PDA

Zobacz pełną wersję : lampy błyskowe CY400. wina synchro?

Metus
16-09-2005, 08:30
Wczoraj kupiłem (niestety używane) lampy studyjne CY400 2 sztuki + softboxy itd... Dopiero dziś zaczyna próbować sprzętu... i tu rozczarowanie bo albo ja nie umiem albo nie wiem co.. opisuję problem..

Aparat Canon20D ustawiam na statywie. Ustawienia aparatu czas migawki 1/200 oraz f 4. Tryb manualny. lampy wyzwalane kabelkiem z gniazda w aparacie.. Przy takich ustawieniach co 5-7 zdjęcie jest naświetlone poprawnie a reszta albo zupełnie nie naświetlona nie widać nawet konturów modela albo naświetlone połowicznie.. dokładnie pół zdjęcia naświetlone a pół czarne.... (oczywiście po każdym zdjęciu czekam aż lampy się naładują co jest sygnalizowane sygnałem dźwiękowym) acha .. lampy błyskają za każdym razem..

natomiast przy ustawieniach aparatu czas: 1/40 f 22 tryb również manualny naświetla idealnie wszystkie klatki...

dzwoniłem do człowieka od którego kupiłem sprzet ale on broni się, ze jest sprawny a wina musi być po mojej stronie... złe ustawienia aparatu...

czy ktoś może mi pomóc?

acha.. może umieszcze fotki jak to wygląda choć nie wiem czy są potrzebne

Metus
16-09-2005, 09:28
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img396.imageshack.us/img396/985/19hv1.jpg)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img397.imageshack.us/img397/1878/29ex.jpg)

te same ustawienia aparatu. lampy błysneły zarówno przy pierwszym jak i przy drugim zdjęciu.

Metus
16-09-2005, 10:13
dzwoniłem do funsports .. Ktoś z kim rozmawiałem powiedział, że synchro nie ma tu raczej nic do rzeczy... powiedział również, że czas 1/200 jest całkiem normalny.. i nie powinno być problemu... a mo problem zaczyna sie już od czasu 1/60!!!!!! nie wiem co jest... jestem lekko załamany... no nic.. ide szukać przyczyny..

acha powiedział też, że jeśli lampa błyska to znaczy, że jest sprawna.. ehk... w sumie to chyba mnie pocieszyło troszke...

Ramirez
16-09-2005, 10:30
te same ustawienia aparatu. lampy błysneły zarówno przy pierwszym jak i przy drugim zdjęciu.

A w aparacie synchronizację błysku masz nastawioną na 1. czy 2. lamelkę?
Może tu jest problem, chociaż to trochę dziwne, że tylko niektóre zdjęcia są źle naświetlone. :???:

Ramirez
16-09-2005, 11:04
Zobacz to: http://photonotes.org/articles/eos-flash/#faq5
Znalazłem to na innym wątku. Wynika z tego, że zdjęcie może być niedoświetlone, jeśli lampa nie zdążyła się naładować.
Sprawdź czas ładowania się lampy, może tu jest pies pogrzebany...

Metus
16-09-2005, 11:15
żyć mi to nie daje..
napiszę co zaobserwowałem.
Na początku próbowałem podpiąć kabel z jednej lampy do drugiej.. nie pomogło... wymieniłem kabel na drugi... również nic..

dopiero kiedy wyzwalam lampy CY400K lampą wbudowaną (zasłaniam ją kartonem aby nie psuła ekspozycji) nawet przy czasie 1/250s wszystkie zdjęcia naświetlone są prawidłowo...

macie na to jakies lekarstwo??

