Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : wybór lustrzanki

Karolas
28-10-2009, 12:24
Witam!

Mam do Was gorąco prośbę od przyszłego roku wybieram się do szkoły fotograficznej, i będę potrzebować lustrzanki obecnie korzystam z sx100is, ale gdy wejdę w krąg osób zajmujących się fotografiką to siła rzeczy będę musiał mieć dobry aparat.

Myślę o jakimś canonie albo nikonie ale niezbyt znam się na tych lustrzankach, chce żeby był to aparat nowy z obiektywem w kicie najlepiej 18-55. Zależy mi bardzo żeby aparat miał możliwość podłączenia go do tych wszystkich specjalistycznych sprzętów w studio foto co byście doradzili, oczywiście jestem ograniczony w kosztach do 3 tys. Wiem że 1000d odpada bo to bardzo amatorska lustrzanka. wspomnę jeszcze że zależy mi na aparacie nowej generacji że tak powiem czyli DIGIC 4 żeby już miał.

Handelson
28-10-2009, 12:33
Ja bym polecił canona 50D. Nowego do 3k nie kupisz ale za niewiele więcej ;) Za 3k są już oferty za używki w bardzo dobrym stanie i z minimalnym przebiegiem. Sam się zastanawiałem czy nie sprzedać swojej ale za takie pieniądze to sobie wolę*zostawić jako backup. Aaaa... DIGIC 4 ma :) Kita dokupisz za niewielkie pieniądze. Może bardziej doświadczeni koledzy polecą coś innego/lepszego...

preinwher
28-10-2009, 12:44
Seria xxxd na początek w zupełności Ci wystarczy. Zwłaszcza z Twoim budżetem.
Najważniejsze i tak jest dobre szkło.
Rozważ zakup 450d.

MarcinG
28-10-2009, 12:44
Zależy mi bardzo żeby aparat miał możliwość podłączenia go do tych wszystkich specjalistycznych sprzętów w studio foto
wystarczy złącze PC jeśli będziesz wyzwalać po kablu- modele xxD i oczywiście xD to mają, xxxD nie mają ale można dokupić kostkę na gorącą stopkę.
Jeśli masz tylko 3tys. to ciężko będzie o DIGIC IV jak Handelson pisze nowy 50D się nie zmieści, 500D prawie też nie,
a 5D mk II to już wogóle. Tak bardzo potrzebujesz nowego procesora?

Karolas
28-10-2009, 13:37
wydaje mi się ale nie wiem czy na pewno tak jest ze im nowszy procesor obrazu tym lepsza jakość obrazu (pomijam tu jakość obiektywu), a zależy mi żeby aparat był "świeży". nie wiem czy dobrze rozumiem im oznaczenie ma mniej cyfr przed literka "d" tym aparat z wyższej polki tym samym xd będzie lepszy o xxxd?

jak patrzę na allegro to 450d i 500d z kitem 18-55 to do 3 tysięcy można się spokojnie wyrobić.

Sunders
28-10-2009, 14:00
nie wiem czy dobrze rozumiem im oznaczenie ma mniej cyfr przed literka "d" tym aparat z wyższej polki tym samym xd będzie lepszy o xxxd?
Dokładnie-im mniej cyfr przed D tym lepszy aparat:-)

Karolas
28-10-2009, 14:09
Dokładnie-im mniej cyfr przed D tym lepszy aparat:-)

dobra to już wiem, poczytałem teraz na forum o porównaniu 50d z 500d, duzo osób mówi że główna różnica jest w ergonomii, a zdjęcia z obu aparatów są podobne do siebie z korzyścią dla 50d oczywiście, niebęde ukrywać że chciałbym mieć pro aparat i to przemawia za 50d ale jego cena mnie przeraża.

Wiem że to forum Canona i sam używam aparatu tej marki i jestem z niego zadowolony, ale kumpel wspominał mi coś o pentaxie k20d i samsungu gx20 czyli klonie pentaxa k20d właśnie i mówi że zapoznał się z tymi aparatami i słyszał bardzo pochlebne opinie o obu tych aparatach, możę jakiś nikon:oops:

pank
28-10-2009, 14:17
Najważniejsze są szkła. Kupując aparat decydujesz się na system obiektywów, najnowszy procesor i "pro" lustrzanka z kitem to podejście mocno dziecinne i niezbyt mądre. 450d plus stałka 50/1.8, albo 1.4 jak Ci starczy pieniędzy to moim zdaniem najsensowniejsze rozwiązanie.

