Zobacz pełną wersję : jaki obiektyw na początek....
Moi drodzy mam problem. Za chwilę kupię lustereczko i o dziwo wiem co to będzie - 30D.
Problem leży gdzie indziej. Otóż zastanawiam sie czy aparat kupić z kit-em, czy sam korpus i zakupić później do niego jakiś obiektyw.
Chodzi o to że z lustrem będzie to mój pierwszy kontakt i nauka obsługi powyższego napewno troszeczkę mi zajmie.
Czy lepiej zacząć sie uczyć na zwykłym kicie 18-55 czy moze 28-80 czy jeszcze cos o wiekszej rozpietości ogniskowych np 28-200 ???
Później ( następny obiektyw ) będę szedł w stronę portretu ..
Dokup kitowy 18-55 ze stabilizacja na sam poczatek. Chyba ze chcesz wydac wiecej, wtedy mozna o czyms drozszym pomyslec.
Ale na poczatek to kit z IS + 50/1.8
jak masz kasę to kup tamrona 17-50 2.8 :) a jak nie to tak jak yarson mówi
Na początek kit 18-55IS może być.
Jak jest kasa to najlepiej 17-55/2,8IS USM:smile:
Nie rób tak jak Ci niektórzy doradzają. Kup kita, bo skoro nie masz o tym pojęcia to nie wiesz czego potrzebujesz. Kit kosztuje grosze i zawsze można go zmienić. Lepiej najpierw popstrykaj z miesiąc i będziesz wiedział czego Ci trzeba. Dopiero wtedy pchaj się w szkła powyżej 1kzł.
Wynalazki typu 28-80 i 28-200 sobie daruj. Już lepiej kupić kompakta.
Dla mnie do portretu tylko stałka. 50/1.8, 50/1.4, 85/1.8.
Hej, tez planuje w najbliższym czasie kupić lustro i właśnie zastanawiałem się nad kitem (na początek). Będzie to moja pierwsza lustrzanka, wcześniej moglem się tylko bawić sprzętem znajomych. Mam pytanie do "starych wyjadaczy" :) . Co tak naprawdę sądzicie o obiektywie kitowym?
Hej, tez planuje w najbliższym czasie kupić lustro i właśnie zastanawiałem się nad kitem (na początek). Będzie to moja pierwsza lustrzanka, wcześniej moglem się tylko bawić sprzętem znajomych. Mam pytanie do "starych wyjadaczy" :) . Co tak naprawdę sądzicie o obiektywie kitowym?
...że w zasadzie każdy początkujący powinien się na nim uczyć i wyrobić sobie o nim zdanie. Ja swojego kita oceniam bardzo dobrze, a miałem starą wersję bez IS (podobno nowa jest dużo lepsza).
Co tak naprawdę sądzicie o obiektywie kitowym?
Warto od niego zacząć. Warto go mieć np. w sytuacjach awaryjnych. Nie warto sprzedawać. Chyba, że się na FF przesiadamy...
Nie rób tak jak Ci niektórzy doradzają. Kup kita, bo skoro nie masz o tym pojęcia to nie wiesz czego potrzebujesz. Kit kosztuje grosze i zawsze można go zmienić. Lepiej najpierw popstrykaj z miesiąc i będziesz wiedział czego Ci trzeba. Dopiero wtedy pchaj się w szkła powyżej 1kzł.
Wynalazki typu 28-80 i 28-200 sobie daruj. Już lepiej kupić kompakta.
Dla mnie do portretu tylko stałka. 50/1.8, 50/1.4, 85/1.8.
Dzięki wielkie za odpowiedź. Mój pierwszy aparat to to nie będzie tylko pierwsza lustrzanka i dlatego moje pytanie. Obecnie posiadam fuji s5600
Obecnie posiadam fuji s5600
O, mój pierwszy własny aparat. ;) Żałuję, że już go nie mam, bo to była całkiem niezła zabawka...
yarson, do nauki "tajników" lustra to bym polecił radę muflona:
:arrow:http://canon-board.info/showthread.php?t=12049 :)
Kup kita i 50mm 1.8, na początek w sam raz. Chyba, że jak masz więcej $ to rzeczywiście kita zastąp tamronem 17-50mm 2.8. Ja jak zaczynałem miałem kita i oprócz szerokiego kąta to jakoś mnie nie olśnił, dopiero jak założyłem 50 1.8 to zobaczyłem co to znaczy lustro :)
Kup kita i 50mm 1.8, na początek w sam raz.