Metus
16-09-2005, 11:16
Ramirez.. lampy sygnalizują sygnałem dźwiękowym, że są naładowane.. pozatym błyskają za każdym razem ...

a obiektyw mam założony 50/1,8 więc nie jest to długa lufa

Metus
16-09-2005, 11:22
zapomniałem dodać, że przy użyciu kabla synchro i czasu 1/250 ŻADNE zdjęcie nie jest naświetlone

Ramirez
16-09-2005, 11:25
Patrząc na 2 zdjęcia, które załączyłeś, to niedoświetlone wygląda tak, jakby błysk wyzwalany był zbyt późno lub zbyt wcześnie (nie wiem czy migawka otwiera się na dół czy do góry) w stosunku do otwarcia/zamknięcie migawki.
Chodzi mi o to, że górna część zdjęcia jest lepiej naświetlona, niż dolna. W przypadku problemu z synchronizacją, błysk może być wyzwalany np. w momencie, gdy migawka jest już częściowo zamknięta.
Dlatego pytałem Cię o to, czy synchronizację błysku masz nastawioną na 1. czy 2. lamelkę?

minek
16-09-2005, 12:02
Mateus: A to dziwne, bo lampa wbudowana daje przedbłysk, ktory powinien wyzwolić lampy przed otwarciem migawki.

Metus
16-09-2005, 12:05
Patrząc na 2 zdjęcia, które załączyłeś, to niedoświetlone wygląda tak, jakby błysk wyzwalany był zbyt późno lub zbyt wcześnie (nie wiem czy migawka otwiera się na dół czy do góry) w stosunku do otwarcia/zamknięcie migawki.
Chodzi mi o to, że górna część zdjęcia jest lepiej naświetlona, niż dolna. W przypadku problemu z synchronizacją, błysk może być wyzwalany np. w momencie, gdy migawka jest już częściowo zamknięta.
Dlatego pytałem Cię o to, czy synchronizację błysku masz nastawioną na 1. czy 2. lamelkę?

Też mam takie wrażenie że błyska zbyt późno albo zbyt wcześnie... zdjęcie 2 jeszcze jest mało niedoświetlone... zdarza się że nie jest wcale a zdarza się że jest w okolicach połowy zdjęcia.

?? sorry ale nie do końca rozumiem.. nie wiem gdzie i jak można ustawić tą lamelkę.. na lampie nie widze żadnych możliwości regilacji oprócz mocy błysku i tego czy lampa modelująca ma gasnąc po zrobienu zdjęcia czy nie. a w aparacie również nie znalazłem takiej opcji... ale być może znów czegoś nie wiem :(

maku
16-09-2005, 13:19
Nie wiem jak to jest z twoimi lampami bo nie miałem z takimi styczności.

Bawiłem się tylko trochę Elfo.

Z podanych przez ciebie objawów wynikałoby że fotocelę masz ustawioną na drugi błysk co daje poprawne wyzwalanie lamp przy pomocy lampy na aparacie natomiast uniemożliwia poprawne wyzwolenie lamp przy użyciu kabla.

Na twoim miejscu ustawiłbym fotocelę na pierwszy błysk bądź też ją wyłączył.

(Oczywiście gdybam tak sobie tylko bo nie znam dokładnie twoich lamp)

Ramirez
16-09-2005, 13:23
?? sorry ale nie do końca rozumiem.. nie wiem gdzie i jak można ustawić tą lamelkę..
Ja mam 350D i u mnie jest to w Custom Functions -> Shutter Curtain sync

Metus
16-09-2005, 13:56
Mateus: A to dziwne, bo lampa wbudowana daje przedbłysk, ktory powinien wyzwolić lampy przed otwarciem migawki.

hehe Metus ;) lampę wbudowaną zasłaniam ręką i ona wyzwala lampy CY400K więc przedbłysk chyba blokuje ręka a błysk wyczuwalny jest przez lampy który je wyzwala... sam nie wiem... ale to dziala...

