PDA

Zobacz pełną wersję : Wizjer 300d

pegaz
14-09-2005, 18:38
Witam
Otoż mam następujący problem i mam nadzieję, że ktoś mi fachowo doradzi jak sobie z nim poradzić albo też powie, że niestety trzeb aoddac sprzęt do serwisu.

Przez wizjer widziałem czarny pyłek. Sprawdziłem i przedmuchałem lustro ale on nadal tam był.
Wówczas wziąłem patyczek z watą i potarłem chyba "dolną część wizjera" to jest to nad lustrem. Teraz mam tam jakieś smugi i nie wiem czy uszkodziłem (porysowałem jakoś ten plastik czy coś innego). Można to jakoś zdemontować i zobaczyć??

Widziałem gdzieś, że w lustrzance nikona demontują bez większego problemu ten plastik czy też to szkiełko???

Co robić?????? Można temu jakoś zaradzić. Pomocy

Pozdrawiam

Cichy
14-09-2005, 18:57
No niestety, jak dotknąłeś matówki patyczkiem, to zostały jego drobiny w rastrze. Też coś kiedyś takiego zrobiłem. Pogrzeb w archiwum - czyszczenie matówki.

pegaz
14-09-2005, 19:02
Hmmm mówisz, że po tym jak patyczkiem z watą się dotknie matówki (teraz już wiem, że tak to się nazywa) to już kaplica??? Nic a nic nie da się zrobić.
Trzeba oddać do serwisu??
W sumie na jakoś zdjęć nie ma to wpływu jeśli się nie mylę, tyle że przez wizjer widać smugi??

Jakie to mogą być koszta?????Jak wyczyścić matówkę, żeby nie narobić więcej szkód?????

GaGacek
14-09-2005, 19:16
http://canon-board.info/showthread.php?t=4928&highlight=mat%F3wki

wez trzy glebokie oddechy; bedzie dobrze

pegaz
14-09-2005, 19:50
Uff już mi troche lżej, skoro widzę że można to zrobić samemu.
Nie będzie to łatwe ale szczęście, że nie jest to poważniejsza sprawa.

Dzięki serdeczne.

Semtex
14-09-2005, 20:50
spokojnie dasz radę sam to wyczyścić powodzenia