Fakt, w sumie 50/1.8 możesz śmiało na początku wziąć. Jeżeli kupisz używane, to w razie czego sprzedasz za tyle samo, za ile kupiłeś. Jest to dość popularny towar, bez problemu kupisz i sprzedasz. Osobiście polecam 85/1.8 - świetne szkło portretowe, ale myślę, że w Twoim przypadku najpierw musisz pochodzić z "zestawem startowym" i po pewnym czasie sam będziesz wiedział czego chcesz. ;)
ostrowin
27-10-2009, 11:16
Fakt, w sumie 50/1.8 możesz śmiało na początku wziąć. Jeżeli kupisz używane, to w razie czego sprzedasz za tyle samo, za ile kupiłeś. Jest to dość popularny towar, bez problemu kupisz i sprzedasz.
Tak,o ile mu się wcześniej nie rozleci.:???:
Tak,o ile mu się wcześniej nie rozleci.:???:
Sam z siebie się nie rozleci. Jak kupi powypadkowy to może się rozleci. Wszyscy tak narzekają na jego wykonanie, ale nikt nie pamięta, że nie jest to obiektyw do zadań specjalnych... Miałem ten obiektyw bardzo długo i praktycznie był jak nowy. ;)
yarson, bardzo istotna kwestia jest kwota jaka mozesz przeznaczyc na obiektyw.
Tu powstaje pytanie, czy jestes w stanie zaplacic np 1000 za dobry obiektyw, ktory zostanie z Toba na dluzej i uzupelni obiektywy portretowe, ktore w przyszlosci sobie dokupisz, czy tez wolisz wydac pieniadze na obiektywy 18-55 lub 50 1.8, ktore potem sprzedasz ze strata aby kupic cos czego nie kupiles na poczatku.
Gdybys decydowal sie na obiektywy przejsciowe i interesowalaby Ciebie 50mm 1.8 to mam do odsprzedania.
Tu powstaje pytanie, czy jestes w stanie zaplacic np 1000 za dobry obiektyw, ktory zostanie z Toba na dluzej i uzupelni obiektywy portretowe, ktore w przyszlosci sobie dokupisz, czy tez wolisz wydac pieniadze na obiektywy 18-55 lub 50 1.8, ktore potem sprzedasz ze strata aby kupic cos czego nie kupiles na poczatku.
Zasadnicze pytanie co oznacza "dobry" obiektyw. 1000zł za "dobry" zoom "który zostanie z Toba na dluzej"? Wątpię... :P
Druga kwestia, 50/1.8 odsprzedasz bez straty. Kit bez IS, to koszt rzędu 50-100zł.
Jasne, niech wyda 1kzł na obiektyw, a później stwierdzi, że kręcą go stałki... Pozwólcie mu, żeby sam doszedł do tego czego będzie potrzebował... ;)
szymekgd
27-10-2009, 12:52
Sam z siebie się nie rozleci. Jak kupi powypadkowy to może się rozleci. Wszyscy tak narzekają na jego wykonanie, ale nikt nie pamięta, że nie jest to obiektyw do zadań specjalnych... Miałem ten obiektyw bardzo długo i praktycznie był jak nowy. ;)
Mylisz sie, w C50/1.8 lubi samoistnie wypadac tubus, inna sprawa, ze latwo go zlozyc ;)
...1000zł za "dobry" zoom "który zostanie z Toba na dluzej"? Wątpię... :P
"Dobre zoomy" C70-210/4, C70-210/3.5-4.5 czasem pojawiaja sie na alledrogo i ich cena nie przekracza 1000zl.
zaitsev, Twoje posty w ogole nie sa pomocne.
Gdybys czytal uwaznie to co napisalem, zauwazylbys ze uzylem sformulowania 'Dobry' do wyrazu 'obiektyw' ale nigdzie nie wspomnialem o zoomie. Wnioskowanie ze jesli mialby uzupelnic portretowki to na pewno chodzi o zoom jest nadwyraz bledne.
Gdybysmy mieli pozwolic autorowi watku wybrac to na co ma ochote to po co bylby ten watek?
Najistotniejszym teraz pytaniem jest kwestia finansowa. Inaczej bedziemy doradzac jesli okaze sie, ze do wydania jest 500zl, inaczej jesli ta kwota wzrosnie do 1000-1500.
Co do Twojej zlosciwosci nt. mojej 50 1.8 - sprzedaje ze strata.
Jeśli to pierwsze "lustro" to kit + C50/1,8 dla posmakowania stałki powinno być jak najbardziej na miejscu. Nawet jak mu się za miesiąc rozpadnie i wyrzuci, to strata znacznie mniejsza mniejsza, niż gdyby kupił np. nowy C 17-55/2,8, a potem stwierdził, że woli inny i chciał odsprzedać...
rbucz, to prawda co piszesz ale kto powiedzial, ze obiektywy trzeba kupowac nowe?