KrzysK
28-10-2009, 14:35
Witaj!
Nie robię zdjęć w studio i nie wiem w co chciałbyś się doposażyć i co z czym podpiąć, ale pank dobrze radzi. Tak podziel finanse, abyś miał dobre szkło, które bardzo długo Ci posłuży a za resztę kup body.
Gdyby przygoda z fotografią Ci się znudziła to dobre szkło zawsze sprzedasz z małą stratą. Body starzeją się dużo szybciej.
Jak kupisz szkło to pochodź z nim po sklepach i porób parę fotek. Zdjęcia pozwolą Ci wybrać odpowiednie body. Na procesor nie patrz. Szkoda Twego czasu.
A moim zdaniem 450d jak na początek to aż za wiele.

Dobrej zabawy życzę! :-)

Edit
I o jeszcze jednym pamiętaj. Dobry obiektyw z 450-ką da lepsze rezultaty niż 5d z marnej jakości obiektywem.
Do forumowiczów - proszę nie rozwijać tematu czy powyższe jest prawdą, bo to wielkie uogólnienie a stara prawda funkcjonuje nadal - na pierwszym miejscu - fotograf, drugim - obiektyw i na samym końcu - body

jarekA
28-10-2009, 14:37
Popieram panka w 100%. Kumpel ma 300D i średnią półkę szkieł Canona, a mi czasem z moim 5D i eLkami trudno mu dorównać. Lepszy sprzęt (szybki, sprawny AF, jasne szkła itp) tylko pomagają - nic nie zastąpi umiejetności i kreatywności. 450D z gripem (dla mnie niezbędny dodatek body bo małych raczek nie mam) i podstawowe szkiełka (50mm stałka + 18-55 Canona) na poczatek w zupełności wystarczą.
Porób fotki jakiś czas i dokup to czego Ci będzie brakowałało (tele, stałki, jasny podstawowy - opcji jest b. duzo).

Kolekcjoner
28-10-2009, 14:51
Wiem że to forum Canona i sam używam aparatu tej marki i jestem z niego zadowolony, ale kumpel wspominał mi coś o pentaxie k20d i samsungu gx20 czyli klonie pentaxa k20d właśnie i mówi że zapoznał się z tymi aparatami i słyszał bardzo pochlebne opinie o obu tych aparatach, możę jakiś nikon:oops:

Samsunga można jeszcze nowego dostać w bardzo dobrych pieniądzach (wyprzedaże) więc na pewno warto. Jeśli jednak bierzesz pod uwagę ten system i ma być "pro" to bym celował w K7.

Oczywiście jak napisali koledzy wyżej najważniejsze są szkła, a nie procki no ale jest wolny wybór 8-).

piast9
28-10-2009, 16:13
Moim zdaniem nic w 1000D nie przeszkadza aby był on aparatem, na którym będziesz pracowała i kształciła się. A zostanie więcej kasy na obiektywy, które są najważniejsze. Owszem, droższe aparaty są wygodniejsze/szybsze/lepsze ale nic, absolutnie nic nie przeszkadza w poznawaniu tajników fotografii.

Ja, co prawda, również sądzę, że 450D byłby optymalnym wyborem, jednak dokładniejszy AF może się przydać. Ale jeśli budżet jest krótki to naprawdę lepiej 1000D i porządniejszy obiektyw.

Karolas
28-10-2009, 16:28
facetem jestem:P

tak jak mówiłem 1000d mnie nie interesuje, co do poprzednich wypowiedzi doskonale zdaje sobie sprawe z tego ze dobry obiektyw jest bardzo wazny, widze ze w Waszych wypowiedziach pojawaia się czesto 450d, a co myslicie takim pomsyle kupic 500d z kitem 18-55 i z czasem dokupic jakies dobre szkło?

i czy odnosze dziwne odczucie ze nie chcecie sie wypowiadac na temat tego pentaxa k20d bo poczytalem troche na jego temat i to chyba juz troche wyzsza polka w bardz rozsadnej cenie, ale chcialbym tez poznac wasze opinie

rafori
28-10-2009, 16:40
Beznadziejne rady. Jak wybierasz sie do szkoly fotograficznej to raczej zorientuj sie gdzie tanio kupic odczynniki i wszystkie niezbedne akcesoria do wywolywania.

