Zobacz pełną wersję : Canon EF 24-85 f/3.5-4.5 USM
Czy obiektyw Canon EF 24-85 f/3.5-4.5 USM jest jeszcze w produkcji i można go kupić nowego? Jestem nim zainteresowany a wydaje mi się, że jest już niedostępny. Czy ktoś coś wie na ten temat?
Nowe sa, ale nie warto bo uzywki sa cenie 2-2,5 raza mniejszej. Obiektyw bardzo dobry w ogniskowcych 24-50mm. Naprawde ma dobre 24mm na pelnej klatce i chocby warto dla tej ogniskowej je kupic. Szklo uzywke mozna kupic od 300zl-600zl.
długo używałem jako jedynego obiektywu. W stosunku cena/jakość otrzymuje u mnie ocenę 9/10 :)
sebcio80
25-10-2009, 14:19
szkła nigdy nie mialem, ale kiedyś, daaaawno temu też sie nim interesowałem i z tego co sie zdarzylem zorientowac to szkielko to ma fatalne 24mm i bardzo dobre długie ogniskowe, zreszta te sample to potwierdzaja: http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=119&Camera=453&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=119&CameraComp=453&SampleComp=0&FLIComp=3&APIComp=0
skonczylo sie ze kupilem Sigme 24-70 2.8
szkła nigdy nie mialem...
To szkoda. Ja akurat trafiłem świetną sztukę, trochę z poprzecieranas soczewką przednią, ale dałem 300zł. Potestowałem, posprawdzałem. I tak jak pisałem - ma swietny szeroki kąt. W tele to tylko środek sie nadaje, portret i nic wiecej.
Te szkła mają duży rozrzut jakościowy.
na www.photozone.de - wyniki inne niz na www.digital.... 24mm nieco slabsze niz 24-105mm, ale juz lepsze niz 20-35/3.5-4.5
...z tego co sie zdarzylem zorientowac to szkielko to ma fatalne 24mm...
Oczywiście wszystko zależy od konkretnego egzemplarza ale określenie "fatalne" jest w tym przypadku dużym nadużyciem. Jeżeli chodzi o "szeroki kąt" (24 mm) tego obiektywu, to przy maksymalnym otworze faktycznie nie ma żadnych rewelacji, jednakże po domknięciu przysłony do wartości f/5.6-6.3 prezentowana jakość odwzorowania jest już naprawdę dobra.