Jesli kupilby cokolwiek innego niz wspomninane czesto C18-55 lub C50/1.8 ale uzywane, nawet jesli dojdzie do wniosku, ze to nie to, odsprzeda z nieznaczna strata lub bez niej.
rafori, to bez znaczenia, chodzi mi o ilość wyłożonej gotówki. Kupując tani obiektyw, nauczy się wykorzystać na max. jego możliwości i dowie się, czego mu brakuje. I sensowniej wyda następne pieniądze.
rbucz, masz racje.
Przychyle sie wiec do opinii, ze na poczatek KIT (ale naprawde o wiele lepszy jest z IS) oraz ewentualnie 50mm 1.8.
Mylisz sie, w C50/1.8 lubi samoistnie wypadac tubus, inna sprawa, ze latwo go zlozyc ;)
"Dobre zoomy" C70-210/4, C70-210/3.5-4.5 czasem pojawiaja sie na alledrogo i ich cena nie przekracza 1000zl.
Zgadzam się, bardzo dobre szkła, ale mówimy chyba o zakresie podobnym do kita?
zaitsev, Twoje posty w ogole nie sa pomocne.
Gdybys czytal uwaznie to co napisalem, zauwazylbys ze uzylem sformulowania 'Dobry' do wyrazu 'obiektyw' ale nigdzie nie wspomnialem o zoomie. Wnioskowanie ze jesli mialby uzupelnic portretowki to na pewno chodzi o zoom jest nadwyraz bledne.
Gdybysmy mieli pozwolic autorowi watku wybrac to na co ma ochote to po co bylby ten watek?
Najistotniejszym teraz pytaniem jest kwestia finansowa. Inaczej bedziemy doradzac jesli okaze sie, ze do wydania jest 500zl, inaczej jesli ta kwota wzrosnie do 1000-1500.
Co do Twojej zlosciwosci nt. mojej 50 1.8 - sprzedaje ze strata.
"Zoom" faktycznie dodałem sam od siebie. Ale w żadnym miejscu nie miałem zamiaru być złośliwy, tym bardziej wobec Twojej 50. :roll:
rbucz, masz racje.
Przychyle sie wiec do opinii, ze na poczatek KIT (ale naprawde o wiele lepszy jest z IS) oraz ewentualnie 50mm 1.8.
No i czyje posty nie są pomocne? Dużo gadasz, a na koniec też mu polecasz kit+50/1.8.
Najistotniejszym teraz pytaniem jest kwestia finansowa. Inaczej bedziemy doradzac jesli okaze sie, ze do wydania jest 500zl, inaczej jesli ta kwota wzrosnie do 1000-1500
Zgadzam się, bardzo dobre szkła, ale mówimy chyba o zakresie podobnym do kita?
jest tak jak napisał zaitsev jeśli chodzi o ceny...
i tak będzie najpierw kit, pewnie razem z aparatem, po chwili 50 1.8...
Kit z IS można kupić juz za ok 300 zł, 50 1.8 za ok 400 zł(ceny z allegro), więc jak piszecie że za dużo na tym nie stracę, więc dlaczego nie spróbować.
Później pomyślimy co dalej.
Dzięki za dyskusję :)
jest tak jak napisał zaitsev jeśli chodzi o ceny...
Akurat w tym przypadku miałem na myśli zakres ogniskowych, bo kolega podał szkła tele. :P
Kolega rafori (edit: i inni użytkownicy forum ;) ) ma 50/1.8 do sprzedania, może się dogadacie. Mz ze spokojem można kupić używany...
zaitsev tez mam do sprzedania ;)
A KIT z IS to bardzo dobre szklo wbrew pozorom, szczegolnie w zakresie 18-35. Fakt, polecam domykac do f/8 (w nocy tez sie da) ale jesli chodzi o jakosc obrazu to za ta cene jest naprawde dobrze.
andrewjohn
27-10-2009, 22:02
Przyłącze się do powyższych opinii i powiem od siebie, że ja również zaczynałem od Kita z IS i 50 1,8. Myślę, że to to naprawdę dobry zestaw na początek, na którym można rozpocząć naukę fotografii i poznać możliwości obiektywów i aparatu.A póżniej to już każdy coś tam sobie wybiera wg.potrzeb (i możliwości finansowych).
Kit z IS - aby poznać swoje potrzeby w kwestii ogniskowych.
50 1.8 - aby zobaczyć co potrafi matryca lustrzanki.
Obydwa w/w - aby zobaczyć przepaść między nimi (w tych samych granicach cenowych).
Chyba dawno nie było wątku, w którym wszyscy bylibyśmy tak zgodni :)
david_szczepaniak
27-10-2009, 22:54
Witam!
Ja zaczynałem z Sigmą 17-70 2.8-4.5 DG MACRO i muszę powiedzieć, że byłem bardzo zadowolony z tego szkła (trafiłem na dobry egzemplarz) Można spokojnie kupić za 1000PLN.
