Zobacz pełną wersję : przesiadka
Witam. Jestem tu nowy i chciałbym uzyskać informacje na temat 50d tzn. jak z awaryjnością, czy ma on jakieś problemy które powtarzają się u większej ilości użytkowników i generalnie jak się on sprawuje? Poważnie się zastanawiam nad zmianą systemu z N na C. Z góry dzięki.
margo7355
26-10-2009, 21:38
Z reguły narzekają na 50d ci co go nie posiadają, miałem 40d i teraz mam 50d --body lepsze pod każdym względem-- w kazdym razie ja jestem bardzo zadowolony
Bogdan56_Ch
26-10-2009, 22:07
mam już 50D dość długo i jak do tej pory najmniejszego problemu.
tezmarek
26-10-2009, 22:22
Witam. Jestem tu nowy i chciałbym uzyskać informacje na temat 50d tzn. jak z awaryjnością, czy ma on jakieś problemy które powtarzają się u większej ilości użytkowników i generalnie jak się on sprawuje?
Generalnie to w miarę przyzwoity (tylko i aż) aparat. Maryca z dużym upakowaniem pikseli ma swoją specyfikę - trzeba uważać przy obróbce - zwłaszcza przy wysokich ISO. Raczej trzeba mieć b. ostre obiektywy lub nie oglądać zdjęć w skali 100%, bo przy 15 Mpix można być niezadowolonym. Dosyć obficie naświetla - uwaga na przepały i szczegóły w światłach. Tryb priorytetu jasnych partii obrazu załatwia sprawę tylko częściowo, bo zauważalnie eksponuje szumy w cieniach. Auto ISO jest w formie szczątkowej. Domyslne odszumianie degraduje obraz nawet dla ISO 100 (można wyłączyć, ale na poziomie aparatu nie można wpływać osobno na odszumianie luminancji i chromianancji).
Było kilka (naście) wypowiedzi, że czasmi aparat jakby "zamiera" - nie reaguje na spust (to raczej nie sprawa styków w spuście migawki). Mnie tez się zdarzyło coś takiego kilka razy.
Pojawiają się czasami narzekania na niestabilność autofokusa i korekcji obiektywów.
Witam. Poważnie się zastanawiam nad zmianą systemu z N na C. Z góry dzięki.
Ja ci radzę - zastanów się jeszcze poważniej ;). Obecnie migracja w tym kierunku raczej nie ma sensu (za wyjątkiem specyficznych potrzeb związanych z dostępnością obiektywów - np. z f/1.2).
Po osmiu miesiąch dwa razy err 99 w czasie bardzo szybkiego przegladania zdjec. Przetrwał kilka silnych sztormów. Jesli masz dodatkowe 3 tys to masz 7D dodatkowe 3 i piątka jest Twoja ;) Witaj wsród Canonierów
Dzięki za posty. Co do przesiadki to jeszcze nie zdecydowałem. Jestem z N zadowolony ale jak czytam co się dzieje w serwisie na Postępu to włos mi się jeży. Co do 50d to wiem że jest to przyzwoita puszka, natomiast chodziło mi raczej o awaryjność sprzętu.
Ja miesiąc temu przesiadłem się z D90 na 50D. Po dziś dzień nie jestem pewien czy to był dobry ruch. Puki co 50 trzyma się dobrze, err zero zawiech zero.. ogólnie git. Jedyna rzeczy do jakiej nie mogę się przyzwyczaić to mega kontrastowy ekran LCD (o tym już bylo wiele napisane) oraz wariacje WB.
Mam jakieś 3 miesiące, przeżył deszcze, piasek. Zero errorów,
Było kilka (naście) wypowiedzi, że czasmi aparat jakby "zamiera" - nie reaguje na spust (to raczej nie sprawa styków w spuście migawki). Mnie tez się zdarzyło coś takiego kilka razy.
