Zobacz pełną wersję : Obudowa Ovislink WMU-6500FS jako storage zdjęć ?
herbatniczek
24-10-2009, 13:12
Cześć,
Oglądam sobie takie urządzonko http://www.allegro.pl/show_item.php?item=793312809
i zastanawiam się nad użyciem go jako bezprzewodowy storage do plików CRW / JPG . Dysk już oczywiście mam.
Zastanawiają mnie jedna rzecz, ponieważjest to FTP:
jak używam Digital Photo Proffesional do obróbki CRW dla Canona, to mogą wybrać jako źródła zdjęc tylko dyski twarde.. Chciałbym jednak edytować je bezpośrednio z tego urządzenia... Przecieżnie będę kopiował do siebie 100 CRW żeby potem edytować ???
Zastanawiają mnie jedna rzecz, ponieważjest to FTP:
jak używam Digital Photo Proffesional do obróbki CRW dla Canona, to mogą wybrać jako źródła zdjęc tylko dyski twarde.. Chciałbym jednak edytować je bezpośrednio z tego urządzenia... Przecieżnie będę kopiował do siebie 100 CRW żeby potem edytować ???
Jakie FTP?
W swoim komputerze stacjonarnym czy laptopie będziesz widział toto jako dysk sieciowy i bez kopiowania w tą i z powrotem możesz spokojnie korzystać z plików na nim.
Tylko z transferu, a więc prędkości obróbki możesz być niezadowolony. Ja bym obrabiał zdjęcia na dysku wewnętrznym a na taki zrzucał już obrobione albo nawet używał go tylko do backupu.
Jakie FTP?
Jeżeli masz zewnętrzny adres IP to urządzenie te działa jako "klasyczny" serwer FTP. Wiele dysków sieciowych oferuje taką funkcję.
jak będzie widziany w otoczeni sieciowym to możesz go zamapować - tyle że nie jest on damonem szybkości po stronie sieci i przy obróbce większej ilości plików lub dużych rawów praca sieciowe nie będzie komfortowa - po kablu jest 100mbit/s a po wifi 125mbit/s (turbo g) a z tym standardem są różnie dziwne przypadki i dosyć często są spore problemy z takimi prędkościamu..
w zasadzie teraz standard to 1000mbit po kablu i standard n po wifi i tu można już w miarę przyzwoicie pracować..
ogólnie co by to nie było to robiłbym tak jak Vitez radzi.. obrabiasz lokalnie i potem używasz tego jak backupu..