Fotografia cyfrowa to jedynie kawalek dziedziny fotografii.

Moim zdaniem powinno sie Tobie doradzic dobry aparat analogowy i obiektywy. Np Canon T90 i jakis obiektyw 50mm 1.4

KrzysK
28-10-2009, 16:51
Może nikt z wypowiadających się nie miał w ręku pentaxa i dlatego się nikt nie wypowiada. Ja także nie miałem. Nie trzeba się czerwienić mówiąc o innych systemach. Wojenki między systemowe toczone są na drewniane szabelki i tylko przez doświadczonych fotografów. Krzywdy sobie nie robią a boje toczone są o przysłowiową miedzę, czyli o coś co 98% fotografujących w ogóle nie potrzebuje, albo zaczyna potrzebować jak te 2% wskaże jak tego używać :-).
A tak na poważnie - zapytaj na właściwych forach i porównaj. Tyle, że jeżeli chcesz porównywać to musisz wiedzieć czego chcesz a Ty jesteś początkujący, więc porównywać będzie Ci bardzo ciężko.
Wiesz jaka będzie odpowiedź? Zabełta Ci się w głowie a odpowiedzi z dużym prawdopodobieństwem jej trafności mogę udzielić Ci ja. Brzmi ona - cokolwiek wybierzesz da się tym robić zdjęcia. :-) Pamiętaj tylko, że jak wejdziesz w system to,gdy zechcesz przeskoczyć na inny zawsze to zaboli finansowo. Po prostu dużo się na takiej operacji traci. Więc rozejrzyj się w ofercie danych systemów. Jakie szkła proponują, jaki osprzęt, serwis itp.
I małego bólu głowy przy wyborze życzę. :-) (mnie bolała bardzo. Oczy od czytania zresztą też ;-) )
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Beznadziejne rady...

Takimi wypowiedziami tylko niepotrzebnie wywołuje się burzę. Masz dobrą radę podziel się z założycielem wątku.
Uważasz, że tylko Ty masz rację? Gratuluję pewności siebie. Kiedyś ktoś Cię wyprostuje. Wierz mi. Zawsze znajdzie się lepszy.
EOT
Proszę nie ciągnąć głupiego wątku dotyczącego rad lepszych i gorszych
Zakładam, że pytający o system ma swoje 1,5 kg mózgu w głowie i wypowiedzi pomogą mu wybrać właściwie

mateuszw3
28-10-2009, 16:58
Ja mam 450d z kitowym obiektywem i jest ok. Żadnych problemów a do 3k to się na luzie zmieścisz.

Kolekcjoner
28-10-2009, 17:41
i czy odnosze dziwne odczucie ze nie chcecie sie wypowiadac na temat tego pentaxa k20d bo poczytalem troche na jego temat i to chyba juz troche wyzsza polka w bardz rozsadnej cenie, ale chcialbym tez poznac wasze opinie

Ale na temat czego? Używania tego sprzętu, jaki jest? To przecież forum Canona, o Pentaxa K20 pytaj tutaj:
http://pentax.org.pl

A co mogłem to Ci napisałem wyżej. Tak samo dobra puszka jak każda inna ma wady i zalety ale przede wszystkim istotne będzie co do niej podepniesz.

Ernest_DLRS
28-10-2009, 18:11
Moja rada - jeśli zależy Ci na dość tanim aparacie umożliwiającym Ci bezproblemowe łączenie się ze sprzętem studyjnym masz dwa wyjścia:

1.
Canon 30D posiada gniazdo PC do łączenia przewodem ze studyjną lampą błysk. Do zdjęć studyjnych w zupełności wystarcza, używasz i tak ISO w zakresie 100-200. Aparat kosztuje na Allegro jakieś 1300-1500zł w zależności od stanu.
Pozostaje Ci więc ok. 1500zł za które kupujesz np. świetną Sigme 50mm/1.4 jako obiektyw uniwersalny portretowy o super świetle i najwyższej ostrości z obecnych na rynku 50tek (jeżeli wybierzesz egzemplarz ostry od pełnej dziury i nie posiadający wad FF/BF to myślę że zostanie on z Tobą na długo bo to super szkiełko).
Inne możliwości - EF28/1.8, Sigma 30/1.4, EF50/1.8 lub EF50/1.4, EF85/1.8 - do 1500zł moim zdaniem warto mysleć wyłącznie o stałkach. Ewentualnie Tamron 17-50/2.8
Dobre i stosunkowo tanie szkła "na początek"

