Zobacz pełną wersję : problem 5Dmk2 z ex580 II
The Pretender
29-10-2009, 02:15
Witam. Mam pewna zagwozdkę :confused: Gdy uzywam lampy ex580II z C40D w trybie eTTL w ciemnych warunkach - lampa bardzo ladnie wypelnia mi kadr swiatlem (np. odbijajac od sciany lub sufitu). Natomiast gdy uzywam tej samej lampy z 5Dmk2 w tych samych warunkach, zdjecia wychodza mi niedoswietlone - musze podniesc moc lampy o ok. 2EV aby uzyskac ten sam efekt co przy 40D. Szukalem informacji na ten temat, ale nic nie znalazlem. Ma moze kto z Was pojecie o co chodzi?? Czy zawodzi sprzet czy czlowiek :)
Pewnie chodzi o czynnik ludzki... RTFM (skrot anglojezyczny odnoszacy sie do koniecznosci czytania instrukcji... Read The Fu..ing Manual ;) ) a chodzi o instrukcje do lampy i przestawienie naswietlania z cropa na FF
a chodzi o instrukcje do lampy i przestawienie naswietlania z cropa na FF
A to lampa sama nie rozpoznaje aparatu? Używam 580exII na 5DmkII, 5D i 40D, na wszystkich działa tak samo dobrze.
No ta ja również się do pytania dołączę.
W zeszłym tygodniu zmieniłem 40D na używane 5D MK I i właśnie zaobserwowałem takie samo zjawisko jak u kolegi The Pretender.
Czyli lampa 580 EX II w na 40D = zdjęcia dobrze naświetlone a ta sama lampa na 5d MK I = zdjęcia niedoświetlone.
Sam nie wiem co o tym myśleć.
Ja miałem 40D i 580 EX II
teraz mam 5D MK II i 580 EX II.
W obu przypadkach lampa działa OK
Nic nie przestawiałem
poszukiwacz2006
30-10-2009, 09:13
a może koledzy wrzucą jakieś sample z exifami, to coś wiecej będzie można powiedzieć.