PDA

Zobacz pełną wersję : Obudowa Ovislink WMU-6500FS jako storage zdjęć ?

herbatniczek
24-10-2009, 13:12
Cześć,

Oglądam sobie takie urządzonko http://www.allegro.pl/show_item.php?item=793312809
i zastanawiam się nad użyciem go jako bezprzewodowy storage do plików CRW / JPG . Dysk już oczywiście mam.

Zastanawiają mnie jedna rzecz, ponieważjest to FTP:
jak używam Digital Photo Proffesional do obróbki CRW dla Canona, to mogą wybrać jako źródła zdjęc tylko dyski twarde.. Chciałbym jednak edytować je bezpośrednio z tego urządzenia... Przecieżnie będę kopiował do siebie 100 CRW żeby potem edytować ???

Vitez
24-10-2009, 22:53
Zastanawiają mnie jedna rzecz, ponieważjest to FTP:
jak używam Digital Photo Proffesional do obróbki CRW dla Canona, to mogą wybrać jako źródła zdjęc tylko dyski twarde.. Chciałbym jednak edytować je bezpośrednio z tego urządzenia... Przecieżnie będę kopiował do siebie 100 CRW żeby potem edytować ???

Jakie FTP?
W swoim komputerze stacjonarnym czy laptopie będziesz widział toto jako dysk sieciowy i bez kopiowania w tą i z powrotem możesz spokojnie korzystać z plików na nim.
Tylko z transferu, a więc prędkości obróbki możesz być niezadowolony. Ja bym obrabiał zdjęcia na dysku wewnętrznym a na taki zrzucał już obrobione albo nawet używał go tylko do backupu.

axk
25-10-2009, 10:34
Jakie FTP?

Jeżeli masz zewnętrzny adres IP to urządzenie te działa jako "klasyczny" serwer FTP. Wiele dysków sieciowych oferuje taką funkcję.

arturs
25-10-2009, 11:33
jak będzie widziany w otoczeni sieciowym to możesz go zamapować - tyle że nie jest on damonem szybkości po stronie sieci i przy obróbce większej ilości plików lub dużych rawów praca sieciowe nie będzie komfortowa - po kablu jest 100mbit/s a po wifi 125mbit/s (turbo g) a z tym standardem są różnie dziwne przypadki i dosyć często są spore problemy z takimi prędkościamu..
w zasadzie teraz standard to 1000mbit po kablu i standard n po wifi i tu można już w miarę przyzwoicie pracować..
ogólnie co by to nie było to robiłbym tak jak Vitez radzi.. obrabiasz lokalnie i potem używasz tego jak backupu..