2.
Canon 400D / 450D - całkiem tani ale do studia wystarczający aparacik bo tu również nie musisz wchodzić na wysokie czułości, a ISO 100-200 w tych aparatach jest świetne. Tu jednak polecam chiński wyzwalacz radiowy gdyż zakładanie kostki do której podpina się kabel - brzmi nieciekawie. 400D teraz można dostać za "grosze" - 800-1000zł i to z gripem. Masz więc ok 2000zł na obiektywy. I tu ja bym brał 50/1.8 i do tego 85/1.8. Na początek taki zestaw Ci spokojnie starczy, z czasem wymienisz 50/1.8 na coś lepszego i dokupisz jakiś szerszy kąt, dajmy na to 28/1.8 albo jakiś zoomik w postaci choćby Tamrona 17-50.

To taki bardzo ogólnikowy post, ważne żebyś na początek kupił coś uniwersalnego, co podpowie Ci czego Ci brak, jednocześnie coś takiego żeby jakość zdjęć była zadowalająca - czyli najlepiej jakaś stałka.

Krzysq
28-10-2009, 18:38
Cyfra cyfrą, ale idąc do szkoły fotograficznej, będziesz miał też do czynienia z analogiem. Może zostaw sobie 200-300zł na jakiegoś używanego analoga do ćwiczeń. Zawsze lepiej focić swoim sprzętem aniżeli pożyczonym. Do tego obowiązkowo 50 1.8.

blum
28-10-2009, 18:54
Pozostaje Ci więc ok. 1500zł za które kupujesz np. świetną Sigme 50mm/1.4 jako obiektyw uniwersalny portretowy o super świetle i najwyższej ostrości z obecnych na rynku 50tek (jeżeli wybierzesz egzemplarz ostry od pełnej dziury i nie posiadający wad FF/BF to myślę że zostanie on z Tobą na długo bo to super szkiełko).
Jeśli chce tracić nerwy to niech bierze S50/1.4. Nie przypominam sobie aby ktokolwiek z forum trafił na dobry egzemplarz :roll:

Ernest_DLRS
28-10-2009, 19:15
Kwestia puch, z niektórymi współpracuje gorzej, z innymi lpeiej. il-Dottore (chyba taki ma nick) sobie chwali, to z userów forum, znam jeszcze kogoś kto również sobie chwali.

blum
28-10-2009, 19:19
a to niespodzianka miła widzę :]

seweryn1
28-10-2009, 19:33
k20 a lepiej gx20 jest znacznie tańszy, ale jeszcze rozważyłbym Pentaxa K-x do kupienia za 2200. Dobra matryca czasy 1/6000 niezły af jak na tą klasę, no i niezłe filmy. gx 20 jest puchą bardziej zaawansowaną uszczelnianą, ale z gorszą matrycą niż np 450 d, jest ona bardzo szczegółowa jednak dosyć mocno szumiąca, jak na cmosa. Uszczelnienia, dwa kółka nastaw, złącze synchro z lampami i bardzo dobra współpraca ze starymi manualnymi szkłami to jego zalety. Np potwierdzenie ostrości i stabilizacja z każdym szkłem, oraz hyper program (mierzy i dobiera ekspozycję nawet z denkiem od butelki -tzw. zielony przycisk), jedna słabszy af niż w canonach i trochę bardziej nieprzewidywalny pttl - sytem sterowania błyskiem. W pentaxach można się zakochać. Acha Samsung gx 20 nie ma polskiego menu jak to ci przeszkadza, i musisz się szybko decydować bo niedługo ich nie będzie. Jak coś więcej o tym aparacie załóż wątek na www.pentax.org.pl

jaś
28-10-2009, 19:37
Przed zakupem warto sobie zadać pytanie jaki rodzaj pstryków lub zdjęć będzie wykonywał korpus, rozumiem że obiektyw jest na razie drugoplanowy (a powinien byc pierwszoplanowy), zadaj sobie pytanie co chcesz robić i jaki korpus do tego wystarcza zaoszczędzoną kwotę przeznacz na lepsze szkła. Warto rónież zauważyć że "czas życia" korpusu jest stosunkowo niedługi a na pewno znacznie krótszy niż "czas życia" przyzwoitego obiektywu. Z postu nie wynika co chcesz fotografować jakie są twoje fotograficzne zinteresowania - idziesz do szkoły fotograficznej jakoś nie dowierzam że nie masz konkretnych zinteresowań - jeśli fotografujesz "wszystko" - "czyli nic" to moim skromnym zdaniem możesz kupić cokolwiek (na co kasa pozwala, lub jest ochota) do czasu aż się nie zdecydujesz co tak naprawdę cię interesuje.

