PDA

Zobacz pełną wersję : Rebel xsi/450D - zmieniła się czcionka na wyświetlaczu !!!

wojtb
22-10-2009, 09:13
Witam wszystkich. Mam taką sytuację/problem. Na wyświetlaczu wartości czułości matrycy winny być podane tak np, 200, 400 itd., (tj dwójka i dwa zera) Od ok. tygodnia, nie wiem w którym momencie tak się zrobiło, te liczby wyglądają tak: 2oo, 4oo, itd. (tj. dwójka i dwie małe litery o). Na razie innych objawów nie zauważyłem. Czy możecie pomóc mi w tym? Trochę głupio to wygląda. Pozdrawiam, :)

andrewjohn
22-10-2009, 09:49
Witam wszystkich. Mam taką sytuację/problem. Na wyświetlaczu wartości czułości matrycy winny być podane tak np, 200, 400 itd., (tj dwójka i dwa zera) Od ok. tygodnia, nie wiem w którym momencie tak się zrobiło, te liczby wyglądają tak: 2oo, 4oo, itd. (tj. dwójka i dwie małe litery o). Na razie innych objawów nie zauważyłem. Czy możecie pomóc mi w tym? Trochę głupio to wygląda. Pozdrawiam, :)

Pewnie włączyłeś w menu priorytet jasnych partii obrazu (czy jakoś tak sie to nazywa).

Slider
22-10-2009, 10:07
Pewnie włączyłeś w menu priorytet jasnych partii obrazu (czy jakoś tak sie to nazywa).

Dokładnie tak. żeby to zmienić, trzeba wejść w:

Menu / 3 zakładka opcji (żółta) / Funkcje indywidualne (C.Fn) / C.FnII:Obraz; Priorytet jasnych partii obrazu / 0:Wyłącz

PS: Wchodząc na ten wątek miałem cichą nadzieję, że zmieniłeś "czcionkę" z np. Arial'a na Impact Corsivę, Times New, czy inny Impact.. Sam chciałbym mieć podobny "problem";-)

Pozdrawiam

wojtb
22-10-2009, 12:36
Dziękuję za szybką podpowiedź. Jak przyjdę do domu, zaraz sprawdzę i powiem czy się udało. :)

Vitez
23-10-2009, 02:56
W instrukcji powinieneś znaleźć coś na ten temat :roll: .

wojtb
23-10-2009, 09:20
Koledzy, dzięki jeszcze raz za szybkie podpowiedzi. Oczywiście "patent" zadziałał. Zera są juz zerami. Ale rada Viteza jest jak najbardziej trafna. Najpierw trzeba zajrzeć do instrukcji. A ja się dałem zwieść takiej małej maszynce. No cóż, uczymy się na błędach. Swoją drogą, muszę trochę więcej poćwiczyć z ustawieniami indywidualnymi. Ogólnie o 450D mogę powiedzieć że dla amatora jest rewelacyjna. A porównanie zdjęć robionych 450D i 50D tymi samymi obiektywami i w tych samych warunkach oświetleniowych (dzień, słońce) nie wykazuje jakiejś znaczącej różnicy pomiędzy tymi aparacikami. To tyle tytułem zakończenia, pozdrawiam wojtb