to nie tak istotne. Tak, mark 1 kupię już tylko używany, ale to profesjonalny sprzęt, sprawdzany w serwisie canona. No cóż, nie stać mnie na na nowego mark 2. Co do AF, to w sieci sa różne oceny.

Sprawdziłem ten ciężar na dpreview i wychodzi na to że stara piątka jest cięższa:
895 g (31.6 oz) 850 g (30 oz)

5D nie jest i nigdy nie był sprzętem profesjonalnym w nomenklaturze canona.
Na AF nie narzekam choć przyznaję, że bocznych punktów praktycznie nie używam.

Vitez
30-10-2009, 18:49
Tu też coś można znaleźć: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=49383&highlight=5d+czy+mkII

Właściwy link podany, wątek zamykamy.

Wypowiedź sponsorował Punkt 3. Regulaminu.