marfot
28-10-2009, 20:59
Nie kupisz docelowego korpusu i nie zaczniesz kompletować docelowego zestawu obiektywów za tą kwotę niezależnie od systemu. Tak jak radzili poprzednicy - zacznij od 450D + kit IS + C50/1.8. W szkole prawdopodobnie będziesz potrzebował analoga to podpasuje Ci C50/1.8. Jak tym zestawem nie zrobisz dobrych zdjęć to chyba wybór szkoły był chybiony ;).
Możliwości są z gruba takie:
http://www.januszmiller.com/
PS
Zupełnie nie wiem po co wpuszczać się w jakiś egzotyczny system cyfrowy - u Canona masz tanie analogi, wszelakie cyfrówki i urzekające obiektywy (np. C35L).

Karolas
28-10-2009, 22:45
DOSKONALE zdaje sobie sprawę ze obiektyw jest BARDZO wazny i o tym nikt mi nie musi przypominac, jak kupie body z kitowym obikktywem to z czasem jak nazbieram kase i ukierunkuje sie jakie szklo bedzie mi potzrebne to podejme decyzje o zakupie nowego obiektywu. polecacie 450d a mi zalezy na nowszym aparacie i dlatego pytam o 500d z kitowym 18-55, odrazu mowie ze z czasem dokupie obiektywy, a fotografuje prawie wszytko, opuszczone budynki, krajobrazy, amkro, ludzi, sesje zdjeciowe, przyroda, samochody

Ernest_DLRS
29-10-2009, 12:41
Główna zaleta 500D to możliwość kręcenia filmów, jeśli Ci to potrzebne - bierz 500D.

Karolas
29-10-2009, 14:24
niekoniecznie potrzebne są mi te filmy, cena 500d jest podobna to nikona d90 z 18-55 wiec wole nazbierać odrobinkę wiece niż 3 tysiące bo znalazłem nikona d90 właśnie za 3200 a wydaje mi się ze ten nikon będzie zdecydowanie lepszy od 500d i nikon d90 to już chyba poziom canona 50d lub może nawet i 7d...

mirusiek
29-10-2009, 17:27
niekoniecznie potrzebne są mi te filmy, cena 500d jest podobna to nikona d90 z 18-55 wiec wole nazbierać odrobinkę wiece niż 3 tysiące bo znalazłem nikona d90 właśnie za 3200 a wydaje mi się ze ten nikon będzie zdecydowanie lepszy od 500d i nikon d90 to już chyba poziom canona 50d lub może nawet i 7d...
Miłem kiedyś podobne zdanie ale znalazłem to

http://www.e-cyfrowe.pl/testy/canon-eos-50d-vs-nikon-d90-test-porownawczy-31.html

No i pomacałem w sklepie pocykałem trochę na próbę i wybrałem canona :mrgreen:

Kolekcjoner
29-10-2009, 20:19
nikon d90 to już chyba poziom canona 50d lub może nawet i 7d...
Wiesz pod pewnymi względami to nawet Ds-a przebija :lol:.

Karolas
29-10-2009, 22:55
mimo wszytko d90 bo cena jest tu przewagą...i chyba 18-105 bo roznica miedzy 18-55 jest okolo 200 zł a oddzielnie dokupujac szklo wyszlo by wiecej a 18-105 daje wieksze mozliwosci

stroos
29-10-2009, 23:02
Cofnij sie o jedna serie i wez 40d. Wystarczy Ci do niego na KITa z IS + 50/1.8 na poczatek.

