Zobacz pełną wersję : wymiana 17-40L na 35/2 lub 28/1.8
tatakazika
25-10-2009, 15:57
zastanawiam sie nad wymiana 17-40L na 35/2 lub 28/1.8
jak myslicie?
powyzsza wymiana ma jakie sens?
pzdr.
Tylko wtedy gdy wiesz ze 28 lub 30mm na szerokosci w zupelnosci Ci wystarcza.
28 na 1.8 daje ladny efekt i jest uzywalne, jednak to dalej 28mm. Nawet na ff nie jest za szeroko w pewnych sytuacjach. Jesli takie sytuacje Ciebie nie dotycza to wymieniaj.
A nie lepiej doplacic i wymienic na 24 1.4?
Wlasnie sie szykuje z taka wymiana mojego 17-40 :D Tylko jakos ostatczenego impulsu mi brak..
Musze "zablokowac" 17-40 na 24mm i polazic z tym chwile, zobacze czy nie za wasko tam gdzie potrzebuje.
17-40 to pewny AF, którego nie będziesz miał w żadnych z wybranych szkieł. Zamieniam właśnie 16-35 i 17-40 na 24/1,4 plus fiszaj. 24mm to dla mnie za wąsko do niektórych zastosowań - jakiś 5-7 procent tego co robię. Więc fiszaj bedzie jak znalazł.
krzychoo
25-10-2009, 16:47
jak myslicie?
pzdr.
Wymiana może nie, ale uzupełnienie o jaśniejszą 35/2 jak najbardziej. Tak właśnie zrobiłem i używam zamiennie obu obiektywów, ale tam gdzie odpowiada ogniskowa 35 to zawsze używam stałki.
chyba za te szkła to dostaniesz jakąś dopłatę, nie?
jak myslicie? powyzsza wymiana ma jakie sens?
skoro zastanawiasz się nad wymianą to musisz mieć jakiś powód, który znasz tylko ty a nie my. Może jakbyś napisał co ci się w 17-40 nie podoba to mógłbym coś doradzić. Z całą pewnością te dwie stałki nie mają nic wspólnego z szerokim końcem zooma i go nie zastąpią.
Ernest_DLRS
26-10-2009, 03:54
17-40 to pewny AF, którego nie będziesz miał w żadnych z wybranych szkieł. Zamieniam właśnie 16-35 i 17-40 na 24/1,4 plus fiszaj. 24mm to dla mnie za wąsko do niektórych zastosowań - jakiś 5-7 procent tego co robię. Więc fiszaj bedzie jak znalazł.
Zupełnym offtopem polecę ale nie kumam Cię :D wymieniać UWA na fisia, to dla mnie osobiście nie trzyma się kupy - jak dla mnie 16-35 i jakikolwiek fiś to zupełnie inne zabawki, jedno szkło jest raczej użytkowe "na codzień" a drugie to totalny experyment - fiś, którego używa się raz na ruski rok bo to zbyt efekciarskie szkło, nie zastąpi Ci szerokiego kąta zupełnie. Jak Ci za wąsko to kup Sigmę 12-24, a nie fiśia, który ze zdjęcia zrobi Ci beczkę
[end offtop].
Zupełnym offtopem polecę ale nie kumam Cię :D wymieniać UWA na fisia, to dla mnie osobiście nie trzyma się kupy - jak dla mnie 16-35 i jakikolwiek fiś to zupełnie inne zabawki, jedno szkło jest raczej użytkowe "na codzień" a drugie to totalny experyment - fiś, którego używa się raz na ruski rok bo to zbyt efekciarskie szkło, nie zastąpi Ci szerokiego kąta zupełnie. Jak Ci za wąsko to kup Sigmę 12-24, a nie fiśia, który ze zdjęcia zrobi Ci beczkę
[end offtop].
No wiesz, troche tak za bardzo pewny jestes ze wiesz co innym lepiej pasuje ;)
24mm to moze byc dla kogos wystarczajaco szeroko i taki fisz bedzie dobrym uzupelnieniem dla kilku strzalow. Wspomniana sigma zas ni jak ma sie do uzywalnego canonowskiego 2.8 w fiszu.
Beczka? Super sprawa - wlasnie dla kilku odjechanych, zupelnie innych zdjec.
jak myslicie?
pzdr.
Kolega MMM ma rację - nie znamy twoich potrzeb, więc nikt raczej ci nie podpowie, czy to ma sens...
Ja osobiście biegam z zestawem 17-40 i 35L, który dla moich potrzeb jest idealny (zastanawiam się, że może 24L będzie lepszym uzupełnieniem, ale to inna sprawa). To są dwa różne obiektywy, więc decyzja należy do ciebie.