Ja mam 350D i u mnie jest to w Custom Functions -> Shutter Curtain sync

znalazłem tą funkcję ... zaraz się nią pobawię...

znalazłem też funkcję "flash sync speed in Av mode" ktoś wie co to takiego?? mam ustawione "auto" a tą shutter Curtain sync mam ustawione na 1

Metus
16-09-2005, 14:10
a więc... funkcja "flash sync speed in Av mode" nie wpływa na to nic a nic.. myślę że jest to ręczne bądz automatyczne ustawienie max. krótkiego czasu migawki przy użyciu lampy błyskowej.

natomiast funkcja Shutter Curtain sync troche pomogła. w momencie ustawienia na 1 to przy 1/200 nie udało mi sie poprawnie naświetlić klatki a problem pojawiał się juz przy czasie 1/60 natomiast przy ustawieniu na "2" poprawia się.. udaje mi się naswietlić ok 2/3 klatek przy czasie 1/125 ale nadal to nie jest to... a w funsports zapewniali, ze przy czasie 1/200 nie powinno być żadnych problemów... więc to nie jest ograniczenie możliwosci lamp

KuchateK
17-09-2005, 01:35
A pstrykales juz wszystkim przy lampach?

Metus
18-09-2005, 16:59
A pstrykales juz wszystkim przy lampach?

tu nie mam duzego pola do popisu... raptem jedno pokrętło i 2 przełączniki - jeden to 0n/off, drugi dot. pracy lampy modelującej a pokrętło moc błysku :(

chyba jednak musze kupic wyzwalacz radiowy

KuchateK
18-09-2005, 17:50
Chodzilo mi raczej o to ponizej:

Z podanych przez ciebie objawów wynikałoby że fotocelę masz ustawioną na drugi błysk co daje poprawne wyzwalanie lamp przy pomocy lampy na aparacie natomiast uniemożliwia poprawne wyzwolenie lamp przy użyciu kabla.

Na twoim miejscu ustawiłbym fotocelę na pierwszy błysk bądź też ją wyłączył.
Jesli zrobili te lampy "normalnie" to nie powinno miec to wplywu. Ale niestety rozne wynalazki sie trafiaja.

Ramirez
18-09-2005, 19:04
dopiero kiedy wyzwalam lampy CY400K lampą wbudowaną (zasłaniam ją kartonem aby nie psuła ekspozycji) nawet przy czasie 1/250s wszystkie zdjęcia naświetlone są prawidłowo...

A może rzeczywiście te lampy są jakieś trefne i np. działają poprawnie tylko przy użyciu fotoceli.
Ja osobiście nie używałem tych lamp, ale nie sądzę, żeby było aż tak dużo możliwości do ustawiania, żebyś nie mógł ich po tylu próbach dobrze zsynchronizować. :confused:
Weź zanieś je do tego gościa, od którego kupiłeś i niech podepnie swój sprzęt i pokaże, że jest wszystko OK, skoro jest tego taki pewien. :?

Metus
21-09-2005, 18:30
Rozmawiałem z prezesem Funsports ... niesamowite..

Z objawów które mu przedstawiłem, stwierdził, że jest to wina aparatu.

Zaproponował mi, abym wysłał do nich lampy na swój koszt, oni je sprawdzą i :

- jeśli lampy będą zepsute, naprawią je na swój koszt, odeślą mi je na swój koszt oraz zwrócą mi koszt wysyłki do nich (lampy są po gwarancji do czego od razu się przyznałem)

- jeśli będą sprawne odeślą mi je na mój koszt..

całkiem ciekawe co??

powiedział abym spróbował wyzwolić je zwykłą starą manualną lampą i jeśli wszysko będzie ok to znaczy, że wyzwalacz radiowy będzie ok a jeśli nie to i radiówka nie pomoże..

wygrzebałem też stary aparat.. kompakt cyfrowy... zobaczę czy da się do niego podłączyć lampy... jeśli się da to sprawdzę je tym aparatem.. jeśli nie.... to juz sam nie wiem czym...

ps Firma Funsports zyskała w moich oczach wiele... większość firm wymiguje się z napraw.. starają się uniknąć ich za wszelką cenę szukając winy użytkownika... a ta firma... oferuje mi tak wielką pomoc mimo, że lampy są juz po gwarancji

jestem pod wrażeniem

Metus
21-09-2005, 18:32
niestety stara lampa błyskowa na stopce ma 45V (unomat B20C) i nie wiem czy moge jej bezpiecznie użyc bo napięcie na 420EX jest równe 4V...

KuchateK
21-09-2005, 18:41
20D toleruje na stopce do 250V.