Kolekcjoner
29-10-2009, 23:04
Moim zdaniem na D90 to szkoda teraz pieniędzy, gdybym nie był związany żadnym systemem to wybrałbym Pentaxa K7 w zestawie z tymi uszczelnionymi kitami . D90 to już staroć ;).

sirgerwazy
29-10-2009, 23:30
Moim zdaniem na D90 to szkoda teraz pieniędzy, gdybym nie był związany żadnym systemem to wybrałbym Pentaxa K7 w zestawie z tymi uszczelnionymi kitami . D90 to już staroć ;).

dokładnie :) zresztą w sumie k7 też już staroć... ma już parę tygodni ;)
ahh chcialbym mieć parę staroci w swojej torbie: 1ds mk III, 24L mk II ;)

Karolas
30-10-2009, 00:33
powiem Wam ze mam juz dosc tych aparatw az glowa boli raz canon, raz nikon pozniej jeszcze pentax, tak naprawde zauwazylem ze aparat zdrozaly w ciau ostatniego roku ja za swojego canona sx100is dalem jakos z 700 zł z przesylka za nowego!!! jakos poł roku po jego premierze a tera to kosztuje on chyba jakos z 850 i to jest jego noarmalna cena, zanim uzbieram okolo tych 3 tysia to sytuacja sie moze zmienic (aparat zaczna taniec) a mi kasy na koncie przybywac i moze wtedy jakies 50d kupie zobaczymy co to bedzie najwyzej odsiwezy sie znow temat bo rynek foto moze ulegnie radykalnej zmiania (duzo nowych aparatow klasy d90 lub 50d )

huh
30-10-2009, 01:30
jaja sobie robicie ? Pentax k-7 najtaniej! mozna wyjac za 4k nowy
pentax k20d z kitem 18-55 mozna dorwac nowy za 2.8k i to ma sens
ale bez kita, tylko ze bedzie niewiele taniej, ale pentaxy maja bardzo nieprzyjemna
tendencje do szumienia w cieniach na iso 200 np. w taki sposob ze moze to dyskwalifikowac zdjecie, poza tym pentaxy jednak maja mniejsza rozpietosc tonalna
niz canony a te mniejsza od nikonow, chociaz to juz na granicy bledu :)
a to jest bardzo wazne jesli bedziesz studiowal foto, bedziesz robil bardzo rozne zdjecia.

jesli jednak chcesz d90 to lepiej bierz d80, mozna za bardzo male pieniadze dostac uzywane body, tylko trzeba uwazac, najlepiej w swoim miescie, z mozliwoscia osobistego odbioru najlepiej w mieszkaniu sprzedajacego.

polecam stronę która może pomóc w wyborze sprzętu
http://www.pixel-peeper.com/

Kolekcjoner
30-10-2009, 02:02
jaja sobie robicie ? Pentax k-7 najtaniej! mozna wyjac za 4k nowy
pentax k20d z kitem 18-55 mozna dorwac nowy za 2.8k i to ma sens
ale bez kita, tylko ze bedzie niewiele taniej, ale pentaxy maja bardzo nieprzyjemna
tendencje do szumienia w cieniach na iso 200 np. w taki sposob ze moze to dyskwalifikowac zdjecie, poza tym pentaxy jednak maja mniejsza rozpietosc tonalna
niz canony a te mniejsza od nikonow, chociaz to juz na granicy bledu :)
a to jest bardzo wazne jesli bedziesz studiowal foto, bedziesz robil bardzo rozne zdjecia.

Jesteś pewien że wszystkie 8-)?
Poza tym w tzw. realu jeśli nawet te różnice występują to są IMO pomijalne.
I ważne jest to co napisałeś na końcu - jeśli będzie studiował foto to będzie robił zdjęcia, a nie analizował piksele (mam nadzieję :roll:).

huh
30-10-2009, 03:04
czy wszystkie ? mam na myśli te z matryca 20d czyli 20d i k-7

poza tym rozpietosc tonalna to nie analizowanie pixeli, uwierz naprawde jest przykro :? kiedy brakuje 2 EV zeby zrobic dobre zdjecie a wiesz ze mozesz tylko innym aparatem.

Kolekcjoner
30-10-2009, 21:42
czy wszystkie ? mam na myśli te z matryca 20d czyli 20d i k-7

poza tym rozpietosc tonalna to nie analizowanie pixeli, uwierz naprawde jest przykro :? kiedy brakuje 2 EV zeby zrobic dobre zdjecie a wiesz ze mozesz tylko innym aparatem.

W raw-ach w tych puszkaxh brak Ci 2EV :-P?