Pojawiają się czasami narzekania na niestabilność autofokusa i korekcji obiektywów.
to też mi się nie zdarzyło, więc jak na razie żadnej awarii :)
B o g d a n
30-10-2009, 23:14
50D fotografowałem przez 9 miesięcy. Nigdy nie miałem żadnego problemu. Aparat ekstra.
zbyszekjan
31-10-2009, 00:09
Posiadam C50D kilka miesięcy. Jak do tej pory nie miałem żadnych awarii. Aparat spisuje się bardzo dobrze :-D.
Ernest_DLRS
03-11-2009, 02:48
Niech kolega napisze jeszcze z czego konkretnie chciałby przeskoczyć na Canona 50D, co fotografuje i w jakim kierunku planuje swój fotograficzny rozwój - te informacje pomogą zachęcić, lub odradzić co do przesiadki.
Pozdrawiam
Ernest, rozwój rozwojem, a budżet budżetem. Każdą puszką (krop i ff da się iść w każdym kierunku "rozwoju"). Przy zmianie systemu idą weg wszystkie szkła i trzeba dokupić inne. Więc podstawa to kasa. Z kropów najświeższym niskobudżetowym jest 500d/50d więc pewnie kolega nie chce robić muzeum w domu i zakupwać historyczne już (mówię o cyklu produkcyjnym nie sentymentalnym) body. Bo jak tak (sentymentalnie) to za niezłe pieniżąki może wyrwać nikona f5 /f6 , canona 3,1v itp, itd + 20 rolek filmów i starczy na rok może dwa. ;)
Mam 50d od sierpnia, jedyne do czego mogę się przyczepić to matówka, tzn jest dla mnie zbyt prosta :)
Brak awaryjności, fotografuję przyrodę z 400 f5,6. Fotografuję także ekstremalnie w klubach, gdzie jest dużo wilgotności itd. Zero errorów, polecam 50d, każdemu kto chce się przesiąść z czegoś starszego.
Rozważam kilka opcji. Obecnie mam d80 i kita więc bardzo nie stracę. Pomysłów jest kilka. Jeden to 50d i 17-55 2.8 a inne to różne możliwości w N np. zostanie narazie przy d80 i zakup 17-55 2.8, a później d90. Co do typu fotografii to po trochu wszystkiego. Poprostu lubię zdjęcia dobrej jakości.
tezmarek
04-11-2009, 23:57
...w N np. zostanie narazie przy d80 i zakup 17-55 2.8, a później d90. Co do typu fotografii to po trochu wszystkiego. Poprostu lubię zdjęcia dobrej jakości.
W takim razie to jest sensowniejszy pomysł...
Czyli co? Radzisz zostać w N? A jeszcze zapytam jak spisuje się 50d z tamponem 17-50? Czy jest to sensowne połączenie?
Handelson
05-11-2009, 00:32
Miałem 50D i używałem 4 miesiące. Chodziła na tym co w stopce. Żadnych awarii, usterek ani zażaleń ;) Sprzedałem bo przyszła pora na pełna klatkę :D
Jesli chcesz mieć zdjęcia lepszej jakośći to poświęć 10 weekendów na plenery krajobrazowe, 10 na sesje portretowe, 10 na pracę w studio itd. ;) Twój Nikon też jest bardzo dobry. A jeśli już kupować to obiektywy. Pozdr.
Dzięki za posty. Co do przesiadki to jeszcze nie zdecydowałem. Jestem z N zadowolony ale jak czytam co się dzieje w serwisie na Postępu to włos mi się jeży.
Czyli co z deszczu pod rynne? :)
Poczytaj sobie nasze forumowe watki o serwisie na zytniej... Jedyna roznica miedzy C i N pod tym wzgledem jest taka, ze Canonowcy sie nie zorganizowali na tyle zeby zrobic strone polishcanonservice.com.
Moj 20d byl przykladowo 3 miesiace odsylany do i z serwisu, az naprawili to co mieli naprawic i to co zepsuli probujac naprawic to pierwsze... :)