Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : M42 makro???

Tytus
14-09-2005, 23:42
znacie jakieś dobre szkło makro na M42

zastanawiałem się (teoretycznie, bo mam przecież Sigmę) czy nie da się jakiegoś fajnego i taniego szkła makro z gwintem kupić, skoro AF nie jest tu do niczego potrzebny...jedyny problem to ostrzenie przy F22.....

mxdanish
15-09-2005, 00:09
znacie jakieś dobre szkło makro na M42

zastanawiałem się (teoretycznie, bo mam przecież Sigmę) czy nie da się jakiegoś fajnego i taniego szkła makro z gwintem kupić, skoro AF nie jest tu do niczego potrzebny...jedyny problem to ostrzenie przy F22.....
Jak bez pierścieni i mieszka to Industar 50/2.8 jest niezły, a z pierścieniami lub mieszkiem to sonnarek 135/3.5. Z tym że jak ktoś wcześniej (w innym topiku) zauważył: szkła m42 na allegro drożeją (nie na tyle żeby przebić canonowe makro ;))

Problem z ostrzeniem przy f22? Jeżeli dobrze rozumiem o co Ci chodzi to odpowiadam, że w szkiełkach m42 przynajmniej ja ostrze przy największym otworze a później dopiero przymykam przesłonę.

Jeżeli się mylę to z pewnością ktoś mnie zaraz poprawi :mrgreen:
Pozdrawiam

Tomasz Golinski
15-09-2005, 01:35
Tyle ze przymykanie przeslony do f22 zajmuje krotka chwile i moze powodowac poruszenie aparatu, ktore konczy sie przesunieciem plaszczyzny ostrosci.

Tytus, foty z sonara + mieszek tradycyjnie w mojej galerii.

Tytus
15-09-2005, 10:57
Tyle ze przymykanie przeslony do f22 zajmuje krotka chwile i moze powodowac poruszenie aparatu, ktore konczy sie przesunieciem plaszczyzny ostrosci.

Tytus, foty z sonara + mieszek tradycyjnie w mojej galerii.

no własnie, bez statywu i przyklejenia robala kropelką nie ma szans na ostrzenie i późniejsze przymykanie przesłony

mieszek jest ok ale skraca odległość ostrzenia...

mxdanish
15-09-2005, 11:06
Ale w przypadku sonnara (na przykład :)) nie robi się z tego odległość 3 cm tylko ok 30-40cm (zależy od stopnia wysunięcia mieszka)a to nie jest już tak źle.

no własnie, bez statywu i przyklejenia robala kropelką nie ma szans na ostrzenie i późniejsze przymykanie przesłony
Tyż racja, chyba że robal będzie nam pozował :mrgreen:

Tytus
15-09-2005, 11:21
Ale w przypadku sonnara (na przykład :)) nie robi się z tego odległość 3 cm tylko ok 30-40cm (zależy od stopnia wysunięcia mieszka)a to nie jest już tak źle.

hmmmm

nigdy nie byłem w te klocki dobry, ale jeżeli tak to robi się z tego niezła odległość...

Tyż racja, chyba że robal będzie nam pozował :mrgreen:

jest jeszcze inny sposób, przed foceniem na godzinę robala do lodówki, zimno go spowalnia ;)

Tomasz Golinski
15-09-2005, 12:20

przesada, moje robale zywe, nieprzyklejone i bez statywu.

gonzo44
15-09-2005, 18:56
Z moim sonarem nauczylem sie poslugiwac przyciskiem manual/automat. Namierzam wstepnie obiekt, wyostrzam na pelnej dziurze, przelaczam przycisk domykajac przyslone i wale seriami liczac ze cos ostrego wyjdzie :D
A w zaciszu domowym, ze statywem to juz nie ma najmniejszego problemu.

birez
16-09-2005, 09:10
Z moim sonarem nauczylem sie poslugiwac przyciskiem manual/automat. Namierzam wstepnie obiekt, wyostrzam na pelnej dziurze, przelaczam przycisk domykajac przyslone i wale seriami liczac ze cos ostrego wyjdzie :D
A w zaciszu domowym, ze statywem to juz nie ma najmniejszego problemu.
Question: Masz jakas specjalna przejsciowke, czy upitoliles bolca ?
Bo u mnie przejsciowka wciska bolca, przez co niezaleznie czy manual czy automat, przyslona sie domyka wraz z kreceniem pierscieniem...

gonzo44
16-09-2005, 14:51
Sonnara uzywam tylko do makro, wiec na stale mam przykrecony najmniejszy pierscien bez popychacza przyslony.

storm
16-09-2005, 16:03
Sonnar + Mieszek przydatny przy np owadach ktore sa bardziej plochliwe,
Aktualnie testuje Industara 50ke, przyznaje ze jakosc bardzo fajna, ale co najwyzej do zdjec natury, kropelek i malo poruszajacych sie obiektow.
Zalety m42 sa przedewszsytkim w cenie, i w jakosci.

Question: Masz jakas specjalna przejsciowke, czy upitoliles bolca ?
Bo u mnie przejsciowka wciska bolca, przez co niezaleznie czy manual czy automat, przyslona sie domyka wraz z kreceniem pierscieniem...

Mozna kupic pierscien posredni z kabelkiem ktory popycha przeslone..
Ale nie bardzo widze zastosowania tego w polu.

mxdanish
16-09-2005, 16:18
Aktualnie testuje Industara 50ke, przyznaje ze jakosc bardzo fajna, ale co najwyzej do zdjec natury, kropelek i malo poruszajacych sie obiektow.
Mam w/w Industara i próbowałem z mieszkiem ale trzeba być tak blisko obiektu (3-5cm) że o robieniu żywych owadów raczej można zapomnieć
Ale tak jak mówisz jakościowo - super.

Andee
16-09-2005, 17:17
Ja stosuje Industara 2.8/50 i Pentacona 1.8/50, z tych 2 wole Pentacona, raczej nieuzywam przeslony powyzej 8... Uzywam mieszka ale przymierzam sie do pierscieni.

Mam tez Sonnara 3.5/135, nieprobowalem z nim makro ale chyba musze sprawdzic jak wychodza z niego fotki...

Fotorgafuje tylko zywe owady w naturalnym srodowisku, marne efekty mozna zobaczyc tu: www.andee.nwz.pl