Karolas
30-10-2009, 23:56
według mnie najlepiej kupić coś najnowszego i dobrego w chwili gdy kupuje się aparat, a normalne jest ze będzie się starzał i nie będzie ciągle najnowszym i najlepszym modelem w klasie i systemie

Karolas
31-10-2009, 16:51
miałem okazje dziś mieć w ręku kilka aparatów, z canonów 450 i 500 obydwa zdecydowanie za małe do moich dłoni, pobawiłem sie chwile nikonem d90, i samsungiem gx20 który tez jest odpowiednio duzy, wiec siła rzeczy w gre wchodza aparat że tak się wyrważę z wyższej półki, nawet w sklepie bardziej polecno mi 50d ale sam korpus kosztował 3800, a d90 z 18-105 tyle samo... jak nazbieram kase i aparat troche staniej to wezme 50d z kitem 18-55, ale to sie zobaczy poki co jestem za nikonem, pozdrawaim dziekuje za pomoc, temat mozna zamknac, chyba ze ktos ma jeszcze jakies cenne uwagi w tej sprawie

MarcinG
31-10-2009, 18:18
z canonów 450 i 500 obydwa zdecydowanie za małe do moich dłoni

to teraz zobacz je jeszcze z gripami :P

Babli
01-11-2009, 10:51
Witam ;) Otóż i ja mam problem. Waham się między canonem 500D a 40D. Nie chcę wymieniać aparatu za rok, bo ten mi przestanie wystarczać. O ile ostatnio byłam zdecydowana na pięćsetkę, to poczytałam troszkę forum i nie jestem pewna. Nie potrzebuję kręcić nią filmów itp. A różnica cenowa jest :) .

Karolas
01-11-2009, 12:29
przeczytaj cały temat w ktorym napsałaś posta i znjadziesz odpowiedz w 100% na swoje pytanie

dariuszpicasso
01-11-2009, 12:42
Witam ;) Otóż i ja mam problem. Waham się między canonem 500D a 40D. Nie chcę wymieniać aparatu za rok, bo ten mi przestanie wystarczać. O ile ostatnio byłam zdecydowana na pięćsetkę, to poczytałam troszkę forum i nie jestem pewna. Nie potrzebuję kręcić nią filmów itp. A różnica cenowa jest :) .

a jakie chcesz robić zdjęcia?

Babli
01-11-2009, 12:54
Przeczytałam cały, ale żaden post nie rozwiał moich wątpliwości, jedynie je wyolbrzymił ;)

dariuszpicasso, głównie przyroda. Kwiatki i zwierzątka :)

Ernest_DLRS
01-11-2009, 13:08
allegro > 30D

polecno mi 50d ale sam korpus kosztował 3800, a d90 z 18-105 tyle samo... jak nazbieram kase i aparat troche staniej to wezme 50d z kitem 18-55, ale to sie zobaczy poki co jestem za nikonem, pozdrawaim dziekuje za pomoc, temat mozna zamknac, chyba ze ktos ma jeszcze jakies cenne uwagi w tej sprawie

Uważasz że D90 jest duży? Miałem tą plasticzaną zabawkę w rękach, myślałem że przypadkowo zgniotę... :roll: Co prawda byłem wtedy userem D700 + grip co było spoooro większe od D90, więc może stąd takie wrażenie.

Kolekcjoner
01-11-2009, 14:50

Nie wiem jakie są Twoje preferencje ale jeśli nie chcesz targać dużego klocka to 40-tkę odradzam. 500-tka jest sporo mniejsza i lżejsza, funkcjonalnie niewiele się różni, a pod pewnymi względami np. LiveView (przy kwiatkach i zwierzątkach może mieć znaczenie :-D) jest lepiej dopracowana niż 40D.
Możesz też poczekać jeszcze do lutego będzie następca 500-tki co może zaowocować albo nowym lepszym korpusem albo niższą ceną 500D.

Karolas
01-11-2009, 18:47
allegro > 30D

Uważasz że D90 jest duży? Miałem tą plasticzaną zabawkę w rękach, myślałem że przypadkowo zgniotę... :roll: Co prawda byłem wtedy userem D700 + grip co było spoooro większe od D90, więc może stąd takie wrażenie.

napewno d90 jest wieksze od 500d czy 450d z ktorymi mialem okazje to porownywac dla mnie juz w miare wystarczajace