Pozdrawiam
Nie tak łatwo za 1000 znaleźć..
Panowie, mam kita, obecnie bawię się 50/1.8. Stałka bardzo fajna, ale za wąska (aps-c) a ja szukam zamiennika kitu uniwersalnego (sic!) czyli portrecik, imprezka domowa, architektura.
Jest coś takiego jak canon ef 35 f2 - czy podejdzie do mojego aps-c ? Warto?
Inna opcją jest używana tokina 12-24 - tu kusi szeroki kąt. Trzecia opcją wspomniana wyżej sigma 17-70, najbardziej uniwersalna.
Ktora z tych trzech opcji jest najbardziej rozsądna pod kątem zamiany kitu(czyli na najblizszy rok-dwa) ?
Portrecik na 12-24? No nie polecam, ale co kto lubi - od swieta moze byc fajnie ;)
Wiesz, generalnie do portertow to na FF 85mm i wiecej, a nawet 135 to zaczyna byc ciekawie.
Wiec Twoje 50mm na razie wydaje ci sie waskie, ale jak popracujesz tylko tym szklem np miesiac to albo je polubisz, albo znienawidzisz.
Moze poszukaj 28/2.8 bo tu bedzie fajna jakosc, fajna cena i leciutkie szklo.
Osobiscie zamienilem KITa 18-55 IS na Tamrona 17-50 f/2.8 i jestem z niego bardzo zadowolony. Kolega w podobnym czasie kupil sigme i przyznam, ze wole Tamrona.
Ostrzy troche wolniej od canona, troche glosniej pracuje af.
Specjalnie do architektury sa zupelnie inne obiektywy, tak jak sa obiektywy typowo pod portrety. Przyznam, ze Tamron to dobry zakup. Szerokie ogniskowe sprawdza sie w zdjeciach przyrody, w ciasnych pomieszczeniach. Jesli bedziesz potrzebowac, na 50mm zrobisz rowniez portret.
No właśnie owe 50 jest za wąskie, nie da się robić w pomieszczeniach.
Co do zastosowania, napisalerm że uniwersalne (zdjecia for fun).
Tamrona sie boję, nie stać mnie na nowy, a nie kupię w ciemno obiektywu który okaże się wadliwy.
c 28 f2.8 jedna na allegro, będzie lepsza od 35 f2 ?
c 28 f2.8 jedna na allegro, będzie lepsza od 35 f2 ?
35/2 jest ogólnie chwalone. Sam szukałem szkła tego typu i z tego co pamiętam 28/2.8 raczej nie był ciekawy. Już prędzej 24/2.8.
Chyba jednak poszukam szerokiego zoomu.. stałkę z czasem dokupię.
namoamo, kazdy uzywany, tak jak nowy trzeba wczesniej sprawdzic wiec jest to kwestia jedynie znalezienia uzywanego obiektywu z Twoich okolic.
Ja zaczynałem z Sigmą 17-70 2.8-4.5 DG MACRO i muszę powiedzieć, że byłem bardzo zadowolony z tego szkła (trafiłem na dobry egzemplarz) Można spokojnie kupić za 1000PLN.
Nie tak łatwo za 1000 znaleźć..
A jednak co jakiś czas idzie znaleźć, sam pogoniłem za 900 zł. Przesiadłem się na C24-70 f/2.8 i Sigmę 10-20.
I to jest najlepsza porada ze wszystkich. Ja startowałem z kitem i Sigmą 70-300 bez APO. Teraz wiem, że stałki nie są dla mnie. Wolę jasne zoomy.
dariuszpicasso
29-10-2009, 20:33
Witam!
Pozdrawiam
mam te same szklo znaczy mam na sprzedaz;) pamietam jak kupilem 30D plus sigme ;) och to byly pieknie spedzone wspolne chwile;) jednak ja przechodze na stalki plus w przyszlosci 24-70 oraz 70-200 :) ale teraz stalki maja pierwszenstwo:)
david_szczepaniak
31-10-2009, 21:51
mam te same szklo znaczy mam na sprzedaz;) pamietam jak kupilem 30D plus sigme ;) och to byly pieknie spedzone wspolne chwile;) jednak ja przechodze na stalki plus w przyszlosci 24-70 oraz 70-200 :) ale teraz stalki maja pierwszenstwo:)
He, he też przeszedłem na stałki, a jedyny zoom jaki mi został to 70-200.
Zbieram teraz kasę na coś szerokiego, bo nic takiego niestety nie mam.
Co do tematu, kolega ma Tamrona 28-75 2.8 i bardzo sobie chwali. Tylko nie wiem czy nie bedzie za wąsko na cropie.