Zobacz pełną wersję : Sprzedałem Tamrona 17-50 f2.8 i...
Witam
Przekronie zadam byłym posiadaczom Tamrona 17-50 f2.8 pytanie:
Dlaczego sprzedałeś to szkło?
Pytam ponieważ jest mnóstwo ofert na używane Tamronki 17-50,
a sam się nad nim nawet niedawno zastanawiałem,
ale mam sporo wątpliwości co do niego (AF, trwałość itp.).
Jest dużo ofert odsprzedaży tego słoiczka i jest to dla mnie zastanawiające, stąd moje pytanie.
Jeśli sprzedałeś to podziel się prosze powodem i wpisz proszę szkło które kupiłeś w zamian.
Z góry dzięki!
PS. Wiem jest podobny wątek typu: sprzedałęm-dlaczego,
ale moze tego mod nie skasuje ze względu na zawężenie do jednego typu szkła :-) za co z góry dzięki.
Grzesiek_PL
27-10-2009, 23:23
Pewnie dla tego że 29 października będą wersje z VC :-D
Pytam ponieważ jest mnóstwo ofert na używane Tamronki 17-50,
a sam się nad nim nawet niedawno zastanawiałem,
ale mam sporo wątpliwości co do niego (AF, trwałość itp.).
Kupiłam używanego - świetny egzemplarz zresztą.
Sprzedałam po ponad roku.
Dlaczego ? Nijak nie pasował do 5D :D:wink:
dużo ofert bo to po prostu szajs !
no i jeszcze bardzo słabo działa z lampą !
- ot taka jest moja opinia na temat tego szkła
szymekgd
27-10-2009, 23:33
Polacy maja coraz wiecej pieniedzy i stac ich na firmowe, drozsze obiektywy ;)
yyy co? :shock: co masz na myśli? słabo działa ci obiektyw z lampą? :D
chyba ze to prowokacja.
bartorux
27-10-2009, 23:37
5D + 35L/1.4 + 15/2.8Fish + 85/1.8 + 700-200/2.8 + 580EX + LowePro flipSide 400AW może i szajs, a mógł byś pokazać mi fotkę twojego 700-200 ?? :) Bo takiego cuda nie widziałem. Jak już się chwalić tym co się ma to przynajmniej bez błędów :)
dużo ofert bo to po prostu szajs !
Nie zgadzam się. Jeżeli potencjalny nabywca kupuje to szkło świadomie, dostrzega jego wady i zalety. Oczywiście pierwszym priorytetem jest przetestowanie szkła pod względem BF,FF. Jeśli posiadamy dobry egzemplarz to jak można nazwać go szajsem. Mamy jasne, stałe światło 2,8. ,pamiętajmy że kupiliśmy go za niewielkie pieniądze jako alternatywa dla droższych szkieł klasy L.
Przecież nie można wymagać od szkła za 1500zł by jednocześnie było: jasne, uszczelnione i w dodatku z szybkim AF.
Sprzedałem Tamrona 17-50 f2.8 i... i Canona 40D. ;)
Ja sprzedałem bo zmieniłem body na pełnoklatkowe, w innym wypadku bym nie sprzedawał, bo to świetny obiektyw i zrobiłem nim masę udanych zdjęć...
Eberloth
28-10-2009, 00:28
Sprzedali, bo uważali, że jak kupią pięć razy droższe szkło, to będą robić pięć razy lepsze foty ;)
he he dobre, swoja droga dobre szkiełko za niewielkie pieniądze, gdyby nie FF zostałbym przy nim
januszP.
28-10-2009, 06:41
kupiłem 17-55 i sprzedałem Tamrona. Popełniłem kardynalny błąd wynikający chyba tylko z próżności. Oprócz wolniejszego AF (z którym też nie miałem problemów w mojej fotografii) Tamron był we wszystkich innych aspektach lepszy. Ostrość, wierność oddawania kolorów, waga,.... No ale dźwigam dzisiaj z "dumą" większy ciężar za ponad 3 krotnie większą cenę
(wielkość dla mężczyzny ma znaczenie :mrgreen:) i robię to samo co Tamronem tylko drożej :mrgreen:
za mało było wtedy testów Cichego :-D
Sprzedałem bo 2.8 to ciemnica.
Btw - w kategorii cena/jakość tamron jest nie do pobicia.
Dobre szkiełko. Mnie trochę denerwował AF (chyba wolniejszy niż w kicie ale lepszy niż w sigmie).
Optycznie rewelacyjny. Wymieniłem go na USM.
Witam
Przekronie zadam byłym posiadaczom Tamrona 17-50 f2.8 pytanie:
Nie sprzedałem - nie jest jakoś super zbudowany, ale to jeden z najostrzejszych zoom'ów w tym zakresie jakie widziałem. Generalnie do tego do czego go używam się nadaję i nie widzę żadnego powodu do jego wymiany.
Po odpowiedziach widzę, że szkiełko broni się samo :-)
i przez zadowolonych użytkowników.
Niemniej z tego co zdołałem się zorientować szkiełko trzeba wybierać z kilku egzemplaży by nie trafić na jakieś "problematyczne".
U mnie raczej wybór padnie na wersje _bez_ VC ze względu na filtry,
70-200 canona (czwóreczka) ma te sama średnice...
no nic,
dzięki! czas wybrać się na macanie sprzętu :-)
Eberloth
28-10-2009, 14:07
Sprzedałem bo 2.8 to ciemnica.
Trafna uwaga. Ja też kupuję tylko szkła ze światłem < 1.0 :mrgreen:
Zwłaszcza zoomy :mrgreen::wink:
Pewnie masz same
LEICA NOCTILUX-M 50 MM F / 0.95 ASPH
i masz ich sporo na półce :-) na każdy dzień tygodnia
Pozdrawiam.
VomitroN
28-10-2009, 20:49
Po co sie tak ograniczac. Przeciez sa jasniejsze :)
BTW Tamrona 17-50, ja poki co swojego egzemplarza jeszcze sie nie pozbylem ale wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja, ze tak sie niebawem stanie. Do wiertarki juz sie przyzwyczailem ale minela gwarancja i od razu zaczelo cos zgrzytac w srodku a okolica gwintu do nakrecania filtra zachowuje sie jak grzechotka. Ale da sie z tym zyc, bo na jakosc zdjec nie wplywa. Na pewno jednak zostane przy marce. Nastepny tez bedzie Tamron, ale czy tym razem 28-75 czy znow 17-50, to sie pewnie okaze na gwiazdke :)
i klient jest zadowolony. Jestem sprzedawcą. (taki żarcik) :-)
BTW Tamrona 17-50, ja poki co swojego egzemplarza jeszcze sie nie pozbylem ale wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazuja, ze tak sie niebawem stanie[...] Wyrzucisz go na śmietnik?
może i szajs, a mógł byś pokazać mi fotkę twojego 700-200 ?? :) Bo takiego cuda nie widziałem. Jak już się chwalić tym co się ma to przynajmniej bez błędów :)
rozpędził się trochę :mrgreen:
elmalier
29-10-2009, 11:53
to co Ci grzechocze to plastikowe badziewie w kolo obiektywu (wygina się ta część na która filtra nakręcasz tak?) dokręca się 3 śrubeczki które się luzują i jest jak nówka:) Post na forum gdzieś jest o tym a na YouTube filmiki jak to zrobić.