Zobacz pełną wersję : Import lub made in Usa
Dzygit-Dublin
15-09-2005, 13:26
Czy jest jakas roznica w jakosci miedzy tym ze w sklepie w US sprzedaja 70-200mm Jeden IMport a inny Canon usa , cena jest ok 200$ wiecej na made in us- wiec tak z ciekawosci pytam .............. :?:
Dzieki Dariusz
Czy jest jakas roznica w jakosci miedzy tym ze w sklepie w US sprzedaja 70-200mm Jeden IMport a inny Canon usa , cena jest ok 200$ wiecej na made in us- wiec tak z ciekawosci pytam .............. :?:
Dzieki Dariusz
To najpierw przeczytaj dokładnie co jedno i drugie znaczy (każdy sklep ma to opisane) i będziesz wiedział. Hint - Canon USA nie oznacza że jest Made in USA.
Gdzieś czytałem, że jest to tzw. "szary import" albo "szary rynek". Polege to na tym, że firma w USA kupuje produkt za granicą i sprowadza do Stanów (nie wiem czy z cłem, czy bez).
W niektórych przypadkach różnica w cenie przy zakupie hurtowym poza USA, w stosunku do cen u oficjalnego dystrybutora na Stany jest znacząca. Stąd być może ta różnica.
Zwróć uwagę na gwarancję. Często jest tylko gwarancja sprzedawcy, który po przyjęciu od Ciebie reklamacji, sam dostarcza produkt za granicę do serwisu.
Było już kilka razy o tym na forum...
Ogólnie rożnica w cenie pomiedzy IMPORT a USA nie była zbytnio duża...
Chyba że nie widziałem innych. Ale żeby 200$ :shock:
Jeśli mnie pamięć nie myli to chodziło o gwarancje, ale dokładnie nie pamiętam :roll:
Dokładnie jest ot opisane na stronie B&H. Z tego co pamiętam główna różnica polega na miejscu przyjmowania sprzętu w ramach gwarancji. Towary oznaczone jako USA można oddawać od napraw gwarancyjnych tylko w sklepie w którym się je zakupiło natomiast te oznaczone jako „imported” można serwisować w ramach gwarancji w całych USA.
KuchateK
15-09-2005, 17:21
maku, zle...
Jest dokladnie na odwrot:
A "USA" warrantied item is a manufacture's warranty that would be repaired by any manufacturer's authorized service facility worldwide if the item required in-warranty service. A "direct import" item would have to be returned to B&H Photo-Video Corp.
Generalnie jeden ma normalna karte gwarancyjna usa/kanada (USA) ze wszystkim co ona obejmuje (serwisy canona) a drugi (imported) naprawiasz via b&h.
Coronado
15-09-2005, 17:37
Dokładnie jest ot opisane na stronie B&H. Z tego co pamiętam główna różnica polega na miejscu przyjmowania sprzętu w ramach gwarancji. Towary oznaczone jako USA można oddawać od napraw gwarancyjnych tylko w sklepie w którym się je zakupiło natomiast te oznaczone jako „imported” można serwisować w ramach gwarancji w całych USA.
Dokladnie tak tylko, ze na odwrot :)
Pozdrawiam
Coronado
Ojjjj to przepraszam za wprowadzenie w błąd. :oops:
I cieszę się, że koledzy sprostowali moją wypowiedź. :)
Dzygit-Dublin
15-09-2005, 21:31
dzieki za pomoc all ......................
:mrgreen: